icon

Boli 90. roky naozaj také drsné ako sa vykresľuje?

4. feb 2025

Ahojte, naozaj ma to zaujíma a rada by som príbehy možno aj vaše, naozaj boli 90tky také ako sa vykresluje vo filmoch o Černakovi? Ten kto to videl, vie mi povedať čo napríklad nesedi? Pre mňa ako dieťa, ktoré to fakt nezazilo, rodina žila v malom meste a oni takéto skúsenosti nezazili, pre mňa ako naivného človeka je mnoho vecí nerealnych. A viem, že to čo teraz prežívam ja tieto pocity, bude prežívať moje dieťa o par rokov z dnešnej doby...
Máte nejaké zážitky s ľuďmi, ktorí boli súčasťou mafie? Lebo napríklad mne chyba mnoho informácií o tých obetí, boli naozaj len nevinne obete alebo to boli ľudia z ich "podsvetia"?
Naozaj ma zaujíma ako ste vnimali možno z Bratislavy, z Košíc, 90te roky, či ste vnimali to čo sa deje, alebo ako ste to brali?

tilly
5. feb 2025

Áno boli, aj zážitky máme 😅.

stanulienkat
5. feb 2025

Ano,bolo to tak, ako sa opisuje. Teraz sa to deje opät, len na inej urovni. Zastreleny novinar, rozkradanie statneho rozpoctu. Prepustanie grazlov z basy, demonstracia sily, zastrasovanie verejnosti,novinarov....Meciarovska era je tu. Len sa zatial nevrazdi vo velkom.

autor
5. feb 2025

@stanulienkat o tom som písala vyššie, že naše deti budú o par rokov pozerať na túto dobu rovnako ako ja na 90te. Prečo a ako to bolo možné.

kremlicka250
5. feb 2025

@larinka552
Tak potom nemas nazor na ten film,ked si ho nevidela. To nemyslim v zlom, ale nazor mozes mat, ked ho uvidis. Mozno sa ti pacit bude, nozno nie...teraz v podstate len prezentujes nazor niekoho ineho.
Ale samozrejme,kazdeho volba, ci ho vidiet chce ci nie🙂

stanulienkat
5. feb 2025

Lebo to ludia dopustili....

larinka552
5. feb 2025

@kremlicka250 chapem ako to myslis. Ale ak by bol film napr. o Ficovi alebo Putinovi, Kim cong unovi, to je jedno.. tak potrebujes ten film vidiet aby si mala (o nich) nazor?
Ja mam jasny nazor na tuto temu a film podporovat nebudem. Ak by som isla napr. do kina, tak financne podporim propagaciu a popularitu niecoho s cim absolutne nesuhlasim.

kremlicka250
5. feb 2025

@larinka552 jasne, ale samozrejme ze mozes mat nazor na Cernaka , Fica, Putina.... Len ja som to myslela,ze nemozes mat nazor na film, ktory si nevidela. To nema s nazorom na dane osoby nic spolocne. Ja sa len vyjadrujem k tomu, ze si pisala, ze film oslavuje Cernaka, v takom zmysle. To mozes tvrdit jedine ak film uvidis a aky v tebe pocit vyvola.

akvi
5. feb 2025

Vnímala som to teenegersky - vnímala som napríklad, že v priebehu asi dvoch rokov vyhoreli asi štyri nočné podniky v meste. Ako študenti sme občas boli v nejakom na diskotéke, takže sme vnímali viac menej to, že nám vyhorela diskotéka. Nejako sme neriešili, že vlastne mnohé vyhoreli kvôli mafii, to až neskôr mi došlo.

larinka552
5. feb 2025

@kremlicka250 jednoducho povedane, uz samotna podstata a tema toho filmu mi je proti srsti (mozno by to tak nebolo, ak by to bolo natocene formou dokumentu, kde by boli prezentovane fakty z vysetrovania, fotografie alebo ucinkovali vysetrovatelia a realne osoby) Takze, sa priznam, neviem to hodnotit objektivne, je to len moj nazor.
Navyse vsimni si, aka pozornost sa tomuto dielu v spolocnosti venuje, ako je vsade medializovany, v kinach ho davali neumerne dlho oproti ostatnym filmom 🤔 Minuly rok bol na cele rebricka sledovanosti a trzieb. Skoda, ze taky film Vlny si nepozrela ani polovica z toho. Prezidentka takisto, ten film davali akoby bez povsimnutia, reklama minimalna. A to nie som volic Čaputovej.
Jednoducho, ano, moj nazor nie je objektivny ked som to nevidela ale vsetko toto okolo toho mi staci. A ked ho prepustia na slobodu, tak sa aspon nebudeme cudovat. Uz ma aj fanusikovsku zakladnu ako sa patri.

kremlicka250
5. feb 2025

@larinka552 tak sa potom zhodneme🙂
A jasne, je smutne, ze vela ludi si nepozrie vlny, prezidentk, svinu a ine filmy. Ale nepozru si ich prave preto, lebo tiez maju predsudky, ze film je skresleny , je miereny schvalne proti komunizmu....a tak...
Ja si myslim, ze ak film Cernak vzbudi v niekom pocit oslavy tak ma potom problem ten clovek nie film. Myslim, ze cloveka s moralnymi zasadami nikdy neovplyvni film ale skor v nom vzbudi zvedavost, zacne patrat po tom ako to v skutocnosti bolo a mozno prave to ho privedie k dokumentom na danu tematiku....mozno k Megovi , Mafianom a zacne vnimat obdobie Meciarizmu trochu inak...ja to beriem ako pootverie dveri k teme, ktora sa tutla velmi dlho.
Ale samozrejme, tiez vnimam tento film aj kriticky a mam niekolko vyhrad, co sa mi na nom nepacilo🙂

mnamko
5. feb 2025

No u nas v meste tiež boli dvaja taký výrazný chalani.Raz snimi vybuchlo auto jeden zomrel, druhý prežil.Ale dlho si po návrate z nemocnice nepožil.Niekto ho pri panelaku vnoci zastrelil.Nikdy sa ich vraždy nevysetrovali.Velaludi bolo rado,že sa ich niekto zbavil

autor
5. feb 2025

@kremlicka250 Hlavne Mego odišiel od Startitup a je po ňom ticho, nevydáva videa, má svoje "predstavenia" po mestách, ale za mňa sklamanie kam sa ubral.

kremlicka250
5. feb 2025

Kedy odisiel? Este prednedavnom som ho pozela? Vidis, to som veru netusila, ze odisiel. Dakujem za update.

larinka552
5. feb 2025

@kremlicka250 nepozru si normalne filmy ale na černaka idu vsetci, tak to potom presne aj vyzera 👍🤦🏻‍♂️ V akej spolocnosti to zijeme... vidime kazdy den 🙁
Ja si myslim, ze ak film Cernak vzbudi v niekom pocit oslavy tak ma potom problem ten clovek nie film.
Tak ty to beries nastastie normalne ale ver tomu, ze mnozstvo ludi nie.

tramtada31
5. feb 2025

@karolinakr ale to boli 90 tky, to nebolo, že v akej spolocnosti sa pohyboval, ale že tu pôsobilo strašne veľa skupin a tie mali strašne veľa aj radových členov (bol tam jeho spolužiak, kamaráti, s ktorymi sa hrával a určite bolo lepsie poznat takých ludi a byt s nimi za dobre).. a chodil po podnikoch ako mladý chalan, tak sa zoznámil s ďalšími. A aj tie pokuty sa rozdávali a aj sa to tak volalo, aj keď ti to príde humorne. Policajti brali úplatky na beziacom pase, celé to tu bolo vtedy iné, zhnité. Statisticky sa nedalo ani vyhnut tomu, aby si sa s niekym nepoznala. Ja som mala byt vedľa spomínaného člena zločineckej skupiny, ktorý bol následne nezvestný.

enmery
5. feb 2025

@larinka552 Vo filme problém nie je. Je to umenie. Ale len sem chodí pacient, ktorý ohľadom Černáka napísal, že mu fandí a je to správny chlap🤦‍♀️Ľuďom jepe. Doteraz sú pozostatky 90tych rokov-korupcia, rodinkarstvo, polícia, súdy. Toto ešte dlho potrvá očistiť a zmeniť.

andrejka2424
5. feb 2025

@larinka552 Vlny, sviňa podľa mňa skvelé filmy. Najmä Vlny- veľmi silný a emotívny. Rovnako za dobrý film považujem aj Miki a teším sa na Černáka- je chrípkové obdobie, tak si pár týždńov počkám a potom si rada pozriem v kine. Čítala somaj knihy o Černákovi-za pár šupov z bazára .Neobdivujem ho a veľa krát som už videla filmy a o zlých ľuďoch, zvrátených veciach. Ak by to bol brak a mal zlé recenzie tak by som na to nešla , bez ohľadu na to, či je to o mafiánovi, alebo pápežovi.

larinka552
5. feb 2025

@enmery a tak zase neviem ci vsetko co sa natoci, sa da povazovat za umenie... zvlast sk tvorba 🤔😀 Ale ok, dajme tomu. Len je to take smutne a vystizne, ze zrovna tento film ma taku popularitu a uspech na Slovensku. Ale tak co, ja sa tu uz necudujem nicomu. Pozostatky 90tych rokov, korupcia, rodinkarstvo atd. sa vracaju v plnej sile. Toto nie ze dlho potrva ocistit a zmenit ale aktualne je to v nedohladne. Respektive ide opacnym SMERom.
@andrejka2424 beries to ako film, zaujimas sa celkovo o dianie, historiu, zaujimalo ta to aj bez toho predtym. Ale ja vidim aj to ze, urcite je vela ludi, ktory ho maju teraz za idola..

enmery
5. feb 2025

@larinka552 Ja viem. Ale pozri sa, Escobar. Najväčšia špina Kolumbie a dočkal sa filmov a seriálov s miliónmi divákov. Takže sa snažím na to pozerať ako na umenie. Že niekto natočil film o druhej svetovej vojne ešte neznamená, že ju schvaľuje. Tak to beriem ja. A áno, Slovensko je v tomto specialitka. A pôjde to iným SMERom kým... nemôžem dopísať, lebo by mi NAKA vykopla dvere aj v zahraničí.😉

karolinakr
5. feb 2025

Kam sa ten Ivan Mego teda pobral?

karolinakr
5. feb 2025

A tie biele kone ĺutujem, videla som aj fotky v novinach, mladí, naivní chalani, ktory si mysleli, že ked spravia podvod pre niekoho, sú z nich páni podnikatelia a za rohom ich čakala smrť..Hnus

enmery
5. feb 2025

A to keby niekto urobil film o Sátorovcoch, by sa polovica Slovenská povracala. To boli chodiace monštrá prvej ligy.

jananovotna88
5. feb 2025

Ja som v roku 1990 mala 11 rokov, takže v 90 rokoch to bolo pre mňá bezstarostne teenegerske obdobie. Rodičia boli štátny zamestnanci, tak akoby sa má to netýkalo. 90 roky bolí prvé lásky, diskotéky,. kiná....
Ale viem že v Nitre mali vtedy ľudia problém nájsť si prácu. Dalo sa jednoduchšie dostať k drogám. V Nitre bola aj tá veľká banková lúpež. Z medii som počula o mafiánskych popravách, alebo o únose, alebo Remiasovi, len ako teenagerky sa má to netýkalo

larinka552
5. feb 2025

@enmery ano, ludi to zaujima, lebo inac by sa take filmy a serialy netocili. Ved ako bol nedavno serial Dahmer. Ten bol tiez vsade, dobre, ze z chladnicky nevyskakoval 😀 Len niekto to berie ako umenie (dajme tomu) a pre niekoho su to uzavane osoby, ferovi chlapi a tak podobne 🤨 Ja verim, ze keby spravili film o tych Satorovcoch tak aj tych by uznavali.
Ale mozes dopisat, tam este nastastie niesme 😀😉 Jedine by ti mozno zmazali prispevok 😁

oblecenie99
5. feb 2025

Ja som bola ešte decko, čiže sme vnímali len pár veci, o čom sa hovorilo, ináč sa skôr nehovorilo... Pochádzam z okolia, môžeš si pozrieť tento dokument, je to tam v podstate dobre opísané, a platí to, čo sa v ňom hovorí:

https://www.youtube.com/watch?v=iLpuDf5XHJo
tilly
5. feb 2025

@jananovotna88 90tky boli do roku 2000 a mafia sa ťahala možno ešte trošku dlhšie. Ja som mala 9 rokov v 1990, ale ako puberťák som toho vnímala dosť. Možno preto, že otec podnikal, možno preto, že som z BA a teda tu to bolo možno najviac vidieť. Tu lietali ľudia do vzduchu. Pamätám si kráter na zlatých, tuším po dinicovi. Pamätám si, že neplatenie faktúr bolo v pohode a keď si si nenajala zlých chlapcov, tak si peniaze nevidela, Pamätám si krádeže áut, že si si svoje auto aj našla, ale policajti nič neurobili, tak ti dali zlodeji možnosť si svoje auto vykúpiť, Pamätám si zástup 13-15 ročných krások, ktoré išli ako závoj do prvého mekacu za zaludom
Pamätám si toho dosť. Najväčšie pikošky si nechám pre seba 🙊

karolinakr
5. feb 2025

@tilly ale predsa len s naj pikoškami by si sa mala podelit s celým svetom

heln
5. feb 2025

teda, ja som bola v 90 tych rokoch pubertacka a hovorilo sa vtedy, ze ked niekto podnikal a otvoril si obchod, alebo prevadzku, ze chodili vypalnici a pytali peniaze za "ochranu" a kto nezaplatil, tak si nasiel doslova vypalenu prevadzku. to som vtedy pocula, aka bola realita to zase neviem.

luccija
5. feb 2025

Bolo...výpalné platí každú čo mal nejaký podnik, obchod.Teraz sa ti robí už trocha "ludskejsie" a rafinovanejšie.Staci si prečítať pár článkov o majiteľovi reštaurácii Medúsy Stecovi danovakoch a colnikoch
Všade Albanci, kseftari...

simca06022011
5. feb 2025

Som z BB a co ti budem hovorit.. v 90tkach moj otcim chodil so zbranou, pre bezpecnost. Vypalnictvo, kradeze atd. Teraz nemas problem zavriet kseft a pesi prebehnut s peniazmi do banky/domov. Ale inak, keby nebol z takeho prostredia, tak by mal klud. Nic som bezne na ulici, alebo inde v rodine katastrofalne nezazila... ale nediali sa take veci len u nas,a le to nejdem rozpitvavat :D
Ale inak, myslm, ze stale "nieco" sa deje, kradne a klame sa stale, ale pride mi to take ine uz... 🙂) proste je to ine, skor take "vymetenejsie" bez mozgu mi to teraz pride.. predtym islo doslova o prachy, o uzivanie si, ukazovanie sa, ... taky slovenski "Sopranovci". Toto co sa teraz deje mne pride uplne ine, a hlavne vtedy verejnost nebola takato "rozpoltena", proste riesili si ludia svoje veci a rozne skupinky si hasili medzi sebou (aspon tu v mojom okoli).