Chcem či nechcem baby č.2?
Prečo váham?
V prvom rade som si myslela že to budem cítiť prirodzene, ale neviem sa tomu poddať, jednoducho moje racio je veľmi silné.
Faktory:
1.asi najsilnejší je fakt, že mám jedno dieta-doslova sa narodilo presne tak ako som si vysnila, veľmi ho ľúbim a hoci viem že "láska sa násobí a nedelí" no čo ak?
1/2.venovanie sa dieťaťu- prosto ja som s ním na 95% neustále sa hráme, chodíme von, ja seriózne netuším ako by som do nášho času vsunula ďalšieho človiečika
2 vek, mám 32r. , cítim sa akoby medzi vekom 25 a teraz prešlo storočie
3. sťahovanie a následne doladovanie stavby-je to celkom makačka
4.menej času na manžela, bojím sa že sa už budeme "zdravit cestou na chodbe", povinnosti
5.cas na seba-som žienka domáca, nehladim na kariéru, no predsa len mám aspoň niekedy trošku času si dať vaňu (raz za mesiac 😇) a pod, bojim sa že budem dvojmama, už úplne zahltena domácnosťou...
6.porod to bolo na zomretie, dám to ešte raz??
7.vstavacky-pri prvom keď som kojila som bola celé noci hore,ešte teraz po 3 rokoch som ako vypelichana.
Hlavne pred prvým bola úplná neskutočná túžba, teraz je to vahavost,kalkul som zo seba aj kus zhnusena že veď aj chcem dieťa aj nie, pripadá mi to nesprávne, takto pristúpiť k ďalšiemu dieťaťu, znamená to vlastne že druhé dieťa nechcem?!??..😏😏🤔🤔.bojím sa že to možno budem ľutovať a nebude sa to dať vrátiť späť, na druhej strane si viem predstaviť že by to mohlo byť veselé a aj keď by deti boli staršie mali by sa navzájom o koho oprieť....(ale to si hovorím frázy)
Som zmätená.
Čo si o Tom myslíte?iný názor mi pomôže
1 budes sa mu venovat 90% kojit mozes aj pri nom na gauci kym bude sa hrat na koberci alebo pozerat rozpravku. Babo uspis a pojdes sa snim hrat. Vanu das ich kupat spolu hnet ako bude mat 5m a vediet sediet Ta zabava 2deti vo vani je super. Dovtedy si mozes dat vanu s babom aj kazdy den. 2. 😂32 mas iba Ja som rodila prve v 33 druhe v 38. Mala prespala celu noc od 3.5r potom som sa chvilku vyspala a zas maly sa v noci budi na kojenie no nevadi. Citim sa na 27 😂tak nieco Rob so sebou aby si mala viac energie.Si mlada baba s 1 dietatom nemozes mat pocit ze ubehlo 100r od tvojho zivota pred dietatom.3 nie je vobec problem Ved tie hrube murarske prace snad nebudes robit ty?4 pri 2detoch budes mat na muza rovnako cas ako pri 1. .. hovorime o 2 nie 4.5 cas na seba si urobis ako teraz ked bude prvorodene v skolke skole akoby si mala len 1 dieta. 6.ako som uz spomenula predtym .. porod bude uplne iny. Pravdepodobne lepsi.7 nejak nechapem 😂Ja uz mam odkojenych dokopi 5r a vlasy mam mega huste rovako ako v 20ke. Alebo si to slovo myslela inak? No a na mat dieta staci jeden argument = chciet. ( kedze mate vsetko co dieta potrebuje hmotne aj nehmotne) daj tomu cas a Ta tuzba bude silniet.u nas je medzi detmi rozdiel 4.5r a je to super. Mala vzdy mysli na maleho kontroluje mà ci som zbalila plienky snack hracku pre maleho. Po vani sa navzajom natieraju kremom. Ked jej nieco kupim tak hnet hlasi ze aj jemu treba.. hraju sa spolu s jej morskymi pannami aj jeho dinosaurmi a autami. A ja mam vdaka tomu kopec casu este aj tento dlhy koment pisat .
Mám tvoj vek, dve deti- 3 ročného a 4 mesačného, vzťah s manželom po každej stránke ešte lepší ako keď sme boli traja, čas na seba si nájdem vždy vďaka milujúcemu manzelovi, s deťmi behám kade tade a užívame si leto, keď jeden spí, venujem sa druhému- plus stíham aj pracovať z domu. A to sme práve dokončili prerabku kuchyne, ktorá nám trvala mesiac. Vyzerám podľa môjho skromného názoru aj okolia oveľa lepšie sko bezdetná, vlasy mi už sj teraz prestali padať a sú stále krásne husté, mám len nejakých 5 kg navyše, ale nakoľko som vždy bola veľmi chudá, aj to si pochvaľujem😀Záver- najlepšie rozhodnutie môjho života sú moje dve deti a materstvo nabralo úplne iný- oveľa lepší a krajší rozmer s príchodom druhého. Dokonca aj materskú mám maximálnu- ešte vyššiu ako prvú, všetko je proste oveľa oveľa lepšie ako sa malý narodil. Pre každého je lepšie niečo iné, každý sa musí rozhodnúť sám. Ja ale na isto viem, že kľúčovým je správny vyber partnera, potom je život naozaj krásny✌️
Ved sa o tom porozpravaj s manzelom🤣🤣🤣
@zuzanalila20 dakujem 🥰
Dieťa buď chceš alebo nie.. buď cítiš, že ho chceš a rozhodneš sa, že idete na to alebo sa na to necítis. Úplne zbytočne je vypisovať si zoznam, prečo nie. Dostaneš rovnako dlhý zoznam prečo áno od tých, ktorí viac detí majú a chceli. Napíše ti tu 300 žien aké je úžasné mať 2,3 5,8 detí, ale ONI to tak vnímajú. Niektoré ženy vnímajú ako svoju svätú povinnosť a jedinú starosť rodiť deti, iné idú hurá systémom na jedno a zistia, že jedno stačí úplne a radšej sa budú venovať niečomu pre ne užitočnejšiemu, ďalšie sú už vopred nastavené, že deti nie, nikdy. A všetko je v poriadku. Nikto nemá väčšiu pravdu ako ten druhý, lebo nikto nežije život toho druhého. Nemôžeš rozhodnutia výrazne zasahujúce do tvojho života zakladať na názore anonymiek z MK.
Ja ti poviem- nie, nemaj ďalšie. Sama si si spísala zoznam, čo všetko ti na materstve vadí a aké máš nároky sama na seba a na svoj život. A ešte ti k tomu dodám, že jedno už máš veľké, s deckami je len zbytočna ostara, musíš ich živit, vychovať, starať sa, si limitovaná v práci, musíš sa im prispôsobovať, keď sú väčšie, hľadať možnosti čo s nimi cez prázdniny, ešte je to aj neekologicke mať deti, planéta je preludnena. -rozhodnes sa na základe toho, že jedno dieťa ti stačí?
A Marienka ti napíše, že ale veď predsa mať deti je najväčší dar a najväčšie šťastie a život bez nich nemá zmysel a dieťa potrebuje súrodenca a ona by mala aj 10 detí, keby jej zdravotný stav dovoľovali- preberies teda jej názor, že mať deti je úžasné a pôjdeš hneď plodiť?
A Hanicka ti napíše, že musíš mať ďalšie dieťa, lebo všetci jedináci v jej okolit sú rozmaznaní parchanti- budeš na základe toho hodnotiť, že aj v tvojom sú len rozmaznanci a teda musíš mať ďalšie?
A Barborka ti napíše, že ona chcela veľmi druhé a cítila sa bez neho nekompletna a narodilo sa jej postihnuté dieťa, ktorého liečba bola veľmi náročná, s manželom to neutiahli, rozviedli sa, ona zostala sama s dvomi deťmi, bez práce, na ulici, momentálne žije v azylovom dome a veľmi ľutuje, že neostala pri jedinacikovi, lebo toho malého ťažko postihnutého nevnímajúceho syna síce miluje, ale prišla o všetko čo mala predtým a pribudlo jej bremeno, ktoré sa nikdy neosamostatni, navždy bude závislé na jej opatere 24/7, ona sa už nikdy nevráti do práce.. staršie dieťa to nezvládlo psychicky, začalo drogovat... Čo ti poradí ona? Povieš si- ale to je extrém a to sa nestáva často. Nestáva. Ale keď sa stane, si pripravená? Rátas aj s tou možnosťou? Lebo Barborkin point by bol rovnako relevantný.
Potom ti napíše Ľubka a povie, že ona má tiež postihnuté dieťa a je to najlepšie na svete, lebo ich to ako rodinu spojilo- priala by si si na základe tohto komentára postihnuté dieťa, lebo pre ňu je to najväčší dar?
Karin by ti napísala, že ona sa rozhodla pre jedno dieťa a to dieťa potom umrelo a jej muž spáchal samovraždu, ona sa pokúsila tiež, ale doktori ju oživili a už roky žije na silných antidepresívach a utlmovakoch, spustila sa jej schyzofrenia a OCD.. keby sa rozhodla mať dve deti, možno by tomu predišla. - na základe jej výpovede by si sa rozhodla mať druhé dieťa?
A takto môžem pokračovať do aleluja. To, čo tým chcem povedať je, že nestranný názor neexistuje. Každý ti povie vlastnú neprenosnu skúsenosť a vlastnú pravdu o ktorej je presvedčený a preňho to pravda je a navždy bude. Nič z toho nie je nestranný názor. Na otázku či mať alebo nemať deti a koľko a kedy neexistuje nestranný názor. Ty odpoveď poznáš. Je v tebe. Tisíc žien ti tu napíše 1000 svojich právd a zážitkov, ale ty si budeš vyberať len tie, ktoré sa zhodujú s tvojim presvedčením. Tak ako ja vždy budem podporovať ideu jedného alebo žiadneho dieťaťa, sú tu ženy, ktoré budú obhajovať mnohopočetné rodiny. A pravdu máme obe, lebo každá má inú perspektívu, iný život, iné ciele, iné méty, iné štandardy, každa oceňuje niečo iné a čo je najdôležitejšie, každá máme svoju neprenosnu skúsenosť.
Takže ty buď dieťa chceš, alebo nie. Ak ho chceš, tak sa stotožnis s komentármi, aké je to celé úžasné, aké je to ľahké, bezproblémové, život na oblaciku, všetko dokonale.
Keď ho vnútri nechceš, tak budeš inklinovat na moju stranu- už s jedným je veľa roboty a konečne si sa zbavila tých babatkovskych útrap... Jedno stačí, nič mu chýbať nebude.
(Len tak btw, neviem, čo je to za agrument, mať dieťa, aby v dospelosti nebolo samé... Veď obe budú úplne iné a ak budú fyzicky aj mentálne v poriadku, každé si nájde životného partnera a ten mu bude v živote oporou, nie súrodenec, ktorý bude mať vlastný život kľudne na druhej polke zemegule)
Inak ty si kdesi pisala ake velke mas dieta ? Lebo pozeram baby pisu ze mas velke dieta a ja som asi slepa na obe oci a nevidim to 😆
@elenkaba ja to mam uuuuplne rovnako az na tu Vojtovku a problemy s otehotnenim. Otehotnela som raz dva, ale mala som uz 34, teraz mam 36, uuuzasne dieta, ale stale rozmyslam nad tym druhym. A pritom som myslela, ze druheho sa nebudem vediet dockat. Ale chcem sa naplno venovat prvemu dietatu, mam teraz skvelu pracu a neviem ci mam energiu na druhe dieta. A to som chcela styri🤦♀️🤦♀️😆😆cize ja Vas uplne uplne chapem.
@abcmajacba ja som sa zas so sestrou nikdy nehádala a keď išlo do tuhého, tak sa nie len že otočila chrbtom, ale ešte aj bodala 🙂 čiže to nie je pravidlo, čo píšeš, ale súhlasím, tiež chcem pre syna súrodenca
Keď potrebuješ názor z MK, tak to druhé dieťa zjavne nechceš 🙂 ja by som tu toto neriešila, pretože ho chcem a viem že s 2 to bude ťažšie, ale to mi tú túžbu proste nepreváži. Takže ostaň v pohode s jedným, na svete nie sú len súrodenci, ale aj sesternice, bratranci, priatelia, partneri. A máš 32 takže ešte kopu času, aby to na teba pripadne prišlo 🙂
@foxyfox tak myslím že to je skôr výnimka ako pravidlo, ja nepoznám žiadnych súrodencov čo by sa k sebe tak chovali ako píšeš... Inak ma to mrzí...
Ahoj..ja som mala prvé v 25r. Vytúženého chlapca, pôrod bol dlhý ale dalo sa to zvládnuť..ani som na druhé nemyslela..po troch rokoch som nastúpila do práce a kolobeh začal..bola som spokojná že to všetko stíham..po 11r. nečakaná správa..som v tom..nečakala som to ani som nevedela čo spraviť..ostala som PN, bolo mi zle už od začiatku..ale keď prišiel deň pôrodu ani som nevedela kedy som porodila. Je medzi nimi vekový rozdiel ale keď sa túlia, tak sú zlatý..ku chlapcovi pribudlo dievca..tiež sme to neplánovali..už sme si zvykli, že sme len traja, ale teraz by som nemenila..je to niekedy ťažké ale dá sa..🤗🤣🤣🤣
My sme sa nedavno supli do projektu baby c2. Som na zaciatku tehu, dcerka ma 1,5 roka. Medzi detmi bude presne 2 rocny rozdiel. Ak vsetko dobre dopadne. Velmi sme zvazovali + a -. Nakoniec zvitazili +. Nemali sme chut cakat, kym vyrastieme z plienok a utrap spojenych s malymi detmi. Nech si to "odmakame" raz-dva. A o par rokov sa uz vidim s kavou v ruke, ako sa deti hraju na dvore. Neviem si predstavit niekolko rocnu prestavku, nastup do prace, a potom zas nespat, plienkovat, atd. Uz sme zabehnuti, a snad to dajak dame. Ani plus 2-3 kila mi nevadia. Potom mam ciel ist s5 do XSka 🤣
ja tiez prave rozmyslam ci druhe teraz alebo pockat , ale ja to mam ine mam 9 mesacnu a je to uzasne dieta mozno aj preto uz teraz nad tym rozmyslam ze ci ist do toho uz teraz.Manzel sa o nu stara rovnako ako ja sam od seba robi vsetko okolo nej pretoze ho to bavi a chcel by velmi uz aj druhe. On zije doslova fakt len pre nas nic nam nechyba. Neviem sa rozhodnut len z jedineho dovodu ze sa bojim ze ked pride teraz druhe ze niecim zanedbam jedno z nich ked su take male.Ja na tvojom mieste ked uz mas trojrocnu tak by som do toho urcite sla... to je uplny ideal a myslim ze skor budes lutovat to ze si do toho nesla ako sla🙂
@taskataska som velmi rada ze si to napisala..lebo kazdy sa tvari, ze tato fraza musi byt pravad a ja tiez ako z pozicie matky s tebou suhlasim.
ahojte, ja som chcela druhé určite no mala som zdravotné problémy. Teraz mám 40 a už som sa s tým zmierila, že budeme len traja 🙂 ak by som však mohla vrátiť čas skúsim to aj napriek problémom.... (len nedávno mi dcéra vykričala : ja nemôžem za to, že som jedináčik.... ") vtedy to zabolí... tak ak si zdravá do toho... nech má súrodenca a má sa o koho oprieť ked bude dospelý.
Ahoj ja som bola presne v tvojej situacii. Cakala som ked mala uz mala 5 rokov ked som zacala uvazovat nad druhym dietatam. A bolo to presne ako ty pises nikdy som nemala pocit mat 2 druhe dieta. Bola som stastna s tym com som mala a tiez mam pracu ktora ma bavi. Z jedneho dna na druhy moja dcera nehovorila o nicom inom iba ze si velmi praje surodenca. A to fakt bolo cely den a kazdy den. A potom sa k nej este pridal moj manzel a uz to bolo. A to som uz mala 38 rokov. Nakoniec som sa rozhodla mat druhe dieta ale hlavne kvoli mojej dcery aby nebola sama. Ak by ona nechcela mat surodenca tak asi by som druhe dieta nemala. Moj druhy syn ma teraz 16 mesiacov a moja dcera 6 rokov je to fakt velmi narocne. Ja sa staram o domacnost a deti na 95% a popritom pracujem na plny uvazok a este zijem v zahranici takze ziadnu pomoc od manzelovej a mojej rodiny nemam. Nebudem ty klamat je to narocne ale dufam ze ked maly bude mat aspon 3 roky situacia sa zlepsi, uz teraz sa to lepsi. Vobec nemam cas na seba, ani televizor si pozriet alebo robit co ma bavi. Ale na druhej strane ked vidim moju starsiu dceru ako ho ma rada, ako sa mu venuje ako sa spolu hraju je to pekne. Niekedy mam dni ked to lutujem ale potom mam dni ked si myslim ze je dobre ze som mala druhe dieta. Rozhodnutie je iba na tebe.
Moje dve dcéry, rozdiel medzi mini bol bez dvoch mesiacov dva roky sa celé detstvo hrali. Keď som ich volala, že som niečo chcela, vždy mali pripravenú vetu...ešte sme sa nedohrali. Deti sa nepotrebujú hrať s dospelými, dospelý sa hrať nevedia. Deti sa chcú hrať s deťmi 🙂 A na návštevách alebo na dvore im to nestačí, chcú sa hrať v jednom kuse 🙂
Ja som vždy chcela dve deti. Najskôr som pár krát potratila. Až štvrté tehotenstvo bolo bez problémov. Druhé dieťa som nechcela dlho odkladať, čo ak by nastali nejaké problémy. Presne keď mala malá rok, tak som ju odstavila od mlieka a hneď som aj otehotnela. Tehotenstvo bolo bez problémov. Druhý pôrod som ani nevedela ako rýchlo prebehol a taktiež kojenie sa mi hneď rozbehlo a bolo úplne bez problémov, nakoľko deti sa mi deti narodili s rozdielom 1 rok a 9 mesiacov. Určite bolo obdobie kým boli deti malé dosť náročné, ale s manželom sme to dali. Bolo dosť náročné ešte obdobie keď deti nastúpili do školy. Ale je to všetko dosť individuálne od každého dieťaťa. Teraz má syn 10 rokov a dcéra bude mať koncom roka 12 rokov. Určite je jednoduchšie a pohodlnejšie mať jedno dieťa. Ale každý to cíti inak a nedá sa niekomu radiť, či mať ďalšie dieťa alebo nie.

@mamina87 tak to mame podobne 🙂 partner ma 2 dievky z predchadzajuceho manzelstva, ja mam syna. Uz som dieta nechcela z racionalnych dovodov, partner tiez skor nie. Hoci boli chvíľky kedy som si poplakala, ze mat spolocne dieta by bolo fajn, ale ten pocet deti ze 4 mi prisiel uleteny... No co cert nechcel... Stalo sa. A za takých okolnosti, ze to nevymyslis 🙉 som v 6 mesiaci.