icon

Budú obchody otvorené cez sviatky?

10. sep 2025

Nieco som zachytila v TN, obchody budu otvorene cez sviatky? Zrusi sa sviatok 17 novembra a traja krali? Je to uz schvalene, alebo je to len navrh?

natalka13
11. sep 2025
@zuzinka888

@bashka80 moze byt. Ale na Slovensku mame takmer 65 tisic rusinov. Neviem ako za zatvaria riaditelia skol ak im nepride na vychode slovenska polovica( niekde aj cela skola) na vyucovanie lebo maju Vianoce= rodinne dobody. Tak ci onak uvidime- ako sa to utrasie.

@zuzinka888 a co robili ked 6.1. volno nebolo? a ani 24.12.? normalne do prace a niekto mal stastie a riaditel zeny pustil o 12,00 domov.

tetapetra
11. sep 2025
@natalka13

@zuzinka888 a co robili ked 6.1. volno nebolo? a ani 24.12.? normalne do prace a niekto mal stastie a riaditel zeny pustil o 12,00 domov.

@natalka13 rusíni mali voľno. Rusínske školy boli zatvorené. Dokonca aj decká čo boli na intrakoch mali "odpustené"

natalka13
11. sep 2025
@tetapetra

@natalka13 rusíni mali voľno. Rusínske školy boli zatvorené. Dokonca aj decká čo boli na intrakoch mali "odpustené"

@tetapetra zeny muzi boli v praci a za sociku rusinske skoly mali volno a ine nie?
a tie ucitelky to mali zaplatene akokeby boli v praci?

jana_eyre_2
11. sep 2025

Budu a je to už konečné..

autor
11. sep 2025
@jana_eyre_2

Budu a je to už konečné..

@jana_eyre_2 odkial mas toto prosim, a je tam uvedene odkedy to ma platit? Uz tento rok?

jana_eyre_2
11. sep 2025
@anonym_autor

@jana_eyre_2 odkial mas toto prosim, a je tam uvedene odkedy to ma platit? Uz tento rok?

@anonym_autor ešte to musí prejsť schválením v parlamente, avšak to si myslím že prejde veľmi rýchlo, pretože smerohlassns.. platit to bude od prvého januára 2026 a niektoré veci asi v priebehu budúceho roka.. fotka je z článku TA3..
https://www.ta3.com/clanok/1011009/minister-fin...

eleanor2510
11. sep 2025
@anonym_259398

@eleanor2510 ja som to pochopila tak, že sa úplne rusi zákaz predaja cez sviatky.Takze uvidíme.Vies ale aj tak som nahnevana, ved každý normálne zmýšľajúci človek musí byť.My mame teraz konsolidovat, aby oni mohli kradnúť!Sebe dvojnasobne platy, nás naženú do roboty.Ved nech pracujú tí, čo túto zgerbu volili

@anonym_259398 ved ja to chapem, ja som tiez nahnevana. O tych sviatkoch to vcera upresnili, ze to mysleli inak, ako to povodne vyznelo, vsak to je typicke pre tuto vladu, ze tvrdi nieco ine, ako nakoniec plati. A ako sa dusovali, ze DPH sa menit nebude! Tato krajina bude po ich vlade este velmi dlho v prdeli.

tetapetra
11. sep 2025
@natalka13

@tetapetra zeny muzi boli v praci a za sociku rusinske skoly mali volno a ine nie?
a tie ucitelky to mali zaplatene akokeby boli v praci?

@natalka13 fuuuu, ja ti neviem ako to presne bolo. Skoly boli určite zatvorené. Dospelých sa to určite netýkalo,veď kedysi sa robilo 24.12. Ucitelia na rusínskej škole boli doma. Moja mama tvrdí,že 6.1. bolo vždy voľno. Rozdiel bol s tým 7.1. tam mali rusínske deti volno,tym pádom aj učitelia.

natalka13
11. sep 2025
@tetapetra

@natalka13 fuuuu, ja ti neviem ako to presne bolo. Skoly boli určite zatvorené. Dospelých sa to určite netýkalo,veď kedysi sa robilo 24.12. Ucitelia na rusínskej škole boli doma. Moja mama tvrdí,že 6.1. bolo vždy voľno. Rozdiel bol s tým 7.1. tam mali rusínske deti volno,tym pádom aj učitelia.

@tetapetra 6.1. nebolo vzdy volno a neverim, ze vsetky deti chodili do skoly a rusinske mali prazdniny.

tetapetra
11. sep 2025
@natalka13

@tetapetra 6.1. nebolo vzdy volno a neverim, ze vsetky deti chodili do skoly a rusinske mali prazdniny.

@natalka13 toho 7 áno.

natalka13
11. sep 2025
@tetapetra

@natalka13 toho 7 áno.

@tetapetra dovod? cela republika pracuje iba rusinske deti a ich ucitelky maju volno? 7januara?

tetapetra
11. sep 2025
@natalka13

@tetapetra dovod? cela republika pracuje iba rusinske deti a ich ucitelky maju volno? 7januara?

@natalka13 naozaj netuším ako bolo. Nie som Rusinka, ale v meste sme mali rusinsku školu. Od 93 sa chodí do školy po 7.1. ako to bolo pred, je ťažko zistiť na 100% Taky Bola bol rusin 😁 tak snáď si zaslúžili decká volno

natalka13
11. sep 2025
@tetapetra

@natalka13 naozaj netuším ako bolo. Nie som Rusinka, ale v meste sme mali rusinsku školu. Od 93 sa chodí do školy po 7.1. ako to bolo pred, je ťažko zistiť na 100% Taky Bola bol rusin 😁 tak snáď si zaslúžili decká volno

@tetapetra tak potom nepis, ze vzdy bolo volno. nebolo. a uz vobec neboli selektovane statne skoly co sa volna tyka.

tetapetra
11. sep 2025
@natalka13

@tetapetra tak potom nepis, ze vzdy bolo volno. nebolo. a uz vobec neboli selektovane statne skoly co sa volna tyka.

@natalka13 od 93 voľno bolo. Od 93 sme samostatná republika.
Čo je podľa teba zase vždy. Možno ak je tu Rusinka, ktorá chodila do školy v 80tych rokoch,tak ta sa bude vedieť vyjadriť. Ja si to nepamätám. Mama vraví,že áno mali voľno 6.1.

anonym_a1096b
11. sep 2025
@anonym_111dfe

čo máme čo podaromnici doma sviatkovať? Robiť treba, plniť päťročnice ako za komunistov. Chceme sa vštetci poďakovať voličom a voličkám tejto hnusnej bandy, menovite dzulli1980 a thinna33. Oni tak lúbia Fica a hlavne Pelého, že mu aj zadarmo budú slúžiť.

@anonym_111dfe @dzulli1980 sa bude čudovať, ked ju z úradu po rokoch prepustia v rámci znižovania stavov.Tam nech sa začne na úradoch, zlúčiť úrady, starostov malých dedín.Na každej mini škole riaditeľ My sme mala dedina starosta, 3 ženy na úrade, auto, odmeny okolo nás sú tak isto 4 malé dediny a každá živí svojho starostu treba to zlúčiť na jeden úrad.
@anonym_autor každý deň sviatku príde štát o 120 mil.Predavacky, recepčne, policajti sa bijú o deň, keď je sviatok zase nepreháňajte sú to slušné peniaze za jednu zmenu.

anonym_259398
11. sep 2025
@anonym_a1096b

@anonym_111dfe @dzulli1980 sa bude čudovať, ked ju z úradu po rokoch prepustia v rámci znižovania stavov.Tam nech sa začne na úradoch, zlúčiť úrady, starostov malých dedín.Na každej mini škole riaditeľ My sme mala dedina starosta, 3 ženy na úrade, auto, odmeny okolo nás sú tak isto 4 malé dediny a každá živí svojho starostu treba to zlúčiť na jeden úrad.
@anonym_autor každý deň sviatku príde štát o 120 mil.Predavacky, recepčne, policajti sa bijú o deň, keď je sviatok zase nepreháňajte sú to slušné peniaze za jednu zmenu.

@anonym_a1096b stačilo by keby nekradli, nestavali z eurofondov haciendy a nemali kopec asistentov, sebe nezvysili platy, nejdem sa vyjadrovať k marnotratnosti pri oslavách, prezidentovych vegan balzamoch na pery atď.atd a tie peniaze by nechybali

natalka13
11. sep 2025
@tetapetra

@natalka13 od 93 voľno bolo. Od 93 sme samostatná republika.
Čo je podľa teba zase vždy. Možno ak je tu Rusinka, ktorá chodila do školy v 80tych rokoch,tak ta sa bude vedieť vyjadriť. Ja si to nepamätám. Mama vraví,že áno mali voľno 6.1.

@tetapetra ja som vtedy do skoly chodila a nie nemali volno.

tetapetra
11. sep 2025
@natalka13

@tetapetra ja som vtedy do skoly chodila a nie nemali volno.

@natalka13 aj ja som chodila. Si z východu? Neviem o tom, žeby boli rusínske školy inde ako na východe

natalka13
11. sep 2025
@tetapetra

@natalka13 aj ja som chodila. Si z východu? Neviem o tom, žeby boli rusínske školy inde ako na východe

@tetapetra ano a muz je rusin aj svokra.
ja nie.

tetapetra
11. sep 2025
@natalka13

@tetapetra ano a muz je rusin aj svokra.
ja nie.

@natalka13 a čo hovoria oni? Myslím 1993 a dole

ekira1
13. sep 2025
@simona92101

@lenicka2506 co stale vsetci omielaju predavacky?ostatne profesie nemaju pravo mat volno?
Ved predavacka ma volno podla rozpisu sluzieb,ak cez sviatok nepracuju a obchod je zatvoreny,jej chybaju hodiny a musi si to nadrobit.

@simona92101 prosím ťa nemudruj keď absolútne nerozumieš. Ani zákonník práce neovládaš a sypeš tu svoje domnienky ako fakty...

ekira1
13. sep 2025

@anonym_autor budeš môcť nakupovať už cez všetky sviatky pracovného pokoja. Okrem lekarov, policajtov a hasičov pôjdu do prace i zamestnanci obchodov, pekáreň, šoféri, pracovníci skladov, reštauracii, kaviarní I topánočky si budeš môcť dať opraviť cez dni pracovného pokoja.. vlastne dni pracovného pokoja sa budú týkať úradníkov, učiteľov a zamestnancov fabrík 🤔 môžu rovno zrušiť všetky sviatky pracovného pokoja, bude viac v štátnej kase na kradnutie.

ekira1
13. sep 2025
@eleanor2510

@anonym_259398 ale vies o tom, ze predavat sa bude len pocas tych troch zrusenych sviatkov a pocas ostatnych nie, ano? Nerusi sa zakaz predaja cez sviatky. Cize kamkoľvek odides, nepomozes si, lebo tie tri sviatky su zrusene pre vsetkych pracujucich. Vam este zostala vyhoda, ze cez ostatne sviatky nerobíte

@eleanor2510 zrušili i zakaz predaja a vykonávania služieb.. takže i zamestnanci nielen v obchode, ale i v službách budú v práci.

janulap
14. sep 2025
@ekira1

@eleanor2510 zrušili i zakaz predaja a vykonávania služieb.. takže i zamestnanci nielen v obchode, ale i v službách budú v práci.

@ekira1
Zrusenie zakazu predaja sa tyka len 6.1 a 8.5
Ostatne sviatky,ako doteraz,obchody zavrete
@ekira1

ekira1
14. sep 2025
@janulap

@ekira1
Zrusenie zakazu predaja sa tyka len 6.1 a 8.5
Ostatne sviatky,ako doteraz,obchody zavrete
@ekira1

@janulap pozerala som tlačovku, už to zmenili, Kamenický omylom klamal, pretože nevedel, že to neplatí všeobecne 🙄
https://www.sme.sk/minuta/23542772/zakaz-predaj...

janulap
14. sep 2025
@ekira1

@janulap pozerala som tlačovku, už to zmenili, Kamenický omylom klamal, pretože nevedel, že to neplatí všeobecne 🙄
https://www.sme.sk/minuta/23542772/zakaz-predaj...

@ekira1 tiez mi to pride,ze precital co mu dali a nerozmyslal nad tym.

ekira1
14. sep 2025
@janulap

@ekira1 tiez mi to pride,ze precital co mu dali a nerozmyslal nad tym.

@janulap mi príde, že ani nad tým nerozmýšľali vôbec nikto 🫣 moja chyba, každé ich vyhlásenie treba ešte 10x skontrolovať, či ho nezmenili a najlepšie každý deň 🙄

simona_racz
27. sep 2025

Vraj tie sviatky zostanú len nebudú dňom pracovného pokoja. Tento pojem je dôležitý. Sviatok sa zrušit nedá lebo, deň keď sa niečo udialo, tak sa to udialo a budú sa klásť vence, usporiadavať slávnosti, len to nebude červenou farbou v kalendári. Nebude to take ako nedela že 100% príplatky v robote.

jana_eyre_2
27. sep 2025
@simona_racz

Vraj tie sviatky zostanú len nebudú dňom pracovného pokoja. Tento pojem je dôležitý. Sviatok sa zrušit nedá lebo, deň keď sa niečo udialo, tak sa to udialo a budú sa klásť vence, usporiadavať slávnosti, len to nebude červenou farbou v kalendári. Nebude to take ako nedela že 100% príplatky v robote.

@simona_racz prečo by to nebolo také ako nedeľa? V prácu vo sviatok patrí 100%priplatok podľa zákonníka práce, ten sa nemenil.. zatiaľ..

simona_racz
27. sep 2025
@jana_eyre_2

@simona_racz prečo by to nebolo také ako nedeľa? V prácu vo sviatok patrí 100%priplatok podľa zákonníka práce, ten sa nemenil.. zatiaľ..

@jana_eyre_2 tak potom aký to malo zmysel že “rušia sa sviatky”? Ja som to pochopila tak že sviatkom to zostane ako také, len to nebude deň pracovného pokoja. V tom je pointa: Deň pracovného pokoja. Chápete?