Bývanie na dedine a v meste
Momentálne sme pred dilemou ohľadne sťahovania. Teraz bývame v byte v centre krajského mesta, byt je môj čiže náklady hradíme len na prevadzku žiadne nájmy ani hypo. Bývam tu s manželom a obaja máme vlastné auto, ktoré používame na dochádzanie do práce, ale obchody úrady, rečtaurácie, máme v pešej dostupnosti.Byt je ale menší dvojizbový a kedže sa nám v máji narodí dieťatko bude nám v byte s malým bábom a psíkom už dosť tesno.
Obaja sme vždy chceli bývať v dome obaja máme vyskúšané aj v byte aj v dome ešte kým sme bývali s rodičmi. Teraz sa nám veľmi zapáčila jedna novostavba v dedine asi 15 km od súčastného bydliska, dispozične super cena prijateľná. Dedina má asi 1000 obyvateľov, infraštruktúra v nej je základná teda MŠ, ZŠ, potraviny, pošta, všeobecný lekár a to je všetko. Ani za slobodna sme neboli typy, že sme potrebovali chodiť po baroch, diskotékach sem tam zájdeme niekam na večeru.sem 0- tam do kina vačšinou vždy jeden z nás šoféruje. Poraďte čo všetko treba zvážiť ak by sme sa rozhodli pre sťahovanie na dedinu. Prípadne ak ste taký krok urobili čo Vás prekvapilo, čo vám z mesta najviac chýbalo.... Predsa len na domček si budeme brať hypo, nie je to rozhodnutie ktoré sa len tak ľahko dá vziať späť.
@tanaalexdenis
@wewika1 aj pre toto som ja dedinu vylúčila. Pretože dieťa si nemôže prísť poobede robiť úlohy do svojej vlastnej izby, ale musí u niekoho prečkať a naučiť sa tam (čiže iba z toho čo má zo sebou v taške), alebo niekde pendlovať a čakať zas len na odvoz. Dá sa to zvyknúť, veľa ľudí to dnes robí, v podstate chodia do domu iba spávať a sú v ňom cez víkend.
Dievčatá ďakujem za nové pohľady na vec. Je jasné že máme každý svoje preferencie inde ale viaceré ste tu spomínali veci, ktoré som doteraz ani nevnímala nakoľko som celý život bývala či vo väčšom alebo menšom meste, babky sme mali tiež v meste takže viem čo znamená žiť v dome ale čo znamená, žiť na dedine to som doteraz nejako neriešila. Mojou najväčšou obavou bolo práve to vozenie detí čo sa síce bude musieť čiastočne diať aj meste ale tam je aspoň MHD a dá sa to ako- tak vykryť. Bavila som sa o tom aj s rodičmi a keďže obaja sú v meste a svokra je bez vodičaku tak by ich pomoc bola veľmi obmedzená a zasa som rada že sú ochotní nie ešte ich zaťazovať cestovaním. Zisťovala som si aj nejaké info o tej konkrétnej dedine a teda jediné pozitívum ktoré mi zostalo je pekná a praktická dispozía domu, ale ten si môžeme postaviť, kúpit inde. Nateraz asi nebudeme sťahovanie riešiť aj ked nevravím že prestávame hľadať. Asi budeme hľadať bližšie k mestu prípadne vo väčších dedinách na okolí, možno sa nám podarí aj niečo v meste. Jediné čo ma súrilo pri hľadaní bývania boli vy´hodné hypotéky, kedže v novom roku sa majú podmienky sprísňovať a taktiež sa trochu bojím, že ak budem na materskej nikto nám hypo nedá a teraz mám skvelý príjem, čo sa bojím že najbližšiu dobu mať nebudem keďže prvoradé bude pre mňa dieťatko(detičky). Ešte raz teda ďakujem a hľadám ďalej
@karamellova racionalne rozhodnutie👍Buduci rok nebude este tak zle, ale koniec roka a isto rok 2020 uz financny analytici oznacuju ako nastupujucu krizu, co sa najviac podpise na urokovych sadzbach a mozno aj budes rada, ze si si nevzala na krk zavazok na 30rokov😏
@lujza123 Ale to nie je len o hokeji a gymnastike 😄 To je uplne vsetko....
Je rozdiel posadit dieta na autobus z dediny 20km, ktory chodi dvakrat za rok- v lete tam a v zime naspat a potom sa s nim trepat naspat v zime 😂 Dovtedy co ? Budem sa s nim tulat po autobusovej stanici ? A ked ma niekto dve deti, tak toto absolvovat 2 krat v tyzdni ? Cely den zabit s rozvazanim ? Ty si mierne naznacila, ze to my rodicia nevieme, kam tie deti uz napchat na kruzky. Takze moje 5r a 2r zatial na kruzky nechodia. Napriek tomu mame sa co obracat v meste, aby som pochodila vsetkych lekarov s detmi, so sebou, muz tiez ma co na robote.
Raz darmo, mesto je mesto....kde sa kulturne a socialne zije, kde ma clovek / dieta istoty. Vsetko poruke....klzisko, kupalisko, saunu, plavaren- hobby, nie kruzky, kino, letne kino, detske herne a kutiky, ihriska, nemocnica, pohotovost, skoly a skolky.....A nie, nezijeme v kralikarni 😄
Ahoj od malicka som byvala v bytovke, vzdy som tuzila byvat na dedine aj sa moj sen splnil a vydala som sa a ostali sme byvat na dedine uz vyse 4 rokov. Pravdu ak by som savteraz mala od znova rozhodovat kde ostanem byvat jednoznacne ostanem v meste. A na dedinu tak cez vikend si oddychnut. S mm mame pracu v mestach a deti nam chodia do vedlajsich dedin lebo v nasej skolka a skola nie je. A mame co robit aby sme stale zohnali dakoho k detom alebo po deti.
@charlie1980 jasne tych 20 km vzdialena dedina na konci sveta to s deckami nie, vsak som aj pisala ze budto velka dedina alebo mesto do par km tak aby deti boli samostatne a dosli si kam potrebuju peso, na bicykli, autobusom...
@karamellova velmi zalezi od tvojich/vasich poziadaviek. My byvame na dedine, kde je 4500 obyvatelov, detska lekarka, dospelacki lekari, gyndos, zubar, obchody potraviby, pekaren s vybornym chlebom, cinak, papiernictvo, este kopec inych, plus restauracie, kedze sme dedina pod hradom.... 2 skolky, jedna velka ZS, kde su aj kruzky, obecny futbalovy klub pre mensich aj vacsich chlapcov... skratka dedina, kde je vsetko. este aj kultura, kopec akcii v dedine ci na hrade.
Ked sa budes obhliadat po dedine, zisti, ake ma moznosti. co vsetko ponuka. Niekomu vyhovuje "na samote u lesa" a niekto ma rad zivot, ktory je aj na dedine, len musis najst tu dpravnu. Alebo potom mesto, len tam su vyssie ceny.
@karamellova priplatte si za dom v meste. Neolutujes. Hlavne kvoli detom, kruzkom, v meste je to vsetko jednoduchsie. Skusila som dedinu dom, mesto byt a mesto dom. Je to drahsie, ale ... na dedinu uz nie, dik
Dakujem za tuto diskusiu a vsetky prispevky! Tiez ma to tahalo do domu. Kedze byvame v BA v byte, kupovat tu dom je nerealne ( nie som prave dcera Billa Gatesa ani dedicka imperia...), takze by to muselo byt len niekde v dedine/obci pri BA. Nasla som tu vela postrehov a faktov, ktore som predtym nevidela. A mozno ma aj zachranili od buducej nespokojnosti 😊 VDAKA!
@ali_inzercia skus pozrieť domy na ľudovom námestí pri poluse - tie sa dajú okolo 400k - si pri centre a v dome - ak ti teda to okolie vyhovuje... Vo Vrakuni a v poddunajskych sa dá aj lacnejšie. Aj v Trnávke a Rači - ale to je už dost od ruky...
@ali_inzercia Už aj pri BA najbližšie dediny síce pekne rozvinute ale tie sumy tiez vysoké. A to nevravim o tom ze v kolónach strávis hodiny. Bývala som v Ivanke pri Dunaji.
@dai Dakujem za tip 👍 Popozeram, ked budem mat 400k navyse 🤔 Ratam tak o 2 zivoty 😂
Vrakuna ani za nic. Byvame v Ruzinove a ked vidim tie zapchy do Vrakune... no, veru nemam ani take pevne nervy ani zbytocne peniaze na vrtulnik. Takze asi budem kandidovat na prezidentku, ako tak nad tym premyslam... 😂
@misinka0611 Ved toto! Tie sumy su take, ako by si inde dala za vilu s bazenom a vlastnou prijazdovou cestou 😂
@ali_inzercia my sme byvali v podunajskych - uz by som tam neisla... preto aj pisem ze je to of ruky...
No - tych 400k je asi najmenej co sa v relativnom meste da... inak ide vsetko 600 +... Tak zas s hypo sa da ak je dobry zarobok, nemesis kandidovat za prezidenta... Poznam vela ludi s domcekom v ba a nie su to ziadni superbohaci😉 teraz mi napadlo ze v slnecniciach boli fajn domceky za sumy okolo 300k a tam je ten smer lepsi...
@dai s hypo sa da.. teraz, pri aktualnych podmienkach. Malokto si uvedomi, ze hypo je tak na 30rokov, ale 30 rokov urok garantovany nemas.... uroky sa dvihnu a potom som zvedava, ako vsetci ti, co brali hrrr hypoteky, lebo boli "lacne" budu riesit predaj domov a lacnejsie nahradne ubytko, lebo to neutiahnu. Ale potom tie domy zas nebude mat kto kupovat, lebo hypo budu "drahe" 😉 Malokto kalkuluje dopredu. A so vsetkymi moznostami. Ved clovek kupuje dom aj ked cche rodinu zakladat = 1 prijem niekolko rokov na min.3 ludi 😉
@ali_inzercia to je na tebe co preferujes a ako si ekonomický zdatna - ja už mám 1 hypo v pohode splatenú, teraz už vyše 10 rokov druhu... Najlacnejšie peniaze z dlhodobého hľadiska - jasne ze sa každý má prikryvat perinou na akú má... My sme inak brali hypo keď boli úrokové sadzby 5.4 % a s tou sme kalkulovali - už 6ty rok máme pod 1 percento...
V každom prípade o tom téma nie je, chcela som ti dat len tip kde v ba sa dajú najlacnejšie zohnať domy keďže ja už dlhšie po nich pozerám... Pekný den
@dai My rovnako 1 hypo splatenu a este nam 2.ostava na 10 rokov 😁
Fu, pod 1% je krasna sadzba! 👍 My mame 1.25 a aj to az po tom, ako som pohrozila prechodom do inej banky, lebo uz ma trosku hnevali s ponukami okolo 1.8, ked hypo trh bol ale ze uplne inde.
Dakujem moc za tip! Urcite si pojdem pozriet lokalitu. Lebo dom je moj sen, vyrastala som v dome.
Som 9.mesiac na materskej, tak kalkulujem opatrne 😉
@dai Tak ako si napisala, ze kazdy by sa mal prikryvat takou na aku ma, netreba zbytocne mat velke oci :-ň
@karamellova Ahoj tak mi sme s priatelom tiez byvali v meste centre mali sme vsetko na dosah, ked sa nam malo narodit babo sme sa nastohovaly na dedinu do obecnych bytov kde bol aj dvor,sice nie ohradeny ale bytovka v slepej ulicke dvor velka zahrada banzen vsetko,, predsa to nebolo ono zvazily sme po 2 rokoch ked som ostala zas tehotná kupit dom, uz som rozmyslala tak ze uz mi bolo tazko hore dole behat za malym na dvore predsa som ho tam nemohka nehat sameho kedze samozrejme auta von dnu z dvora chodily, aj tak som sa tam nemohla promenadovvat v plavkach atd nebolo sukromie,, no teraz sme od maja v dome no poviem vam nic lepsie nemohlo bit branu zamknem a mozu behat po dvore kolku chcu a ja si mozhem v klude varit viem ze sa im tam nic stat nemoze , z mesta mi jedine chyba to ze by som aj malu napriklad chcela dat na tanecny kruzok lenze je to 15km tam a 15 s5 nechce sa mi hore dole 2-3 krat tyzdenne premavat a pravdu povediac kolko benzinu to tolkokrat auto zozerie, nemame tu ziadny park ako sme boli v meste zvyknuty ze som sa chytila a sli sme obchodne centra mohol sa hrat do neakych detskych centier nenudily sme sa , proste ked chceme snimi ist musime do mesta jedina nevyhoda pre mna aktivity ale som rada za ten dom velmi
Ahoj no nejlepší když už bydlíte někde v centru města, tak mít aspoň nějakou chatičku někde na vesnici kam můžete vyrazit se vyklidit a nadýchal čerstvého vzduchu. Ale když bydlíte na vesnici tak nepotřebujete žádnou chatu, jelikož kdo bydlí na vesnici má i většinou vlastní zahradu. Jako my jsme se před rokem stěhovali do města bydlení jsme sehnali teda tady https://www.czech-estate.cz/prodej-domy, ale dost často jezdíme na chatu kterou máme tak 10km od místa kde bydlíme a jsme tam skoro celý léto když to jde občas od tamtud jezdím promo do práce.

Kazdopadne nic nieje predsa definitivne, ked kupite novostavbu domu a nebude sa pacit predate a mozte ist spat do mesta. Viem ze u nas byvalo zvykom v jednom dome cely zivot ale doba sa meni, hypoteky su dostupnejsie, vela sa stavia, nehnutelnosti sa hybu...s malymi detmi ti mozno bude vyhovovat dom na dedine, s vacsimi mesto a bez deti zas mozno nejaky maly bungalov..
My byvame v dome, tam nieje o com, ja by tom do kralikarne nesla. S detmi by som ale volila vacsiu dedinu alebo kraj mesta...hlavne nech tam je skolka, zakladna skola, krcma, obchod, ihrisko, mozno posta ci lekaren, na uplne lazy by som nesla..
Vela tu spominate ze robit detom sofera, no poznam ludi co robia bejbi taxi aj v meste lebo synacik chodi na hokej, dcerenka gymnastiku, do toho tancuju tam a tam, na anglictinu zase inde a rodicia len vozia.. .. Byvam v krajskom meste takze aj tu sa da po kruzkoch nabehat cez cele mesto.. Ja som dala dceru na kruzky co maju v skole, su to blbiny typu sikovne ruky ale chodi si tam sama a od 5 triedy bude dochadzat na kruzok co chce sama MHDckou - to by sla tak isto autobusom keby byvame na dedine, to je uplne jedno