Bláznenie pred Vianocami
Dnes som bola v Tescu a normálne na to stále smutne myslím, ako sa ľudia z môjho pohľadu prehnene konzumne správajú, mám pocit, že tam bolo oveľa viac ľudí ako bežne. Videla som znudenú smutnú staršiu pani, ako si niesla jeden balík vianočných gúľ, podľa mňa ich ani nepotrebovala. Ľudí striehnúcich na košíku, bolo mi to naozaj nepríjemné, ke'd som odkladala košík a už stála nadomnou cudzia žena ako keby sme patrili k sebe, kým ho tam vrátim a vyberiem si mincu, zavesím na seba tašky s nákupom, tak to trvá nejaký čas. Ale najviac smutná som bola z toho pohľadu do košíkov, Vianoce ešte veľmi ďaleko, pochybujem, že už robili ľudia Vianočné nákupy potravín, iste v určitej miere aj to, ale stretnúť 150 kg ženu a v košíku má naložených 10 balení tých lacných nekvalitných zákuskov (okrem iného), takmer všetci brali Vianočné kolekcie, nekvalitné potraviny, ktoré nášmu telu nič nedodajú, len tlstneme po nich. Ja tomu nerozumie, prečo sa ľudia zabíjajú jedlom. Priľšlo mi to naozaj smutné. A tento chaos, ktorý sa v obchodoch už pár týždnov len stupňuje, ma úplne odrádza do januára do tých obchodov chodiť. Tiež som bola v obchode áno, ale nakupovala som ako bežne celý rok, a nerozumiem prečo teraz je tých ľudí v obchodoch viac a prečo hlavne kupujú taký potravinový odpad - len z toho pohľadu mi zostalo smutno. Sama na sebe cítim, že čím menej vecí mám, tým som spokojnejšia.
@jana_eyre_2 ja napriklad tiez neriesim nejak extra, kto ako zije. Tiez mi nie je prijemne, ked ma urazaju, ze som bioeko len preto, ze rozmyslam, co nakupujem a vyberam si, nevyhadzujem jedlo a nerobim zbytocne zasoby. Ale to je uz o inom. Nebudem sa zasa hrat ani na chrumkavu, ze ma niekedy spravanie inych proste nezarazi. Nechodim po svete nevsimavo ako mumia, ked predomnou niekto plati, dakedy sa pozastavim. A nebudem klamat, ked minule jedna pani uhanala predavacku v pepcu (hej tiez tam sem tam chodim na blbiny), lebo potrebuje 4ks tych plysovych vianocnych papuc, rozne velkosti, ano normalne som sa pozastavila,ze preboha ved to su take otrasne tie papuce, umelina, na co vam to je 😂 ale ano, nemala som odvahu jej to povedat, ale ani potrebu to pisat na net (az teraz). A ano, aj minule ma zarazilo, ked sme sedeli v kaviarni, a vedla mna mali 2 muzi zjavne pohovor, alebo nejake pracovne stretnutie, a pri vedlajsom stole vytiahla pani prso a zacala kojit 4 rocne dieta na stojaka. Boze ako ma jazyk svrbel, povedat jej nieco, ale nie nepovedala som, lebo viem, ze by sa jej to dotklo, ale myslela som si svoje. Ti dvaja pani stratili totiz rec, videla som, ze ani nevedeli pokracovat 😂 a o tomto to je, ze kazdy z nas si o inych mysli kadeco, ale tu sa kazdy hra ako je dobry, svatoziara nad hlavou. Kazdy hodnoti inych, ci uz nahlas,alebo si len pomysli svoje. A nemam pocit, ze autorka sa nejako otrasne ci vulgarne vyjadrila. Mozno to neformulovala nejako extra tutifruti, ale nemam pocit, ze to myslela zle. Ze ludia nakupuju zbytocnosti, je proste fakt.
Jedlo vie byt pre niektorych ludi ako droga - upokojuju sa nim. Tak isto ako kavickari, fajciari, alkoholici, gambleri a pod. Viem o com hovorim. Zbavit sa emocnej zavislosti na jedle je extremne tazke - ked pri inych latkach si vie clovek pomoct aspon tym, ze ich nema doma, jest musi clovek denne. Je to denno-denny boj a ja sa skor cudujem tebe, mudra autorka, ze toto nevies
Lebo už neplatia certifikáty a ľudia sú ako blázni 😀 keď ešte platili v nákupnom centre bolo pár ľudí a keď sa to zrušilo tak všetci všade 😀 možno si robia zásoby keď Matovič chce tri krát testovať v decembri 😀😀
A možnože je tu niekde na fóre založená obdobná diskusia o Vás, anonym, ktorú založila nemenovaná obézna pani o tom, aký smutný pohľad zažila včera v Tescu, keď videla Vás so zdravými produktami, zatiaľ čo ona si môže dopriať 10balíkov cukroviniek a iných pochutín 😉 ži a nechaj žiť! 😊
@ladyvi vieš keď žijes tak, že hodnotis iných hoc aj len v hlave tak si zrejme nevieš predstaviť že niekto naozaj hodnotiť iných nemá potrebu ani v mysli.. a nemyslím si, že zato že nehodnotím druhých a snažím sa na životy ktoré nezijem akceptovať som svätá a dobra.. patrí to k mojej povahe a moralizovanie aké je všetko na velke H a aki je dnešný svet skazený mi bolo vždy nesympaticke..
neviem kde si vyčítala, že by autorku niekto obvinil že písala vulgárne, ja som sa vyjadrila že moralizuje a ohovára.. je jednoducho premna ohováranie ak niekto rieši ženu koľko má kíl a koľko zákuskov v koši, alebo že nejaká žena sa tvári znudene a gule čo drží v ruke ani nepotrebuje..
že ľudia nakupujú zbytočnosti je síce fakt, ale sú to svojpravni ludia a KAZDY má na svoje konanie nejaky dôvod, ktorý my nezistíme a nemusíme ani pochopiť.. to čo je pre niekoho zbytočnosť, pre iného záchrana.. je to jednoducho každého osobná vec a na svete je 7miliard jednotlivcov čo majú vlastné pohľady na svet..
@jana_eyre_2 teraz mi napadlo, ze ta znudena teta s gulami mohla byt mesiac doma zatvorena s depkou a rozhodla sa po mesiaci, ze dnes je prave ten den, ked si urobi radost novymi vianocnymi gulami.
@jana_eyre_2 v poriadku. Beriem. Ja az taka uvedomela v tomto nie som, a niekedy sa pozastavim, ale neohovaram, nezhadzujem tych ludi, jednoducho s ich pristupom nesuhlasim a aj si hodnotim v hlave. Neviem zit tak, ze si nic o nikom nemyslim. Mozno, ked este viac dozrejem dusevne 😂
@0silvia0 presne.. alebo kupovala gule na stromček do centra pre bezdomovcov, alebo z nich išla urobiť veniec pre opustenú susedku.. alebo nebola znudena, ale smutná lebo jej zomrela švagriná.. milon ľudí a milión osudov.. len škoda ze to ľudí napadne iba keď pozerajú modré z chleba..
@ladyvi ja tiež s veľa prístupmi nesúhlasím, mám vlastné pohľady na svet.. ale akceptujem ak niekto ten môj pohľad nezdieľa a neznervoznuje ma to.. skôr nad tým pomyselne myknem plecom..
@mareri toho sa držím už roky. Darčeky mám už kúpené, my to nepreháňame, takže toho zase tak veľa nebolo a takmer všetky som objednala. Okrem vajec, ktoré si beriem od jednej milej babičky a predsa len majú kratšiu dobu spotreby, mám doma všetko. A čo nemám, bez toho sa zaobídem. Ak by bol tesne pred Vianocami v obchodoch totálny blázinec, nepôjdem ani pre chlieb a rožky, radšej upečiem. Vianoce sú hádam sviatky pokoja, tak prečo stres?
nedavno sme s chlapom kupovali pohladnicu pre dedka k narodeniným s velkym napisom 85 rokov a este sme prihodili jeden lubrikačny gél pre nás. Nebola by som nadšena keby sa mi kukaš do kosika v tej chvilke :D
@ladyvi mne tiež všetci vždy okomentuju byt, ze aký tam mam poriadok, až sterilný - lebo nemám policky (iba na skakanie pre mačky) a povykladanych 30.000 ozdôb, tiež sme minimalisticka rodina, mam čierno biely minimalistický byt, jedine ozdobné prvky sú vankúše a deky... No a tiež ma furt niekto potrebu sa k tomu vyjadriť, že ako môžem žiť v takom "prázdnom" byte... Pre mňa nie je prázdny, pre mňa je vzdušný a upratany. Ja keď prídem do dákeho zaprataneho baraku, kde to hyri farbami (najhoršie je to v detskej... Mam vtedy pocit, akoby som si dala dáke LSD alebo niečo.. Všetky tie veci a farby sa mi mihaju pred očami a vždy ma z toho rozboli hlava) no hoci to nechápem a mne samej sa z toho robí zle, nekomentujem ich, že majú strašný bordel a zahadzany byt kravinami a nič sa k ničomu nehodí 🤷🏼♀️ proste zastávam filozofiu, že každý necg žije podľa svojho svedomia akp uzná za vhodné. Kým to priamo mňa neobmedzuje a neublizuje mi to. Áno, vysvetlím, pekne, položím argumentami, prečo nie je taký konzum dobrý, poukazem na fakty, ale ľudí nezmením. Môžem im pomôcť, inšpirovať ich, vzdelat v niečom, o čom toľko nevedia a nech si spravia vlastný názor. Ale nedá sa nikomu nič nútiť a už vôbec u nikoho nevynutis motiváciu robiť niečo so svojím životom.
Tak ste sa mali kazdeho opytat, ako si dovoluje ist nakupit,ved predsa vy mozete lebo nakupujete tak ako cely rok,ale ostatni nech sa idu domov hanbit ...a tej pani pekne povedat, ze tie gule fakt nepotrebuje...ked vy to z pohadu viete zisit.

@0silvia0 určite si sa z toho poučila a už chipsy nekupuješ, vsak ? 😀 o tomto hovorím, každý má svoje dôvody, prečo to alebo tamto kupuje a rozoberať to bez toho, aby sme vedeli ppodrobnosti, je úplne mimo a zbytočné...autorka by si mohla trocha utriediť veci v hlave...