Bláznenie pred Vianocami
Dnes som bola v Tescu a normálne na to stále smutne myslím, ako sa ľudia z môjho pohľadu prehnene konzumne správajú, mám pocit, že tam bolo oveľa viac ľudí ako bežne. Videla som znudenú smutnú staršiu pani, ako si niesla jeden balík vianočných gúľ, podľa mňa ich ani nepotrebovala. Ľudí striehnúcich na košíku, bolo mi to naozaj nepríjemné, ke'd som odkladala košík a už stála nadomnou cudzia žena ako keby sme patrili k sebe, kým ho tam vrátim a vyberiem si mincu, zavesím na seba tašky s nákupom, tak to trvá nejaký čas. Ale najviac smutná som bola z toho pohľadu do košíkov, Vianoce ešte veľmi ďaleko, pochybujem, že už robili ľudia Vianočné nákupy potravín, iste v určitej miere aj to, ale stretnúť 150 kg ženu a v košíku má naložených 10 balení tých lacných nekvalitných zákuskov (okrem iného), takmer všetci brali Vianočné kolekcie, nekvalitné potraviny, ktoré nášmu telu nič nedodajú, len tlstneme po nich. Ja tomu nerozumie, prečo sa ľudia zabíjajú jedlom. Priľšlo mi to naozaj smutné. A tento chaos, ktorý sa v obchodoch už pár týždnov len stupňuje, ma úplne odrádza do januára do tých obchodov chodiť. Tiež som bola v obchode áno, ale nakupovala som ako bežne celý rok, a nerozumiem prečo teraz je tých ľudí v obchodoch viac a prečo hlavne kupujú taký potravinový odpad - len z toho pohľadu mi zostalo smutno. Sama na sebe cítim, že čím menej vecí mám, tým som spokojnejšia.
Ako môžeš napísať nená kupujú na vianoce jasne ze už nakupujú na vianoce a ešte aj táto korona tak sa boja aby im náhodu v decembri nezatrvorili aby náhodu neska páli od hladu slová sprostá bola je aj bude to kvantum co prezeru za rok
My sme boli v Tescu vcera a ja som si kupila velku tu 600g nutelu a dnes nie je po nej ani stopy, spucovala som ju s ohromnym pozitkom.. a? 😂
nechapem, proste kazdy robime tak ako vieme, kupujeme na co mame, ja sa snazim hladat dobry pomer ceny a kvality a nekupovat zbytocnosti, doma sa snazim aby sme zjedli vsetko co mame, ale tak kazdy to ma inak, ale neviem no nesudila by som kvoli tomu niekoho
@oliva276 ze sa nemame vystaravat do druhych neznamena, ze musime behat s klapkami na ociach. Vidim sprostosti v kosikoch u druhych, tak sa snazim nekupovat sprostosti. Alebo ked sa rozculujem, kolko ludi chodi do Tesca nakupovat, tak zredukujem počet navštev v Tescu a nie, ze tam budem chodit každý den kontrolovat, kolko ludi tam dennodenne chodi a ja som samozrejme tam. Ak nieco chceme zmenit, treba zacat od seba, aby to neskoncilo v style vodu kazem a vino pijem.
Co si robila v Tescu, mala si ísť do yeme....
Nie vsetci su minimalisti, neda sa nic robit, musis nechat zit svojim zivotom aj obezne tety, aj konzumnych povrchnych ludkov, aj babky s vianocnymi gulami. Druhych ludi nezmenis, mozes sa zamysliet, mozes si povzdychnut nad ich sposobom zivota, ale to je asi tak vsetko.
Ja naozaj nechápem, ako taký človek ovplyveny minimalizmom a zdravotným štýlom sa zahadzuje tescom. Ako vravím yeme, bio farmy, salase a tak. A nebude ta nič dráždiť
Ja sa rento rok tesím na vianoce ako nikdy v zivote. Syn bude mat na Štedrý deň presne 2 a 3/4 roka. Bude so mnou piecť medovníky, ujedať cesto... zhadzovať plastove tesco gule zo stromčeka 🙂 vsetci nakupujúci kde kolvek mi možu byť jedno, nech si jedia čo sa im páči 😘
😂😂😂😂😂😂 si normalna? nie kazdy chce jest dobrovolne bio eko raw ďatelinu ☘️🌿🌱
MY ostatny si na vianoce pochutname na udenom v kapustnici, riadnim mastnym reznom, majonezovym salatom a este sa dozereme tymi salonkami😂😂😂😂 a budeme skapinat od prezratia minimalne do 3 kralou🤴🤴🤴😂😂😂😂😂 ✌️
Mňa by zaujímalo, čo také dobré si ty kupovala v Tescu.
Ale no tak, mala si byt charakter a starej dame urobit prednasku o zdravom stravovani. To, ze to napises na MK, to jej nepomoze, ona mozno nema ani pocitac.
Ja som ziadny rok o tomto case nevidela v obchodoch tolko ludi ako teraz.
Dosledok korony - ludia nevedia ci si za 2 tyzdne budu moct ist nakupit bez testu a tak nakupuju predcasne.
Ani sa im pri tejto nepredvidatelnej vlade necudujem, ja sice vacsinu objednavam cez net ale niekto si radsej vec vyberie osobne. Nezaujima ma co robia ostatn.
Bože to má niekto čas riešiť čo má kto v košíku, ako sa tvári kto znudene? Nečítam diskusiu len úvod a nehnevaj sa ako vieš ako sa ktorý človek cíti a na čo myslí?
A ich obsah košíka? Ja nakupujem raz do týždňa pre 5tich ľudí - no hold ten košík nedokážem urobiť poloprazdny ani keby som sa rozkrajala, teda ak chcem z niečoho celý týždeň robiť jedlo.. (robím tak odkedy mám tri deti nie len počas korony) ja nerozumiem tej potrebe ľudí sa neustále pozastavovat nad životom druhých a nechápem tomu presvedceniu niektorých čo si myslia že práve ten ich pohľad je ten správny..
@missdiva u nas bola dnes po x mesiacoch svokra. Normalne aj s vianocnymi darcekmi. Lebo vraj ktovie kedy sa k nam z ineho okresu zasa dostane, koli veku sa testovat nechodi. Dokonca synovi povedala, ze Mikuláš sa,pomýlil a nechal u nej balíček skôr, len aby videla reakciu a mohla mu to dať. My za ňou nechodíme, nakoľko malému býva v aute zle ( ešte nerozumie prečo, nevie dopredu upozorniť, plače)
Zi a nechaj žiť. Ako ťa to ovplyvňuje, že ľudia jedia to, čo jedia? Ja som vegánka, kupujem vegan čistiaky, prášky, kozmetiku (takú základnú ako mydlo na ruky), nepoužívam telovú kozmetiku ani voňavky, používam len bio vegan sminky... Ale to je MÔJ životný štýl, moje presvedčenie, moja spotreba. Ja sa rozhodujem, ktoré firmy budem podporovať. Svoje 2% z dane posielam utulkom a občianskym združeniam, s manželom odchytavame, socializujeme a docaskujeme a dávame na veterinárne úkony poulicky a vyhodené mačky, počas voľného času chodíme venčiť psy do útulku, ak chceme a mame z čoho finančne pomôcť, posielame na transparentne účty tých, ktorí nič nemajú a nepoznajú nič iné iba ľudskú zlobu, teda opustené a týrané zvieratá. A vieš, tiež ma nepoburuje, že iní ľudia posielajú peniaze chorým deťom alebo robia zbierky pre bezdomovcov, aj keď zastávam presvedčenie, že človek si je strojcom svojho osudu a keď trochu rozmýšľa, na uliciach neskončí. A nevadí mi ani hellmans kampaň, že ľuďom v núdzi idú rozdávať zemiakový šalát. Ved pekne od nich, aj keď to nie je môj štýl pomoci. Nerozculuje ma, keď vidím v Kauflande pred sebou niekoho, kto má v košíku 30kg mäsa. Prečo aj? Veď nezmením celý svet. Za to, že moje presvedčenie je aké je a zvierací život má pre mňa rovnakú cenu ako ľudský, to ešte neznamena, že budem fnukat, že sú antropocentricki ľudia, ktorí si vážia iba ľudský život a zvieratá bez mihnutia oka zabíjajú.. Ved ľudia sú vselijaki. Jedine, co môžem spraviť je vychovať svoje deti v presvedčení, ktoré mám ja a usmerniť svoju rodinu. Ale ani ich neprevychovam. Môžem im niečo povedať, na základe argumentov, ktoré mám k dispozícii, ale nie je mojou úlohou zmeniť všetkých okolo seba a všetko. Nie som mesias... A už vôbec by som neriešila také veci, čo ľudia jedia a ze keď sú obézni, tak sa ešte dopchaju koláčmi. No a?? Ich život, ich rozhodnutia. Budu mast vysoký krvný tlak, diabetikov, dorazí ich korona a zas bude dakto nariekať, ako zomrel na koronu mladý človek. No zdravý nezomrie. A tí, ktorí si dobrovoľne ničia zdravie a pchaju sa odpadom... Prečo by mi na tom malo záležať a vôbec ma to trápiť? Veď sú svojpravni, zodpovední za svoj život a svoje zdravie, nikto ich to nenúti nátlakom robiť, rozhodli sa slobodne a dobrovoľne, že chcú mať taký životný štýl. Absolútne neriešim. Ved ľudia sa rozkrikuju, aké sú najinteligentnejsie tvory na svete, tak nech si poradia. Vieš, ty sa o svoje zdravie báť nemusíš, ak sa oň staráš. No a to, že ľudia sú hamizni, to nezmeníš. Je mi jedno, čo robia ostatní so svojím životom, ak to priamo nezasahuje do mojej integrity ci do mojich práv a slobôd. Vtedy sa môžem ohradit, sťažovať, riešiť. Kým ma to, že niekto bude obézny, chorý, s vysokým tlakom netýka, neriešim. Nech si každý rieši svoje zdravie.
Súhlasím, že obchodné reťazce by mali takéto potraviny sťahovať z obehu už len preto, lebo ich výroba je neekologicka, do všetkého sa napríklad pcha palmový olej, kvôli ktorého pestovaniu sa ničí habitat mnohých zvierat, mnohé spoločnosti (ešte stále väčšina) sa nespráva spolocensky a ekologicky zodpovedne. A co s tým spravím?? Pôjdem im vypáliť centrály? No nie, nakupujem od takých, čo sa správajú k svojmu prostrediu zodpovedne, čo netyraju zvieratá testovaním, čo nevyrubuju pralesy a neoberaju o habitat stovky druhov len pre veľký odbyt a vysoký zisk. Investujem do fondov so spoločensky udržateľnými firmami a svojou troškou robím čo môžem. C konečnom dôsledku keď budem umierať, budem si spytovat vlastne svedomie, či som žila dosť dobrý život a ci som sa naozaj držala svojich ideálov a svojich presvedčení. Budem sa pýtať samej seba, ako som ja tejto planéte pomohla a aká stopa po mne ostala, k akému postoju som vychovala svoje deti, ako vyzeralo moje životné prostredie okolo mňa. Nie to, čo robil sused, či tetka v potravinách. Každý je za svoj život a svoje rozhodnutia zodpovedný sám. Ži najlepšie ako vieš a nechaj žiť ostatných tak ako si myslia oni, že je ok.
Alebo môžeš začať robiť osvetu, písať knihy, články, zamestnať sa v TV a zariadiť si reláciu, v ktorej budeš robiť osvetu. No byť smutný z toho, kto čo ako robí... To je zbytočné. Sama sebe skodis. Na čo.. Nikto sa nezmení len preto, že ty chceš. Každý musí začať od seba. A nakoniec... Na druhých nám aj tak najviac vadí to, čo vidíme sami na sebe 😉 takže mier svetu, idú Vianoce, nech si každý nájde svoje vlastné šťastie a nerieši to, čo robia a nerobia ostatní (kým to nie je práve protiprávne)
Inak, ja proti šalatu nic nemam 😂 ale odtial potial, zit na nom cely zivot? 😲 ved co je lepsie ako pizza🍕 a este ked ju splachnete vychladenou colou🥤? 🤤🥰😂😂😂😂
Chapem,co si chcela napisat a mas pravdu. Zijeme nehorazny konzumny zivot a ani pocas korony sme si nic neuvedomili a nepacia sa mi nazory,ze si ma hladiet clovek svojho a nestarat sa. Praveze osvetu treba robit. Statistiky nepustia z roka na rok pribuda obeznych,pozrite sa do skol,ake su deti vypasene. Mne tiez vadia tie odute,nervozne tvare. Kazdy len steka po sebe,nadavaju predavackam. Na jednej strane ano starajme sa kazdy o seba,ale zaroven si uvedomme ako sa spravame.
@stela1996 ved pizza je super, keď si na ňu hodíš kukuricu, brokolicu, olivy, paradajky, cukinu.... Ja mam tiež rada pizzu, je x pizzerii, čo vyrábajú aj z vegan cesta bez vajec a mlieka. Samozrejme, že inú kaloricku hodnotu má pizza s udenym, slaninou a nivou a inú ta, ktorá je posypana zeleninou, ale ved nech každý je, čo mu chutí. Ja napríklad poznám kopu vegetarianov a veganov a väčšina z nás má oveľa pestrejšiu stravu ako "tradičný" masozravec- na ranajky chleba s maslom, syrom a šunkou, na obed mäso so zemiakmi/ryžou, na večeru parky a toto dokola 365 dní v roku. A nie je ani pravda, že jeme iba šalát. Ja som dnes robila segedin. Milujem kapustu 🥰 namiesto mäsa dáš sójové plátky, namiesto smotany dáš rastlinnú smotanu (ja som mala ovsenu) a rozdiel ani nespoznas 🙂 to je len také stereotypne presvedčenie ľudí, ktorí nikdy takú stravu neskúsili, že ľudia, čo jedia rastlinnú stravu jedia iba šalát 🙂 aj na Vianočné robíme všetky Vianočné jedlá vo vegan forme. Teraz je už dostupných toľko možností 🤗🤗🤗🥰🥰 hlavne je, nech je každý so svojím životným štýlom spokojný a šťastný s vlastným životom. Ci už žije na salate alebo na tlacenke
@viestta jasné, ja sa ukazujem a preto som anonym. Povedať jej niečo by znamenalo, že sa urazí, dotkne sa jej to. Ja taká nie som, ale čo sledujem Teba, tak rada sa tu realizujes a zhadzujes druhých.
@marca12 áno, ale vieš, každý musí začať od seba. Keby sa každý postaral sám o seba, o každého je postarané. Myslím, že osveta ohľadne životného štýlu je dostatočná. Každý nech da rozhodne, či si chce vybrať zdravší život alebo nie. Vieš, kto si ty, ja alebo autorka, aby sme niekoho prerabali na svoj obraz? Veď v konečnom dôsledku, škodia iba sami sebe a sami za to musia niesť zodpovednosť. Tak načo sa nad tým vôbec pozastavovat. Znami majú takú hlášku - ako najlepšie pomôcť bezdomovcom? Nezaradit sa medzi nich.
Áno, obéznych ľudí stúpa. Tak najlepšie čo spravíš, ty, ja či ktokoľvek iný je nezaradit sa medzi nich. Svoje dieťa budem viesť k pohybu a zdravej strave. Možno tým "nainfikuje" aj spolužiakov raz. A keď nie, tak bude jeden štíhly a zdravý medzi 30 obéznymi. Nie je môj cieľ, prevychovavat cudzie deti. Toto je taká téma.... Ano, ľudia sa správajú ako prasatá.... No jedine, co sa s tým dá spraviť je vychovať novú generáciu lepšie. Tá stará tu večne nebude a zmena sa nedeje zo dňa na deň. Už dosť ľudí za prebudilo a vníma svetové problémy a snaží sa žiť inak ako ich rodičia. Naše deti, ak budú mať dobrý vzor a príklad to budú praktizovať tiež a ovplyvnia sa navzájom. A o 10-15 generácií možno bude celý svet opäť zelený. Nezmeníš svet. Môžeš zmeniť len to, pokiaľ siaha tvoja ruka
"...Videla som znudenú smutnú staršiu pani..." Odkiaľ vieš, že taká bola? Sama o sebe píšeš, aká si z toho smutná. Čo Ty vieš, možno tá pani prišla domov a povedala manželovi: "Tak som kúpila tie nové vianočné gule, spravíme si tohto roku úplne iný stromček. Veľmi sa z toho teším. Ale v obchode som videla jednu mladú, zdravú ženu, vyzerala strašne smutne, pozerala na mňa, ako kupujem ozdoby. Hneď mi úsmev zamrzol. Možno ona nikoho nemá, lebo len pozerala druhým ľuďom do košíkov. Bolo mi jej ľúto."
Hm? 😉
A čo z toho vyplýva? Nesúď druhých a staraj sa o seba. A ak Ťa nákupy v Tescu robia smutnou, tak tam nechoď.
No ale sa tu do teba riadne obuli. Ja ti rozumiem ako si to myslela,mas trosku pocit, ze zijes kvalitnejsi zivot, menej materialovo zamerany a stve ta, ze niekto tak, ako ty nerozmysla. Ja som skor minimalista. Vojdem do obchodu styl sinsay a otocim sa v polovici cesty. Ja tam ani nedokazem stravit cas, pre mna ta predstava, co za kvanta zbytocnych trickohandier sa tam denne preda, je desiva. Tiez som tam kupila asi 2 veci. Nezatracujem uplne. Ale niekedy tie kosiky naplnene ked vidim. A okolo Vianoc ani nehovorim, uz len tych starych rodicov ked clovek vidi, ako chcu dopriat vnucatam a nesu 5 krabic kadejakych serepeticiek plastovych pre vnucence z hrackarstva. Nezazlievam im to. Chcu proste urobit detom radost. Ale to su tak zbytocne a bezrozmyslu vyhodene peniaze, veci kupovane na kvanta, nie na kvalitu. Dalo by sa dlho pisat, kde vsade ludia takto utracaju. Jedlo. Sladkosti. Doma zoskladovane presusene cokolady, dezerty, ktore za 2 roky nestihol nikto zjest,lebo furt sa dokupuju nove a nove zasoby. Vianoce? Kazdy rok nova farba ozdob. Nove prachozberace. Kedysi stacila cecina na stole a slamene ozdoby. Dnes su to metrovi trpaslici na kazdej parapete. Nezmenis to, mozes len skusit niekoho blizkeho ovplyvnit svojim zmyslanim. Ale najskor sa ti to velmi nepodari. To k tomu vacsinou dospeje clovek sam.
@maciatkolulu nerozumiem,co ma minimalizmus spolocne s obchodnym retazcom. Aj minimalista si potrebuje utriet zadok alebo kupit rybu a chlieb. Preco by mala ist do yeme, kde su drahe potraviny. Aj chudobny clovek moze byt minimalista a nakupovat v lacnych retazcoch. Tu nejde o nakup prestiznych ci ultra bio potravin. Tu ide o zamyslanie sannad tym, co potrebujem,co mi urobi radost, co je uz rozmar, co je uz prehnany konzum. Ide o to, ze naozaj nakupujeme kopec hovadin. A autorka ma pravdu, staci sa pozriet do nakupnych kosikov. Kazdy si kupi raz za cas nejake blbosti nepotrebne, sviecku, dozu, 50tu utierku alebo 10ty par postelneho pradla, aj ked stale obmiena len tie 2 najoblubenejsie 😂 tak autorka si dovolila trosku sa zamysliet...a aky utok hned na nu...akokeby vacsina ludi nekomentovala spravanie ci zivotny styl inych...vsetci svati...😂
...po pol roku na Sk sa neprestavam cudovat preco tak ludia stale potrebuju pozerat na ostatnych ludi. kazdy zije pre svoju rodinu lebo verim ze kazdy ma svoju rodinu rad, chceme a zelame si hlavne zdavie a spokojnost svojich blizkych, chceme ich vidiet stastnych a to nas naplna. Ak niekto potrebuje k svojmu stastiu aj plnu ladnicku no ved nevadi su ludia kt. si radi pochutnaju na dobrom jedle, su ludia kt. si radi pochutnaju aj na nezdravom jedle, su ludia kt. maju spokojnost z toho ze jedia zdrave jedlo. Su ludia kt. sa citia spokojne v case Vianoc, maju toto obdobie radi, zdobia si pribytky a vychutnavaju si prijemnu atmosferu Vianoc, tesia sa nielen z pritomnosti svojich najblizsich ale ich dusu potesi aj ta vianocna vyzdoba (mna konketne tiez a hoc vyslovene nepotrebujem mat svetielka vsade a cecinovu girlandu na kazdom okne, pekny veniec na dverach,....nepotrebujem ale mam, lebo mam z toho radost, tesi ma to, je to konzumne ale vobec nemam za to vycitky svedomia, pre mna to ma cenu vacsiu ako xy druhov vianocneho peciva na stole, vyumyvany dom od pivnice po povalu,...). Nemam za potreby riesit ani davat fotky svojho sukromia nikde kde by mohli byt pristupne inym ociam ako ociam mojej rodiny. Nedivim sa ludom ak maju potrebu nakupovat, hoc pre mna by to mohli byt hluposti, pre ineho by mohol byt obsah mojho nakupu hlupostami. Nedivam sa ludom do kosov. Nevsimla som si ani zeby boli nevrli alebo nervozni, snazim sa na kazdeho usmievat, ak sa da aj prehodit nejake to slovo (navyky z inej krajiny) a vacsinou su ludia mili, tiez radi ochotni prehodit slovo, pozdravit sa a aj sa usmiat. Ak sme my podrazdeni a nevrli k svojmu okoliu tak tak vacsinou vnimame aj to okolie a ludia sa nam zdaju horsimi. Som vyknuta pozdravit sa s kazdym, ci poznam ci nepoznam, a aj pokecat s kazdym ci poznam ci nepoznam. Som zvyknuta usmiat sa a pozdravit sa s pani kt. pride do obchodu v zupane a s uterakom na hlave a vobec neriesit ci je to vhodne ci nevhodne. Kazdeho vec a super je ze to neriesi nik od predavaciek po nakupujucich no skratka nik. Na Slovensku mi toto chyba. Nik sa nepohorsuje, nik sa neobzera, normalna vec, vsetci sme ludia a zijeme svoje zivoty najlepsie ako vieme a ak nezijeme tak sa aspon o to snazime. Teba sa riadit heslom ZI A NECHAJ ZIT a trochu to zovseobecnit a prisposobit ku kazdej situacii.
suhlasim s tebou zijeme cudnu dobu vsetci len nakupuju a nakupuju akoby mal prist koniec sveta. Tiez mi to pride divne minule v rade na pokladnu predo mnou stala rodinka obeznych ludi a tie deti chudence a v kosiku same sladke vody sladkosti udeniny a po ovoci a zelenine ani stopy. A najviac mi lezie na nervy ked sa stretnu 2 dochodkyne zaberu celu ulicku a rozpravaju sa ako keby sa nevideli 100 rokov. V obchode? Uz som povedala manzelovi, ze od zajtra koncim s nakupami🙂 nemam uz na to nervy

Ste strasne zle. Ja nepozeram bezne do kosikov inych ludi, padol mi zrak dnes len na 3 veci u 3 ludi. Ja som nakupovala základné reálne potraviny, ktore prave su lacnejsie ako predrazene nekvalitne sladkosti a podobne. Nekritizujem tu konkretne nikoho, iba trend doby. Kupuje sa vela zbytocnosti. Ostatne mne to moze byt jedno, len mi je z toho smutno, ked vidim niekoho s morbidnou obezitou, co ledva dokaze chodit, ako si nakupi tak vela zakuskov, keby to boli aspon domace kolace, a nie tieto poloumelohmotne. Chapem, ze taka osoba ma nestastny zivot, ale preco s tym jedlom nedokaze nic urobit, to uz teda naozaj nechapem. Nie drzat dietu, ale aspon jest normalnejsie. Ale uznavam, som ovyplyvnena minimalizmom a zdravym zivotnym stylom, tiez to bola u mna cesta a pozeram sa uz na plno veci inak.