Boli 90. roky naozaj také drsné ako sa vykresľuje?
Ahojte, naozaj ma to zaujíma a rada by som príbehy možno aj vaše, naozaj boli 90tky také ako sa vykresluje vo filmoch o Černakovi? Ten kto to videl, vie mi povedať čo napríklad nesedi? Pre mňa ako dieťa, ktoré to fakt nezazilo, rodina žila v malom meste a oni takéto skúsenosti nezazili, pre mňa ako naivného človeka je mnoho vecí nerealnych. A viem, že to čo teraz prežívam ja tieto pocity, bude prežívať moje dieťa o par rokov z dnešnej doby...
Máte nejaké zážitky s ľuďmi, ktorí boli súčasťou mafie? Lebo napríklad mne chyba mnoho informácií o tých obetí, boli naozaj len nevinne obete alebo to boli ľudia z ich "podsvetia"?
Naozaj ma zaujíma ako ste vnimali možno z Bratislavy, z Košíc, 90te roky, či ste vnimali to čo sa deje, alebo ako ste to brali?
ano bolo to tak, poznala som obet mafie dodnes ho nenasli, zmizol proste zrejme pod ciernu zem, mna obtazoval na diskoteke chlapec tiez z takeho clenstva a moj muz vtedy skoro zomrel, lebo sa pustil do bitky, sbska z diskoteky zmizla, ked som plakala a volala po pomoc a tvarili sa, ze sa nic nestalo, nenahlasill sme to na policii, aj ked na urgente sa na to muza pýtali, ked mu sili hlavu lebo na druhy den by nemusel uz byt na svete, naozaj sa tieto veci realne diali
@frflos_nespokojny Naozaj ťa vystihuje nickname. Pekne je to, že nikoho nenutim, ani sa nepytam na intimnu otázku, nik nie je nútený odpovedať. Je to len diskusia, môj nickname bez fotky a bez iných vecí je rovnako anonymný ako tvoj profil o nič viac by si nevedel, keďže nemáš a ani ja tu svoje meno a priezvisko..😀
Bola som malá, ale pozam to z rozprávania mamy a otca viem. Plus v dedine, kde som bývala bol známy bar, kde chodili aj všelijaké "čísla". V Prešove a okolí ale našťastie nebola až taká "hulvatska" tá mafia pokiaľ viem. Ale tiež nebolo dobré zapliest sa s tými ľuďmi.... Ono vždy záležalo od regiónu a toho, kto ten región spravodal. V PO to bol prevažne Holub (Holubovci). A oni podľa rozprávania boli viac "ekonomicky" zameraní. Menej im išlo o vydobikanie mačovstva a moci a viac o prachy. Tie vedeli získať síce nepriamym spôsobom, ale menej hulvatskym, ako napríklad skupiny v Nitre a BA. Ale nebolo to podľa rozpravanii až také ako v BA, kde naozaj znásilňovali bežné ženy niekedy len preto, že sa mu proste zapacila. a aj chlapci mohli prísť kvôli hociomu o život. Ale ťažké to mali najmä tí, ktorí vlastnili nejaké prevádzky(bary, kaviarne,...) lebo teda výpalné platiť väčšinou museli...
vsetko co pises je pravda, ale aj tak tvoje uzivatelske meno je zahalene tajomstvom. preco?
tvoji rodičia sú odkiaľ? možno tam kde žili nemali s mafiánmi problémy, ale to čo je vo filme sa reálne dialo, odseknuté hlavy mačetou, postrieľaní ľudia, zmiznuté biele kone... veď si nájdi články o tom ...
len tak narýchlo:
https://refresher.sk/76057-Papayovci-vrazdili-b...
https://emefka.sk/vydieranie-mucenie-a-vrazdy-t...
a najznámejšie: https://domov.sme.sk/c/20714506/rok-1999-najvac...
Pozri si dokumentárnu sériu Mafiáni. Tam rozoberajú každú skupinku a čo sa dialo. V tom čase v KE bolo peklo mať podnik, lebo hneď človek musel platiť výpalné. Ja poznám paradoxne jedného chlapa od nich a sám povedal, že zivot mu zachránil odchod do zahraničia, inak by"bud sedel alebo bol mrtvy". Ako každý z tychto degenerátov. Jeho slová. Ver mi, že to všetko vedieť nechceš.
Žiadna romantika to nebola. V bare sa niekto pozrel na zlú babu a mafia mu zlámala chrbticu. Policajti putami priväzovali ľudí k lampám na celú noc cez zimu. Vypaľovali sa nevestince aj s prostitútkami. Výpalné na každom kroku bez toho podnikať nešlo. 20-30 percentná nezamestnanosť. Chudoba. Masové odchody na západ.
Áno, skutočne sa to dialo a nielen v Bratislave a Košiciach, aj v menších mestách. Aj v dnešnej dobe sa dejú kadejaké veci, o ktorých väčšina ľudí ani netuší a asi ani nechce vedieť.
@janickacrazy Dala som tieto mesta naslepo, viem o viacerých mestách, narýchlo mi nič nenapadlo, išlo mi skôr o pointu 🙂
@biba_18 z východného Slovenska, malé mesto, naši skôr vninali skinheadov, metalisti, punkači, že boli bitky ale nie rovno o mafii, oni to mali nejak jednoducho, že proste to boli ľudia ktori sa medzi sebou odstraňovali. Dnes už to vidia inak, ale ich vnímanie nebolo také ako keď som to riešila s ľuďmi ktorí žili v Petržalke v 90tych, ktorí mi povedali rôzne príbehy, keď si spomeniem doplnim.
A ano, o tému tohto druhu sa dlhšie zaujímam, ale šlo mi o skúsenosti "bežných" ľudí aj tu na Mk. 🙂
Tak muž žil 90tky, aj ho zaujima literatúra s touto problematikou, ale sám mi povedal, že všetko nebolo tak ako sa píše. Napr. Že čítal, že Žaľuď (vystupujúci aj vo filme Miki) mal byť strašne lakomý, ale vravel, že jeho aj popozyval na drinky, keď bol v podniku, ale že bol na veľmi mlade baby, čo bola aj pravda.. o svojom spolužiakovi, mojom susedovi, ktorý bol nezvestný sa napriklad dočítal, že ho dali vlastni dole, ďalší od nás zo sídliska bol súdený v kauze kyselinári, dalsi mužov kamarat si odsedel vyšší trest a už je par mesiacov vonku (zije teraz usporiadaný zivot). Minule sme boli na obede s kamaratom, došiel za ním bratranec, vravel nám, že ho prepustili teraz, ale že je to dobrý chlapec, vravela som mužovi meno a on, že jasne, ten patril do tej skupiny a sedel za vraždu..😀 dokonca muž chodil aj so sestrou jedného mafiána a že mu liezla na nervy a keď sa s nou rozišiel, tak dostal “pokutu” 200 tisíc korun, inak ho dajú dole a vybavoval mu odpustenie pokuty ten bývalý spolužiak. Takze Ano, bolo to divoké a určite sa nevraždili len medzi sebou, ale vypalovali podnikateľov (museli si platit akože sbsky - ochranu) a zabíjali aj ludi pre peniaze. Filmy o Černákovi majú idealizovať hlavneho hrdinu, aby sa verejnost neburila, keď ho prepustia. Ale v skutocnosti to bol netvor, ktorý zničil zivoty rodin.
Môj muž chodil s jedným dokonca na ZŠ do triedy. Takže ozaj osobná skúsenosť.
Mama uctovala pre rozne firmy a fakt ze to vypalne ficalo vo velkom. Aj zakaznici chodili vselijaki, raz jej prisiel aj chlapik so strelnou zbranou. A aj mimo mafie sa robilo velmi vela podvodov vtedy. Ujo zase robil na pozemkovom urade a chodil na sudy ohladom restitucii. Doteraz sa nespamatal z toho, co tam vsetko videl, je citlivy clovek, dobrak a normalne ho to dozivotne poznacilo.
@tramtada31 Ja tiež mam zvláštne pocity, keďže o Mikim veľmi veľa vecí vynechali vo filme a keďže ano hral ho sympatický herec je nám podvedome sympatická aj postava.
Mňa to zaujalo preto lebo som si uvedomila, že naozaj neviem úplne čo sa dialo, v skole o tom nás neucili, tam ani o revolúcii nepadla reč.😀 Ale ak sa spomenú 90ky, v hlave mi vždy napadne Meciar, únos prezidentovho syna, Sis, ale to čo sa dialo v osobitných príbehoch ľudí, to už nie. Ja aj napriek tomu ze som si čítala o M. Č. Som sa vo filme strácala o tom kto je kto a prečo tamto a hento... Film fajn, ale za úplne hodvoverny podľa informácií asi nebude. 😄
Inak, len to koľko z ľudí z týchto partii je stále na slobode, alebo už sú dávno na slobode. Reichel napríklad, nerozumiem tomu, plus ďalší ktorí svedcili proti M. Č. napríklad a vravím si, že koľko takých vlastne je dnes "pán podnikateľ" a v 90kach zabíjal ľudí.. 🙈
Pozri si uz spominanychMafianov. Lepsie ako podporovat ten film
bolo je a bude- takyto ludia su vsade akurat uz su na inej urovni.. kedze sa ta to netyka tak to nevnimas... zlo sa nikdy nevytrati .. len naberie inu podobu ... by si sa cudovala kolku ludia pachaju podobne veci aj v tvojom okoli o kt by si yto nikdy nepovedala... a hlavne aj na vyssich poziciach ..
@janickacrazy v okolí Brezna by tiež ľudia vedeli rozprávať. A v lesoch smer na Srdiečko by sa toho našlo. Keďže neviem odpovedať ako anonym, viac sa nebudem vyjadrovať.
@autor - áno, bolo.
@tramtada31 a ešte mal pár prisluhovačov, ktorí sa teraz veľmi netešia tomu, že ho majú prepustiť, boja sa. Tí si rozbiehali vlastný biznis, za jeho chrbtom a to sa mu nepáčilo. Ale nebyť toho, že sa sám udá, nikdy na neho nič oficiálne nenájdu. Išiel sa len skryť do basy pred ukrajinskou mafiou.
@tinka_1807 tiez som bola este dieta a o Holubovi pocula az ked mal na cintorine ten honosny hrob, ze to bol mafian. Aj biele kone si pamatam z rodiny co podnikali, ze zomrel pri havarii atd...vtedy som tomu nerozumela, vysvetlovat nam to nikto nevysvetloval, len co som ako dieta zacula v rodine.
@tramtada31 Filmy o Černákovi majú idealizovať hlavneho hrdinu, aby sa verejnost neburila, keď ho prepustia. Ale v skutocnosti to bol netvor, ktorý zničil zivoty rodin.
Teraz si mi otvorila oci 😀 Lebo toto co sa deje teraz na Slovensku nema obdobu. Takze ja verim, ze aj jeho budu chciet prepustit a ludom to bude jedno, este sa tomu potesia a zatlieskaju 🙈
myslim si, že bolo to drsne, len tym, že ludia sa nestykali s mafiou, im to neprišlo
pozri si
- Súmrak bossov
- Miesto činu
alebo teraz ten novinar robi zaujímavé diely o mafii, a tam na brutalitu nie je núdza
- Ivan Mego
to ťa definitívne presvedčí, že hej
@tramtada31 v dobre spoločnosti sa tvoj manžel pohybuje
@tramtada31 pokutu za rozchod 🙂
@larinka552 ja neviem, ty si videla ten film? Ja som z toho vobec nemala pocit, ze ho idealizuju..prave naopak, vysla som z kina znechutena, ze ten clovek ma zhnit v base...ale druhu cast som este nevidela popravde.
Len ten Mego by si mal dat pozor, aby neskončil ako Palo Rýpal..ten tiež robil nejaký diel o mafii
@kremlicka250 chcela som vidiet ale rozhodla som sa, ze nie, ze to jednoducho podporovat nebudem. Ale aj tu niekto spomenul, ze vela veci tam chyba. A tiez vela ludi vdaka tomu na nho ziskalo takyto nazor, ze bol ferovy chlap 😳🤦🏻♂️
https://www.modrykonik.sk/forum/filmy-serialy-reality-sou/film-miki-ako-bol-zobrazeny-cernak/
Podľa mňa sa teraz dejú horšie veci ako v 90 rokoch. A to si na tie roky pamätám. Vtedy sa všetko ututlali, ľudia vedeli malo toho co sa dialo. Ale teraz vieme o všetkom, bohužiaľ....... (a nehovorím o mafianoch)

vystupujes anonymne a ty chces aby sa tu niekto aj verejne vyjadril? 🙏