icon

Bolo by lepšie ostať Československom?

7. apr 2024

Nebolo by lepšie keby sme boli zostali Československom? Po výsledku volieb mi to napadlo.

Strana
z2
petronelag
8. apr 2024

Ja si myslím, že keď k tomu rozdeleniu došlo a každý štát si rozhoduje ďalej o sebe sám, je to dobré a politika aj v ČR aj v SR má svojich lepších a horších politikov, ČR mala lepšiu východiskovú pozíciu, čo sa odráža doteraz.

gribka1
8. apr 2024

Nebola som stotožnená s rozdelením. Potom som si povedala, veď dobre, ukážeme svetu, že sme šikovní, múdri, že na to máme riadiť si vlastný štát. Už zasa ľutujem.

cukroska
8. apr 2024

@diewcatqoo a žiaľ sú a to sa dalo čakať,že zabudnú na všetko a zvolia si Ficovho učna 🤮🤮

cukroska
8. apr 2024

@diewcatqoo by ste neverili aké názory majú taký ľudia z okolitých dedín. Úpĺná tma a prázdno v hlave .Tak ale čo môžete čakať keď nás "práškujú "💁‍♀️ Slovák si sám pýta bič🤦‍♀️🤦‍♀️

moonlight1210
8. apr 2024

@cukroska to s tym bicom mi vzdy pripomenie scenu z Pacho hybskeho zbojnika. Ked vzal bic zemepanovi, co na roli bicoval (tusim) jeho otca a ten mu ho vytrhol, vratil s ospravedlnenim panovi a nastavil zase chrbat.

Tam to este bola vtipna scenka.

fido69
8. apr 2024

@moonlight1210 Môj otec vtedy pri tej scénke povedal, že to je pravdivý obraz Slovenska a slovákov. Vtedy som tomu ešte nerozumel. Teraz už viem, že mal pravdu. 😉

moonlight1210
8. apr 2024

@fido69 “Nech sa paci, Vasa milost, tu si udrite. A silno, poriadne do toho. Nebojte sa.”

kiwi3
8. apr 2024

nam by asi bolo lepsie, ale cechom? preco by to robili? :D a divit sa, ze su niekde inde, ved to je historicky dane, to su storocia, co boli popredu. ved cesi mali kralov. co sme mali vtedy my? este nas aj do zemlanok museli chodit ucit citat a pisat a zaucat pracovat v uradnickych poziciach, lebo u nas by sa na vacsine uzemia nadalej len dobytok pasol a bandurky kopali.

gribka1
8. apr 2024

@kiwi3 A už ani toto nám nejde😅

tetapetra
8. apr 2024

@kiwi3 a preto keď počujem Simkovicovu, Danka a im podobným už sa vidím v krpciach, v 77suknach, čepcom na hlave ako kopem na pánskom 🤦🏻‍♀️

diewcatqoo
8. apr 2024

@cukroska verim, ved staci len tu citat niektore nazory a clovek si urobi obraz. Najhorsie je, ze clovek by si myslel, ze taketo blbe nazory maju starsi ludia, dochodcovia alebo ludia tesne pred dochodkom. Ale nie, su to aj mladi a dokonca poznam aj vysokoskolsky vzdelanych ludi, ktori veria hoaxom a velebia Rusko.

fido69
8. apr 2024

@kiwi3 Slováci mali rovnako svojich kráľov ako aj češi. Najprv volených a potom habsburgovcov rovnako ako aj v Čechách. Teda v tom rozdiel nebol. 😉

Rozdiel bol v tom, že češi mali svoju inteligenciu a kultúru - svoj jazyk, v ktorom sa písali knihy, svoje divadlá, noviny, svoju univerzitu, na ktorej sa dalo študovať v češtine zatiaľ čo si hrdí slovenskí zemania pomaďarčovali mená. To sa nedá oklamať a história sa nedá preskočiť ako to chceli urobiť boľševici - preskočíme kapitalizmus. Tak to jednoducho nefunguje.

Ale mali aj svoje riziká, ktoré si českí politici veľmi dobre uvedomovali. Vznik Československa a "československého" národa bol sobáš z rozumu.
Národnostné zloženie Československa v roku 1930:
- 9,7M čechoslováci
- 3,2M nemci
- 0,7M maďari
- 0,5M ukrajinci (podkarpatská Rus)
V prvej Československej republike žilo 22% nemeckého obyvateľstva, ale ak sa pozrieme len na územie samotných Čiech a Moravy, tak tam žilo až 30% etnických nemcov! Nemci požadovali právo na sebaurčenie a inklinovali k Treťej ríši. Preto češi potrebovali veľký a jednotný československý národ, aby sa dokázali brániť ich snahám o pripojenie k Ríši. 😉

katka700
8. apr 2024

@kiwi3 Prosím ťa precitaj si dačo o histórii alebo aspoň zájdi do Banskej Štiavnice na starý a nový zámok, na trenčiansky a oravský hrad, do pevnosti Komárno.
Je smutné že toľko rokov od prevratu majú ľudia takúto skreslenu dehonestujucu predstavu o slovenských dejinách.

kiwi3
8. apr 2024

@katka700 nie, nemali sme slovenské kráľovstvo a tým pádom ani slovenských kralov

fido69
8. apr 2024

@kiwi3 nemáš pravdu.

České kráľovstvo malo českých panovnikov len do roku 1306 kedy zomrel posledný kráľ z rodu Přemyslovcov Václav III. Ten vládol aj slovákom v Uhorsku, len my sme ho volali Ladislav V.
Neskôr ovládli český trón Luxemburgovci a nakoniec Habsburgovci podobne ako v Uhorsku.

Prečo by sme mali mať Slovenské kráľovstvo, keď Slovensko nikdy predtým neexistovalo? Územie Slovenska bolo súčasťou veľkého Uhorského kráľovstva a mali sme volených uhorských kráľov. Po korunovaní Žigmunda Luxemburského českým kráľom v roku 1419 (uhorským už bol od roku 1387) vládli v Uhorskom a Českom kráľovstve rovnakí panovníci. Tam skutočne rozdiel nehľadaj. 😉

kiwi3
8. apr 2024

@fido69 napises, že českí králi vládli v ceskom kralovstve len do 1306 a potom, ze nemali českých kráľov? Ja ti fakt nerozumiem...

fido69
8. apr 2024

@kiwi3 Chceš povedať, že Přemyslovci mali vplyv na novovekú českú kultúru? To sú mimochodom tí Přemyslovci, ktorý za jednu noc vyvraždili Slavníkovcov... 😉

kiwi3
8. apr 2024

@fido69 ja som napísala, že sú inde aj kvôli histórii a ze mali kralov. Ako to vplýva na súčasnú situáciu môžme polemizovať. Slovaci nikdy nemali v historii narodnostneho panovnika, nemali vlastnu risu/ kralovstvo, vzdy boli v niekoho podruci. To je všetko, neviem načo to rozoberať na drobné.

fido69
8. apr 2024

@kiwi3 a ja ti píšem, že sme mali posledných 600 rokov rovnakých panovníkov a že tí panovníci neboli ani češi a ani slováci. Takže to nemá žiadny vplyv na rozdiely v naších národnostiach. 😉

kiwi3
8. apr 2024

@fido69 to si myslíš ty a ja nie...

sagitta33
8. apr 2024

@diewcatqoo V Brně bude možno hodně studentů, ale s trvalým pobytem je to Praha.🙂

sagitta33
8. apr 2024

@fido69
@kiwi3 Jen pro vysvětlení, Česko bylo království a mělo českého krále až do roku 1918. První byli Přemyslovci, poslední Habsburkové. Karel I. Habsburský byl poslední císař rakouský, král český, apoštolský král uherský, markrabě moravský. Slovensko patřilo pod Uhry takže panovníka jsme měli společného, ale zřízení v Čechách bylo jiné a například i na olympijských hrách Češi závodili za České království a ne za Rakousko-Uhersko.
V každým případě už to, že když píši česky a rozumíme si, něco vypovídá o společný kultuře národů.❤

sagitta33
8. apr 2024

@fido69 Lucemburkové také nebyli Češi, přesto král Karel IV. je pokládaný ze českého krále.

Strana
z2