icon

Bláznenie pred Vianocami

21. nov 2020

Dnes som bola v Tescu a normálne na to stále smutne myslím, ako sa ľudia z môjho pohľadu prehnene konzumne správajú, mám pocit, že tam bolo oveľa viac ľudí ako bežne. Videla som znudenú smutnú staršiu pani, ako si niesla jeden balík vianočných gúľ, podľa mňa ich ani nepotrebovala. Ľudí striehnúcich na košíku, bolo mi to naozaj nepríjemné, ke'd som odkladala košík a už stála nadomnou cudzia žena ako keby sme patrili k sebe, kým ho tam vrátim a vyberiem si mincu, zavesím na seba tašky s nákupom, tak to trvá nejaký čas. Ale najviac smutná som bola z toho pohľadu do košíkov, Vianoce ešte veľmi ďaleko, pochybujem, že už robili ľudia Vianočné nákupy potravín, iste v určitej miere aj to, ale stretnúť 150 kg ženu a v košíku má naložených 10 balení tých lacných nekvalitných zákuskov (okrem iného), takmer všetci brali Vianočné kolekcie, nekvalitné potraviny, ktoré nášmu telu nič nedodajú, len tlstneme po nich. Ja tomu nerozumie, prečo sa ľudia zabíjajú jedlom. Priľšlo mi to naozaj smutné. A tento chaos, ktorý sa v obchodoch už pár týždnov len stupňuje, ma úplne odrádza do januára do tých obchodov chodiť. Tiež som bola v obchode áno, ale nakupovala som ako bežne celý rok, a nerozumiem prečo teraz je tých ľudí v obchodoch viac a prečo hlavne kupujú taký potravinový odpad - len z toho pohľadu mi zostalo smutno. Sama na sebe cítim, že čím menej vecí mám, tým som spokojnejšia.

matabb73
21. nov 2020

Ja som v Tescu nebola už niekoľko rokov, neznášam ten obchod. Vianočným nákupom sa snažím vyhýbať. Čo sa dá, objednám cez internet. To, ako žijú iní ľudia, neriešim. Jedine, čo mi vadí, že sa konzumný životom produkuje veľa odpadu a tým túto planétu zničíme. Ak ti vadí vianočný ošiaľ, vyhýbaj sa veľkým reťazcom.

cervenaruza123
22. nov 2020

My pred sviatkami presne preto do obchodov nechodime, nakupime skor, aspon co sa da. Kazdy rok to je takto. Tolko toho mame v bezne dni, ze na Vianoce nevieme co take kupit, aby to bolo dostatocne luxusne a vynimocne. Preto u nas doma, su kolace, co robim len na Vianoce, aj niektore potraviny su len na Vianoce. Aby to podciarklo vynimocnost toho sviatku. Uz ma aj par ludi vysmialo, ci si neviem nieco kupit, ked mam na to chut... No nejde o to, ide o tu vynimocnost a slavnost prave na Vianoce. Ale pre kazdeho su sviatky ine. Mame v rodine zenu, co cele sviatky neuveritelne stresuje s pripravami, ale keby tam ten stres nebol, jej by sa to za sviatky ani neratalo, tak ked jej to vyhovuje, preco by sa stresovat nemala?
Co sa tyka zdravia, to ked si vsimnes, je to cely rok takto. Je to jednoduchsie ako zdrava strava a zavislost od jedla je silna. Sme pohodlni a sucasny svet nam ponuka pohodlne a kaloricke jedla. Tak ich vacsina uprednostni. Ale s tym nic nespravis. Kedysi boli rozne choroby caste, potlacili sme ich, dnes mame obezitu. Nikdy ale nevies cely pribeh za dezertom v kosiku a ci pani s kolacmi nema zaroven tazke depresie a tazky zivotny pribeh a preto ma tolko kil. Zit zdravo, ked clovek k tomu nebol vedeny odmala, je velmi tazke, hlavne ak ma clovek mozno ine a vazne starosti.
Dolezite je zit, ako citis, ze je spravne. Ak to je naozaj spravne, svoje okolie prikladom motivujes aj bez toho, aby si ich k tomu musela nutit. A ty budes spokojna so svojim zivotom a to je hlavne.

ladyvi
22. nov 2020

@dee01 vidis, nezobudila som sa mudrejsia, stale si myslim to iste co vcera. Ale ja respektujem, ze niekto zije aj inak, a nesudim nikoho za to, aj ked tomu nie celkom rozumiem, preco je tam ta potreba. Ale niekto zas nerozumie mne, a stretavam sa pomerne casto s pripomienkami ako mozem mat doma 2 varesky,ked je potrebne mat ich 25, preco nemam to, ci hento. Ja nekomentujem na navstevach zapratane byty, ale naopak mne zvacsa cosi okomentuju😂
Vela zdaru Vsetkym pri vykupovani hovadin z aliexpresu a wishu, hlavne nech vam urobia radost😊

miriam11
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
22. nov 2020

@matabb73 presne, tesco sme vyhodili zo zoznamu obchodov.

maciatkolulu
22. nov 2020

@ladyvi minimalizmus autorka vytiahla, nie ja, ja som odcitovala...

viestta
Odpoveď bola odstránená
katrina872
22. nov 2020

@viestta 👍👍👍👏

slobodnamama777
22. nov 2020

Na vianoce bude zavrete tak si robia mozno zasoby. A hej suhlasim s Tebou, ludia su ako ohlupnuti.

h2
22. nov 2020

Ináč, dievčatá, vy, čo sa v tých obchodoch čudujete, ako je tam veľa ľudí, že sú, ako osprostení, že tam nakupujú... tiež ste v tom obchode, keďže to vidíte. Takže ste tiež súčasťou toho zfanatizovaného davu. 😉 Tak, ako si nič dobré nemyslíte o tých ostatných ľuďoch, nemyslia si ani oni o Vás nič dobré. V lepšom prípade im je to jedno. Tiež ste v tom obchode, aby ste nakúpili. Či len robíte sociologický prieskum?

viestta
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
22. nov 2020

@h2 ony v obchodoch kupuju len dolezite veci, idealne 2 kg eko bio muky, ony maju svoju obchodovu ospravedlnenku🥴

dskjhfdlkdjhl
22. nov 2020

@h2 Ony tam chodia mozno aj castejsie, ako tie, co nakupia rovno za plny vozik, takze paradoxne ten osial este viac podporuju.

november1111
Odpoveď bola odstránená
michellemary
22. nov 2020

@0silvia0 vianočné gule majú aj v Jednote, a blázinec takto skoro mesiac pred Vianocami je tam rovnaký. 😂 Tiež nerozumiem, čo autorke tejto diskusie tak strašne prekáža. Ži, a nechaj žiť.

dee01
22. nov 2020

@viestta tak 🔝, neviem prečo autorka rovno nekonfrontovala tých ľudí a tu si vypisuje...treba to povedať dotyčným a nie riešiť na koníkov 😂😂😂

leuchtturm
22. nov 2020

@dee01 kukli by do jej kosíka a bolo by vybavené 😅

nely1704
22. nov 2020

Ja Ti rozumiem. Žiaľ životný štýl a iných ľudí nezmeníš. Dnes nikoho žiadny názor nezaujíma. Podľa mňa minimum žien, ktore sa do Teba obuli sa nad tým zamyslelo, že možno máš v niečom pravdu...

Dnes nikomu nemôžeš nič povedať, pretože každý hneď útočí tak ako teraz ....Radšej si ži vo svojej bubline a nerozčuľuj sa nad inými ✌

viestta
Odpoveď bola odstránená
dee01
22. nov 2020

@viestta 😂😂👍

viestta
Odpoveď bola odstránená
dee01
22. nov 2020

@nely1704 nikto neútočí, každý si povedal iba svoje, tak ako autorka. Ona spravila chybu, že sem vôbec takýto príspevok dala...mohla čakať, že budú názory rôzne....a keď sa chce hrať na matku terezu a spasiť svet, nikto jej v tom nebráni, ale začať treba inde, nie diskusiou tu.

nely1704
22. nov 2020

@viestta ďakujem, že si mi to objasnila 😉

nely1704
22. nov 2020

@dee01 aj Tebe ďakujem 🙃

viestta
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
22. nov 2020

@nely1704 mať na niečo názor a niekoho súdiť je obrovský rozdiel.. autorka o daných ľuďoch nevie absolútne nič a robí závery akokeby bývala u nich doma..

ja napr. Tiež žijem zdravo, snažím sa k tomu viesť svoje deti, ale neriešim ľudí v obchode čo kto, koľko nakupuje a ako sa kto tvári (mimochodom vďaka rusku naozaj ťažko odhadnut akú má kto naladu) je to proste len ohováranie a moralizovanie..

nely1704
22. nov 2020

@jana_eyre_2 samozrejme... žiaľ, dnes je to tak, že sloboda slova u niektorých ľudí znamená hodnotiť, urážať alebo posudzovať iných

jana_eyre_2
22. nov 2020

@nely1704 nie je to len dnes, bolo to tak vždy, len ľudia si stále nevedia zvyknúť že takto sa to nerobí..

simca06022011
22. nov 2020

Ok moze to byť tak ako píšeš. Ale kto si ty aby si sudila nákupy iných? Kto posúdi co je ok kúpiť a co nie... Co potrebujem a co nie? Ako sa ma človek tváriť pri nákupe a ako nie? Co keď ten človek co je na nákupe chodí do tesca raz za mesiac na veľký nákup? Co 10 balíkov koláčov nebolo pre ňu? Alebo idú do mrazaku a co ja viem co... Staraj sa o svoj košík a budeš v kľude. Ja hodín na nákup taky ze košík ledva vlečiem a raz sa mi stalo ze jeden mladý chlap komentoval niečo... Tak som stačilo keď som s aho opýtala že koľko krát už bol v obchode ten týždeň na ten 3 polozkový nákup a bol ticho? Lebo ja nakupujem naraz... A práve nákupmi trávim o veľa mrnje času a aj odpadu mam o dosť menej ako hocikto v mojom okolí a rodine.. Tiež idem z hypermarketov s kadečim v košíku a zeleninu a mäso a mlieko tam nik nenejade 😂 ani si nechcem predstavit co si myslia okolo nakupujúci 😂

0silvia0
22. nov 2020

teraz som si spomenula, ze aj moj nakup raz komentovala jedna postarsia pani. Bolo to v lidli, asi 10 rokov dozadu, chystala som oslavu, tusim to boli synove narodeniny a dovolila som si vlozit do kosika chipsy. Normalne ta teta prisla ku mne a zacala ma poucat, ze toto nie je zdrave jedlo a ze by som to nemala kupovat. Asi som vtedy vyzerala ako nesvojpravna, ale zda sa ti autorka toto spravanie ok? Mne sa to vtedy nezdalo ok, ani teraz sa mi to nezda ok, preco by sa mal niekto starat do mna, ci kupujem chipsy alebo nekupujem?