Chcem byť perfektná
Rozmýšľam či je tu niekto s podobnými problémami ako ja lebo mám čoraz častejšie pocit že som nejaká divná. :D Som prvý krát tehotná, neplánovane. No s priateľom sme už 5 rokov a aj tak sa to malo uskutočniť niekedy o 5-6 rokov. Akurát som skončila vš denné a prešla na externé ktoré si určite dokončím aj keď sa mi veľa ľudí čuduje a ja nechápem prečo. Neviem prečo by som nemala študovať ten jeden rok a pár mesiacov popri bábätku. :-/ Problém je v tom že som príliš mladá a necítim sa na to a okrem toho som silne zaťažená na kariéru. Dostala som veľmi dobé miesto v Bratislave, no vzhľadom na tehotenstvo a súčasné doštudovanie som to nechala tak. Na jednej strane som sa chcela vypracovať byť niekým, starať sa o seba, užiť si mladosť aj s peniazmi a kariérou, vplyvnými priateľmi, veľa veľa cestovať a byť s priateľom len tak. Po skončení školy si za rok naplánovať dokonalú svadbu. Postaviť domček a až potom dieťa. Deti mimochodom milujem a chcem byť najlepšou matkou akou dokážem byť. Lenže popri tom sa akosi nechcem vzdať tých svojich plánov čo sa týka kariéry, štúdia. Do práce nechcem ísť tak chcem rozbehnúť vlastný biznis. Zároveň nie som ochotná odísť od dieťatka skôr ako pôjde do škôlky. Samozrejme si zakladám tiež na tom aby som mala dokonale upratané vždy v domácnosti a taktiež aby om bola stále príťažlivá. Je to podľa Vás reálne? Byť perfektná vo všetkých smeroch?
@miminka272 vsetko naraz urcite nedas🙂 ja mam dost len dieta a domacnost (prerabame chalupu) 🙂
uvidis ked sa male narodi, cely svet sa ti spomaly, budes si to vychutnavat (alebo aspon ja by som to urobila) kazdy okamih je neuveritelny a neopakovatelny, tak preco sa hnat za niecim takym ako kariera? Tiez som isla tak klasicky- VS, praca, byvanie, svadba.. a teraz ked tu je maly spunt pri mne tak rozmyslam ci sa vobec niekedy do tej prace vratim lebo je velmi narocna na cas a ochudobnim sa o to najcennejsie- nase dietatko
@miminka272 necitala som prispevky, ale mam pre teba jednu radu...
mne sa splnilo to, ako si si to naplanovala ty, dostudovala som, po par rokoch svadba (to sme spolu chodili uz 9 rokov) postavili dom a mame dieta, dobra praca...
vsetko sa da, ked clovek chce, ale pockaj kym sa narodi dieta, ja som tiez kym som bola tehotna, malu len tak zaradila, ze ked bude mat pol roka pojdem do prace, ved to uz bude velka atd......a hoci som emancipovana, samostatna a chodim rada do prace (robila som stale aj pocas VS, na rizikovom, na materskej....), velmi zle som to nakoniec znasala, najradsej by som bola s malou stale 😀 😀
pockaj kym sa dieta narodi a uvidis, co bude, lebo stat sa mamou cloveka zmeni, to je jednoducho fakt....
a ja len dufam, ze si zachovas svoju cielavedomost a poriadkumilovnost a neprenesies svoje ambicie len na dieta a nestane sa z teba jedna z tychto "supermatiek", co tyranizuju deti 😉 😉 dokonalost aplikuj len na seba, treba byt na seba tvrdy, ale na deti mozno len trochu prisny 😀 😀 pretoze nie je nic horsie, ako ked si niekto svoje nesplnen ambicie ukaja na detoch 😝
@miminka272 chapem, že každý človek je iný, no napíšem ti ako to vidím zo svojho pohladu 🙂 Aby človek dokazal byť skutočne šťastný, musí ozaj žiť, nie celý život preplanovať. Vidim to už teraz, ktoré spomienky su pre mna vzacne. Su to obyčajne okamihy, momenty života, žiadne milniky života typu, čo som kedy dokazala, aké štipedium som kedy dostala , akej farby bol môj diplom.... Ked raz budeš stará a nevladna, nebudeš spomínať na to, ako si mala celý život dokonale uprataný dom 🙂 budu pre teba omnoho vzacnejšie momenty, kedy si aj napriek neporiadku v dome vzala deti na Rozsutec, kde ste zažili kopec srandy, na momenty, kedy si len tak sedela a pozorovala aku maju tvoje deti radosť z otlačania nafarbených ruk na stenu, napriek tomu, že si pred týždnom malovala 😀 Život sa sklada z okamihov, a toto nadmerné planovanie spôsobuje len jedno, že nežiješ pre okamihy pritomnosti, ale prítomnosť zahadzuješ planovaním buducnosti. Potom sa jedneho dna zobudiš a zistiš, že si cely život utekala za niečim, za nejakými cielmi, a všetko ti utieklo pomedzi prsty... všetko to o čom je život. Možno aj je možné dokazať všetko o čom si pisala... ja sa pýtam, či to stojí za to 🙂
@miminka272 By ma zaujimalo to velmi dobre miesto v BA, ktore dostane este nedostudovana vysokoskolacka v BA ... kariera v hl. meste znamena tvrdu drinu, hodiny nadcasov, velmi rychle tempo, ziaden volny cas...pri dietati su caste ocrky, navstevy lekarov, potom tiez skolku nemas neviem dokedy otvorenu, tak budes potrebovat niekoho, kto ti doma ostane s dietatom, lebo takych "karieristov" stojacich v rade na tvoje miesto je tu na tisice z celeho Slovenska. 😅 Ale jasne, mozno ty budes mat v tomto celom stastie a dokazes to vsetko sklbit do jedneho, ale v mojich ociach je to zatial dost nerealne , ak len zacinas. 😕
Da sa byt perfektna vo vsetkych smeroch, ale sama si urcis hranice slova „perfektna“... pretoze clovek nemoze mat vsetko... si tehotna, to uz nezmenis, tak si to cele pretoc... bud stastna, ze sa vam podarilo bez problemov splodit babatko a pretoč si priority... chcela si najskor karieru, cestovanie, svadbu... az potom dieta... ale prislo prve dieta, tak teraz kasli na ostatne, tes sa na babatko, popritom si studuj a uvidis, ked sa narodi, ako budes stihat a podobne... aj popri babatku mozes studovat, pracovat... mozno aj podnikat, ak mas k tomu podmienky... vsetko sa da, ked sa chce a ked to budes zvladat popri babatku... Ale bud stastna, ze sa vam podarilo babatko, hovorim z vlastnej skusenosti, ja mam karieru, vlastny byt, auto, precestovala som rozne kontinenty... s manzelom mame dostatok... len babatko sa nam nedari... po com najviac tuzim... a obavam sa, ze budeme musiet ist na ivf... dnes by som dala vsetko, keby som mala dietatko...
@vejula lenze tie okamihy zazivas aj ked si zivot planujes... planovanie predsa nie je o tom ze mas kazdu minutu svojho zivota presne definovanu a nezazivas nic spontanne a krasne...planovanie je len o tom ze mam aj nejake ciele ktore chcem dosiahnut a tak si sama smerujem svoj zivot... znamena to aj ze napr. nebudem vyplakavat nad tym ze v mojom regione nie je praca ale spontanne sa s rodinou prestahujem tam kde praca je ked moj ciel je byt uspesna v praci, planovanie znamena ze nebudem vyplakavat nad tym ze mam deti a preto nemozem pracovat , lebo ocr a pod. ... ale budem hladat riesenia ako mozem pracovat aj popri detom, planovanie nie je o tom ze na rozsutec nepojdem🙂 ved si naplanujem vylet a necham ho spontanne plynut ...
cize tvoj prispevok je sice pekny ale nic nehovori oproti planovaniu ... planovanie sa zdaleka nerovna zivot prezivat ale prave naopak - zit ho naplno
@sashabb co je na tom nerealne? ja osm popri VS robila uctovnicku (denne studium!) a zarabala som ako normalna uctovnicka, ale kedze som to stihla za par hodin denne alebo cez vikend, nemusela som tam sediet 8 hodin a kedze som mala internat zaplateny od rodicov a aj vreckove, cely plat som si vedela usetrit a aj keby som si to musela platit, si usetrim.....co je na tom?
dievcence co mate upratovacku a opatrovatelku, prosim vas hodte do svojich prispevkov trosku objektivity a neprikraslujte tu zakladatelke svet v zmysle ze vsetko stihnes a vsetko sa da. nie je to tak. ano, ked uprace upratovacka, o dieta sa postara opatrovatelka tak sa da, ale to snad dokaze kazda, ak som dobre pochopila zakladatelka chce toto vsetko zvladat sama, tiez sa o to uz pokusam par rokov a neda sa, to mi ver 😀 den ma proste 24 hodin a s tym nespravi nikto nic, rozdelis si ho na spanok a vykonnu cast a zistis, ze vsetky tie cinnosti co chces zakladatelka perfektne zvladat tam nepomestis.. taka je realita 😉
ja som začala VŠ(externe) keď som 1x otehotnela rodila som s tým že som prenašala 1 skúšku rodila som predčasne v 36tt... 🙂 2x som otehotnela v druhom ročníku 😀 rodila som v january čiže skúškove...bakalárka 🙂 a ročná dcérka 😅 tento rok som skončila ako Bc. a pokračujem ďalej... 😉 nič nieje nemožné.... doma si pomaličky prerábame domček....niekedy je toho veľa ale všetko sa dá zvládnuť 😉
manžel mi veľmi pomáha 🙂 mám dve krásne deti nedala by som ich za nič 🙂 dúfam, že sa čoskoro pošťastí tretie 🙂 a školu zvládam ľahšie pri deťoch je to pre mňa relax a oddych byť bez nich medzi ľuďmi a zase neberiem školu tak "tragicky" 😀
len taka poznamka: nie je VS ako VS 😉 😎
@miminka272 Ja ti určite fandím a želám, aby i naďalej tvoj život smeroval tam, kam ho chceš. Len sa nesmieš hnevať na niektoré reakcie, ktoré ti tu dievčatá - mamini napísali. Aby si chápala môj názor na slovo perfektný. To je niečo 100%. Ako náhle sa staneš maminou, tak materstvo budeš robiť na 100%. Ako náhle sa zamestnáš popri dieťatku, neverím tomu že aj tam to bude 100%. Už si nevybavujem tvoj celý príspevok. Ale asi si ešte nedoštudovala. A to už tiež nebude 100%. Zabudla som na domácnosť popri tomto všetkom. Ani tam to nebude 100%. Zrazu tých 100% začneš deliť a zistíš, že robíš všetko a dávaš do toho tak štvrtinu zo seba. A ešte som zabudla na to, že si tu TY. Aj ty si budeš chcieť odkrojiť čas pre seba. Rozumieš mi? Preto som ti napísala, buď radšej dobrou a postupne ako bude plynúť čas a všetko zabehne do svojich koľají si budeš môcť časom povedať, že si to dokázala. Ale nie naraz. Teraz ťa nič nebolí. A keď niečo bolí, tak ani psychika nie je v pohode. A keď sa človek psychicky necíti v pohode, nevynaloží ani toľko fyzického úsilia. A ešte ak môžem niečo dodať. Po narodení dieťatka už život nie je len o sebe, ale o tom druhom. Možno s mojím názorom nesúhlasíš, ale postupne pochopíš.
Clovek mieni - Pan Boh meni 😀 Som sa pobavila, dobry prispevok 😀 😀 😀 😀 Neboj, ked sa dieta narodi, vsetko sa zmeni, to mi ver hlavne neplanovat, nechat veciam pozvolny priebeh 😉 🙂 🙂 @miminka272
@mamjka mozem sa spytat aku skolu studujes? v tvojom prispevku nevidim nic o ziadnej praci, kariere, ked zacnes pracovat a budovat karieru potom ho budem povazovat za relevantny k poziadavkam zakladatelky 😉 a este tam mas dolezity fakt, manzel velmi pomaha, ale ktory ma dnes na to cas? vacsina trci od rana do vecera v praci aby zabezpecila rodinu...
matematika nepusti:
8 hodin spanok (kratkodobo sa da menej)
8 hodin praca (v pripade budovania nejakej naozaj kariery je tych 8 hodin utopia), ale kazdy povazuje za karieru cosi ine
ostava este teda 8 hodin (uplne nerealne sice, uz len ked si priratam cas na prepravu z miesta na miesto atd. ale dobre, dajme tomu), v tom case sa plnohodnotne postarat o deti (naucit sa s nimi, naozaj sa im aj venovat, hrat sa s nimi, upratat, navarit, byt krasna (kadernik, kozmeticka), atd. u teba supluje upratovacku a opatrovatelku manzel...
bez pomoci to proste nejde, nepresvedcis ma 😉
Niekomu osud aj dopraje zivot ako z katalogu, vacsine ale nie. Ked ma autorka o taky zaujem, nie je zle sa o to snazit a ci jej bude realne umoznene, uvidi neskor a za pochodu sama. Mozno aj ano, tak naco sa brzdit. Ked ju zivot niekde casom pleskne po prstoch, bude riesit potom, naco riesit tieto veci teoreticky dopredu?
To absolutne nema zmysel!
@libka1 tych 8h denne pri budovani kariery je riadna rozpravka , to je fakt. ja som ani karieristka nikdy nebola, ale stavalo sa, ze som i tak trcala v kancli 9 az 16h denne, tak si potom vezmi, kolko tam museli sediet ti karieristi. Ked som raz robila asistentku vo firme plnej "karieristov", tak zatial co ja som v piatok vecer vyparadena isla vecer do mesta zurovat, v nasich kancloch sa este svietilo a nebola to upratovacka . 😀
@simonka77 preco by to mal byt taky problem, napriklad s tym upratanim? Dnes uz nie je ziadny problem si najst a zaplatit pani/dievcinu ochotnu to robit za mna. Cas na seba tiez nie je taka veda, ked sa chce - dieta ma obvykle dvoch rodicov, napriklad 🙂 Cele je to najma o pristupe. Ano, mam dve deti, manzela, domacnost, pracujem (aj ked nie typicky co sa casu tyka), chodim cvicit, chodime s manzelom raz tyzdenne na 3 hodiny spolu von, zabezpecujem poriadok a obsah chladnicky a spajze...a da sa dost v pohode. Fakt len ti "vplyvni" kamarati mi chybaju 🙂
@miminka272 necitam prispevky, ale drzim ti palce. Nie je dovod, aby ti veci nevysli ako si prajes - som presvedcena, ze je to v prvom rade o tvojom pristupe k veci. A o pristupe tvojho priatela - lebo nikdy nezabudaj, ze v rodine nie si ty zodpovedna za vsetko a on ti ma akoze "pomahat" - ste spolu, domacnost a dieta je tiez spolocne 🙂 Cize ano, vsetko sa da zvladnut, najma ak dietko bude zdrave. Nedaj sa ubit 🙂
Uvids, co prinesie zivot, ale s pozitivnym naladenim ma vsetko vzdy vacsie sance 🙂
@radina tiez sa na niektorych tych komentoch tu smejem iba... ja som tiez ten typ co uznava ze ked niekto chce nieco dosiahnut a ide si za tym je tam velka sanca ze sa mu to podari a velmi takym ludom fandim, klobuk dole pred nimi, ale tlacit tu zakladatelke do hlavy ze bude 100% matka a zaroven bude vsetko stihat na 100% (karieru, poriadok v byte, navarene, byt pre manzela sexy upravena a nadrzana, atd.) bez pomoci len sama je proste nezmysel, keci v kleci
@libka1 netvrdím že som krásna... 🙂 u kaderníka som bola naposledy v deň mojej svadby 😕
manžel je od siedmej rana do šiestej večer v práci ale cez víkendy sa nám venuje a pomáha mi ako môže aj cez týždeň (nakúpy, vynesie smeti, ráno spolu obliekame deti, raňajkujeme....)
pre mňa je "budovaním kariéry" moja škola 🙂 som učiteľka ekonomiky a ekonómie (stihla som aj ped. minimum) 😉 žijem v rod.dome 4 izby+kuchyňa, kúpeľňa,špajza, vchod (zatiaľ lebo ako som písala prerábame)....povedala by som že tu mám poriadok 🙂 obed mám uvarený, zatiaľ sa neučíme deti su maličké takže sa väčšinou hráme 🙂 kreslíme, čitame a tancujeme 🙂
podľa mňa to chce len dobrý režim 😉 a zabudnúť na večerné vysedávanie s kamarátmi 🙂
PS: nemáme doma TV 😉 to ti tiež kopec času a starostí ušetrí
@mamjka to co popisujes ti prajem a vyzeras spokojne, to je najdolezitejsie, ked je clovek spokojny tak je jedno ci je nieco 100% alebo nie... ale oproti tomu co chce dosiahnut zakladatelka je to diametralny rozdiel 😉 to su skreslene predstavy ktore tazko zrealizuje, to potrebuje odskusat na vlastnej kozi ako to funguje...
@miminka272 mohlo sa ti do teraz darit,ale bola si len ty, je lahsie ked si sama,dospelych nepocitam im zadky utierat nemusis to si urobia aj sami,ale ak bude dieta potrebuje ta 24 h denne a ako si chces popri tom robit skolu,karieru,pratat a starat sa o seba? Tak ze odlozis dieta trebars ku mame ale to uz nebude dokonala starostlivost pre dieta.ja som sa nemala ani ako vycurat,ani sa kedy najest ani kedy sa umyt, po miesaci som bola strhana pretoze som sa len ja sama starala o dieta...ale ak vyrastie a pojde do skolky bude to !ned lahsie
@libka1 kedysi, ked som bola mladsia, aj ja som mala blbe reci typu ako ja sa po pol roku vratim do prace a dieta dam varovat babkam, kym ja budem zarabat. No to som este netusila, ze mi potrva par rokov, kym vobec tehotna ostanem. 😖 A teraz? uz sa tesim, ako budem s dietatkom sediet v piesku a hrat sa. Ani ma len nenapadne ist do prace skor ako o 3 roky. Zivot mame len jeden, ten tak rychlo plynie a isto si na sklonku zivota nebudem spominat na to, ako som uzavrela tu ci onu zmluvu , ale na to pieskovisko a chvile prezite s rodinou a priatelmi. Jedine comu sa venujem , aby mi nezmakol mozog je, ze mi chodi domov doucovatelka jazyka a ked porodim, planujem v tom pokracovat, snad to pojde sklbit dokopy, ale uz vidim, ze male mi tu bude lozit a doucovatelka mi bude behat za zadkom a zmykat zo mna slovicka. 😀

@miminka272 Ked sa to malo uskutocnit az za 5-6 rokov,preco nepouzivas antikoncepciu alebo ochranu?naco sa teraz stazujes?ved babo sa same nespravi,robili ste ho vy dvaja,urcite ste vedeli ako sa robi