Budú obchody otvorené cez sviatky?
Nieco som zachytila v TN, obchody budu otvorene cez sviatky? Zrusi sa sviatok 17 novembra a traja krali? Je to uz schvalene, alebo je to len navrh?
@jana_eyre_2 tak potom aký to malo zmysel že “rušia sa sviatky”? Ja som to pochopila tak že sviatkom to zostane ako také, len to nebude deň pracovného pokoja. V tom je pointa: Deň pracovného pokoja. Chápete?
@simona_racz omylom som zmazala, prepáč..
Pokiaľ je niečo vedené ako sviatok a človek vtedy pracuje musí dostať 100%priplatok - ale ten platí zamestnávateľ, nie štát - čiže pre štát je výhodné že dostane peniaze navyše..
pokiaľ viem, 17.11. prestane byť sviatkom, ale bude to už len pamätný deň.. ako to bude s ostatnými neviem nepatrala som.. ide však aj o to, že budu aj cez sviatky otvorené obchody, okrem vianoc sa mi zdá.. čize ešte aj za tieto budú zamestnancom prisluchat príplatky..
@jana_eyre_2 tak potom aký to malo zmysel že “rušia sa sviatky”? Ja som to pochopila tak že sviatkom to zostane ako také, len to nebude deň pracovného pokoja. V tom je pointa: Deň pracovného pokoja. Chápete?
@simona_racz keď som to pozerala, tak 17.11, 8.5 a 15.9. už ani jeden nebude vedený ako sviatok.. prvý nastalo, druhé na jeden rok.. takže áno, v tomto prípade to je tak ako píšeš - že to nebude ako nedeľa..
@jana_eyre_2 to mi je jasné že za sviatok je 100% tak ako v nedelu, len ak to nebude vedené ako sviatok, v tom prípade padá aj ten príplatok. Čo sa obchodov týka jeden tábor tvrdí, že nech si nakúpia zásoby na ten deň, druhý tábor tvrdí že prečo by mali byť ľudia obmedzovaní sviatkom, keď si chcú nakúpiť, alebo sa dostať niekam, a spoje nejdu všetky atď. To aby mal každý voľno sa zariadiť nedá, lebo je kopec zamestnaní kde musia ísť do práce, tak jednoduchšie je zrušiť deň pracovného pokoja, tak aspoň im pôjdu normálne spoje atď.
@jana_eyre_2 to mi je jasné že za sviatok je 100% tak ako v nedelu, len ak to nebude vedené ako sviatok, v tom prípade padá aj ten príplatok. Čo sa obchodov týka jeden tábor tvrdí, že nech si nakúpia zásoby na ten deň, druhý tábor tvrdí že prečo by mali byť ľudia obmedzovaní sviatkom, keď si chcú nakúpiť, alebo sa dostať niekam, a spoje nejdu všetky atď. To aby mal každý voľno sa zariadiť nedá, lebo je kopec zamestnaní kde musia ísť do práce, tak jednoduchšie je zrušiť deň pracovného pokoja, tak aspoň im pôjdu normálne spoje atď.
@simona_racz veď spoje pôjdu normálne len v dni, keď sa zrušili tie tri sviatky, ostatné sviatky samozrejme pôjdu obmedzene - pretože to budú mať väčšina pracujúcich voľno, len obchody a iné nevyhnutné inštitúcie budú otvorené..
@simona_racz veď spoje pôjdu normálne len v dni, keď sa zrušili tie tri sviatky, ostatné sviatky samozrejme pôjdu obmedzene - pretože to budú mať väčšina pracujúcich voľno, len obchody a iné nevyhnutné inštitúcie budú otvorené..
@jana_eyre_2 a práve tých “nevyhnutných” je dosť. Poznám viac ludí čo chodia do práce cez sviatky, ako tých čo majú voľno.
Ale ak vraj ten 100% príplatok neplatí štát ale zamestnávateľ, tak čo akože štát ušetrí na zrušenom dni pracovného pokoja?
@jana_eyre_2 a práve tých “nevyhnutných” je dosť. Poznám viac ludí čo chodia do práce cez sviatky, ako tých čo majú voľno.
@simona_racz to je ale tvoje subjektivne vnímanie.. na Slovensku väčšina ľudí pracuje na klasický pracovný týždeň, čiže 5dni práca a dva dni voľno - a práve tých sa týka zrušenie sviatku.. to je fakt.. je to cca 70% pracujúcich na to sú štatistiky..
A čo sa týka toho, čo to štátu pomôže - no keď sa voľný den zmení na normálny pracovný deň, ľudia budú naozaj pracovať, nebudu len „platení za voľno"..
Firmy budú mať výrobu, predaj, služby, čiže tržby a zisk.
Zo mzdy pôjdu vyššie dane a odvody (lebo to bude reálne odpracovaný čas, nie len náhrada)..
Štát takto získa viac peňazí a zvýši sa výkon ekonomiky..
No a teda 100% príplatok sa týka len ľudí, ktorí budú pracovať cez deň prác.pokoja, tie tri dni už takto vedené nebudú..
A teda myslím, že reálne zmýšľajúcim ľuďom nejako extra neprekážajú tri dni v roku navyše.. prekáža im to, že musíme pracovať a skladať sa na dlh, za ktorý my reálne nemôžeme.. môže za to štát ktorý nás zadlžil a my za to platíme.. to je ten hlavný problém..
Väčšina známych pracuje v službách kde je obvykle dlhý krátky týždeň, 12-ky, a pracuje sa 24/7. Niektorí nemajú voľno ani na štedrý deň.
@jana_eyre_2 tri dni za zrušené sviatky by nevadili, ale obchody budú zatvorené len 5 dní z jedenástich. Takže 6 dní cez sviatok plus 3 dní za zrušené sviatky. Prísť o 9 dní voľna je už poznať a prísť o ne len preto že sú nenažraní a šetriť na sebe nebudú.. V rozpočte tie peniaze nebudú, nakúpia limuzíny, 15 000cové letenky, dajú si odmeny.. Toto štve hlavne mňa, že ľuďom berú, aby mohli viac rozhadzovať..
A keď sa pozriem na spodok témy tak tam vidím toto. Tých ludí fakt iné netrápi len tie obchody…
@simona_racz to sú diskusie i z 2023. Ako jedna v nejakej diskusii písala, že chce mať cez sviatky otvorené obchodné centrá, nechce sedieť doma. . Zatvorený obchod je už porušenie ľudských práv 🙄
A keď sa pozriem na spodok témy tak tam vidím toto. Tých ludí fakt iné netrápi len tie obchody…
@simona_racz na spodok temy sa ukazuju podobne diskusie, cize nie ze "ine" tych ludi netrapi, ale zauima ich aj to. A ja som medzi nimi.
V pohode. Ja šírim osvetu a ľuďom vysvetlujem veci. Aj to je pravda čo tu odznelo, že vláda na sebe nechce šetriť, len luďom stále berie. Na druhej strane kopa ludí pracuje cez sviatky, takže pre nich to voľnom nikdy nebolo. Mali za to ten 100% príplatok. A niekde som aj to písala, ako to vyriešili v rakúsku. Že pumpy rozšírili o predajne potravín, avšak stále so štatútom pumpy, takže nakúpiť sa dá aj cez sviatky. U nás to nikoho neodradí. Idú na pumpy či do večierok.
Rozpis kedy pumpy a večierky zarobia na sviatkoch:
Ďakujeme 👍