icon

Budia ma kostolné zvony

zivotgombicka
5. júl 2022

Ahojte, žijem na dedine, kde o 6 ráno zvonia kostolné zvony. Teraz v lete by som rada spávala pri otvorenom okne, no budia ma tie zvony. Bývame dosť blízko pri kostole, takže tie zvony riadne bijú odhadom tak tri minúty. Môj prirodzený režim je ísť neskôr spať a ráno si zas dlhšie pospať. Viem, že o 6 sa už končí nočný kľud, takže tým nič neporušujú, no toto mi neskutočne lezie na nervy celé leto. Ako to vnímate vy ostatné? Je tu niekto ďalší, koho tie zvony otravujú? Mám nejakú šancu, že tento zvyk čoskoro zanikne? 😀 Veď ľudia, čo vtedy nespia, vedia aj bez zvonov, že už je 6.

sara07
5. júl 2022

@mandzula 😝tak to ti rýchlo vysvetlia že sme udajne krestasnka krajina s krestanskou tradicou a ta mála skupina to tu prevrieska kompletne žial

mandzula
5. júl 2022

@sara07 ja sa mozem na krestanske tradicie vytoto, kto k zivotu potrebuje bimbanie, pokojne si ho moze nainstalovat do svojej spalne.😃

karolinakr
5. júl 2022

A načo zvonia každy deň o 6 00? U nas len v nedelu o 11.00

kitycat
5. júl 2022

Predpokladam, ze vsetky, ktorym vam vadia kostolne zvony nebudete tento rok ani stavat stromcek vianocny ani darceky detom... Vsak to len uznavaci duniacich zvonov taketo veci slávia a udrzuju tradicie 🤔

sara07
5. júl 2022

@kitycat si moja nájdi pôvod , prekrytie pohanských sviatkov, pôvod stromčeka ano
to že ste to prekryli , dalo by sa nazvať ukradli a prispôsobili
a ano sviatky máme ale vyslovene podla seba a ano vadí mi že su nanútené niektoré sviatky
ani jedno čo píšeš nemá krestansky pôvod

sticker
mandzula
5. júl 2022

@kitycat presne toto som cakala - miesanie hrusiek s jablkami a demagogiu. Neviem, ci vianocny stromcek niekoho dennodenne budi, burcuje z postele ludi zaspavajucich po nocnej zmene, dostava do stresu autistov a inak psychicky chorych ludi neznasajucich hluk... Nebolo by lepsie prekopat tradicie a prisposobit ich dnesnej dobe, ked sa rano nevstava k dobytku, na pole, neskor na sichty na 6 do zavodov...? Mimochodom, ja stromcek staviam a darceky davam napriek tomu, ze som neveriaca, no neoslavujem tym narodenie Jezisa, len si s rodinou robime prijemnu atmosferu.

sara07
5. júl 2022

@kitycat uprimne velku noc mam doslova v paži , ideme na vylet kedže je žial volno , alebo si dovolime kopat na zahrade
a ani vianoce nemusia byt, vôbec, dufam že ich ty slaviš v skromnosti ktoru krestanstvo sa snaži ale fakt len uboho snaží hlásat lebo podla toho šialenstva ako fakt nemám pocit že by ste to mali pod kontrolou

lenkakravcova
5. júl 2022

@kitycat
Vianočný stromček nie je kresťanská tradícia. Je to tradícia pohánka, vychádzajúca z oslavy slnovratu (kedy sa zdobili stromčeky a dávali darčeky), dnes slúžiace na stretnutie a obdarovanie rodiny.
Rovnako tak nie je kresťanskou tradíciou šibanie na Veľkú noc (kedy muži eroticky šibali (preto po zadku) a olievali ženy (aby presvitalo to, čo chceli vidieť), s ktorými sa následne počas pekných jarných dní sexuálne zbližovali a oslavovali začiatok jari). Opäť je to pohanská tradícia..

Čo je kresťanská tradícia?
Napr. Polnočná omša, veľkonočná omša, každodenná omša a ranná a večerná modlitba, kresťanské pozdravy..
A to minimálne polovica tých, ktorí slávia pohansky vianoce a veľkú noc, nepraktizuje, takže zbytočne sa tu rozčuľuješ, prázdne kostoly svedčia sami o kresťanskej viere na Slovensku.

mima172
5. júl 2022

@zivotgombicka 32 rokov som bývala v dome vedľa kostola a akceptovala som to. Keď odzvonilo, tak som niekde, zaspala, niekedy nie, no žiadne negatívne pocity voči tomu som nikdy nemala 😉 Neber to v zlom, no nehľadaj problém tam, kde nie je 🙂

21anjelik19
5. júl 2022

@zivotgombicka ja som byvala pri kostole cele detstvo a ako som sa odstahovala inde, mi tie zvony chýbali a aj chýbajú..... tak som si zvykla že ten zvuk zvonov milujem

zmrzlinka2021
5. júl 2022

@zivotgombicka
No a preco si sa pristahovala na take miesto, ked ti to vadi?

Ono vies, ludom vadi vselico, ale treba vediet veci akceptovat, napr.
- bezdetnym moze vadi v blizkosti skola a hluk deti - tiez by sme ju mohli presunut tu skolu 😉
- ludom bez vztahu ku sportu moze prekazat, ze pocuju hulakanie z ihriska - zrusme sport 😉
- plus treba zrusit aj detske ihriska, su ludia, ktorych to vyrusuje, ked pocuvaju tam deti
- treba vystrielat vsetkych psov v dedine, niektorym ludom vadi ich brechot
- zrusit vsetky dedinske rozhlasy, ench si dedkovci a babky kupia tablety zavedu internet 😉

zmrzlinka2021
5. júl 2022

@lenkakravcova

Inak, pre mna je divne, ze takto nenavistne vystupujes voci krestanom, a pritom vyznavas moslimsku vieru.
Ja vzdy ked som v moslimskej krajine, vzdy mi z minaretu hučí zvolavanie na modlitby, vzdy, vzdy a vzdy, aj pocas noci niekolkokrat - proste to akceptujem, je to ina krajina. Ak by som to neakceptovala, nesla by som tam. Je to tiez velmi neprijemne. Bezne sa mi stalo v obchode, ze ja nakupujem, mam platit a chlapik vytiahne kobercek a bum ide sa modlit... tak cakam 😉

maickamf
5. júl 2022

@zivotgombicka roky rokuce biju zvony a s tym my nic nespravime, treba sa s tym naucit zit. Tiez ich pocujeme a byvame dalej od kostola a uprimne, je nam to jedno. Susedom zas v noci kvakaju zaby v jazere, tak sme si aj na ne zvykli....to je zivot na dedine....
Zavriet okna alebo ozaj tie stuple do usi

kitycat
5. júl 2022

@sara07
@mandzula
@lenkakravcova

Ano cakala som, ze mi tu napisete, ze to nema vianocny stromcek s krestanstvom vlastne nic spolocne, ale je to s tym najviac spiate.

Ak sa jiekto nasackuje na dedinu, kde ta rafnost tieto zvyky udrziava, tak to akceptujem. To nie ze sa nastahujem z mesta na dedinu a budi mi vadit, zvony, sliepky, psy a kosacka, susedove grilovanie ci opalovanie na vlastnej zahrade, co tu bola nedavno

mandzula
5. júl 2022

@kitycat a su tie zvony nevyhnutne, ked mnohym ludom vadia, dokonca im mozu sposobovat psychicke problemy, uzkosti? Nemala by laska k bliznemu znamenat aj to, ze mu nebudem robit napriek? Mimochodom, neviem, preco hovoris len o sackovani sa na dedinu? V meste zvony nebiju?

zivotgombicka
autor
5. júl 2022

Aby som nejak hromadne odpovedala: ja tu bývam celý život (takže som sa sem "nenasáčkovala", ako ste mi už niektoré stihli oznámiť), mám to tu rada, je to dom rodičov a momentálne tu trávim tak 4 mesiace z roka, najviac v lete. Ja nemám problém so zvonami ako takými, zvonenie o 12 či 19 mi vôbec neprekáža, vadí mi iba to zvonenie o 6 ráno. Verím tomu, že keby zaviedli zvonenie o 22. hodine, tiež by to mohlo prekážať ľuďom, ktorí chodia skoro spať, a verím tomu, že takí by sa stretli s väčším pochopením.

Neplánujem to riešiť ani s kňazom, ani sa sťažovať na úrade, nečakám, že to teraz kvôli mne vypnú a ani sa nepovažujem za chronickú sťažovateľku :D Nevadia mi psy, mačky, kohúty ani rozhlas (pretože ten hráva o normálnej hodine), úplne však chápem, že to tiež môže byť rušivé, s tým sa však ťažšie dá niečo spraviť.

maryetta
5. júl 2022

Bud rada ze je to az o siestej. Ja ked necham otvorene okno tak… o psoch som tu uz pisala. Ale tiez mame zabavneho kohuta u susedov. Ten aj o pol 3rano zacne. Hmmm asi mu neprestavili hodiny. Nooo co s nim….
Clovek si zvykne na vsetko ked musi. Tiez mame dom teraz rovno pri autobusovej zastavke. Je tu velke otocisko. Takze kazde cuvanie. Pipanie. Aj auta sa tu otacaju. V zime odhrnace. Smetiarske auta.

zmrzlinka2021
5. júl 2022

@mandzula
bacha - laska k bliznemu neznamena, ze dovolis aby s tebou niekto manipuloval.
Raz ked sa pristahujes na miesto niecim typicke, akceptujes dane fungovanie, zvyklosti daneho regionu, miesta.
Ked mne vadi hluk, nekupim si predsa byvanie v časti mesta, kde su diskorejky s tym, ze nech ich kvoli mne zrusia, vsak laska k bliznemu.
Tiez mi vadi dedinsky hluk ako kosacky, cirkular atd.. no nepojdem byvat na dedinu, potrebujem svoj pokoj, ale ak som nutena tam byt, respetkujem prirodzene dedinske prostredie.

My castokrat ideme bajkovat, ci vyletovat do rakuska, kde je vsetko v nedelu zavrete, proste to respektujeme.

Prave tym, ze vela cestujeme, miera nasej tolerancie,akceptacie je velmi vysoka - hladame skor s miestnmi porozumenie, nie konflikty.

kitycat
5. júl 2022

@mandzula nepostrehla som to v meste, iba v mesteckach a dedinach. A to som byvala asi 300m od kostola v meste. Tam ma budili rano o 6tej ti upratovaci chodnikov, stretavali sa na chodniku oproti na lavicke na cigu, nez zacali zametat 😅

mandzula
5. júl 2022

@kitycat ja som kedysi chodila k ex svokre do Medzilaboriec, tam sa o slovo bili rovno 3 kostoly, to bol narez. Esteze je to uz ex svokra.😀

pauli_s
5. júl 2022

No to je proste mentalita katolíkov. Musíš počúvať aj keď nechceš. Všetci sa musíme prispôsobovať im a ešte aj do maternic iných žien sa chcú starať - zákaz interupcii, zákaz umelého oplodnenia. Len ich viera je správna s proste MUSÍME to trpieť, či chceme alebo nechceme. Je to strašne smutné, že si človek nemôže vo vlastnom dobe pospať lebo im drbe na hlavy.

sara07
5. júl 2022

@kitycat prečo dávaš všetko dokopy
zvierata kosačka, cinkulárka atd to predsa robí použivá má každy patrí to k životu
toto môžeš napísať len ak by sa niekto nastahoval do dediny kde by bola 99% časť čisto krestanska, čo už nikde naštastie nie je
prečo by sa nemohli trocha uskromnit, vyjst v ustrety zvyšku sveta lebo MY že
časť dediny väčšinová väčšinová sa žial musí prispôsobovat menšine , čiže tie zvony by mohli mali byt vypnute alebo aspon proste tichšie ,kratšie zvonenie

mandzula
5. júl 2022

@zmrzlinka2021 vies, ono je to aj o tom, ze sa dajme tomu niekam nastahujes v mladom veku, pri plnom zdravi a bez deti. Potom starnes, pribudnu deti, zdravotne problemy (mne napriklad dieta s autizmom, ktore z hluku chyta zachvaty paniky), my sme z nej na prasky, v noci kolkokrat nemozme zaspat. A stahovat sa od vsetkeho, co clovek vybudoval pre zvony? Mna osobne sa doma tie zvony netykaju, no viem, ze kamkolvek ideme nocovat, musime pozerat, ci v blizkosti nie je kostol, lebo sme donocovali. Takze tak... A kedze viem, ze mnohym to moze sposobovat rozne problemy, kedze my sami ich mame, chapem ich, a teda si naozaj nemyslim, ze zvony ako nieco, co pre zivot naozaj potrebne nie je, by mali (najma v rannych hodinach) vyzvanat.

zmrzlinka2021
5. júl 2022

@mandzula Chapem ta, ale u vas je to zdravotny problem. Tak ako niekto odide z mesta na vidiek kvoli kvalite ovzdusia, lebo ma dychacie problemy. Je pravda, ze zvuk zvonov nie je nevyhnutny k zivotu, ale to spusta inych veci a vacsina veci zalezi od osobnych preferencii ludi, aj ich zdravotnych problemov, moznosti atd...
Dedina bola vzdy "komunitnejsia" a tym co taky sposob nevyhovoval, proste odisli do mesta, kde mali viac moznosti sa rozhodnut, kde budu byvat, ako budu fungovat.

zmrzlinka2021
5. júl 2022

@pauli_s prečo tolka nenavist?
Proste niekto obhajuje slobodne rozhodnutie zbavit sa babatka, a niekto to babatko - treba respektovat, ze kazzdy clovek obhajuje to, co povazuje za spravne a to jeho rozhodnutie sa dotyka aj niekoho ineho. Obhajujes potraty - dosledok smrt babatka, sloboda zeny zbavit sa dietata ktore nevyhovuje v danom case. Obhajujes ludsky zivot - dosledok nemoznost sa zbavit tehotenstva.
Kazde rozhodovanie ma za sebou nejake pozadie a nesie aj urcite dosledky. Neda sa ludom kazat byt rovnaki, byt stadoviti, proste sme ludia rozdielni a kazdy z nas svojim rozhodnutim ovplyvnuje aj tych inych. Tak to tu funguje odjakziva.
V dedine vybudujes sportovy areal, ale idu tam aj peniaze tych, co nesportuju a tiez to ovplyvnuje aj ich zivoty - rozne zvuky, hluk, atd...
Neexistuje zivot bez kompromisov, konfrontacii...
ale existuje zivot bez nenavisti a zloby.

mirka414
5. júl 2022

Jaaaj dievča to iste rieši aj môj suseda rušia ho žaby u nás v jazierku 😂..a to žijeme na dedine vo Švajčiarsku kde sú všade ovce,kravy ktoré majú zvony a kostol tu tiež zvoní ale jeho rušia moje žaby 😂tak som povedala že im dohovorim aby nekvakali po 19:00 hodine a bol pokoj

pauli_s
5. júl 2022

@zmrzlinka2021 ja neobhajujem rozhodnutie zbaviť sa dieťaťa. Ja obhajujem možnosť voľby ženy ísť na interupciu - v tej fáze do 12 týždňa života to nie je dieťa ale embryo.
Keď sa chce cirkev a katolíci starať o to či sa narodia alebo nenarodia deti, tak by mali v prvom rade ponúknuť adekvátne riešenia, čo potom s tými deťmi a psychicky na dne matkami, ktoré sa o ne nemôžu, nevedia alebo nechcú postarať.
Samozrejme - chrániť sa je základ, ale niekedy sa proste stane a tá žena nemôže byt nútená zmeniť celé svoje telo, psychiku, život a kariéru aby donosila dieťa len pre cirkevné presvedčenie druhých ľudí. Osobne by som takej Zaborskej v takom prípade položila každé narodené dieťa, ktoré matka nechcela pred dvere a zákonom jej prikázala nech sa o ne všetky stará.

maulena
5. júl 2022

@zivotgombicka https://www.mojalekaren.sk/e-a-r.-chranic-sluch....
Mam overene, tieto 3M EAR asi najlepsie zo vsetkych stupli. Vecer stlacis medzi dvoma prstami zasunies do ucha a v uchu naneru naspat objem a perfektne tesnia.

maulena
5. júl 2022

Re naberu

pauli_s
5. júl 2022