icon

Blok zo šoférovania

20. nov 2022

S mužom sme v tomto obaja tragédi a ani jeden roky nešoféroval. Lenže ja som už takto závislá od nikoho byť nechcela a tak som proste kúpila auto a šla som sa prekonavať. Na prekvapenie mi to celkom šlo (vraj) a tak som začala chodiť aj sama. Šoferujem cca mesiac a pol .Lenže včera a dnes som zrazu od troch rôznych ľudí počula že idem zle od jedného doslova.. jazdiš úplne na kkt. Vraj chodím veľmi po strede a takto je len otázka času že havarujem. Môj muž je úplne hotový , vraj do teraz bol spokojný ale keď videl ako som sa zhoršila už sa bude o mňa báť. Viem že po úplnom kraji nejdem ale strašne sa bojím že mi ujde koleso a pôjdem do zrázu (sme na samote je tu úzka cesta )Teraz si poviete dobre treba sa z toho poučiť a dávať pozor ale ja od včera len plačem a bojím sa že to v mojej hlave urobilo taký šok a blok že viac do auta nesadnem. Šoferovanie som začínala mať celkom rada a myslela som si že jazdím bezpečne ale teraz má úplne seklo. Ako sa s týmto mám vyrovnať ? PS: som samouk ja nemám nikoho kto by mal na mňa čas chodiť somnou na jazdy.

Strana
z3
7slavka7
21. nov 2022

Netreba sa bat a uz vobec odradit recami ze zle jazdis. Dobre si nastav spatne zrkadla a sleduj si ockom stredovu ciaru, tym si budes ista ze si v dostatocnej vzdialenosi od krajnice. Ak nemas stredovu tak sleduj krajnicu. Hlavne vela jazdi a neboj sa aj ked pomalicky ale jazdi. Inak neprekonas strach. Vela stastnych kilometrov zelam. 😉

gabym
21. nov 2022

Jasné všetci jej raďte aby sa nebála a nech skúša lebo prax... Potom sú nehody aj kvôli takýmto šoférom, ktorý sa za volantom boja a keď príde k nejakej vážnej situácii nevedia ako reagovať a urobia obrovský kiks!! Ja keď vidím niekoho kto jazdí zo strany na stranu, po strede cesty, alebo nejazdí plynulo.. v momente obieham!! Takže rady tipu nevzdávaj sa si nechajte, sú to nezodpovedné rady! Autorke by som poradila, aby vyhľadala autoškolu a nech sa dá na kurz. Je to pár hodín jázd a naberieš zručnosti.. Určite nesadaj za volant keď ti to nejde. Môžeš ublížiť sebe alebo nedajbože niekomu inému

mima595
21. nov 2022

zaplat si 1 kondicnu jazdu...a pytaj sa instruktora, co ta konkretne zaujima...to je super, ze auto mas, tak len jazdi, jazdi...a prilis v strede...ved ked je to samota, kolko aut tam stretavas? ja som zacala jazdit po 20 rokoch, co som mala vodicak - 4 kondicne jazdy a tiež som chodila len najprv po stalej trase, max. odbocenie v pravo...a potom to islo🙂) zaklad mas...odvahu a vlastne auto...1 kondicna jazda na utvrdenie sa...ten ucitel si prejde s tebou tie trasy, ktoré potrebujes...a bude to..hlavu hore...

banderaska29
21. nov 2022

neboj sa, hlavu hore ! prax prax prax. každý si tými začiatkami prešiel. ja som po prvom mesiaci namiesto jednotky dala spiatočku a napálila do auta za mnou 😀 pán len zalomil rukami, ale odpustil mi lebo som revala jak decko 😀

zapamátaj si, že čiary na ceste máš vidieť pred sebou súmerne napravo aj naľavo. ak vidíš pravú čiaru dalej a lavu vobec, ideš po strede... ak si budeš uvedomovať toto zorné pole, tak sa naučiš chodiť pekne po svojej strane.. a z ľudí, čo padli múdri z neba s vodičákom v ruke si nevšímaj. aj ja som si vypočula svoje.

kúp si "Z" a nalep si ho na zadné okno. (začiatočník). toto vie skrotiť ľudí aby ti nadávali a budú viac rešpektovať tvoje tempo.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
norbham
21. nov 2022

Zober si veselého zodpovedného spoločníka a výrazne na bočné cesty si zajazdiť ...chce to čas ,trpezlivosť no s dobrým.spolocnikom si šoférovanie zamilujes ...ak ťa bude niekto stresovať ,budeš mať traumu ešte väčšiu
...každý raz začínal druhýkrát 🤫😉🤟💪

norbham
21. nov 2022

@sp0ngeb0b keď ideš s autom viac po strede tebe sa zdá že je to ok ..no oproti idúcemu autu vytvára prekážku v ceste a ohrozujes celú posádku auta ...

norbham
21. nov 2022

@denisah6 nestresuj a choď jazdiť ...a neber si so sebou nikoho s kým ti nieje super

lucialka
21. nov 2022

Ahoj, poradim Ti uzastnu knihu: Ako sa zbavit strachu zo soferovania... Je to motivacna literatura. Naozaj, ja som mala panicky strach zo soferovania..bolesti brucha, vracanie..ale ked som chytila volant islo to, pomaly ale isto...krok po krociku... V noci do vedlajsej dediny som chodila...ale podotykam sama... Ta kniha ma nakopla, vela mi dala, naozaj. Neboj sa, sme tu viacere, ktore sme tym presli, ale zvladli sme to. Nenechaj sa odradit. ❤️

autor
21. nov 2022

Ďakujem za všetky rady ja jazdím po strede na tých cestách kde nie je stredová čiara ...ešte sa mi nestalo že by ma niekto vytrubil alebo podobne vyhlo sme sa s busom , traktorom a práve preto ma to až šokovalo..momentálne čakám na novú baterku takže mám pár dní na taký mentálny oddych a potom pôjdem na cestu a vezmem si veľa rád od vás k srdcu ďakujem naozaj

karolina196
21. nov 2022

Mala si kondicne rok dozadu.To je velmi dlha doba na to,aby si "vedela" teraz soferovat sama.Na 100% si priplat dalsie kondicne jazdy,lebo je mozne,ze ohrozujes ostatnych soferov.Nemyslim to v zlom.Na to,aby si sa dostala do nejakej pohody z jazdy potrebujes mat odjazdene km.Nam v autoskole povedali,ze dobrym soferom sa stanem az po 10rokoch sustavneho soferovania.Ja uz si na ceste celkom verim,ale stale mam respekt a hlavne sa nesnazim robit psie kusky.A nebudem pisat ake boli moje zaciatky,mala som skoro zrazku,ale neodradilo ma to.Bola to moja chyba a poucila som sa z nej a ucim sa doteraz a niekedy si viem aj prehrat v hlave kto ako reagoval na ceste a fixujem si co nemam robit a ucim sa aj z druheho chyb.A nie si jedina,ktora jazdi takto nespravne a chodi do druheho jazdneho pruhu.Nerobia to len zaciatocnici.Tiez sa musim autam uhýbat,pretoze im su pravdepodobne speťáky na 2 veci,ked nevedia kde je stredova ciara.V podstate,ked mas dobry rozhlad a nejde auto,tak mozes ist aj po strede,ale takto si na to zbytocne zvykas a to nie je dobre,lebo to mozes nevedomky robit a v nepriehladnych usekoch,zakrutach a potom uz bude neskoro.Ty sa musim hned odzaciatku naucit SPRAVNE soferovat.Prajem ti vela stastia a kopec dobre najazdenych km.Naozaj si daj este kondicne a nezabudaj...na ceste treba byt ostrazity a spatne zrkadla na nieco sluzia.Auto je zbraň,tak sa treba naucit ju spravne ovladat. 😉

domi235
21. nov 2022

Už keď sme začali tuto temu, mne robi problem cuvať a parkovať medzi dve auta, vodičak som spravila bez problemov ale nikdy neviem spravit dobry odhad ci sa tam vojdem a ci netuknem do aut, ano viem praxou sa to naucim ale ten zaciatok ako na to prist, a nebuchnut pri parkovani do druheho auta.. prosim o rady, co vam pomohlo.

Ďakujem za odpoveď. 🙂

karolina196
21. nov 2022

@domi235 Tak toto chce tiez len trening.Bud s niekym alebo by mozno stacila 1hodina kondicnej jazdy zameranej na parkovanie.Pri parkovani je to podla mna zlozitejsie ako na ceste.Tam vedia znervoznovat aj druhy vodici,ktori nemaju trpezlivost na to kym zaparkujes a to je najhorsie.Ja neviem tiez parkovat,parkujem len predkom a ked tak niekde dalej od aut,ale chcem sa to naucit,zaparkovat cuvanim a pozdlz 2 auta,lebo niekde sa inak neda.Ja nemam ani senzory,takze u mna tym horsie.Toto je naozaj len o treningu.

mima595
22. nov 2022

@domi235 ..len trening...ja som byvala na sidlisku, kde boli vyznacene ciary a miesta na parkovanie su dost uzke...nastastie som bola nezamestnana vtedy, ked som sa odhodlala soferovat, tak som parkovala doobedu - aby som inych vodičov neobmedzovala. Nemaám senzory, ale malu Toyotu. Teraz uz s tym nemam problem, chce to len prax...samozrejme, nezaparkujem na 1x, ako manžel, sem tam si musim aj podist dopredu a znova nacuvat...chce to len prax a cvik...kondicne jazdy to robia tak, ze idu na parkovisko pred obchodakom a tam ucia cuvat medzi auta - mne paradoxne sa parkuje lepsie cuvanim, ako dopredu...

simkids
22. nov 2022

@domi235 ja parkujem uz len cuvanim. Uplne na zaciatku som chodila predkom, ale nemam odhad ako daleko mam predok ked vchadzam medzi dve auta a ked aj vychadzam a musim tocit, aby som sa tam nezasekla ked je to na uzko nahodou, ze nemam za sebou vela miesta na cuvanie. Teraz dam cuvanie na prvykrat, sledujem si len spataky, najprv ten spatak, kde mas auto okolo ktoreho cuvas a potom ten druhy spatak uz len na vyrovnanie. Stane sa mi, ze si malo nadbehnem a pri cuvani mi to nevyjde vojst medzi auta, tak to potom uz len dorovnavam aby som vosla. Je aj kopec videi na youtube ohladom cuvania, skus popozerat. Ja som toho vela popozerala takto pred rokom. Chce to len trening na odhad kolko si musis nadbehnut, aby si to vedela vytocit a pozeranie do spatakov

domi235
22. nov 2022

@simkids Pomohli ti videa ? Na ziskanie nejakeho odhadu? 😇

simkids
22. nov 2022

@domi235 na odhad nie, ale kolko si musis nadbehnut, co sledovat, ako spravne vychadzat z parkovacieho miesta, kolko miesta potrebujes aby si vedela robit ten a ten manever a tak

domi235
Autor odpoveď zmazal
simkids
22. nov 2022

@domi235 to nema nic so soferovanim, ani o tom neuvazuj ked to chces kvoli tomu. Trenuj na sirsie parkovacie miesta a pojde to, ani nebudes vediet ako

mima595
22. nov 2022

@domi235 no jednoduchšie a lacnejšie zaplatiť si 1-2 kondičné jazdy. A presne sa pýtať inštruktora, čo a ako...či ideš blízko stredu, či nie. .a s ním si aj prejsť parkovanie..4-5x..ty máš auto, aj odvahu, len potrebuješ prax, prax a trošku istoty...

jazula
22. nov 2022

@domi235 Súhlasím s babami, zaplatiť si jednu kondičnú jazdu na nácvik parkovania. Mne inštruktorka vyslovene hovorila “teraz sleduj v pravom späťáku toto, v ľavom späťáku keď uvidíš toto, tak otoč volantom takto…”. Veľmi veľmi mi to pomohlo.

laskamojajeidna
22. nov 2022

Ďakujem za túto tému. Mám vodičák 15 rokov. A dnes som šoférovala po meste. Ja nešoférujem. Mám strach....No povedala som,že skúsim. Nakopla ma táto téma. Dáš to. Fakt je všetko v hlave. Snáď mi to vydrží a budem sa takto prekonávať. Ďakujem za povzbudenie. Prajem všetko dobré. Vidíš ako si ovplyvnila druhého človeka? Máš nato,aby si šoférovala. Dáš to! Aj ja som to dnes dala. Cítila som sa taká hrdá na seba.

simkids
22. nov 2022

@laskamojajeidna ja som tiez po 15 rokov zacala soferovat, jazdim rok, prinutila ma situacia, kazde rano v spicke sa dostat na druhe sidlisko a spat, pripadne inde podla situacie. Drzim palce 🙂

laskamojajeidna
24. nov 2022

@simkids Ďakujem 🙂👍

autor
25. nov 2022

Tak baby dnes som sadla do auta a prešla som s mojím mužom vedľa 200 km .. dopredu sme sa dohodli ako budeme komunikovať ...v aute som sa prekvapivo cítila dobre ako pred tým aj keď do rána som mala dve hnačky a nočné mory ...každopádne jazda prešla bez nejakej väčšej či menšej chyby bola hladká a bezproblémová som unavená ale spokojná že som zas po piatich dňoch sadla a prešla taký kus

elia9
25. nov 2022

Si šikovná 🙂

Strana
z3