icon

Autoškola - výhody automatu oproti manuálu

20. júl 2025

Ahojte dievčatá konečne som sa odhodlala urobiť si vodičak. Robím si aj testy som po trenažéri na ktorom mi manuál absolútne nešiel už som sa dorevala. Normálne uvažujem že si urobim vodičak len na automat, lenže jedna strana hučí do mňa čo ak sa niekomu niečo stane a bude treba odšoférovať manuál a ty nebudeš môcť.. druha strana zas že si to nemám komplikovať a spraviť si automat. Ked som jazdila na automate a teda bola to paráda. Ked som išla na manuale a druhý krát mi to zdochlo chytila som nervy a vystúpila z auta. Tento týždeň ma čakajú jazdy a ja neviem čo robiť, ťahá ma manuál že budem môcť všetky autá šoférovať, zas automat je jednoduchšia pre mňa cesta. Keďže to preraďovanie je pre mňa depresia. Robili ste si niekto vodičak len na automat? ( u nás všetci majú len automaty).

mofa
23. júl 2025

Jednoznacne automat. V dnesnej dobe.vsak to je uplne ine soferovanie pohodlnejsie, prehladnejsie. Ja by som sa netrapila.Plus uz mame aj elektricke auta.

luizina
23. júl 2025
@bibyke

@luizina urcite by si vedela,my sme mali aj manual aj automat a ked som presadala vzdy som vedela. Je to ako bicyklovanie,nikdy to nezabudnes

@bibyke ja viem, ze by som sa do toho zas dostala, ale ked nemusim, tak naco. Po par rokoch som mala na chvilu manual (nie moj), zvladla som to, ale sama to nevyhladavam. Kludne by som si len na automat urobila vodicak.

ela_79
23. júl 2025

@anonym_autor to su také žvasty že "čo ak bude treba odšoférovať manuál ". Ono môže byť treba odšoferovať bager a nikto si kvôli takej možnosti preventívne vodičak na bager nerobi. Načo si komplikovať život, sprav si vodičak na také auto v akom budeš môcť bezpečne a komfortne jazdiť.

nyusika
23. júl 2025

Spravika by som si na manuál.
Čo keď budeš mať prácu, v ktorej budeš musieť občas šoférovať a tam nebude auto s automatickou prevodovkou ?
Z manuálu na aute mať switchneš za pár minút, doslova.
Alebo bud s ja dovolenke a tam si nebudeš mať možnosť požičať auto s automatickou prevodovkou ?

anonym_cdf639
23. júl 2025

Vdaka tejto diskusii som sa dozvedela ze vodicak sa robi na automat- a co sa tam uci? Ved auto ide samo ty iba drzis volant 🤣🤣 Ani sa nedivim, ze iste zeny nemaju co robit v premavke a maju pridavat plyn iba na sporaku. Autorka urob si prosim ta manual a zarad sa medzi vodicov, kt. patria na cesty, naucit sa radit rychlost v aute nie je vystudovat Harvard 🤣🙈 Nie nie som muz- som zena, viem ovladat aj-aj 👍 Drzim ti palce, urcite to zvladnes

luizina
23. júl 2025
@anonym_cdf639

Vdaka tejto diskusii som sa dozvedela ze vodicak sa robi na automat- a co sa tam uci? Ved auto ide samo ty iba drzis volant 🤣🤣 Ani sa nedivim, ze iste zeny nemaju co robit v premavke a maju pridavat plyn iba na sporaku. Autorka urob si prosim ta manual a zarad sa medzi vodicov, kt. patria na cesty, naucit sa radit rychlost v aute nie je vystudovat Harvard 🤣🙈 Nie nie som muz- som zena, viem ovladat aj-aj 👍 Drzim ti palce, urcite to zvladnes

@anonym_cdf639 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ cele zle tento tvoj nazor

anonym_cdf639
23. júl 2025
@luizina

@anonym_cdf639 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ cele zle tento tvoj nazor

@luizina
Je to moj nazor- mal by byt respektovany. Ja tu nesuhlasim s viacerymi nazormi, ale respektujem, ze je to niekoho nazor. Ak ten moj ty nerespektujes tvoj problem nemusis mi to sem pisat 🤣 Ak sme uz pri tom ja som tiez nesuhlasila s tvojim vyjadrenim a uprimne je fakt cele zle, ze podla mna niekto moze zabudnut ovladat manual to som snad este nikdy nepocula 🙈🙈, ale respektujem a keby si ty nezacala riesit moj nazor nemam potrebu riesit ten tvoj 🙂

petracandle
23. júl 2025
@anonym_cdf639

@anonym_cdf639 ja neviem čo je toto za stupidny názor 🤦‍♀️ šoférovanie je predsa o tom dostať sa bezpečne z bodu A do bodu B. Nie o preraďovaní 🤦‍♀️🤦‍♀️

Ja si naopak myslím, že preraďovať sa dokáže naučiť každá opica 😉😉 ale najazdiť x km bez nehody, zaparkovať kdekoľvek, orientovať sa - to dokáže len dobrý šofér.

anonym_5ca7ac
23. júl 2025
@petracandle

@anonym_cdf639 ja neviem čo je toto za stupidny názor 🤦‍♀️ šoférovanie je predsa o tom dostať sa bezpečne z bodu A do bodu B. Nie o preraďovaní 🤦‍♀️🤦‍♀️

Ja si naopak myslím, že preraďovať sa dokáže naučiť každá opica 😉😉 ale najazdiť x km bez nehody, zaparkovať kdekoľvek, orientovať sa - to dokáže len dobrý šofér.

@petracandle vidis ze kazda opica sa to naucit nedokaze

anonym_cdf639
23. júl 2025
@anonym_5ca7ac

@petracandle vidis ze kazda opica sa to naucit nedokaze

@anonym_5ca7ac
Asi tak 👍

sisaka
23. júl 2025
@aceris

@sisaka automat je vraj o dost kazivejsi a daleko drahsie opravy🤷 moj muz automat napriklad neschvaluje a nikdy nechce don investovat kym budu manualne

@aceris vraj, vraj… tieto báchorky o kazivosti … no keď tvoj manžel neschvaľuje, tak to musia byť fakt hrozné autá 🤦‍♀️ (alebo manžel sa snaží ušetriť, všakže)

Moje prvé auto s automatickou som kúpila pred vyše 20. rokmi, jazdila som na ňom ja, dcéra, teraz jazdieva jej priateľ a absolútne nič tomu autu nie je ani nikdy s prevodovkou nebolo a je to obyčajný Ford. Ja mám BMW, muž Mercedes, nikdy sme nemali problém s prevodovkou.
Teraz sme na dovolenke v Španielsku, požičovňa nám dala Mercedes Céčko a v ňom tiež automatická prevodovka, neviem, či do takých aut vôbec ešte dávajú nejaké manuály…
U nás v Severnej Amerike na manuali takmer nikto nejazdí, prečo by aj, keď si môžu kúpiť automat.

sisaka
23. júl 2025
@anonym_cdf639

@anonym_cdf639
Jasné, zaradiť sa medzi vodičov, lebo tí čo šoférujú autá s automatmi šoférmi nie sú.
Ešte že sa za svoj primitívny názor hanbiš a musíš sa schovávať za anonym, ty vodička 🙄

dalyn
Autor odpoveď zmazal
petracandle
24. júl 2025

@anonym_5ca7ac ja som narážala čisto len na preraďovanie/podraďovanie. To sa dokáže naučiť ozaj každý. Ale bezpečne šoférovať či už s manuálom alebo automatom naozaj nevie každý!

A je dobre, ak si to človek prizná a buď sa netlačí do šoférovania vôbec alebo si vyberie ľahšiu možnosť, čiže automat s rôznymi asistentami. Respektíve nielen ľahšiu ale hlavne pohodlnejšiu 😉 nie je nič lepšie ako vlastne pohodlie

anonym_cdf639
24. júl 2025
@sisaka

@anonym_cdf639
Jasné, zaradiť sa medzi vodičov, lebo tí čo šoférujú autá s automatmi šoférmi nie sú.
Ešte že sa za svoj primitívny názor hanbiš a musíš sa schovávať za anonym, ty vodička 🙄

@sisaka
Ano lebo ked sa ti zobrazi moj nick tak budes presne vediet kto som ty “inteligentka” 🙈🙈 Ale drzim ti palce snad sa aj ty raz naucis manual niekto tu uz spominal, ze sa to nauci vraj kazda opica 👍 A vitaj v realite, ze ma niekto iny nazor v diskusii ako ty 😉

simca06022011
24. júl 2025

podla mna treba aj troska trpezlivosti k soferovaniu.. ucis sa, dvakrat ti zdochne a chytis nervy... no... ja osobne by som sa naucila manual, nikde nie je napisane, ze dostanes sa len k autu na automat, proste budes obmedzena velmi. Trochu sa prekonat, natrenovat si to = a to nie je ziadny problem naozaj. a z autami sa deje kadeco, aj tymi na "automat" a ked budes mat z toho nervu, tak co? nechas auto na ceste, pozrusis si, podupes? Nie nie je to depresia, chce to len vediet ako to funguje a trochu trening. Tak ti to zdochne.. a zdochne to aj 20x kym sa naucis, no a?

autor
24. júl 2025
@simca06022011

podla mna treba aj troska trpezlivosti k soferovaniu.. ucis sa, dvakrat ti zdochne a chytis nervy... no... ja osobne by som sa naucila manual, nikde nie je napisane, ze dostanes sa len k autu na automat, proste budes obmedzena velmi. Trochu sa prekonat, natrenovat si to = a to nie je ziadny problem naozaj. a z autami sa deje kadeco, aj tymi na "automat" a ked budes mat z toho nervu, tak co? nechas auto na ceste, pozrusis si, podupes? Nie nie je to depresia, chce to len vediet ako to funguje a trochu trening. Tak ti to zdochne.. a zdochne to aj 20x kym sa naucis, no a?

@simca06022011 včera som mala prvú jazdu ani raz mi to nezdochlo. Fakt je to iné ako ten trenažér. Idem skusit manuál, a uvidíme ak tak potom ak mi to nepôjde prejdem na automat. Aj tak po autoškole si kupim automat nebavi ma manuál.

ela_79
24. júl 2025
@aceris

@sisaka automat je vraj o dost kazivejsi a daleko drahsie opravy🤷 moj muz automat napriklad neschvaluje a nikdy nechce don investovat kym budu manualne

@aceris VRAJ 🙂

sisaka
24. júl 2025
@anonym_cdf639

@sisaka
Ano lebo ked sa ti zobrazi moj nick tak budes presne vediet kto som ty “inteligentka” 🙈🙈 Ale drzim ti palce snad sa aj ty raz naucis manual niekto tu uz spominal, ze sa to nauci vraj kazda opica 👍 A vitaj v realite, ze ma niekto iny nazor v diskusii ako ty 😉

@anonym_cdf639 ty sa hlavne nauč čítať, ja vodičak na manuál mám, aj som na ňom jazdila, kým som sa nepresťahovala do zahraničia. Nebudem sprostá a kupovať si auto na manuál, keď si môžem kúpiť auto s automatickou prevodovkou. S takýmto sedláckym zmýšľaním sa človek fakt stretne len medzi Slovákmi, som sa ešte nikde s tým nestretla, žeby sa niekto išiel z toho posrať, že vie radiť rýchlosti a vysmieval sa tým, čo majú dosť peňazí na zaplatenie auta s automatom. 🤦‍♀️

anonym_cdf639
24. júl 2025
@sisaka

@anonym_cdf639 ty sa hlavne nauč čítať, ja vodičak na manuál mám, aj som na ňom jazdila, kým som sa nepresťahovala do zahraničia. Nebudem sprostá a kupovať si auto na manuál, keď si môžem kúpiť auto s automatickou prevodovkou. S takýmto sedláckym zmýšľaním sa človek fakt stretne len medzi Slovákmi, som sa ešte nikde s tým nestretla, žeby sa niekto išiel z toho posrať, že vie radiť rýchlosti a vysmieval sa tým, čo majú dosť peňazí na zaplatenie auta s automatom. 🤦‍♀️

@sisaka
D
@sisaka
“čo majú dosť peňazí na zaplatenie auta s automatom. 🤦‍♀️”
Tak az teraz si ma uplne pobavila 🤣🤣🤣

elenka.k
25. júl 2025

- ja som mala veeeeľa áut, každému niečo iné vyhovuje, samo, že nemecké značky sú top, ale aj iné ako volvo trebars. Takého francúza , skôr nie na naše cesty 😨 Teraz sú s vymakanou výbavou aj japonské 😉

margotka17
27. júl 2025

@anonym_autor vodičák som robila na manuál, doma som mala automat. Po automate sme kúpili manuál, potom už len automaty. Výhoda je, sebmozem šoférovať aj aj. No už všetci máme v rodine automaty aj susedia.

oblecenie99
27. júl 2025

A čo také by sa ináč stalo, že by sa to vôbec nijako nedalo vyriešiť a ty by si musela riadiť manuál? A čo keby si ten vodičák vôbec nemala? Môj vodičák na manuál mi je prd platný, naposledy som auto s manuálom šoférovala v autoškole pred naším letopočtom. Akože ja nehovorím, že by som si nesadla a nejak to nedala, keď už musím, len uvažujem, čo za apokalypticku situáciu by to muselo byť, aby som išla ohrozovať seba, či rodinu, či iných šaškovanim s manuálnou prevodovkou?
Urobíš na manuál, a potom sa na to aj tak vybodnes a budeš jazdiť na automate. Kľudne urob rovno vodičák na automat.

kacenocka2
9. sep 2025

Už si začala robiť kurz?Ja tiež rozmýšľam nad automatom, manžel ma v tom podporuje ale okolie, tiež niektorí majú námietky že nebudem úplný vodič keď nebudem mať na manuál

margotka17
9. sep 2025
@kacenocka2

Už si začala robiť kurz?Ja tiež rozmýšľam nad automatom, manžel ma v tom podporuje ale okolie, tiež niektorí majú námietky že nebudem úplný vodič keď nebudem mať na manuál

@kacenocka2 ja som robila na manuálu, ale jazdím na automate, máme doma obidve auta na automat, aj celá rodina má už len automaty. Dokonca sused si išiel kupovať auto, tak som mu dala kľúče od auta, nech sa prevezie na automate, keď vystúpil, len sa usmieval. A áno, kúpil si automat 👍.

slovakboy
9. sep 2025

@anonym_autor automat je super, je pohodlnejší, modernejší, ma trochu byssie mechanické straty ale nevadí. Mám doma manuál a rád na ňom jazdím. Chcem mať rýchlosti pod kontrolou, hlavne pri zrýchľovaní a predbiehaní. Ale keď jazdím po meste po križovatkách a malých uličkách ostrých zákrutách alebo sa musím posúvať v kolóne, tak zavidim všetkým s automatickou prevodovkou. Ďalšie auto určite kupim automat. Napriek tomu si myslím, že keď si ešte napísaná na autoškole na manuál tak to ešte nevzdávaj, budeš na seba pyšná len to potrebuješ viac cvičiť. Keď ti to ani tak nepôjde, prejdes na automat.

slovakboy
9. sep 2025

@anonym_autor keď sa predsa len rozhodneš učiť ďalej jazdiť na manuálne prevodovke odporúčam ti takýto postup osobitných tréningov:
1. Štartovanie
2. Státie
3. Rozbiehanie
4. Rozbiehanie pri cúvaní
4. Spomaľovanie
5. Brzdenie

1. Štartovanie:
konfigurácia auta:
- zatiahnutá ručná brzda
- neutrál zaradený
- vypnutá spojka
- zapnuté svetlá
Akcia:
- štart kľúčom alebo tkačidlom.

2. Státie:
- Po štarte zapni spojku ak máš zaradený neutrál a stoj takto minútu a počúvaj motor.
- Po brzdení, napriklad do križovatky potrebuješ zastaviť tak vždy vypni spojku a zaraď neutrál. Ak budeš stať krátko spojku nezapínaj ak dlhšie, uistí sa že máš zaradený neutrál. Nacviči si to tak, že na parkovisku sa rozbehni až do dvojky a zabrzdi na presne určenom mieste a nevyradzuj dvojku len brzdi a keď otáčky klesnú pod 1300mim vypni spojku. Toto opakuj viac krát a všímaj si zvuk motora aby si potom už nemusela pozerať na otáčkomer. Proste rozbehni to auto a zastav na pár metroch stlačením brzdy a hneď potom spojky. Vždy vypínaj spojku až po začaní brzdenia. Niekedy nás učili v autoškole spojka-brzda. To už neplatí. Naopak - brzda spojka.
Ak nezošliapneš spojku zdochne ti motor, ale auto zastaví. Ak nezošliapneš brzdu, tak hrozí havária alebo ak budeš mať ešte nohu na plyne tak vytúruješ motor do maximálnych otáčok.

Takže ešte raz- osobitne si trénuj štartovanie aj zastavovanie a státie. S manželom choď po nejakej prašnej ceste a zastavíš na jeho nähodný povel. A tak aby ti nezdochol motor ani sa nerozkrútil do nepríčetna.

slovakboy
9. sep 2025

@anonym_autor

3. ROZBIEHANIE:
- stojíš
- zaradíš jednotku pri vypnutej spojke
- pomaly zapínaš spojku a sleduješ moment zapínania, ktoré rozoznáš tým že sa auto pohne. Vtedy musíš mierne pridať plyn. Toto si nacvičuj a dostaň do krvi pohyb oboch nôh: láva ide pomaly hore a pravá ešte pomalšie dole. Nájdi bod spojenia a zachovaj otáčky. Toto trénuj 20 krát len do jednotky. Alebo dovtedy, kým si nebudeš istá a pôjde ti to automaticky.

Potom môžeš preradiť aj do dvojky a zastaviť ako uvádzam hore - zastavovanie. A znovu trenuj rozbeh z nuly a zastavenie z dvojky ďalších aspoň desať krát.

4. ROZBIEHANIE A ZASTAVENIE PRI CÚVANÍ

Rozbeh aj zastavenie aj s brzdením si potom trénuj pri cúvaní. Jevto presne to isté ako s jednotkou. Akurát zaradzuješ spiatočku a pozeráš do zrkadiel.

slovakboy
9. sep 2025

@anonym_autor

4. SPOMAĽOVANIE

Spomaľovanie pri brzdení z dvojky sme si vysvetlili hore. Ale spomaľovanie z vyšších rýchlosti napríklad pred križovatkou ideš na trojke a preradí na dvojku. Prejdes zákrutu na dvojke a prerad do trojky. Toto trénuj viac krát. Nezastavuj len pretadzuj 2-3 a 3-2. Potom môžeš aj vyššie rýchlosti a do zákrut.

Spomaľovanie pred obcou rob brzdením a nevypínaj spojku. Aj keď ideš na 6tke 90 km/h a chceš spomaliť na 50km/h a na 3. prevodový supeň, tak to rob tak, že len brzdi pravou nohou (tým samozrejme pustíš plyn.) Ešte lepšie je najprv pustiť plyn a sledovať ako ide auto zotrvačnosťou a po dvoch troch sekundách začať brzdiť pravou nohou. Nestaraj sa o spojku. Až keď znížia rýchlosť na 50 kmh tak zaradis trojku cez neutrál. Neboj sa motor ti nezdochne. Spojka sa má pri brzdení vypínať až keď sú otáčky motora 1300 a menej.

Spomaľovanie podradzovanim môžeš tiež skúsiť ale to rob za bežnej premávky keď už máš všetko ostatne nacvičené. To už pôjde samo. Ideš 90kmh na 5ke. Pred tebou ide pomalé auto 70km/h. Zavčasu preradiš z 5 na 4 a sleduješ ako auto spomaľuje. Ak nespomaluje dostatocne rýchlo pomôžeš si brzdou. Spojky sa nedotýkaš.

5. BRZDENIE

Brzdenie som už popísal ciastocne spomaľovanie do obce aj zastavovaním. Ale ak potrebuješ prudko zabrzdiť z vysokej rýchlosti alebonides zastaviť na krajnici tak najprv stalč brzdu a nestaraj sa o motor. Až keď vidis, že auto spomaľuje na polovicu tak stač spojku a buď zastav alebo zaraď nižší prevodový supeň a opakuj postup do zastavenia.

slovakboy
9. sep 2025

@anonym_autor tie minimálne otáčky 1.300 rpm platia pre benzínový motor, pre naftový budú nižšie, neviem možno 900-1.000 rpm.