Čerstvá šoférka
Ahojte, idem sa asi len vyzalovat a vypustit to zo seba a mozno sa najde niekto, kto to ma/mal podobne. Ach zeny, ja som taka zufala zo soferovania 🙄 mam sice vodicak len tri mesiace, nie je to vela, chce to prax, viem viem... Ale som z toho dost deprimovana, stale robim chyby, byvam v BA, takze ako novacik som v strese aj z tej rusnej premavky, este mi to obcas skape, vyblokujem niekoho, to mi na sebavedomi neprospieva. Asi naozaj riesenim bude automat, aj ked velmi som sa chcela naucit ovladat aj manual. A to nehovorim o parkovani, no katastrofa, trva mi to vecnost, neviem asi pochopit, ako sa mam nastavit a tocit, aby som bola nakoniec rovno. Ja neviem, snad sa to casom zlepsi, ale je to tazky boj...
iba čas a trénovanie, bude to len lepšie a lepšie 😉
Určite automat, parkovaciu kameru a senzory zo všetkých strán. Však to nie je hanba, vyrábajú to pre ľudí.
nerob si hlavne velku hlavu z toho ak niekto na teba zatrubi alebo nie. To je vizitka jeho a nie tvoja. Neboj sa vobec. Soferuj a ono sa do toho dostanes 🙂
Mne zase pomohlo na začiatok si capnúť nálepku Z a nejak som sa cítila "bezpečnejšie". Asi som mala pocit, že ostatní vedia, že majú mať so mnou trpezlivosť.
@thereisabear asi to bude najlepsie
@januska20 Zetko som si nalepila, ale nemyslim, ze maju vacsiu trpezlivost 😀 ale aspon vedia, preco sa niekedy nepohnem 😅
Jediné čo ti pomôže je nevzdať to a šoférovať a šoférovať. Má to tak každý. Aj ten frajer co vytrubuje niekedy začínal 😉
Nevzdavaj sa. Cim budes castejsie jazdit tym budes mat viacej skusenosti a sebavedomia. Naprv si vyhrad len jednu trasu, napr. na nakupy, aby si perfektne ovladala trasu a potom dalsie a dalsie. To zvladnes 🙂.
automat z teba šoféra neurobí, v tom problém nebude. Ak niekoho vyblokuješ, tak to znamená, že nedávaš pozor na to čo sa deje v premávke - ako toto za teba urobí automat?
Parkovanie to isté - automat za teba nebude krútiť volantom, ani ti auto nenasmeruje tam kam treba.
Pomôže ti akurát pri rozbiehaní, neskape ti to. A to je tak všetko.
Chce to len prax, nič iné. Jazdi najprv cez víkendy, kedy je slabšia premávka, rozmýšľaj nad tým čo robíš a prečo to robíš. Na nejakom voľnom parkovisku (napr. pri Iuvente) si natrénuj rozbiehanie cez spojku - potrebuješ pochopiť moment, kedy ti zaberá spojka a pridáš plyn, to je celé. Len si to tam trénuj, hraj sa so spojkou, počúvaj ako auto reaguje. Prejdi si v kľude cestu ktorú budeš bežne jazdiť (do práce, do škôlky, domov). Všímaj si značky, pruhy. Neuč sa to naspamäť (môžu sa kedykoľvek zmeniť), len proste nad tým rozmýšľaj.
Parkovanie to isté - nájdi si prázdne parkovisko s čiarami a trénuj. Sú nejaké "triky" ako si to zjednodušiť, napr. pri pozdĺžnom parkovaní. Nie je to jadrová fyzika a tu ti fakt ani automat nepomôže, krútiť volantom a sledovať zrkadlá musíš sama. Ja napr. parkujem len cúvaním alebo pozdĺžne, predkom ma parkovať nenájdeš.
Haha som sa pobavila,ja teda nebyvam v ba,mam VP 20rokov a tiez mi to obcas skape,staci ked mam ine cizmy🤣🤭Ale zas,ja sa zabavim aj sama na sebe,takze ak niekoho vyblokujem,prejdem to s usmevom a dotycny sa zabavi tiez🤣🤣riesenim by bolo auto s parkovacim asistentom a mas po probleme😊Neraz v zaciatkoch ked som nevedela vyparkovat som sa nas...la,vystupila a poprosila toho co cakal kym sa vymotam, nech mi pomoze🤣
ahoj. na ziačiatok by som odporúčal nejakého trpezlivého spolujazdca, čo Ti pomôže nabrať návyky. Druhá vec, vyber sa niekam na pokojnejšie miesto, na výlet mimo mesto, v nedeľu doobedu a snaž sa čo najviac spoznať svoje auto a zvyknúť si na všetko ovládanie, lebo v stresovej premávke už musíš byť ty a auto "jedno" 🙂. Aby si sa nemusela už v strese sústrediť na to "ako pustiť spojku", "kde je trojka", "ako zapnem stierače". Domontovať cúvacia kamera alebo senzory sa dá pomerne lacno na akékoľvek auto, daj si to namontovať. A samozrejme, veľa jazdiť a nevzdať to.
@sissy27 mas pravdu, to za mna automat neurobi, ale pomoze mi viac vnimat dianie okolo, pretoze teraz sa snazim naraz vnimat okolie a premyslat nad tym, ci podratit, ci mi to uz ide skapat a podobne. A vyblokovanie som myslela najma tym, ze ked mi to skape, ostanem stat, a ti za mnou maju smolu
velka pravda, toto mne asi najviac pomohlo, ked so mnou isla sestra ako spolujazdec a bola to jazda, teda niekolko ich bolo, takym stylom ako v autoskole. ale nehovorila mi, ze co mam spravit, ale diktovala cestu a rozne veci sa ma pytala a tak. potom som zacala byt omnoho istejsia.
... predovsetkym blahozelam k ziskaniu VP, nie je to az taka samozrejmost, ako sa vravi 😉, cize uz len to, ze si uspesne zlozila prakticke skusky i teoriu je chvalyhodne, ostatne pride CASOM ... Nic ine len prax a cas, a najma neprestat soferovat a nenechat sa odradit, vzdy sa najdu "nadludia", ktori budu trubit a dokazovat si svoje pokrivene ego 😶 ... Velmi dobre Ti rozumiem, pred rokom som bola na tom rovnako, mala som VP, ale nesoferovala som 15 rokov ... Kym ma manzel opat "vycvicil" a s cistym svedomim pustil samu za volant, sme sa takmer po kazdej jazde rozviedli 🙂)) ... Ale ja som bola nutena soferovat, prestahovali sme sa z mesta do satelitu, a prave kvoli vacsej sevadovere mi kupil automat, aby som bola plne sustredena len na premavku a nestresovala sa este prehadzovanim rychlosti ... Na automat nedam dopustit, sadli sme si od prveho momentu 💙 a po roku poviem len tolko, lutujem, ze som s tym nezacala ovela skor ... Je to sice nutnost, ale aj moja pasia, soferovanie milujem a uzivam si zodpovedne kazdu jednu jazdu, automat mi pomohol ziskat ovela lepsiu sebadoveru, dynamiku jazdy a posunut soferovanie na uplne iny level, az teraz mozem uprimne pivedat, ze som pripravena aj na manual, kedy mi automat pomohol vycibrit reakcny cas, odsledovanie si vsetkeho podstatneho pocas jazdy a ziskat istotu, velmi Ti drzim palce a som presvedcena, ze v soferovani najdes rovnaku zalubu 🤗
skapať ti auto môže len pri rozbiehaní, nie počas jazdy (ak by sa ti toto stalo a auto je technicky v poriadku, tak fakt sorry, ale kúp si električenku a nie auto ani keby malo autopilot). A to rozbiehanie si proste trénuj na tých prázdnych parkoviskách. Tam nie je veľmi čo rozmýšľať (nie tak, aby ti to zabralo pol života pri šoférovaní). Neviem kde si si robila vodičák a čo s tebou prebrali v autoškole, ale dcéra si teraz robí VP a teda rozbiehanie má zmáknuté úplne v pohode, inštruktor vysvetlil čo a ako, a hocikedy sa aj mňa pýta čo práve robím pri šoférovaní.
Tí za tebou počkajú - nerieš. Ani oni sa nenarodili ako šoféri, tiež chodili do autoškoly (aj keď občas mám pochybnosti a vyzerá to, že vodičáky rozdávali k nákupu dvoch balení chipsov pri pokladni v lidli) a učili sa. Ja si tiež pofrflem občas sama pre seba a potom si spomeniem, že napr. v inom meste kde to nepoznám, by som tiež mala problém, a že tiež som začínala a bolo to všelijaké, možno dotyčný vezie krehký náklad, alebo práve sa vyskytol nejaký problém a ide pomaly do servisu, to je jedno...
Kľudne si priplať kondičné jazdy v kvalitnej autoškole s dobrým inštruktorom. Nech ti vysvetlí "ako na to" . A choď si aj sama na to prázdne parkovisko a potrénuj spojku (rozbiehanie) a parkovanie. Uvidíš, ide to a nie je to také komplikované ako to vyzerá. Tie pohyby sa veľmi rýchlo zautomatizujú.
Nájdi si kvalitného inštruktora na kondičné jazdy alebo spolujazdca v aute, ktorý ťa vopred upozorní, opravý, vysvetlí. Mňa v autoškole tak úžasne jeden inštruktor pripravil, že už počas nej pred skúškami som nerobila chyby a nemala žiaden stres. A veľmi mi pomohlo, že ma zamestnával počas šoférovania rozhovormi takže som nemala čas stresovať keď som chcela aj jeho vnímať a odpovedať aj premávku sledovať. Jednoducho stres a chyby za volant nepatria a je jedno, či si začiatočník alebo nie.
@sissy27 skapat moze auto aj pri tom, ked nestihnes podradit (alebo neskoro sliapnes na spojku) a taktiez pri brzdeni a neskorom stlaceni spojky.
Vôbec sa netráp, že si začiatočník 😀 moje začiatky boli smutné, asi mesiac po získaní VP ma zastavili policajti v meste kvôli podozreniu, či nejazdím pod vplyvom, samozrejme že som pod vplyvom nebola a dobre sa na mne zarehotali, keď videli môj VP. Následne som sa veľmi snažila zabehnúť sa, no pri jednom tréningu rozbiehania som stratila nervy, vybehla z auta a išla domov pešo 😂 potom som cca rok nešoferovala až som sa zaťala a znova začala a už šoférujem vyše 5 rokov, posledného pol roka vlastne auto 😀 a dokonca v BA. Úplne ťa chápem, že máš z tunajšej premávky strach, skús si vyberať časy so slabšou premávkou, alebo keď máš možnosť skús šoférovať pár krát v noci, aby si si zvykla na to množstvo pruhov a odbočiek. Ale určite to nevzdávaj, trúbenie ber ako povzbudenie od kolegu šoféra 😀
Ja mám tiež 3 mesiace vodičák v BA, musím potvrdiť, že je to ťažké, ale čím viac jazdím, tým viac mi to ide. Treba trénovať neustále a nenechať sa vyviesť z miery nervákmi čo po tebe trúbia, na všetko si nechaj dostatok času.
nechcem sa ťa dotknúť, ale ak sa ti toto reálne stáva, tak si proste zaplať extra kondičné jazdy alebo sa na to vykašli 🙈 rozbiehanie a parkovanie si natrénuješ, ale ak ti robí problém udržať auto v chode, tak to si neviem predstaviť.
Samozrejme, že ti automat pomôže. Ja som robila vodičák v BA, potom som skúšala jazdiť a skončilo to tým, že som nešoférovala 7rokov!!! Až potom ma život donútil znova začať. Ja som skúšala s mojim mužom, ale sme sa zhodli, že to proste nepôjde, on nervy, ja každou jazdou sebavedomie dole, tak som sa učila sama. Jednu trasu, postupne pridávala a tak pomaly. Parkovať som aa učila na seate alhambra na klasickom sídlisku 🤦♀️, to bolo strašné … čo normálny človek zaparkoval za 2 minúty, mne trvalo 10. Najviac som sa naučila v premávke, lebo tie situácie musíš zažiť. Čím viac šoféruješ, tým viac na ceste zažiješ, tým viac si veríš, tým lepšie šoféruješ. Fakt nič iné nepomôže len do dokola robiť. 3mesiace je nič! Jazdi … bude lepšie. O rok sa zasmeješ na tom, ako ti to nešlo. Ešte k tomu automatu som chcela. Automat ťa odbremení obrovské množstvo úkonov a tvoju pozornosť zameráš LEN na premávku. Je to fakt super pomocník!!! Také reči, že nikto za teba nebude krútiť volant, jedným uchom dnu, druhým von. Jazdila som ako začiatočník s manuálom aj s automatom a je to sakra rozdiel v prospech automatu. V BA je miestami premávka na porazenie, ja mám občas pocit, že by sa mi ešte jeden pár očí hodil …
akoby si o mne pisala, ked som zacinala jazdit 🙂 ale tu som a soferujem, na zaciatok som si kupila smart s automatom, jazdila denne kratsie trasy, muz mi kradol auto do mesta lebo s nim zaparkoval aj medzi dva smetne kose😂 dnes uz jazdim na comkolvek
@bennn prikláňam sa k názoru sissy27 . Zaplatiť kondičné jazdy.
Podľa mňa si v strese ak ti pri preraďovaní a brzdení "skape" auto. To nie je dobré. Za volantom musíš byť v pohode. Na začiatku je to ťažšie ale treba sa zrovnať
Značku Z by som si v živote na auto nedala.
VP som si robila skoro keď som mala 30 rokov. Ja som sa nevedela ani rozbehnúť. Išla som do autoškoly ako úplný nepopísaný papier.
VP som robila v BA, kde teraz aj aktívne jazdím. Jazdy som si vždy ale vždy plánovala v najväčších špičkách. Nie cez víkendy alebo keď je "menej" áut na ceste. A hlavne treba sa obrniť a nestresovať keď "skape" pri rozbiehaní. A čo sa týka parkingu tak to je len tréningom v bežnej praxi. Jazdím cca 7 rokov a pozdĺžne som parkovala asi 2 x 🤦. Asi tak.
chod si zacvičit cez víkend ked je menšia premávka mimo mesto,ale chod v častiach,kde je malí premávka. Ked nebude žiadna premávka,zastav kedykolvek a opat sa rozbehni. Rozbehy možeš skušat i na polnej vybetonovanej ceste alebo ceste 3 triedy. Musíš skrátka cvičit,cvičit a cvičit. Nie je dobré,ked začneš trénovat v najrušnejší čas,to máš potom len stres a robíš dalšie chyby.
Inak, na to parkovanie existuje presne taký akoby návod. Mňa to učil inštruktor v autoškole, on mi to dokonca tam aj kreslil 😂😂😂. Len takto ti to neviem opísať, skús sa opýtať nejakého chlapa alebo choď na kondičné a skús inštruktora. Tam ide o to, že podľa toho, čo kedy vidíš v ktorom speťáku, tak točíš volant. Ja som v autoškole furt do niečoho nabúrala pri parkovaní (ja som mala hrozného debila inštruktora, ktorého som potom žiadala vymeniť) a ten nový mi to povedal, potom mi to nakreslil a hneď na prvú šupu som to dala do stredu parkovacieho boxu. On taký spokojný “som vám hovoril, že parkovanie nie je žiadny problém” 🤪. Len ja som potom 7 rokov nešoférovala, tak som to zabudla už a učila som sa po svojom potom.
Stojím na križovatke a za mnou stres panika kopec áut a chcem sa rýchlo pohnúť a bác skape to...mám to rovnako ako ty a určite niesme jedine 😉
Ale nezabúdaj že si šofér začiatočník a na všetko máš čas ,stále sa iba učíš a nemôžeš vedieť šoférovať tak ako profesionálny vodič z povolania...
Všetko chce iba čas a trpezlivosť ... Hlavne šoféruj pravidelne
Držím ti palce a veľa šťastia ✊
Nikto učený z neba nespadol. Netreba sa stresovať - jazdu a ovládanie auta musíš cítiť ako relax, ako niečo prirodzené a nie niečo, čoho sa bojíš.
A to získaš len stálym jazdením.
Ako odporučili ostatní, jazdi cez vikendy, alebo po večeroch, keď je menej áut, menšia premávka.
Cez víkendy niekde na väčšie parkovisko, tam sa naučíš, ako a kedy ti zaberá pri rozbiehaní spojka / plyn - ak chceš teda jazdiť s manuálom. Potrebuješ dostať pod kožu základy, vzájomné reakcie auto a ty, ty a auto.
Tak ako píše @brembo, @bennn a ostatní.
Kondičné jazdy si schopná robiť sama so sebou, nepotrebuješ za to platiť. Parkovanie to isté. Nauč sa používať bočné zrkadlá a odhadovať vzdialenosť. Chce to len cvik.
Čo sa týka toho, že ťa občas niekto vytrúbi ... s tým nespravíš nič. Pokiaľ ti to chcípne na svetlách, na 100% ťa vytrúbi ten za tebou, pokiaľ tam budeš stresovať. To je realita. Preto je dobré vedieť, kedy ti zaberá spojka / plyn a keď sleduješ semafor a skočí oranžová, tak už pomaly púšťaš spojku až do momentu, kedy pocítiš, že ti motor začne zaberať a popritom pridáš plyn. Keď nevystihneš správny moment, chcípne to ... automat nie.
Keď budeš dostatočne poznať reakcie svojho auta, tak ti to skapínat nebude a vyhneš sa vytrubovaniu.
A na to tam ten klaksón v aute je, aby si aj ty vedela niekoho upozorniť, na čokoľvek, na hroziacu kolíziu trebárs. ver tomu, že až sa rozjazdíš, určite ho použiješ v živote aj ty niekoľkokrát.
To že ťa niekto upozorní zatrúbením, pravdepodobne na tvoj štýl jazdy, nieje nič zlé.
Treba si vedieť priznať chybu a vedieť sa z nej poučiť a nie dávať najavo priblblým usmevom, alebo gestom že mi je to jedno. Takých chytrákov stretávam na cestách denne.
Nevytvárať zbytočné kiksy v premávke, mať zvládnuté ovládanie auta a predpisy a byť ohľaduplný ... a toho trúbenia a kolízií a aj konfrontácií bude určite menej.
Veľa šťastia a veľa km bez nehody 🍀
Nic len trenovat, ak zvladas tak neoracovnr dni v noci si prejdi svoje trasy a trenuj 😁 z vlastnej skúsenosti nepisem ale poznam zeny co to robili, moja mamina robila vodičak neskoro a do prace chodila o 5tej rano zo zaciatku 😂 mala stres z aut na ceste aj v malom meste. Inak ak to človek nrma v krvi, tak peiste to chce trening len. Moj chlap ked frfle na autoskoly dostane odo mna vzdy lo hlave, trpezlivost nech si trenuju skúsení vodici, aj oni kedysi zacinali (a veru nie všetkým to hned islo, môj drahý zlikvidoval susedom murovany plot a kolko tukancov a somarin riešil ani nehovorím. Majster sveta😂🤦🏻♀️)
To chce prax, prax, prax. Tiež som taká bola. Premýšľala nad každým preradením, stlačením spojky, rozbeh do kopca? Nooo niekedy sa ten za mnou nacakal 😅😅 parkovanie na 10 minút a aj to krivo.Teraz jazdím už cca 2,5 roka a sú veci ktoré robím automaticky, že si to ani neuvedomujem. A áno, aj teraz mi to skape, hlavne keď šoférujem iné auto ako naše. Lebo ona citlivosť spojky atd. A čo? Nastartujem a idem ďalej. Aj iným sa stáva. Automat je síce super pomoc, ale ja by som do neho nešla, pokial nevieš dobre ovládať manuál. Pretože sa veľmi ohraničí tým, že ten manuál vedieť nebudes. Potom náhodou budeš potrebovať šoférovať auto čo automat nemá a si odpísaná. Takze poriadne trénuj a bude to ok. Skús chodiť cez vikendy keď je menej aut a mozno s niekym, kto ti poradí.
Ludia, vdaka za komentare, aj pozitivne, aj negativne (teda vlastne neboli uplne negativne, ale skor konstruktivne 🙂) Som vdacna za tolko pochopenia a vase skusenosti len potvrdzuju to, co som uz parkrat pocula, ze treba jazdit a jazdit a bude to lepsie 🙂

iba tym, že budeš šoferovať denne sa to naučíš lepšie a lepšie...