Cesta do obchodu - aké sú momentálne podmienky?
Dobrý deň, chcem sa opýtať ako to je s cestou do obchodu. Zrušili výnimku pre pozitívnych, tí už ísť nemôžu. A čo ľudia bez testu? Kontrolujú?
@lubka261 tak toto je podla mna celkom hlúposť. Lebo sú výnimky deti a starší ľudia ísť ani nemusia. Ja som teraz tiež nebola nikam nechodím som len doma, raz za týždeň idem do obchodu (aj to nie vždy niekedy vybehne len partner). A na záhrade sa asi nenakazím. Všetci doma na testovanie chodia kvôli práci a všetci sú negatívny ako odkiaľ by sombola ja pozitívna? Veľa ľudí čo je len doma nechodí na testovanie a keď viem, že nejdem ani lekárovi na ten test nepôjdem, je kopec ľudí čo sa nakazili na testovaní (takže nie ďakujem nepotrebujem sa nakaziť aj ja). Aj tak je celé antigénové testovanie blbosť pretože vela ľudí je falošne negatívnych.
@lubka261 myslím že test už bude človek potrebovať ak si chce ísť nakúpiť ale predtým mohol chodiť na nákup hocikto napríklad mama robí v obchode nedaleko máme testovacie miesto a ľudia kým čakali na výsledok išli si nakúpiť aj ked boli pozit ale zato môže aj tá výnimka ktorú mali že aj bez testu si človek mohol nakúpiť teraz to už tak nebude
@lubka261 ano toto je pravda ale na druhej strane je strasne vela ludi ktorí naozaj nikam nechodia. Ja idem na test ked viem že idem k lekárovi ale pride mi zbytocne sa stretavat s ludmi na testovani ked viem ze budem sediet doma a to nehovorim o tom ze sa tam nic nedodrzuje.
Ale je oravd aze potom tu je druha strana ludi ktori su ked to mam ja nech ma aj druhy a je mi to jedno. Lenze s takymi nikto nic nespraví. Test do potravin nikdy nezavedu moja mama robi tiež v potravinach a neviem si predstavit ako by sa spravali ti ludia k nej keby pytala test ked teraz jej dokazu vynadat za to ze ich poprosi aby si zobrali kosik alebo dali rusko. Ale to je aj o vychove lebo bol to clovek v mojich rokoch cize mame by mohol byt syn. Ja by som sa tak nedokazala spravat ani k predavacke v mojich rokoch nie to este k starsej osobe. Oni si tie pravidla nevymyslaju ale ludia vykrikuju nadavaju im. Toto by malo byt o zodpovednosti nas vsetkych bohuzial za nezodpovednost nikto nemoze avsak policajti by mali mat pristup k databaze pozitivnych. Veď keď chodí kontrola chodia buď z regionalneho uradu alebo policajti. Tak si myslim, že by to malo byť ako tak zabezpečené, že ak vás zastavia policajti a dáte im OP tak by si mohli vediet vyhladať výsledok testu. Je to stále len kontorla porušenia karantény.
@lubka261 a co je podla teba riešenie? Jasne ze pravidla sa obchádzajú istými ľuďmi vždy. Ale na druhej strane ja vidím riešenie potom iba v tom, všetkých zavrieť doma a nikoho nikam nepúštat. Bez vinimiek. Lebo nie je v silách nikoho od kontrolovať "každého".
@lubka261 to je o tom, ze ten pan xy je tupelo a ma hladat moznost ako nakupit cez niekoho hocikoho a poctivo sedieť doma. Mesta ponukaju asistentov-brigadnikov,ktori nakupia a donesu k dveram.Keby bolo viac info a ludia ako pan xy by mali v sebe trochu ohladuplnosti,zodpovednosti a snahy zistit si moznosti vyzeralo by to tu inak.
ako neviem ale mne keby sused zavola alebo zakrici z okna ci by som mohla ist nakupit ze su v karantene nemam najmensi problem ved co by takeho strasneho chceli. Urcite základne potraviny. Ale niekto ma drahu hubu sa opytat a potom bude radšej vykrikovať ako nikoho nema a kto v dnesnej dobe by isiel niekomu nakupit. Alebo strasny problém otvorit internetovu stranku. Večer som objednala a ráno mala potraviny doma a naozaj ovocie a zelenia krajšie ako čo je v obchodoch a ceny tiež rovnaké. Kto chce hľadá spôsob, kto nie hľadá dôvod.
@lubka261 určite nie....som doma na rodičovskej,doma sú všetci zdraví,s deťmi som len na záhrade....som zdravá,nepociťujem žiadne ťažkosti....prečo mám riskovať a ísť sa nakaziť niekde v rade na test?nechodím sa testovať.....keby ma niekto z domácnosti pozitívny test,je chorý,alebo bol s pozitivnym tak jasné idem....ale prečo by mal byť netestovaný brat za pozitívneho nechápem....veľa kedy teraz pracuje Home Office,alebo bohužiaľ stratili prácu a sú doma....
@lubka261 no ked to ideme brať takto, tak je potencionalny prenasac hocikto, aj ten, kto prave odisiel z testovania s negatívnym vysledkom. Ved uz pocas cakania na odber sa mohol nakazit. Takze ty ako testovana nie si o nic mensie riziko ako niekto, kto test nema vôbec. Prave naopak, kedze ty si sa zdržiavala viac medzi ludmi 😅
Pred Lidl stáli policajti a kontrolovali testy. Čiže námatkovo kontroly sú. Aj do potravín iba s negatívnym testom.
Dnes policajti kontrolovali testy aj pred potravinami, a bez testu nepustali, davali to aj v spravach, a vcera to robili aj pri tescu vo Zvolene, natahovali sa na oarkovisku s ludmi.
@petamada lenže policajti majú právo ta otočiť len v prípade ak to nie je najbližší obchod od trvalého bydliska a pokiaľ to bol najbližší obchod od trvalého bydliska a bol človek bez testu nemal právo ho policajt otočiť. Vo vyhlaš nie je že musíš mať test ak ideš o najbližších potravín. Takže pokiaľ by mi ukázali kde vo vyhláške tak potok by som sa s nimi bavila ďalej. Mne príde, že niektorí policajti už sa sami nevedia vysomáriť z opatrení ale zas si povecme určite ma každý bližšie nejaký obchod ako je tesco takže sa nečudujem.
A nie, nie každý nejde na test preto aby mu neukázal náhodou pozitívny ale preto, že celé dni je doma max ide do toho obchodu aj to len, ak je to naozaj nevyhnutné a nepotrebuje sa ist nakazit na testovanie.

Bez testu ísť môžeš do potravín a lekárne ak nie si v karantene.