icon

Berú niektoré matky žarty príliš vážne?

1. jan 2025

Na oslave som sa zo srandy opytala 3 rocneho chlapca ci ide so mnou domov a on ze ano 😃 tak ja ze super a co budeme robit ? On ze hrat sa a spievat a ja ze supeer platii a jeho mama sedela vedla mna a bola v soku , hovori mu “zlatko ak sa z toho nahodou necitis dobre je to v poriadku teta len zartuje” 😂😂😂😂 akurat sa citil uzasne podla mna. Neberu niektore matky prilis vazne vsetko? Ona az zbledla ked syn povedal ze ide. 🙈

mandzula
1. jan 2025

@mnamko ine je to v pripade, ze to myslis vazne, snad vidis ten rozdiel, ved sama autorka pise, ze sa pytala "zo srandy".

tiika
1. jan 2025

Chápem správne, že ti odpovede žien, ktoré s tebou nezdieľajú rovnaký názor na humor považuješ za šialenstvo? Alebo nejaké iné?
Kvôli tomu, že niekto má iný názor na tento druh humoru, spajas dokopy aj akúkoľvek inú detskú zábavu, generalizujes a povazujes to za niečo, čo druhým rovnako vadi?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
17alexis
1. jan 2025

Mam dvojrocnu dceru a ta reakcia bola podla mna uplne mimo. Tiez ucim dceru, ze s cudzimi ludmi nesmie nikam ist, takze by som jej povedala presne toto: "M., povedz tete - ja s cudzimi ludmi nikam nechodim." Ked sme v situacii, ze jej niekto hovori somariny, napriklad ze pride strasiak ak nezje obed, tak normalne pred nou poviem, nech neklamu a nevyhrazaju sa jej. A aj dcere poviem, ze ten clovek klame a nech tomu neveri.

lindayaaa
1. jan 2025

Ved to je hrozne . Ja sa takym uz tiez vyhybam. Napr. Dieta nieco spravi napriklad a namiesto toho aby bolo pokarhane tak rec no spravil to preto lebo to tak citil. Obhajuju ho este namiesto prijatia zodpovednosti! Z nich vyrastu vrahovia! Ved ja som to tak citil! Ma dostat zaušisko hned ako aj my sme dostali. A sme psychicky naruseny alebo nieco? Nie. To som odbocila od temy. Lebo tieto eko bio raw matky neznasam. A pustite sa do mna aspon budem vidiet kolko husí tu je 😃

aniele
1. jan 2025

@mandzula Ja som to raz urobila sesternici. Bývala pomerne neďaleko, mala (okrem troch starších detí) asi o 6 mesiacov staršie dvojičky, ako bola moja druhorodená. Stále podpichovala (tiež to brala ako srandu), či u nej nechce malá ostať. Už mi to liezlo na nervy, pretože ja som mala potom robotu s dieťaťom, ktoré nechápalo, prečo ho beriem preč. Tak som jej raz povedala, že ešte raz...a dieťa jej tam nechám. Aj som nechala. Malá si užila a sesternica už s týmto nikdy neprišla 🙂.

autor
1. jan 2025

@lonely66 anoo ja suhlasim s tvojimi nazormi úplne co pises len som ti chcela este doplnit ten dodatok✌🏻🫶🏻

@lindayaaa Presne tak….. aj kako mozno doma riesia a predebatia ako pisala pani vyssie. Moj syn ked spadne povieme vstavaj chlope nic sa nestalo dam mu pusu ale nebudem to riesit nijak vazne neberiem rodicovstvo ako nieco tak drasticky vazne kazdu situaciu do sraciek riesit. Este keby dievcatko mozno ok ale z tych chlapcov vyrastu akurat posery

oblecenie99
1. jan 2025

Ja som tento typ humoru nikdy nemala rada, mám doteraz vytypovaných dvoch pánov (teraz už v rokoch), ktorým sa kvôli tomu vyhýbam, a nie preto, lebo viem, že by mi to, s čím srandovali urobili (že mi dajú ocka do vreca a unesú rómovia - super v jednej vete vystrašiť decko, alebo si z neho urobiť debila cez srandu, zároveň ho naučiť k strachu a nenávisti k inym), ale preto, lebo taký ten nepríjemný pocit z nich doteraz zostal, lebo to bolo pre mňa ako dieťa hrozne nepríjemné, nevedela som, ako mám reagovať na takúto akože srandu, ale najlepšie bolo, že ak som nereagovala tak, ako sa očakáva, tak ma pokarhali ešte aj starí rodičia a rodičia za to. Môj otec to doteraz robí synovi, a potom sa na neho uráža, keď nevníma tu akože super srandu (ja mu vysvetľujem, že on ešte nemá zmysel pre humor a nerozumie dvojzmyselnym veciam) a hovorí mu veci typu: no tak ja už sa s tebou potom ani nebudem hrať, ty už za mnou ani nechoď (čiže to ešte vygraduje) a zo mňa samozrejme citlivú puťku, lebo sa zastanem syna.

Minule sa mi inak syn takto rozplakal v autobuse, nejaká neznáma teta sa s ním silou mocou chcela baviť (čo aj beriem, že tak dobre, ale zhodou okolností sme išli domov zo škôlky a bol aj unavený, aj hladný, aj mrzuty) a ona do neho furt šťuchala, nech jej dá svojho plyšáka (jaj hahahaha), a prečo mi nedáš, daj mi hracku, však si dobrý, tak mi ju daj, tak keď nedáš, tak ti ju zoberiem, dobre? Ja som sa ho zastala proste (ja VIEM, že mu nechcela ukradnúť plyšáka, lenže syn nechápal, čo od neho chce, či si srandu robí alebo myslí vážne) ale ako čítam diskusiu, tak som ešte bola aj za hlupanu, ktorá sa podieľa na dodrbani ďalšej generácie.

mandzula
1. jan 2025

@aniele aj tak sa da.😀

lonely66
Odpoveď bola odstránená
nttnnt
1. jan 2025

ze zlatko ak sa z toho necitis dobre :D :D pomooooc to co su za vety adresovane 3 rocnemu on tak tomu isto rozumel :D :D moj maly by odisiel aj s cudzim taky je spolocensky smejo aktualne, nema problem a co sa mam teraz rutit z toho, tiez ma 3 roky...predtym sa ludi stranil schovaval sa za mna, raz ma take obdobie raz take...s ty sa tym zbytocne zatazujes, niektorym prepina na hlavicku uz zo vsetkeho asi.

rozculena
1. jan 2025

teraz som si spomenula,ako som raz išla po ulici so psom a pribehlo ku mne také malé dievčatko,že ide so mnou domov......nikde nikoho,sama bola na ihrisku pred panelákom.Dosť dlho sme sa rozprávali....normálne by so mnou odišla

angeli121212
1. jan 2025

Autorka ženy ti to pekne vysvetlili rôzne postoje pohľady ale nieee ty si ideš len svoje a zosmiešňuješ ostatné... Čo ti na to povedať...

autor
1. jan 2025

@nttnnt 😺👍🏻😼

oblecenie99
1. jan 2025

@lonely66 Priiiiima, tak ešte si zo mňa urobte hlupanu. Píšem, zastala som sa ho, moja chyba, že som to nezatrhla hneď na začiatku (mimochodom, z tej ženy sa to sypalo), ale! Od začiatku som hovorila malému, že neboj sa, nikto ti nič nezoberie, lebo teta sranduje. Tetu som poziadala.a dorazne, aby prestala s tým, žiaľ neskoro, až po jej pár vetách. Hlavne že v diskusii sa robí z konkrétnej mamičky pomaly vychovávateľka budúceho vraha, a ona tiež nepovedala autorke na rovinu, že prečo to robí dieťaťu, ale snažila sa ešte byť slušná a riešila to cez dieťa, keby to zastavila hneď, to by len bola diskusia. BTW, v prepchatej, preplnenej MHD cestujem s malým často, celý rok, niekedy aj dvakrát denne, a vždy, ak je len možnosť ho usadim tak, aby bol v pohode, tak akurát v ten deň som bola rada, že on sedí a má miesto, a ja (s kabelkou, taškou z nákupu a s taškou na notebook s notebookom, ktorý som brala v ten večer ešte domov robit) som nad ním stala a už naozaj som nedokázala vytvoriť také podmienky, aby som si najprv rýchlo sadla na, umiestnila nejak tie tašky, usadila včas aj jeho na kolenách a špeciálne ho otočila. No proste všetko som v ten deň pokazila.

tim23
1. jan 2025

Autorka, myslíš si že si dokonalá matka? Z tvojich odpovedí sa mi to tak javí. K tej srande sa nejdem vyjadrovať, to mi je jedno, nemám na to názor.. Ale načo takto zhadzovať matku toho dieťaťa? Vychováva tak ako chce ona. Prečo sa posmievať jej a ženám ktoré s tebou nesúhlasili? Nazývať ich premotivovanými a citlivými? Vychovaj svojho syna tak ako chceš a mamička nech vychováva svojho podľa seba. Trepeš tu somariny, ale predpokladám že jej si nepovedala v tej situácii že čo je taká premotivovaná.. Ale reči na nete ako anonym to áno

autor
Odpoveď bola odstránená
bielasovicka
1. jan 2025

Autorka, len na koniku. Som si istá. Toto sú tie citlivé a premotivované. No ale, škoda reči, tak ci tak nepochopia.......

mnamko
1. jan 2025

@mandzula ja keď sa spytam ci ostanú tak to myslim vážne, žiadne namotavanie,su to deti z rodiny alebo vnučka.V prípade plaču ich vieme zaviesť k mame.

mandzula
1. jan 2025

@mnamko a presne tak by to aj malo byt - myslene vazne, nie pozabavat sa a nech dieta dufa a mama rozmysla, ako z toho von.

liv1
1. jan 2025

Trojrocne dieta si o hodinu nic nebude pamatat, uz vobec nie to ze ho nejaka teta volala domov, lebo ma tolko podnetov ze sa nepotrebuje zaoberat sprostostami. Ucit trojrocne dieta aby plnilo co slubi? Boze teraz som sa fakt zasmiala 😂😂. To nevedia ani mnohi dospeli, nieto trojrocne, patrocne a casto ani desatrocne dieta. Ucia sa to postupne. A sklamanie? Sklamanie ze ho teta nevzala domov? To vazne? 😁 Keby mu teta slubovala hodinky s vodotryskom nepoviem. Sklamanie a frustraciu zazivame ako deti a dospeli cely zivot. Aj ta k zivotu patri. Nemozeme stale deti drzat ako v bavlnke, len aby naaaahodou ich pre pana niekto nezranil, niekto im nepovedal nieco, co sa im nebude pacit. Musia sa naucit celit roznym situaciam, len tak budu v zivote silnejsi.

@oblecenie99 myslim ze tvoja situacia bola zasadne odlisna. A ponuknut nieco dietatu (co mozno ani same nechce) a potom to nesplnit, alebo chciet mu nieco doslova zobrat, dost rozdiel 😉

autor
1. jan 2025

@liv1 dakujem mila liv1 ze mi pises z duse…

zeny uz ak tu chcete pisat svoje pribehy drzte sa temy a kontextu lebo pridavate tu svoje storky absolutne diametralne odlisne a ukoncite to tipom ze sa mam spamatat atd .. mimozy poniektore neskutocne ste.

Pride baba liv1 a jej rovnake baby a proste presne pochopia o co ide🥰 dik!!

tiika
1. jan 2025

@liv1 Klamať dieťa pre zábavu iba kvôli pobaveniu môže viesť k sklamaniu a strate dôvery, ktorú v dospelého vloží. Ak sa deti učia, že dospelí, ktorým dôverujú, klamú, môže to narušiť ich schopnosť veriť iným. Deti sa učia najmä napodobovaním a môžu si myslieť, že klamanie je prijateľné.
Namiesto takejto zábavy, je lepšie nájsť spôsoby, ktoré sú obohacujúce a nezraňujú.

Namiesto toho je možné dieta pripraviť na sklamanie rozpravanim sa o tom, že nie všetko sa dá splniť, a ako sa takéto situácie dajú riešiť. Takto sa dieťa naučí čeliť životným situáciám aj bez klamstva.

aurora33
1. jan 2025

Ja si pamätám, že už ako dieťa som nemala rada tieto akože zo srandy otázky. Autorka, skus sa nad sebou zamyslieť a nabudúce sa nestrapnuj, lebo je to naozaj od veci.
Akože haha ideš so mnou domov? A haha čo budeme robiť? Boze aj teraz mi je za teba normalne chujovo.

konikmodry111
1. jan 2025

Tak ja neviem, ale ja mam 17rocneho syna a nikdy sa ho nikto nespytal zo srandy ci ide s nim domov 🤷‍♀️ a mna tiez nie, a tom mam 36.. akoze wtf? Mas kus divny humor lebo nechapem co je na tom srandovne 🙈 v zivote by ma nenapadlo spytat sa cudzieho dietata ci ide somnou niekam. Uz v skolke detom vysvetlovali nebezpenstva, a rozpravali sa veru aj o tom ze ked sa im prihovori cudzi clovek typu- pod somnou, ukazem ti nieco a pod. ze maju povedat nie. Takze matka urcite nereagovala prehnane ale rozumne

stanka190
1. jan 2025

@oblecenie99 nech je viac takých matiek ako si ty! 🙏

orangiiina
1. jan 2025

Môžu deti chápať ironické poznámky?
Úryvky z https://mamaaja.sk/clanky/dieta/rozumeju-deti-i...

To, čo dospelí považujú za vtipné a duchaplné, malé deti v zásade ešte nemôžu chápať. Jednoducho ešte nerozumejú nadstavbe vašich slov, ktoré nekomentujú pravdu. Dieťa nechápe iróniu a sarkazmus. A už vôbec neprečíta správne poznámky, ktoré im adresujete.

Je potrebné presne rozlišovať, čo je jemný humor a čo irónia či výsmech. Deti, predovšetkým malé, berú všetko, čo rodičia hovoria, doslovne.

Kedy dieťa začne iróniu chápať?
K tomu dochádza zhruba vo veku 10-11 rokov, niekedy skôr a niekedy dokonca neskôr. Preto by sme mali s ironickými poznámkami zaobchádzať opatrne.

misanthropicdann
2. jan 2025

@matrioshka333 hej lebo toto sa bežne deje? Možno tak nekde v Ázii.

matrioshka333
2. jan 2025

@misanthropicdann však a keď pôjdeš na dovolenku do Ázie? 😁 Každý návyk dobrý

autor
2. jan 2025

@aurora33 hahahaha… strc sa pani mudra aurorka33 🙂