Beriem si pravoslávneho kňaza + cenník v Pravoslávnej cirkvi

crysol
10. jan 2023

Ahojte. Spracúvam článok na tému Beriem si pravoslávneho kňaza. Vie mi prosím niekto poradiť? Vraj žiadna žena si nemôže vziať pravoslávneho kňaza, pretože kňazská vysviacka je kánonickou prekážkou k manželstvu. Naopak, ženatý muž sa môže stať kňazom, ale kňaz sa už nemôže oženiť. Máte prosím s tým nejaké skúsenosti? Respektíve poznáte niekoho, kto by mi vedel zodpovedať otázky k tejto téme?

A druhá vec. cenník v pravoslávnej cirkvi. Vraj sa platí za všetko, za svadbu, krst a ja neviem čo ešte. U nás je svadba aj krst v kostole zadarmo a je zvykom tomu kostolu niečo dať podľa uváženia. Ale v Rusku a na Ukrajine (asi tiež) musíte zaplatiť inak nič nebude…Čize možno ak by niekto vedel, ako je to s cenami na Slovensku a poprípade ako to funguje v Rusku a Ukrajine napríklad, tak budem veľmi vdačná.

Dakujem za rady.

nely1704
10. jan 2023

Prvý odsek - ano je to tak , poznám asi 3 pripady

ziarifka
10. jan 2023

@crysol presnejší názov článku by bol Budem ženou pravoslávneho kňaza. Je to ako hovoríš, kňazi sa neženia (takže žiadna žena si neberie kňaza), ale ženatí muži sa môžu stať kňazmi (žena sa teda stáva manželkou pravoslávneho kňaza).

basska_b
10. jan 2023

Google mi dal, ze cena za svadbu v Rusku v pravoslavnom chrame je velmi rozna, zavisi od velkosti chramu a lokality

3nka
10. jan 2023

Áno... v skratke -najprv musí byť sobáš a až potom môže byť vysvätený za kňaza. Naopak sa to nedá...
Maju to aj gréckokatolíci...

crysol
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
crysol
autor
10. jan 2023

@nely1704 A nedalo by sa na ne ma nakontaktovať, prosím? Ideálne, ak by mi to nejaký pravoslávny kňaz zodpovedal 🙂

crysol
autor
10. jan 2023

@ziarifka Presne tak. No potrebujem trošku bližšie túto situáciu prebrať 🙂

crysol
autor
10. jan 2023

@basska_b To si kde našla prosím? Slovenský cenník pre zmenu nikde nenachádzam :/

martul
10. jan 2023

@crysol veď normálne zavolaj takému kňazovi, že by si potrebovala osobnú konzultáciu a dôvod.

viestta
10. jan 2023

Dohodni si osobne stretnutie s rodinami pravoslavnych knazov, sadni do auta a chod sa porozpravas. Ty chces tak osobne otazky riesit, ze sprostredkovane odpovede ti nepomozu. Ked uz ides pisat clanok, tak si daj robotu a zhanaj informaciie od tych ktorych sa to tyka. Ak sa ti tomu nechce seriozne venovat, tak sa na to vykasli, lebo sprostredkovane informacie od tretich osob znizia vypovednu hodnotu celej tvojej roboty.
Na internete najdes XY pravoslavnych farnosti na Slovensku, aj s kontaktom na knaza. Treba oslovit priamo ich.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
crysol
autor
10. jan 2023

@viestta Myslím, že mi nemusis rozkazovať co mam robit. Viem to veľmi dobre 🙂)) Pýtam sa, či tu ma niekto s niekym skúsenosť. Oslovila som už kopec kňazov,aj etnologov. Nikto k tomu nič nevedel poriadne 🙂

crysol
autor
10. jan 2023

@martul Ja nepoznam nijakeho takeho knaza, popísala som už maily aspon desiatim ravoslávnym Cirkvam, ešte aj do Ciech. Tak musim asi pockat,alebo hladat inde 🙂

viestta
10. jan 2023

@crysol to nebol rozkaz, to bola dobre mienena rada. Naloz s nou ako uznas za vhodne

janetinka27
10. jan 2023

@crysol ahoj, nemyslim to v zlom, ale podla mna ti chybaju zakladne a vseobecne zname znalosti z tejto oblasti. este pises, ze ani knazi ti sami nevedeli odpovedat - co znie dost neuveritelne, prepac.
a o com este bude ten tvoj clanok? alebo iba o tom, ze sa vysvateny knaz uz nemoze zenit a k tomu cennik?

crysol
autor
10. jan 2023

@viestta Vdaka, beriem na vedomie.

crysol
autor
10. jan 2023

@janetinka27 Mam len zakladne znalosti, ziadne ine. Preto sa potrebbujem poradit.

janetinka27
10. jan 2023

@crysol a aku "hlbku" potrebujes v clanku dosiahnut? pises ho do skoly? stacia ti zakladne info? o com este je ten clanok okrem sobasenia a cennika?

dupinka
12. jan 2023

@crysol aj rímskokatolici grécko-byzantskeho obradu môžu prijať sviatosť kňazstva ako ženatí. Po vycviacke sa ženiť už nemôže. Skús hľadať v témach celibát.
A naozaj najskôr osloviť farárov/popa

guiseppinka
12. jan 2023

@dupinka rimskokatolik grecko-byzantskeho obradu neexistuje... Bud je katolik rimskeho obradu alebo katolik greckeho (vychodneho) obradu... A teda rimokatolik neviem ci sa moze stat knazom po sobasi... Skor by som povedala, ze len diakon, ale aj to ai nie som ista...

Knaz sa zenit nemoze... Vysviacke musi predchadzat sobas, inak ma smolu... Mame v rodine jednu (niensme ale v kontakte a nepoznam ju) a ona sa vydavala v 18, lebo inak by sa nemohli zobrat, kedze jeho cakala vysviacka...

dupinka
12. jan 2023

@guiseppinka áno, automaticka korektúra a prosím,snažíme sa ti poradiť a ešte si tu útočná, tak si hľadaj sama.V podstate dookola opakujeme všetci to isté.