Byt alebo dom
maminy, ktore ste riesili situaciu ohladom byvania byt alebo dom a presli ste si z fazy vlastneho byvania v byte do fazy dom poradte mi... momentalne sa nam naskytava prilezitost kedy by bolo realne prestahovat sa cca do roka /i ked chapem ze je to este daleko a vela veci sa vie aj samo vyfarbit casom.../ z bytu do domu. ten dom by nebol na hypoteku bol by v podstate nas. novostavba /este nic konkretne maximalne lokalita len chcem uviest do situacie.../no problem je v tom, ze nie sme extra stotozneni s manzelom. respektive verim, zeby spravil to co chcem ja ale ja nechcem nic nasilu a chcem aby bol aj on stastny..sme mestski a dom, kt. by sme riesili by musel byt na skok od nasho mesta kde byvame cely zivot. nic daleko. isto nie zapadakov. nikdy sme v dom e nebyvali a verim, ze si to realne neviem teda predstavit no mna uz dlhsie, teda par rokov, laka prestahovat sa do domceka. mat vlastnu zahradku pre nas rodinu. nic velke luxusne normalne maly bungalov s posedenim vonku, deti bazenik, altanok, maly psik pre deti....klasicka rodinna pohoda. lenze moj manzel, hoci sa mu tato predstava tiez paci, tvrdi, ze to je fajn teraz ked su este deti "male" /dve mame 2 rocneho a 6 rocnu a najstarsia je 10r./ ale uz co chvila zacne to, ze ta najstarsia chce do mesta s kamoskami....ma kruzky zusku v meste...ze je to otazka par rokov a budem chciet ist spat. ak by sme ostali v byte vieme si zabezpecit veci, ktore by sa pri dome /novom nie na hypot.uvere/ nedali, cize dovolenky, bokom peniaze, lepsi zivot...nevymyslam somariny som skutocne vdacna za to, ze mame "len taketo problemy" a ak by sme sa aj neprestahovali svet sa nezruti. niekto naozaj nema ani na uver vlastne byvanie. som stastna za to, ze su deti zdrave a su to fakt somariny...len som to vsetko chcela pre deti, pre nas ako rodinu...ak mi rozumiete...alebo radsej ostat v byte a riesit chatu? uz aj to nam napadlo. len zas ked si pozerame nehnutelnosti vhodne na takyto ucel tak tie ceny su take ze ak si zratam cenu bytu a chaty mam ten dom, cize som tam kde som bola bez tej bocnej rezervy atd...teda vsetko ma aj svoje vyhody aj nevyhody aj byvanie na sidlisku aj v dome aj mat chatu...ako ste to riesili vy a ste spokojne? alebo ste menili naspat?
@kepassa byvali sme aj v byte v meste, aj v dome na dedine (pri meste). V byte pre nas malo priestoru, ten "vybeh" na terasu, zahradku velmi chybal, balkon pre nas nestacil, susedov pocut stale, ale vyborna doprava do prace, vsetko sa vybavi do 15 min. V dome je super klud a priestor, zahrada na nezaplatenie..ale to kazdodenne dochadzanie proste clovek riesit musi a vsetko planovat. 2 auta su samozrejmostou. Idealne je mat dom v meste 🙂 Za mna, kym su deti male, je dom so zahradou vyborny, nemenila by som. Cim su starsie, tym viac sa vyuzivaju sluzby mesta, takze pre zachovanie akej takej pohody, riesenim je byt v meste. Ja do buducna ratam s mestom, ale bud byt s vyhladom a velkou terasou alebo radova zastavba s aspon kuskom vybehu.. Z toho mne vychadza, ze sa velmi ani neda/neoplati byvanie na cely zivot, lebo v roznych fazach clovek potrebuje nieco ine..
Ono moc aj zalezi v akom byte byvate. Mnohe tu pisu o kralikarnach a prisernom byvani. My byvame v novostavbe, je nas tu 5 bytov vo vchode a sme 10 min pesi od centra. No aj tak mame 2 auta, lebo muz ma auto pre pracu a ja 40km do prace. Mala ma skolku cosi vyse 1km, takze ked som doma, ideme pesi. Rovnako to bude aj so skolou, ked bude starsia prejde uz aj sama a aj na kruzky.
Ahoj, nečítala som celú diskusiu, takže neviem, aký názor tu prevláda, ale z mojich skúsenosti je teraz trend taký, že všetci by chceli ísť do domu. Ja som bola v situácií tvojich dcér, vyrastala som v meste na sídlisku a rodičia sa presťahovali s nami do domu na dedinu, keď som mala asi 14 rokov. Poviem ti pravdu, že ja som to tam neznášala..Zrazu som musela riešiť autobusy, ako sa dostanem z diskotéky domov, kde u koho prespím, kto ma príde vyzdvihnúť, v 18tich vodičák, aby to bolo trocha jednoduchšie. Ja osobne som tú záhradu absolútne neocenila, lebo vlastne na čo by mi aj bola..radšej som išla s kamošmi na kúpalisko a to, že sme si na nej pár krát za leto dali raňajky alebo prečítala som knižku, na to by mi stačila aj terasa alebo balkón. Okrem toho, pamataj na to, že záhrada je radosť pár mesiacov v roku a zvyšok je na nej najmä robota. Čo ma hnevalo tiež, že zrazu ma naši zapájali aj do menších prác na záhrade, lebo veď na dome je stále čo robiť a ja som to neznášala a ťažko som to niesla, že miesto voľného poobedia som musela ísť pomáhať čistiť dvor alebo čo. Keď sme riešili bývanie s manželom pre mňa bola jasná voľba byt a teraz bývame v centre mesta a nateraz by som určite nemenila. Ale na druhej strane, vidím, že vo veku mojich rodičov, je situácia úplne iná. Ešte nie sú na dôchodku, ale už preferujú víkend tráviť na tej záhradke a pri práci na nej si oddýchnu, majú radi svoj priestor a viem, že oni by v byte už trpeli. Čiže ja si tak hovorím, že si kúpim dom, keď budem mať už veľké deti preč z domu a budú mi na záhradku chodiť hrať sa vnúčatá. A presne to teraz plánujem ja, bývam v byte a keď mám chuť na bazénik alebo záhradku, nasáčkujem sa k našim..
@zuzanka.zuzu nepoznam nikoho z mesta, kto vodi deti do 12-tich rokov do skoly. To je co za blbost?
@belllinka nevytrhavaj moje slova z kontextu, pisala som aj o vodeni 7r. ale aj o taxikarceni do cca 12r. - a ja poznam. skusala si ist sama mhd z vrakune po treningu ktory skonci okolo 21h. do devinskej? cestujes cca hodinu, prestupujes = cakas po tme na zastavkach, no ja zase nepoznam nijakeho zodpovedneho rodica, ktory by tak dcerku pustil. kamosku znasilnili ked isla o 19h. cez zimu uz bola tma zo stareho mesta iba do petrzalky, nestihla spoj, chcela zavolat domov, isla mimo zastavky aby pocula a niekto ju znasilnil pri auparku. dospela zena.
@zuzanka.zuzu tak ty uz zachadzas do extremov. Drviva vacsina treningov nekonci o deviatej vecer a ani vacsina deti necestuje z jedneho konca BA na druhy. Zato taxikara robis skoro vsetkym detom (ak byvas na dedine), rano, zo skoly, na kruzky.... to sa predsa ani neda porovnat
@belllinka a zase si precitala len polovicu prispevku, kamoske sa to stalo o 19, nie o 21 😉 21 som spomenula lebo mne pred par rokmi vtedy koncil, ale potom som to prehodnotila, ze mi to za to nestoji. navyse tu nepotrebujem nic vysvetlovat, rozvazaj ako chces a koho chces a kam chces.
U nas v dedine je vsetko 2 ZŠ, 3MŠ, posta, oc tesco, lidl, donedavna bola tam aj banka len sa prestahovali. Moznost ist sa najest restiky, aj ihriska, krcmy, fitka, kozmeticky, no fakt vsetko , diskoteky, dedinske akcie, kino, ale aj les-priroda je cca 20 min peso a ste tam. Si treba urobit zoznam co pozadujem. Ale aj v dome treba robit a tam musi byt clovek aj fit.
@zuzanka.zuzu a co ma s tym tvoja kamoska? Znasilnit ta mozu aj o 12-tej na obed. Ide o to, ze z dediny tie deti na 99% vozit budes. Ak si v meste, na 99% budu chodit same.
@belllinka este dobre ze si dala tuto statistiku, urcite to mnohych bratislavskych rodicov deti vo veku 5-12 rokov uisti, ze maju svoje deti na 99% pustat same 😉 vsak pohoda, zijeme v meste, to nie je ten tazky zivot taxikovych rodicov z dedin...
@dominika6 určite máš pravdu, ale ten pozemok, v takejto lokalite aj čosi stojí a nie je to málo, čím bližšie k mestu a v meste, tým drahší a to si veru nemôže dovoliť každý. Ľudia preto volia bývať mimo mesto, skôr dedina, satelit, no a potom hold - riešia každý deň dochádzku, pretože vieme, čo je na cestách. Preto by som radšej, ak by som mala ešte školopovinné deti, volila zatiaľ byt, odkiaľ sa viem pohodlne dostať všade MHD a ak deti odrastú, že budú aj sami vedieť cestovať, tak by som sa pozerala po nejakom domčeku. Inak celkom dobrá voľba je aj byt v meste a chata na vidieku, ale ešte ako tak vzdialenosťou dostupná, no tu treba rátať s tým, že na chatu sa idem hlavne narobiť, ak tam idem raz za týždeň a zasa zvážiť, či som tento typ človeka a bude ma to baviť. A ešte raz k tomu domu - je teraz taký trend, mať dom - ale zasa treba uvážiť, či sa dokážem o neho starať. Aj nový dom potrebuje udržiavať, tak ako všetko, ak chcem, aby to nejako vyzeralo a vydržalo. Dom - nie je ani zďaleka sedenie na teráske a pitie kávičky, dom je hlavne práca a ešte raz práca, toho oddychu je tam málo, ak chcem, aby mi ten dom slúžil, musím ja jemu, no ako som písala, ja som ten tip, ktorého to baví a berie to ako relax, nie ako prácu.
Vsetko je to o lokalite. My by sme na dedinu mimo mesta (BA) nikdy nesli byvat, stravit polzivota v aute nemienim. Byvame v meste, naokolo mame kamosov, obchody, vsetko obcianske vybavenie. Ideme sa stahovat do vacsieho v novo vznikajucom sidlisku, ale ta obcianska vybavenost tam je bude tam kopec mladych ludi a rodin, co nam vyhovuje. Casom si chceme kupit vikendovy dom/chalupu, aby sme mali trosku zmenu cez vikendy. Rodicia byvaju na dedine polhodinu od mesta a to dochadzanie autom/busom je utrpenie a vzdy pre mna bolo. Svojim detom to nespravim. Radsej budem v mensom byte a stastnejsia ako v dome mimo civilizacie. Este sme zvazovali dom v meste, ale momentalne na to nemame a cas straveny pracou na zahrade radsej budeme investovat do casu straveneho s detmi 🙂
Asi tak, mna na dome lakala najma ta teraska, tak sme po zvazeni vsetkeho sli nateraz do novostavby (byt) v meste s velkou terasou - pre mna win win, velka je ako mensi byt, sukromie tam je, este aj pes tam ma kde behat plus vsetko je za rohom 🙂 Ak sa mi zachce vacsieho vybehu, chodievame na rodicovsku chatu, zatial je to idealna kombinacia.
My sme sa teraz sťahovali z bytu do domu. U nás to bola podmienka, že nechceme ísť z mesta, tak sme zostali a kúpili novostavbu na okraji mesta. Je tu momentálne cca 30-40 čisto nových domov a ešte sa do max dvoch rokov postaví ďalších cca 20. Naša malá má momentálne rok a v jej veku (+/-) je tu asi 10 detí a ďalšie tri susedy čakajú bábätko. Netvrdím, že z každým bude kamarátka, ale určite si tu niekoho na zabavenie nájde. To bola naša podmienka. Boli sme pozrieť veľa domov, ale niektoré boli tak, že naokolo samý dôchodca a nikde žiadne deti, tak to sme hneď vylúčili. Viem, že keď bude väčšia, bude chcieť ísť aj do mesta, ale to tým, že sme neodišli úplne preč, len na okraj, mám to autom asi na dve minúty, čo je úplna pohoda. Prípadne, taxíky tiež fungujú ;)
A k veci, sme tu síce krátko a je tu ešte veľa roboty aby sme to do budúcej jari dali do takej podoby aby sa nám malá mohla hrať na dvore, ale neľutujeme. Ja som vyrástla vo veľkom dome s obrovským pozemkom a v paneláku mi to dosť chýbalo....Večer posedíš s manželom na terase pri víne 🙂 manžel býval predtým len v činžáku a zvykol si v momente a povedal, že už by sa nevrátil. Dom je dom ;)
Ale je to aj o vašich záujmoch, záľubách... Vy musíte najlepšie vedieť, či by vás život v dome bavil... V činžáku je určite menej roboty okolo domácnosti a okolia, ale my by sme sa už nevrátili 🙂
neskor precitam vsetky odpovede, necakala som, ze sa to vyvinie az na taku diskusiu ale som vdacna za vase postrehy. my mame niekolko moznosti...ano naskytla sa nam prilezitost predat velky dvojgeneracny dom priamo v Kosiciach pod sidlsikom v "dedine" co je super pretoze ta lokalita je uzasna...hned nad nami par metrov je MHD-cka cize som v meste. Lidl par metrov...na sidlisku plne vybavnie dokonca nedaleko je hypertesco cize vetko vetko je po ruke. v obci je skolka aj zakladka...ide o to, ze dom je potrebne rekonstruovat. ja osobne by som tam byvat nechcela pokial sa neprerobi a je to uz nutne. preto sa bud pustime do jeho rekonstrukcie /co si zial ale ja neviem predstavit pretoze ak by aj boli na to financie teda z predaja nasho 3 izb.bytu momentalne tak to chce cas...neviem si predstavit kde by sme zatial byvali. ako dalo by sa poriesit aj to. mozno podnajom? alebo by sme byvali v prazdnom byte v ramci KE mojich rodicov, v ktorom nikto nebyva...ako docasne riesenie. len je to na uplnom konci nasho sidliska kde momentalne deti navstevuju ZS a MS cize by to bolo narocne iste obdobie...ale zas mali by sme vsetky vyhody mesta. Mozno by mi poradili aj uplne to dat "dolu" a postavit novy...mozno by to vyslo lacnejsie len zas vybavit povolenia, najst firmu aby to zrealizovala. Neviem nechce sa mi extra do toho po pravde. Jedine co nas laka je lokalita. Pretoze by sme boli prakticky uplne v meste. Netrebalo by dochadzat. Toto bolo povodne teda riesenie ako ist do domu...potom sme vzali do uvahy, zeby sa to dalo predat za myslim pomerne slusnu sumu, a riesit mimo KE par km novostavbu...no prichadza na rad to "taxikarcnenie" samozrejme aj teraz je potrebne vozit deti ale je to ine ak su zapchy a dostat sa do mesta a potom plus este sa pohybovat v meste...tretia alternativa je teda ostat v byte a uzivat si komporftny zivot "bez povinnosti vznikajucich okolo domu" ale s tym, ze mna to uz velmi nebavi...samozrejme dovolenky a cestovanie by ma bavilo :D koho nie...aj finf. rezerva je fajn ja jaaaj...len mam pocit ze uz ma sidlisko nenaplna. Lenze to som ja a nie som jediny clen domacnosti. preto som sa chcela poradit ako to vnimate vy tie ktore viete porovnat a zili ste aj aj...viem ze ak by sme ostali tu v meste a hoci aj v tom dome a prerobili ho tak mi deti nemozu vycitat ze som ich odtial vytrhla. kedze neskor ked budu starsie sadnu na bus alebo vezmu taxik a hotovo su v meste....
@kepassa z popisu my vychadza dedina Tahanovce a tam je zastravba otrasna, po 2-4 domy v jednom dvore ( snad mate dom so samostatnym pozemkom), + vedla demeter na jazvecej dalsi "susedia" a zeleznica k tomu.... nuz moze byt dom ja zlatom malovany toto dobra lokalita nie je a ani nikdy nebude.
@eeffka
@eeffka tak mylis sa ano su to tahanovce ale my mame dom samostatne stojaci uplne hore...s akuratnym pozemkom na to co pozadujem....samozrejme by boli obmedzenia pri vystavbe nanovo to netvrdim, ze nie ale da sa pekne. predali sme uz pozemok vedla a tam si krasne postavii novi majitelia novy domcek...plus hore je plno peknych domov. ako dolu pri zeleznici by som byvat nechcela ani ja ale taketo pausalizovanie je trosku tiez hranicne...to mozes povedat aj o myslave napr. tiez su casti kde by som nechcela byvat ani zadarmo /pozerali sme vieme/ a je to najvychytenejsia lokalita. ja tvrdim, ze tahanovce su super /v casti ktoru som uviedla/ co sa tyka komformtu vztah mesto/dom...si v meste mas dom.....urcite by som neriesila byvanie s inymi a viacerymi majitelmi na malom uzkom pozldznom pozemku....to ani zadarmo
@kepassa ak máte k dispozícii dom v centre,tak nechápem vašu polemiku..človek si kupuje lokalitu..to že bude treba prerobiť starý dom je ozaj pohoda..ty osobne to robiť nebudeš..bude to robiť firma...bývaš tak isto máš kde..prázdny byt po rodičoch...čím viac máš možností tým viac špekuluješ...
@kepassa my byvame v centre vo velkom byte ( 150m2) s terasou - vsade pesia dostupnost ci blizko autom - momentalne by som s domom nemenila ( pripadne nemam na dom ktory by uspokojoval moje potreby - v centre ba s velkym pozemkom s bazenom a vyhladom🙂) v kosiciach v centre sa daju tiez kupit podobne byty ako mame my pomaly za polovicnu sumu - ja byt vami tak idem do toholto riesenia.... ale to som ja a moje potreby - sme rodina s 3mi detmi , najstarsie puberta, najmladsie babatko😉
@dominika6 inak, aj mňa udivilo, že autorka teda toto rieši, lebo ešte keby aj prerábali ten starý dom, tak má ten podnájom po rodičoch, čo by ani neplatili ( čo by iní za to dali )...jediná vec, čo by ma ako tak odrádzala - prerábať starý dom. Záleží v akom je stave, pretože to je koľkokrát horšie ako stavať nový, treba to veľmi zvážiť a prizvať aj znalca.@kepassa
@dominika6 uz sme si rekonstrukciou raz presli a viem co to obnasa. ak by som do toho sla prvykrat tiez mam ruzove okuliare ze jahoda pohoda. no nie nerobim to sama lebo to samozrejme neviem..ano mas prizvanu firmu na ktoru ale treba dohliadat lebo ta lahko obsmeknu ak vidia, ze sa nevyznas....stalo sa nam to...Nie, nehovorim, ze nie som som schopna na isty cas sa obmedzit a zit u mojich v prazdnom 2 izb. byte sice mimo vsetkeho co teraz potrebujeme - cize denne riesit skolu, skolku dochadzat + tiez je otazka mesiaca co je volny mal sa predat ale zislo z toho a otec ho momentalne neriesi mama mi teda navrhla, ze ak by sme chceli rekonstruovat tak tam mozeme byvat. Momentalne riesime otazku domu dva tyzdne. dovtedy bola celkovo situacia ina. nebudem to presne rozvadzat nie je to ani podstatne ale mam dovody preco nie som naklonena rekonstrukcii a ano najma ide o to, ze je to kompletna rekonstrukcia ktora si vyzaduje vela penazi. to znamena, ze ak by sme predali nas trojizbak verim tomu, zeby to vsetko pohltilo ale ano kupili by sme si lokalitu...vidim z toho ako pises, ze si nervozna z mojich moznosti. manzel hovoril ze sa nemam radit, pretoze budem zdrbana. ano mame stastie, za ktore som vdacna v zivote. mame to lahsie ako ine rodiny. ano som si toho vedoma. stalo sa nam v rodine aj zle ak ta to upokoji, ze takisto nie sme super rodinka. ak by manzel neprisiel o mamu pred 4mi rokmi tak riesime tiez vela veci inak....no sme tam kde sme a myslim, ze nevidim nic zle na tom ak sa clovek normalne poradi co je lepsie....alebo ty si si uz presla komplet rekonstrukciou celeho domu s tromi detmi z toho jedno male? vies co to obnasa? ze mi pises s davkou nervov? asi tazko...
normalne som sa zien pytala coby volili ony. my sme si rekonstrukciou pred nasim momentalnym byvanim presli a to som mala len dve deti a stacilo nam. islo o 3 mesiace. teraz by bola situacia 3x takto narocna...
a navyse stare je vzdy stare
nove mas 5x viac podla svojich predstav /dispozicne minimalne a to co potrebujes ako rodina/ neprisposobujes sa tomu co je postavene a ako...pri rekonstrukcii nikdy nevies co vyskoci a kolko to bude este stat. ale ano mas zas lokalitu ktora vyhrava...
@kepassa z toho co pises mam pocit, ze by ste boli spokojnejsi keby ste to predali a kupili si nieco co bude podla vasich predstav 🙂 mozno napriklad v inej lokalite, ale byt s terasou? 🙂 mestskeho muza nezvyknuteho na dom, tazko presvedcis o tom ake je super starat sa o zahradu a ty sa nevies rozkrajat pri detoch...snad sa rozhodnete spravne, drzim vam palce ;)
@kepassa neodhadla si môj príspevok a nervozita? tak to absolutne..ja nevypisujem litanie na A4,poviem to stručne a jasne..
a poviem pravdu že áno...máš kopu možností a áno máš šťastie..ale to je iba bonus,ktorý si momentálne neuvedomuješ lebo si nevieš rady čo skôr poriešiť..
ked to potrebuješ napísať po lopate..tak aj my sme kúpili 4izb byt..prerobili..v centre,v papučkách som sa mohla dostať domov..eňo ňuňo..
po 3rokoch sme kúpili 5min od centra starý 50ročný dom...
prerobili sme ho nakomplet a samozrejme že na stavbárov treba dozerať,ale to je normálna vec..to by si dozerala aj keby si stavala nový dom..
nerobím taxikára,busy chodia a prejdeme dokonca pešo aj ked to trvá 30min...
radšej som ochotná preplatiť za lokalitu,ako mať doma pomaly dve autá a nič nerobiť iba lietať hore dolu 300 razy..lebo ked si to zrátaš,tie prachy sa ti proste vrátia..
@dominika6 ano s tym suhlasim aj ja...ze deti /aj dospeli - praca/ mame potreby, ktore nie su uskutocnitelne v dedine a treba za nimi dochadzat, preto jasne, ze treba auta a riesit logistiku. mali sme vybrane lokality 10 km od KE max ale viem, ze aj tam treba sadnut do auta a ist za tym do KE. cesta naspat...mame znamych ktori to prosto vzdali a vratili sa spat do bytu, druhy par zas riesil casom vsetko do najblizsieho mestecka pobliz ich dediny lebo do KE to uz bolo daleko...hoci to bolo 20 km uz to bolo neunosne casom...
mas moj obidv za to, ze ste rekonstruovali 50 rocny dom. Mozes mi uviest priblizne kolko vas to cele vyslo? mna to neuveritelne odradza, ze sa to jedna casovo predlzi kym tam bude mozne sa nastahovat s detmi, plus mame nie najlepsiu skusenost s firmou ktora rekonstruovala predosle byvanie. Zial nie je firma ako firma. To sme vyberali na zaklade referencii znamych no neviem ci to bolo naschval mam pocit....urobili to co mali pekne a kvalitne ale tie ceny co si nakoniec zauctovali mam pocit ze este aj vzduch, kt. pritom dychali. realne sa s nimi otec vadil, ze si uctovali veci, ktore ani nepouzili v metroch, ktore by nestacili ani na dom nie to byt...prosto boli sme unaveni, vycerpani chceli sme uz konecne byvat zaplatili sme len nech je pokoj...otec do nas vkuse zabrdal, aby sme to riesili sudom...celkovo to pokazilo to, ze clovek sa tesil ze je konecne vo vlastnom a ma pokoj po tolkych mesiacoch. to bola 1/3 z toho co by nas cakalo teraz aj co sa tyka m2 aj investicii...

@kepassa treba ísť do domu,ktorý je vzdialený od centra max 5min autom,lebo aj deti ked budú velké zájdu do mesta pešo..čím dalej od centra,tým častejšie robíš šofera 5x denne