icon

Bojí sa ihiel a krvi, nezvláda učenie. Prečo ide taká osoba študovať medicínu?

4. aug 2022

Ahojte.. prosim vas.. povedzte mi vy, ci ja som mimo alebo co.. ale naco ide na medicinu clovek, ktory je s prepacenim zo vsetkeho dos*aty, nezvlada ucenie - teraz v auguste bude mat 3 skusky, ak neurobi aspon 2, tak leti zo skoly a este sa aj boji ihiel, krvi…? Proste, ja toto neviem pochopit a nezvladam to, ako ten clovek posobi na nas doma, lebo ma abnormalny stres zo skoly a potom to len prenasa. Keby ide na lahsiu skolu, na ktoru ma predpoklady, nemuselo by to tak byt podla mna.. alebo to tak maju vsetci na medicine? Alebo som len ja ta cudna, ze toto nechapem a uz mi to lezie na nervy?

miankass
4. aug 2022

Ved sa opytajte jeho alebo jej, ze preco chce studovat medicinu ak sa boji ihiel a krvi...my mu do hlavy nevidime

ukulela
4. aug 2022

@miankass moze robit vedu a vyskum, v laboratoriu...

mauduska
Autor odpoveď zmazal
miankass
4. aug 2022

@ukulela Ano ja viem ze je kopec moznosti co moze studovat v medicine,kde nemusi byt v priamom kontakte s krvou a ihlou

lindous
4. aug 2022

Mám niekoľko kamarátov medikov, niektorých už skončených a teda počas každého skúškového som si aj len ako kamarátka veľa vypočula o obrovskom strese, aj nejaké to psychické zrútenie bolo ...ale tak proste vypočujem, poľutujem, podporím ak viem a nenechám to na seba preniesť ...v jednej domácnosti je to asi náročnejšie, ale aj tak neviem či by som niekoho iný život a rozhodnutie takto veľmi riešila ... chápať to nemusíš, ale že ti to až tak veľmi lezie na nervy je čudné

fiona203
4. aug 2022

Kto nezazil medicinu, tak nevie pochopit, su to dakedy strasne tlaky na ludi, ono to nie len o neurobeni skusky na ktoru sa uci tyzden, ale aj mesiac a pri opakovaní aj ovela dlhsie, samozrejme, ze sa to prenasa aj na rodinu, lebo ide o vela, vsetko stoji cas,peniaze a neuveritelne usilie. Ohladom krvi, na vseko sa da zvyknut, ja skor nechapem, preco niektori mudri ludia si nejdu medicinu vyskusat.

luccija
4. aug 2022

Ludia casto studuju, alebo pracuju tam kde nemaju co robit podla povahy a predispozicii.Medicina je celozivotny stres, zodpovednost, ucenie sa...podla mna vyleti zo skusky a bude pokoj.

slovenka753
4. aug 2022

Táto osoba pravdepodobne školu nedokončí. Takže de fakto to je jedno. Ja osobne som si skončila právo co je nepochybne oveľa ľahšia škola ako medicína, ale osobne som sa počas skúškového odpratala na intrak a učila sa osamote. A to učiť sa 500 strán na jednu skúškunebolo vôbec nič výnimočné. A to som fakt flakac, takže som tomu zase moc neublizovalala.

raja95
Odpoveď bola odstránená
autor
4. aug 2022

@raja95 pretoze sa ma to a spravanie toho cloveka priamo negativne dotyka?! Pisem to rovno v prispevku.

greta90
4. aug 2022

@mauduska no to je najhoršie keď je pod tlakom rodičov, presne ako píšeš taký človek je potom stratený v živote aj dosť dlho, kým zistí čo chce.... Je hrozné, keď takto druhí ľudia riadia už dospelému človeku život, podľa ich predstáv, chvalabohu ja takýmto niečím prechádzať nemusím, ale dokážem to pochopiť

greta90
4. aug 2022

Vzhľadom k tomu, že sa ťa to takto priamo týka, by bolo dobré sa s týmto človekom porozprávať a otvorene sa ho spýtať, prečo robí to, čo robí, či len má možno teraz také zlé obdobie, že sa nedarí, ale ináč má túžbu študovať a ďalej pracovať ako lekár, no s tými ihlami a krvou to dáva veru taký obraz, že je tam akoby nasilu. Takže chápem, čo si myslíš. Ale zas, nemusí byť každý chirurg a pichať injekcie, môže pracovať niekde vo výskume, v laboratóriu s mikroskopom. Poznám jednu doktorku, tiež neznášala tieto veci, ani na operáciu sa nemohla ísť pozrieť, prišlo jej hneď zle, robí si atestáciu z genetiky, kde nie je nejaká veľká potreba robiť s týmito vecami, ale ona má k tomu naozaj vzťah, každú skúšku spravila na 1.pokus. Nepoznám ho, neviem, ty musíš lepšie vedieť, či to myslí vážne, len je to teraz horšie so skúškami, veď to je normálne, môže mať aj nejaké iné problémy, rodičia ho k tomu netlačili, nebolo to ich také zbožné prianie, pričom on vôbec nechcel, ale podvolil sa?

kiki68
4. aug 2022

Tak mozno nejaka medicinska informatika alebo vyskum. Inak to nevidim ruzovo

kornelies
5. aug 2022

Preco ta to trapi? Kazdeho osobna vec. Evidentne nemas ani paru, co sa na medicine studuje.

fiona203
6. aug 2022

Inak ked sa ta to priamo dotyka, potom neocakavaj pomoc, ked ju napokon vystuduje, vies, aby to nahodou nebolo pokrytecke ;).

autor
6. aug 2022

Strasne ste mudre poniektore. Som zvedava, co by ste hovorili, keby si zazivate to, co ja. Keby vidite vlastnu sestru, ze sa tak zostresuje a dostane tetanicky zachvat a vidite ju v krcoch na zemi ako vam hovori, ze ona zomrie a neviete ju upokojit, ze nie, ze bude ok. Alebo ked na nu pridu tieto stresy, od rana zvracia, nevie v sebe nic udrzat a musi ist potom do nemocnice na infuzku, ked odpadne… Ked rodicia dakam idu, mala som aj ja v plane ist prec a ona by ostala sama, tak som nemohla, lebo co keby sa zasa zostresuje a nema byt kto pri nej… potom nemozete mat prazdniny, leto, aktivity, lebo stale treba brat ohlad na nu a jej stavy zo skoly. Skusky ma teraz tri opravne a rozlozila si ich tak, ze ich ma behom jedneho tyzdna a uz to nejde zmenit, lebo nie su volne miesta, tak reve skoro od rana do vecera. Potom su z toho na nervy aj rodicia, pohadaju sa a cele to vplyva zle na nas proste…. Ale tazko nieco vysvetlovat ludom, ktori toto nemaju doma…. Ja chapem, ze to je stres, narocne studium, ale nemyslim, ze toto, co sa deje jej, je normalne. Skor mi to uz pride na ukor jej zdravia….A asi som sa chcela len vykecat, lebo inak sa nemam komu a uz mi vtedy rupli nervy.

raja95
Odpoveď bola odstránená
autor
6. aug 2022

@raja95 2.

raja95
Odpoveď bola odstránená
mandzula
6. aug 2022

@autor a rozhodla sa pre medicinu sama alebo si rodicia plnia svoje sny?

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
greta90
31. aug 2022

@chiaraaaa no nemyslím že psychické zrútenia sú ok, možno v kontexte toho ako píšeš že je to ťažké štúdium o tom nepochybuje asi nikto, ale tetanické záchvaty a stavy akoby pred smrťou určite nie sú v poriadku pre človeka a jeho psychiku a zdravie. Preto taká škola nie je pre každého a keďže autorka píše, že jej to samej dosť sťažuje život, tak by bolo asi vhodné niečo s tým spraviť, časom to možno bude ťažšie a ťažšie, má si úplne zničiť život?

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
autor
1. sep 2022

@chiaraaaa Ahoj. Mna by zaujimalo, ked sa tak do mna obuvas, co o tom ty ako 16-rocne dievca s mesacnym babatkom vies? Velky prd vies akurat tak ty o studiu mediciny a o tom, co sme si s nou prezili a hlavne teraz posledny mesiac a ake to je tazke vidiet blizku osobu ako sa ti ruti pred ocami a nevies jej pomoct, lebo sama nechce a nakoniec to dopadne velmi zle. Navyse, nikde som nespominala, ze skola nie je narocna, prave naopak a kazdy popri studiu stresuje, ale takto?! Takze nemudruj, nemas na to vek a ani skusenosti a akurat tak vyznievas smiesne…

@greta90 A veruze, take stavy, ako mala ona, nie su ok. Zacala sa jej rozvijat socialna fobia, nevie byt medzi cudzimi ludmi, nikto nevie preco to tak zrazu prislo, zacala byt depresivna a uzkostliva, prestala normalne jest, rozvinula sa jej uz spominana tetania, ktora sa vzdy zhorsila, ked mala skusky. Povedali to sami lekari, aj psychiater, ze je to vazne a treba to riesit. Ale tot slecna vie o tom viac.🙂

cacianka
1. sep 2022

Trochu vyskakuješ, keď ti ženy napísali aby si sa nestarala , kebi v úvodnom príspevku si napísala veeeelmi všeobecne, to si mala hneď napísať o koho ide, veď si tu aj tvoja sestra anonymne, ale navadí.
Asi musí fakt padnúť na hubu a zo skúšok aj zo školy vyletieť, keď si sama teraz neuvedomuje, že tento smer štúdia nie je pre ňu, nedá si povedať od najbližšej rodiny ani od odborníkov. Chápem že ti na nej záleží, že ťa trápi ako sa rúti do pekla, lebo zdravotný aj psychicky stav tomu už fakt fest nasvedčuje, ale skús sa poradiť so psychológom/ psychiatrom ako na ňu. Možno si sadnúť celá rodina a prehovoriť jej do duše, aby zvážila iný odbor. Možno nahrať jej 2- 3 záchvaty , ukázať jej čo to s ňou robí, ukázať odborníkom aby videli. Lebo mám obavy že keď to nezastavite, môže skončiť nadobro mentálne veľmi zle, doživotné. Trápi to aj rodičov, vyvoláva obrovský stres z bezmocnosti a vyvoláva nepríjemné, toxické stavy, hádky, z frustrácie.
Takže smer odborník

elizuella
1. sep 2022

Ved tak, nech jej dá dáky psychiater lieky na to, aby prekonala krízu a nech ide na psychoterapiu, aby zistila, ze co ďalej do sebou. Lebo rodina hej v tom dáko moc nepomôže. Radšej niekto neutrálny. Tak je asi aj dosť zodpovedná, keď ju to tak berie, no...

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
autor
1. sep 2022

@chiaraaaa Tak to, ze tvoja mama a sestra vystudovali medicinu neznamena, ze ty o tom studiu nieco vies a vies, ake to je na vlastnej kozi, takze nechapem, naco vlastne prispievas, ked nemas co k veci napisat.