Čas strávený bez obrazoviek a elektroniky

Ahojte, mate doma zavedeny ,,cas bez obrazoviek"? Teda cas bez mobilu/tabletu/pocitaca/telky? Ako casto, kolko hodin do dna alebo tyzdna? Dodrziavate ho aj ako dospeli clenovia domacnosti? Mate nainstalovane nejake aplikacie na obmedzenie tohto casu napriklad na mobile?

sheila121
1. feb 2024

@maranta_leuconeura dobrá otázka 🙂 nemáme nič také zavedené. Telka u nás nejde skoro vôbec. Tie grcky čo tam hrajú sa nedajú kukať. Tablety nemáme. Počítač využívam len na prácu a mobil ten budem musieť obmedziť :D

maranta_leuconeura
autor
1. feb 2024

@sheila121 tak telkou som myslela aj pozriet si cielene film, serial na nejakej streemovacej sluzbe 😀

sheila121
1. feb 2024

@maranta_leuconeura streamovacie služby ee zbytočne vyhodené peniaze. A film asi tak raz za mesiac 🙂 ako hovorím telka u nás je iba ozdoba na stene :D

deti95060810
1. feb 2024

čas bez obrazoviek... ak je doma mm - od rána do večera - STÁLE, bez prestávky. VKUSE. 😨

dankabetka
1. feb 2024

@maranta_leuconeura ahoj, moje deti ( 5 a 8) maju cas na tabletoch nastaveny na 45minut denne. Od pondelka do piatku maju vecer rozpravku na telke, kazda ma cca 20-25 minut, maju 2....( kazdy si vybera svoju, ale pozeraju obaja 😀 takze telka ide 40-45minut). Cez vikend maju rano dlhu rozpravku ( 1,5hodinovu) a ak je vonku naozaj zle pocasie tak dve za sebou...
Na tabletoch maju casovac, ked im dojde cas uz s nim neurobia nic.

mamamasama
1. feb 2024

@sheila121 rovnako

majlo1234
1. feb 2024

U nas naopak-telka ide vacsinu dna, ked je muz doma, on vkuse ma v podmaze TA3 alebo iny soravidajsky kanal. Je to blby zvyk. Tablety nemam, na laptope muz pracuje iba. Syn pozera denne priemerne 2 hodiny do bedne, rano hned po zobudeni, a pocas dna, ked si vypyta. Malokedy mu nezapnem, zapnem, pozre 20 minut, vypinam a ideme robit nieco ine. V tom case zvyknem byt ja na mobile. Takisto ked spi. Mali by sme to urcite obledzit

domkakvet
1. feb 2024

@maranta_leuconeura nemam nic take zavedene.

dzejny656
1. feb 2024

My máme 4 ročnú. Nemáme pre ňu zatiaľ pravidlá na trávenie času pred obrazovkami, ale trávi ho týmto spôsobom veľmi málo. Väčšinou má nejakú dlhšiu rozprávku cez víkend keď napr. prší a potom cca 15 min. denne nejaké kratšie videá na YT kids kým ju chystám do škôlky (všetko v angličtine). My s mužom nemáme nikdy mobil pri stole a spoločnom jedle a ani keď sa spolu rozprávame a trávime spolu vecer. TV nepozeráme vôbec, klasické TV programy ani nemáme.

bubuzu
1. feb 2024

Dieťa má zavedenú cca pol hodinu na rozprávky. Cez týždeň ale málokedy po príchode zo škôlky stíha. Cez víkend si behom dňa pozrie zo dvakrát po polhodine. Pozerá cielene rozprávky, ktoré má rád. S nami dospelými je to veru horšie, obaja sme veľa na telefónoch, keď nie je syn doma. Mám to ako výzvu, popracovať na tom.

bubuzu
1. feb 2024

@bubuzu a telka nič, nemáme, ak pozeráme film (teraz málokedy) tak na Pc alebo na plátne.

vyrovnanaosoba
1. feb 2024

@maranta_leuconeura áno, mávame takéto časy. Napríklad vždy, keď ideme von, tak všetci bez mobilov, či je to túra, kúpalisko, alebo len prechádzka, či nákupy.
Potom máme takéto pravidlo zavedené, keď máme u nás aj manželovu dcéru z prvého manželstva, a naše spoločné deti, že nikto v ten deň nebude sedieť pred telkou, mobilom, počítači. Jedine, čo je u nás dovolené, je rádio.
Vtedy sme buď vonku, alebo hráme nejaké hry, kreslime, tancujeme, či len spolu varíme a rozprávame sa.
Platia pravidlá pre všetkých, malých, veľkých, dospelých.

pooomooc
15. feb 2024

Ahoj, už dnešnej dobe majú inak nastavene ze ľudia nevedia vydržať bez mobilu a tak, náš mozog je zvyknutý ze sa tym neviete vyhnúť. Bohužiaľ taky svet budeme musieť vnímať inak aj v budúcnosti. Keď používame mobily pc a tak ovplyvňuje naše životy tým nám kráti život kvôli rádioaktívne odpadu. Poznám jeden človek ktoré nosil mobil stále vo vrecku a ootom už bol neplodny,kvôli mobilu ktoré stále vysiela signál a je to zle, aj keď spíte a date blízko mobil kde spíte, tak toho tiež vám tvorí rakovina mozgu, preto vždy pred spaním zapnite režim lietadla. Bohužiaľ nedávame si pozor teraz dnešný mladý aj deti budu toho mat kratci život než my.