Byt alebo dom
maminy, ktore ste riesili situaciu ohladom byvania byt alebo dom a presli ste si z fazy vlastneho byvania v byte do fazy dom poradte mi... momentalne sa nam naskytava prilezitost kedy by bolo realne prestahovat sa cca do roka /i ked chapem ze je to este daleko a vela veci sa vie aj samo vyfarbit casom.../ z bytu do domu. ten dom by nebol na hypoteku bol by v podstate nas. novostavba /este nic konkretne maximalne lokalita len chcem uviest do situacie.../no problem je v tom, ze nie sme extra stotozneni s manzelom. respektive verim, zeby spravil to co chcem ja ale ja nechcem nic nasilu a chcem aby bol aj on stastny..sme mestski a dom, kt. by sme riesili by musel byt na skok od nasho mesta kde byvame cely zivot. nic daleko. isto nie zapadakov. nikdy sme v dom e nebyvali a verim, ze si to realne neviem teda predstavit no mna uz dlhsie, teda par rokov, laka prestahovat sa do domceka. mat vlastnu zahradku pre nas rodinu. nic velke luxusne normalne maly bungalov s posedenim vonku, deti bazenik, altanok, maly psik pre deti....klasicka rodinna pohoda. lenze moj manzel, hoci sa mu tato predstava tiez paci, tvrdi, ze to je fajn teraz ked su este deti "male" /dve mame 2 rocneho a 6 rocnu a najstarsia je 10r./ ale uz co chvila zacne to, ze ta najstarsia chce do mesta s kamoskami....ma kruzky zusku v meste...ze je to otazka par rokov a budem chciet ist spat. ak by sme ostali v byte vieme si zabezpecit veci, ktore by sa pri dome /novom nie na hypot.uvere/ nedali, cize dovolenky, bokom peniaze, lepsi zivot...nevymyslam somariny som skutocne vdacna za to, ze mame "len taketo problemy" a ak by sme sa aj neprestahovali svet sa nezruti. niekto naozaj nema ani na uver vlastne byvanie. som stastna za to, ze su deti zdrave a su to fakt somariny...len som to vsetko chcela pre deti, pre nas ako rodinu...ak mi rozumiete...alebo radsej ostat v byte a riesit chatu? uz aj to nam napadlo. len zas ked si pozerame nehnutelnosti vhodne na takyto ucel tak tie ceny su take ze ak si zratam cenu bytu a chaty mam ten dom, cize som tam kde som bola bez tej bocnej rezervy atd...teda vsetko ma aj svoje vyhody aj nevyhody aj byvanie na sidlisku aj v dome aj mat chatu...ako ste to riesili vy a ste spokojne? alebo ste menili naspat?
Byvam v dome v mestskej casti. Cize idealna kombinacia. Chodi sem mhd. Je tu skola skolka ... len teda za taketo byvanie sa sakra priplaca. Cena pozemku do 200€/m. To si clovek 2x rozmysli ci to stoji za to zadlzenie. Do nejakej vzdialenej dediny bych nesla. To radsej byt na sidlisku a pohodlie
@kepassa poviem ti takto..ten dom bol v hroznom stave..ale za cenu čo sme predali byt,sme kúpili dom,proste bartrov obchod,..
prerábaš cca 2 mesiace ale dom staviaš rok,čiže to je velký rozdiel ak máš niekde bývať dočasne..pri stavbe musíš byť,musíš dávať pozor na murárov,na elektrikárov,na vodárov,strechárov atd atd atd..ku všetkému ťa budú volať aby si sa vyjadrila..skontrolovala,zmenila..budeš chodiť rok denne k domu a kontrolovať..a ver,že ani dom na kluč ťa nevyjde na cent, ako sľubujú v katalogoch..
pri prerábke sa zadajú priority aby to na seba nadväzovalo..zbúrať priečky dokáže aj tvoj muž...tak isto oškrabať steny,či vymalovať..na to firmu netreba..
sumu ti nepoviem lebo neviem..1/2 prác som robila ja s mužom po večeroch..
@kepassa . ahoj my sme obaja s manželom celý život bývali v byte, ja som ako malá ešte chodila na chatu( samozrejme vždy robiť, manžel to isté). Obaja sme boli presvedčení, že do domu nepôjdeme nikdy. Bývali sme v centre mesta ( KE). Po čase sme si kúpili záhradku aj s malým domčekom a po dvoch rokoch sme zistili, že sme viac na záhrade ako v byte. Takže sme sa rozhodli riešiť dom. Ja som mala jedinú podmienku, že v danej lokalite musí byť MHD a že to nesmie byť Krásna. Nakoniec sme našli pozemok v Šaci v novej lokalite domov. Sme tu zatiaľ len polroka, ale nedáme na dom ani jeden dopustiť. Čo sa týka práce okolo domu stále je toho dosť najmä exteriér, ale to je dané dokončovacími prácami a podobne. V dome musím povedať, že napriek tomu, že je väčší sa mi upratuje ľahšie a mám ho uprataný rýchlejšie ako byt. Čo sa týka detí, sú zatiaľ v škôlke a vozíme ich, ale časom tu bude MHDcka. Dve autá nám stále netreba a perfektne si vystačíme s jedným. Lokalita, ktorá sa ponúka Vám je dokonalá a ja osobne by som do toho hneď šla. Viem, že rekonštrukcia nie je sranda, ale netrvá večne. A čo sa týka detí, dcéra 5 ročná sa asi dva dni dozadu vyjadrila " chvalabohu, že sme v dome, tu je o toľko lepšie ako v byte. Môžem ísť von kedy chcem. Takže asi tak a ver mi, že napriek tomu, že roboty je dosť, tak keď si okopkávaš vlastnú záhradku a pojedáš svoje prvé paradajky priamo z kríčka je to na nezaplatenie.
Ahoj, zhruba som si prečítala diskusiu, napíšem len za seba. Bývala som vždy v dome, manžel v byte aj v dome. Momentálne bývame s deťmi u svokra v dome v prímestskej časti krajského mesta. Keď sme sa nasťahovali, bol tu kľud, v podstate všetko poruke, škola, škôlka, obchod. Ja som do práce musela autom, manžel tiež, detskú lekárku sme vybrali podľa referencií, takže dochadzame aj tam. V ulici sú síce aj malé deti, ale neviem, či dnešnou dobou alebo mentalitou tých ľudí, deti sa hrávajú len doma, nikam ich nepustaju. My sme doma alebo na ulici, samozrejme som pri deťoch, ale hrajú sa tam samé. Za domom máme trampolínu, šmykľavky, pieskovisko, proste všetko pre deti, ale aj tak sa tu hrajú samé. Na ulici ich samé nenechám, v každom dome min.dve autá (vrátane nás), takže pokojný deň som tu nezažila už roky. Nehovoriac o tom, že so svokrom sa nemusíme. S mužom sme zhodnotili, že mesta máme plné zuby. Kúpili sme pozemok 20 minút cesty od terajšieho bývania. Zatiaľ staviame. Bude to posledný dom v dedine, pod horou. Všade ticho, pokoj. Dom staviame hlavne pre seba, deti sa osamostatnia, odídu. My preferujeme pokoj, prírodu, pri dome chceme pestovať aj chovať. Kávička na terase, gril, bazén. Áno, upratovať sa bude tak, či tak. Vo svojom. Vonku práca. S mužom sme tipy, že stále musíme niečo robiť. Muž relaxuje pri práci v záhrade, ja vypekam. Je to náš spoločný sen, dom, ale nie v meste. Deti sa tam tešia. Sú síce malé na to, aby vedeli porovnať, majú len 2 a 4r. Ale keby som stále rozmýšľala, že ich treba voziť, že budem taxikárcit, asi by sme všetci bývali v meste. Odviezť deti vsade musim aj teraz, vsade sa čaká, nemám s tým problém, nebudem ho mať ani potom. A áno, budem zapájať deti do prác okolo domu, samozrejme podľa veku a schopnosti. Aby vedelu aj fyzicky pracovat, nielen sa niekde vyvalovat, aby si vedeli vážiť pracu inych a nerobili z ludi okolo sluhov. Nebudu musieť pracovať ako na panskom, ale deti musia mať povinnosti. Moje ich budú mať. Keď sme s mužom chodili, byval s mamou v byte. To bol pre mňa zlý sen. Tenké steny, všetko počujes, ziadny vybeh von. Do bytu by som sla len ako poslednú možnosť z poslednych. Ale ty si musíš zvážiť, ako žiješ, co potrebujes, kde si ochotná urobiť kompromis, a kde ho jednoducho nespravis. A super, že prihliadas aj na muža a jeho nazor. Vela zien to nerobí. A pritom on tam s tebou bude zit, aj ked deti odidu. Deti sa prisposobia, vyrastú, odidu, budu zit po svojom. Takže držím palce, nech sa spolu dobre rozhodnete☺
Vyrastala som na dedine v zapadakove kedysi tam bol hostinec, mäsiaratvo a jeden obchodik. Teraz je tam teta drogerka, obchod, stavaju aj jednotu. Ja sama zijem mimo Slovenska najpvr som zila priamo v Zürichu a aj ked aom mohla vsade ist peso necitila som sa pohodlne, teraz mame dom sice na dedine ale zase vo Svajci je vlak vsade a mame aj obchod, fitko, kozmetiku, kadernictvo atd. Maly tu chodi do skoly a neakor bude chodit do vedlajsej dediny. Ja sa citim teraz spokojne do mesta by ma nikto nedostal.
Aj dom aj byt má svoje výhody a nevýhody ako hovoríte ako dieťa som chodievala s rodičmi na chatu/ resp prázdninový dom mimo mesta, a musím povedať že naozaj mi chýbalo mesto a kamaráti veľmi som to v tej dobe prežívala a bola som nešťastná, inak cely život bývam v byte, rodičia sa presťahovali do domu ale ja sa zatiaľ len pohrávam s podobnou myšlienkou domu vzhľadom na to, že okolo domu je naozaj veľa prace či v zime či v lete, vidím to na rodičoch koľko musia okolo domu robiť a niečo dorobia a zase začnú robiť niečo čo už robili dávno proste totálny kolotoč, istota treba zamyslie nad tým a uvedomiť si tie povinnosti ktoré na človeka čakajú v dome.
Treba si spísať výhody a nevýhody aj jednej aj druhej možnosti a od toho sa odraziť. Dom je pekná vyhliadka, ale prináša to so sebou kopu zmien, kopu vecí, ktoré pri bývaní v byte nie je absolútne potrebné riešiť 🙂
Aj unas to tak bolo ale popravde dom isto ako urobis tak mas a ziadne obmedzovanie susedov
@misinka0611 Ze polejes a pokosis. my ani to nerobime. Na kosenie mame Robot a na polievanie zavlazvacie zariadenie na spinacie hodiny. Zapne a vypne sa to same. Podobne Robot, je nastaveny cez app, kosi kazdy den okrem vikendu, nemas Problem s travou, ze kam s nou.
Dom je super, AK máš ako-tak zdatného muža na opravy a údržbu, ak nie, investuješ do toho nemálo peňazí. Môj muž na takýchto fuškách zarobí popri robote mesačne tolko ako druhý plat a teraz pociťujem to, že je málo ľudí, ktorí si vedia urobiť sami aké také práce. Vybera si len tie lepšie fušky ☺
@25mishelka25 a co robia STALE okolo domu? tak mi sa na Tom nasom dome fakt ze nenarobime. Drevo kalat zu v dnesnej dobe fakt ze nemusis. Staci mat novodobe kurenie.
Ked ma clovek byt, tak to bezne "staranie sa on", podobne ako u domu, tiez musis realizovat. A bud to robis sam alebo to urobi niekto za teba. A pri dome je to to iste.
@yanni My máme menší pozemok, či už vpredu alebo vzadu. Nám sa, veľmi neoplatilo investovať do týchto vecí ale nebudem klamať ani na ne neostali peniažky. Pre nás to bolo niečo navyše. Každopádne to polievanie a kosenie ma neobťažuje, celkom ma to aj baví, vlastne celkovo práca okolo domu 🙂
@misinka0611 Tak my mame dost velky pozemok, travnik aj pred domom aj za domom. Polievanie by ani tak Problem nebol ale kosit ja v ziadnom pripade nebudem. Mame aj normalnu kosacku, ale to nie je nic pre mna. A tiez nemam na to cas a este aj tu travu nesmies len tak vyhodit cez plot. Takze mame Robot a je to super. Co sa tyka toho zavlazovacieho systemu, tak to vobec nie je drahe. Vsetko kupis v normalnom baumarkte, co ma aj zahradne oddelenie, a kazdy co len priemerne technicky zdatny clovek ci to vie nainstalovat sam. A ja jednoducho na taketo roboty nemam cas. A tiez sme casto z domu, aj niekolko tyzdnov ci mesiacov a takto Name o toto vsetko postarane.
@yanni zveľaďujú si okolie
@kepassa ahoj ja som cely život žila v meste aj môj muž a teraz bývame na dedine kúsok od mesta bývali sme v byte a teraz skoro rok v dome zo začiatku som mala problém si zvyknúť ale teraz neviem či by som menila je viac roboty okolo domu ak v dome ale stojí to za to s keď máš auto tak to nie je taký problém skočiť do mesta si myslím
@25mishelka25 a to kazdx den zveladuju? A kolko rokov. Mne stacilo raz a zu nemusim nic robit.
@yanni tak novodobé kúrenie majú “masinu” na peletky ktoré treba naložiť na vozík doviesť, vyložiť, uskladniť, napĺňať zásobník, kontrolovať “masinu” plus ju čistiť, nemyslím že je to to iste pretože pokial človek chce mat vonku pekne tak naozaj musí robiť stále, na jar nasadiť kvety, trávnik “sadiť”, ošetrovať aby nebola burina, kvety treba polievat, záhrada je už další level podľa mna pokial sa človek stará poriadne o okolie domu, kosenie raz do týždňa, plus čistička tam treba dávať pozor čo dá človek do odpadu aby nezabil baktérie, tiež ju treba čistiť a kontrolovať pravidelne, pokial má človek nejaký zastaralý odpad tak sa veľmi ľahko pri nízkom spadne môže stať, že každý týždeň príde auto precistovat, kominári napr v našom okoli tri mesiace dopredu treba sa objednať u nich na čistenie komína, na jeseň lístie odpratávat, cez zimu sneh odhrabavat a keď niekto zveľaďuje a chce napredovať tak sa vždy nájde niečo čo treba spraviť, altanok, prístrešok pre autá, terasy, bazény, sedenia, a tie nástrahy domov ako plesne a podobne 🤷🏻♀️
@yanni tak niekto si zariadi na cely život ale málokto má toľko peňazí aby naraz spravil tak veľa veci, myslím si že väčšina robí veci postupne, plus niektorí ľudia radi idu s trendmi a nechcú mat to iste 50 rokov
Muž má pravdu
@25mishelka25 No jo, to je roboty. Nic z toho nemame. Masina na peletky, ano, super ale mate to velmi pracne. nasi susedia maju tiez peletky, uplne iny System. Boli sme si to bzriet a potom sa aj dalej informovali, ked sme stavali. Vsetko die automaticky. Nijake vizenie, naplnanie, kontrolovanie. Vsetko automaticky. jedine co musia urobit, objednat raz za rok peletky a z cisterny im to samo "natecie" do zasobnika. no a este popol raz za cas vyhodit. A to zu bolo pre mmna vela. ten popol, objednanie, ten prach z popola. Cize sme sa rozhodli pre jednoduchsie, kde nemusime NIC robit.
Cisticka, netreba, mame kanalizaciu.
Kvety. mame cibulkove. Na jar vyrastu same. Buriny tu vela ne je, len v ych zahonoch obcas pokopem.
Travnik? My mame rolovaci polozeny. ten je cisty, tam nic netreba robit len kosit a polievat (kosi Robot, polieva zavlazovacie zariadenie).
Kominar? nemame komin. Naschval som nechcela krb a kurenie nemame na tuhe palivo, cize nebol treba ani komin. Dalsia nvesticia a nasledna praca menej.
Listie? Nemame. Nemame stromy.
Sneh, cestu a chodnik to je dedinske, to chodi ratrak. Ja si ometiem len schodiky, terasu pred domom a prijazd do garazi. Nic hrozne. Za domom je zastresena terasa a zahrada. Tam odhrnat netreba.
Altanok? Nechem, naco. mame velku terasu, zastresenu. Bazenß ked to tu citam, naco je vsetkym bazen?. Ak nemam mat riadny plavecky bazen, tak na clapkanie pr deti staci aj naafukovaci. Po prve, aj ked mame velky pozemok, bazen mi zozerie kolko z tej zahrady, mozu sa mi tamd eti utopit, stale byt v strehu. ja potrebujem ten priestor v zahrade pre deti na anhanania sa, hranie futbalu, behanie, blaznenie. Ono s domom a a okolo domu vobec nie je vela roboty, ak si samozrejme clovek nekupi staru haraburdu, kde musi stale nieco prerabat, lebo sa vsetko kazi.
@yanni bohužiaľ aj s novostavby bude raz stará haraburda 🤷🏻♀️
@25mishelka25 no jo, ale to uz mna pravdepodobne nebude.
@kepassa my sme presne kvoli deckam nesli do domu,pretoze domy za Bratislavou sa daju sice kupit v cene ako byty v hl.meste,ale prave to ze decka budu chodit do mesta do skoly,na zabavy,diskoteky a podobne,neviem si predstavit ako by cestovali same ked posledny spoj napr. Na dunajsku stredu ide okolo jedenastej..to by bolo vyhovoriek preco neprisli domov..a domcek je z mojho pohladu vhodny len pre maminy co maju malicke deti lebo ta predstava je krasna ze mi deti behaju po vlastnom dvore,ale ked zacne skola,skolka,praca tak uz teraz mame problem so vstavanim a to byvame 10 minut peso od skoly a mojej prace,se si naozaj neviem predstavit vstavat o dve hodiny skor aby som stihla vsetko porozvazat a navyse vecne upchate dialnice..to je otras..moja kolegyna byva napr.vo hviezdoslavove a aj ked ma auto cestuje vlakom lebo vecne nejaku havariu vyfasuje po ceste ,chodi neskoro do prace a potom pinda ze musi ostat dlho v robote..my sme si proste dali klady a zapory na dom a tych zaporov vyslo viac tak sme zostali v byte..Ale napriklad moja kamoska to vyriesila tak,kompromisne, ze namiesto domu kupili byt v novostavbe, s terasou a mensim pozemkom s stravnikom,maju tam altanok a bazenik..byt sice stal okolo 160 litrov ked ho kupovali ,ale vacsinu prostriedkov mali svojich ,zvysok hypo ,ale su na zaciatku petrzalky ,teda na skok skola,skolka,praca,centrum a ma vsetko po ruke..takze ak ma clovek peniaze,pripadne moznosti tak sa to da nakombinovat..
Ja by som do domu mimo mesta už nešla. Bývali sme v menšom mestečku pri ba 8 rokov a to bolo mesto s výbornou infraštruktúrou, žiadna dedina bez školy. Ale aj tak sme dochádzali do BA.
A presne ako tvoj muž hovorí, keď sú deti malé, je to super, ale neskôr, keď sa budú chcieť zdržať s kamošmi v meste, tak čo?
Ideál je dom v meste. Ak sa nedá, brala by som pekný byt a chatu niekde blízko, kamoši tak majú, vždy sú tam celé leto, tatino dochádza normálne odtiaľ do práce. V lete je menej áut, dá sa to. Sú pekne hneď pri jazere, super to tam majú, ale cez školu sú v byte blízko školy a krúžkov
@tilly nepovedala by som. Ale kazdy preferuje nieco ine. My zijeme uz tri roky obidve moznosti. V Europe dom so zahradou bez bazena, v Saudi dom so zahradou s bazenom za domom. Jasne, je tu rozdiel. Aaaale....my sme triatleti. Ak nema mat bazen aspon 25 metrov a neda sa v nom riadne trenovat, tak je to len velka draha na cas a udrzbu narocna zbytocnost. Riadne trenovat by som musela aj tak ist niekde na plavaren. Na obycajne cvachtanie staci detom, hlavne este neplavcom, aj obycajny nafukovaci bazenik. A tiez, v nasich studenych europskych koncinach by som okrem tych 25 metrov musela mat bazen aj vyhrievany a kryty aby sa v nom dalo riadne plavat aj v zime. Ak nie, tak este väcsia zbytocnost.
Kamoska ma 10 metrovy v zahrade. no jedna hroza tam riadne plavat. Dva zabery a uz musis tocit. Na 2000 metrov tocis donekonecna a stracas drahocenne sekundy. Nasi pubisi si sice trosku zaskakali ale riadne plavat tiez ohrnuli nosom. Neda sa.
Jasne, ked ten bazen span vsetky tie hore spomenute podmienky, tak je to najlepsia vec. Jasne, v Saudi je to super. Tri kroky od domu a uz mozes skocit. Ale 25 m, riadny plavecky bazen, vyhrievany, denne cisteny atd. Nechcelo by sa mi o to starat.
@yanni ale väčšina ľudí nie sú ani triatlonisti ani plavci.
Najlepšie je večer sa omočiť doma v bazéne, alebo sa cez deň vyblázniť doma.
Nemám rada verejné kúpaliská. Keď, tak už prírodné jazero, alebo more, ale to tu v okolí nie je. Doma si urobíme pohodu, kupeme sa bez plaviek, zjeme na čo máme chuť a nie tie hnusne veci z kúpalísk.
Najlepšie je večer si pustiť na terase film, po ňom sa ešte okúpať a okolo polnoci zalahnut.
My máme bazén prekryty, takže s tým nie je veľa roboty.

@kepassa ak chces komplet rekonstrukciu tak ta stoji... my sme si davali nacenit prerabku starej kocky 100m2 - bola tam mala pristavba, vymena okien za francuzske, podlahy, kupelne, kuchyna - nacenene na 80 000 euro... nasi si potom radsej kupili novostavbu