icon

Chcem či nechcem baby č.2?

22. júl 2021

Prečo váham?
V prvom rade som si myslela že to budem cítiť prirodzene, ale neviem sa tomu poddať, jednoducho moje racio je veľmi silné.
Faktory:
1.asi najsilnejší je fakt, že mám jedno dieta-doslova sa narodilo presne tak ako som si vysnila, veľmi ho ľúbim a hoci viem že "láska sa násobí a nedelí" no čo ak?
1/2.venovanie sa dieťaťu- prosto ja som s ním na 95% neustále sa hráme, chodíme von, ja seriózne netuším ako by som do nášho času vsunula ďalšieho človiečika
2 vek, mám 32r. , cítim sa akoby medzi vekom 25 a teraz prešlo storočie
3. sťahovanie a následne doladovanie stavby-je to celkom makačka
4.menej času na manžela, bojím sa že sa už budeme "zdravit cestou na chodbe", povinnosti
5.cas na seba-som žienka domáca, nehladim na kariéru, no predsa len mám aspoň niekedy trošku času si dať vaňu (raz za mesiac 😇) a pod, bojim sa že budem dvojmama, už úplne zahltena domácnosťou...
6.porod to bolo na zomretie, dám to ešte raz??
7.vstavacky-pri prvom keď som kojila som bola celé noci hore,ešte teraz po 3 rokoch som ako vypelichana.
Hlavne pred prvým bola úplná neskutočná túžba, teraz je to vahavost,kalkul som zo seba aj kus zhnusena že veď aj chcem dieťa aj nie, pripadá mi to nesprávne, takto pristúpiť k ďalšiemu dieťaťu, znamená to vlastne že druhé dieťa nechcem?!??..😏😏🤔🤔.bojím sa že to možno budem ľutovať a nebude sa to dať vrátiť späť, na druhej strane si viem predstaviť že by to mohlo byť veselé a aj keď by deti boli staršie mali by sa navzájom o koho oprieť....(ale to si hovorím frázy)
Som zmätená.
Čo si o Tom myslíte?iný názor mi pomôže

abcmajacba
23. júl 2021

A ani náhodou neprajem ale čo ak sa druhé nepodarí... Bude rozhodnuté za teba a aspoň si budeš môcť povedať, že si to skúsila... Určite vieš že je úplne normálne snažiť sa aj rok...tak aby si to neprešvihla keď si časovo obmedzená... Vieš si predstaviť že to nepôjde a že to druhé proste nebude? (možno ti odpoveď pomôže rozhodnúť sa 😉)

zuzka_99
23. júl 2021

Tak o dieťati musíš byť presvedčená na 100% a nie sa o tom radiť tu. Ako čo potom povieš? Rozhodli sme sa mať dieťa, lebo mi tak na MK napísali 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Inak píšeš len samé prečo ho nemať, tak ja neviem či presviedčaš nás alebo seba 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

autor
23. júl 2021

@20erika07 ďakujem krásne za tvoju skúsenost a hlavne otvorenosť, ja si myslím to isté že prvé mesiace bude extra ťažké, veru nie som naivná...aj s jedným som prvé mesiace iba kojila,bol nonstop na mne, ale našla som systém, teraz keď sa vela venujem staršiemu sa bojím ako by som to zvládla, ja nie som taká pohodacka mama,že vezmem a idem a sadnem si na kávu na stred mesta a kojím tam...nuž čo si aj na také ako ja svieti Slnko😱😉takže to nie je že nechcem no skôr mi chýba krásna naivita ako predtým, že hurá systém....

autor
23. júl 2021

@zuzka_99 chápem tvoj kritický postoj, mám ho k sebe aj ja sama....no je pravda že táto diskusia vo mne otvorila moju 13 komnatu a už asi viem kde tkvie problém....všetky rozumné "prečo nie" sú v podstate vyvratitelne, najväčší kameň úrazu či bod zlomu je porovnávanie mojich očakávaní pred prvým tehu a teraz pred možným druhým....že predtým som bola smela, plna elánu a túžby mať dieťa, dostala som ozaj z neba darček prestane ako som si vysnila....a teraz práveže nič také nemám, žiadnu predstavu po ktorej by som tak túžila(plus únava po prvom, nehrám sa na hrdinku, áno som unavená)....táto zmena: možno je to aj dobre, veď nie každá žena ma dieťa tak vytúžené, príde to a je to láska naslepo 😉takže tu som prišla že práve toto je u mňa kľúčové,takže som za to vďačná, musím to spravovať a naložiť s tým....

ivik4
23. júl 2021

Komentare som necitala ,hlavne to ty musis tak citit ze ho chces. Lebo aj jedna aj druha moznost Ta moze mrziet. Toto by som nikdy neriesila s cudzimi ludmi co Ti budu davat svoje nazory a rady lebo tvoj zivot neziju. Ja som NIKDY nechcela 2 deti, ani nechcem, a ani dieta po 30tke by som nechcela,syn ma o par dni uz 6 rokov a ja som happy ze bude coraz starsi a samostatnejsi a keby mi aj celi kon napise ze mam mat este jedno tak by som ho aj tak nemala. Sme v tom s muzom narovnako, to je tiez dolezite.Ako to citi on?

zuvelyn
23. júl 2021

Ani som nedocitala prispevok, ak sa musíš pýtať tak nechceš. Ak by si chcela tak by to pre teba bolo prirodzené a celý ten "pre a proti" zoznam by ti ani nenapadol ;)

gdpr
23. júl 2021

Za mňa nie. Už len preto, že tu sa to pýtaš ako pochopím ak sa niekto pýta na nejaký produkt, či áno alebo nie ale dieťa?! Dieťa nie je vec, ktorá keď sa nepodarí tak ju predáš alebo vyhodíš.

nika23t
23. júl 2021

My sme začali pracovať na ďalšom bábätku vtedy, keď sme už vylúčili všetky "proti". Ak vahas, tak počkaj, kým si nebudeš istá. Len ešte takto dodám z vlastnej skúsenosti. Keď sme už naplno šli do toho, ani náhodou to neprišlo tak skoro, ako sme chceli. Takmer rok to trvalo... Takže vieš, v tomto smere vieme ovplyvniť, aby sme neotehotneli, ale aby to vyšlo, to už je neovplyvnitelne... Každopádne držím palce 🍀

acrobaleno
23. júl 2021

Božeeeee, akože ženy vy sa neviete o takýchto veciach poradiť so svojimi chlapmi? Aj keby ti tu napísalo milión žien, tak aj tak sa musíš rozhodnúť ty. Toto je taká vec, kde skúsenosti iných ti nepomôžu, pretože tvoj život je jedinečný.

luccija
23. júl 2021

Je to v tom, že už vieš čo Ťa čaká ako píšeš prvé bolo vysnívané človek naivný nevie čo ho čaká.Uz je tam zodpovednosť zvládnem dve deti, bude zdravé, aké to bude, prvé už nebude stred vesmíru...buď chces a ideš do toho napriek negatívam, ktoré si napísala, alebo nie.Ale u teba ešte neprišiel čas neviem prečo na seba tlacis Vzdy bude niečo nástup do práce, ako zladiť 2 deti, prvé pôjde do školy ako sa budem venovať dvom a s prvým ucit, krúžky práca...niekto rozmýšľa nad všetkými alternatívami viac ako ostatní.Niekedy na škodu, lebo hlava popustiť fantáziu a dostaneš strach a odkladas, lebo teraz chcem schudnúť, dostávať dom, oddýchnuť si
Veď dorobte dom vychutnaj si prvého a uvidíš nemáš pred 40 tkou, aby si sa musela rozhodnúť tento mesiac

stanulienkat
23. júl 2021

Si pragmaticka. Ja som tiez a mam ti rada,ked ludia planuju s rozumom. Vidim,ze velmi vahas. Ja by som do toho asi nesla,ale ty mas este 2-3 roky na rozmyslenie. Ja zas nechapem pary, ktore su "prekvapene" z tehotenstva a nechranili sa. Ja by som takto zakladat rodinu nevedela. Preto mnohe manzelstva tak vyzeraju...

beronsche
23. júl 2021

Podla mna to zbytocne takto do detailov analyzujes.. Niektore veci sa utrasu aj same, pri inych si najdes iny system, ako si mala doteraz, netrap sa dopredu...
paci sa mi, co pise o porode aj o surodencoch a rodicovstve @bluka2 uplne suhlasim.. 🙂

banderaska29
23. júl 2021

vieščo, tu ti poviem iba jedno - srdce a túžba musia byť silnejšie ako 25 otázok prečo áno a prečo nie. ja som jednoducho druhé dieťa chcela, vedela som že finančne to zvládneme a ja som sa na to cítila po fyzickej aj psychickej stránke. Teraz mám dve deti, ktoré sú najviac. všetky otázky, ktoré si položila, sú relatívne a jediná odpoveď bude zažiť spomínanú situáciu/situácie na vlastnej koži. potom sa možno aj budeš smiať nad tými otázkami 😀 ♥

basska_b
23. júl 2021

Tak, ako si si napísala dôvody proti, napíš si aj dôvody pre a potom si uvaž, čo ma väčšiu váhu. Dôvody pre a proti sa nájdu vždy. Ja som si takto písala dôvody, či dať staršiu do škôlky. Vyhrali dôvody nedávat do škôlky, nakoľko ich bolo viac a pre mňa mali aj väčšiu váhu. Čo na to druhé dieťa mimochodom hovorí muž? Rozhodni sa sama, aby si potom neľutovala (či už rozhodnutie áno alebo rozhodnutie nie). Za seba môžem povedať, že mat druhé dieťa pre mňa bola jednoznačná voľba. Áno, nevenujem sa im na sto percent každej, ale neskutočne sa zahrajú aj spolu, učia sa jedna od druhej.

roberta27
23. júl 2021

Ahoj. Nečítala som síce komentáre vyššie, ale po prečítaní tvojho príspevku som si povedala, že "aha, to som ja". Tiez som nechcela druhé, stačila mi prvá dcéra, ktorej som venovala všetok svoj čas, všetko sme robili spolu a bolo to super. Manžel chcel veľmi druhé. Keď sme sa presťahovali do väčšieho, povedala som si, že je už čas. Otehotnela som takmer hneď. O bábätko sme po pár mesiacoch prišli. Chvíľu som sa zamýšľa nad tým, že asi som ešte nebola pripravená a to bábätko to vycítilo. Potom som otehotnela znova a porodila krásnu dcérku. Moja staršia sa veľmi tešila, prežívala všetko s nami a keď som porodila a manžel jej povedal, že už má sestru, tak veľmi sa od šťastia rozplakala, že konečne nie je sama a má sestru (natočil mi to doslova "omylom" na video), že to zanechávalo veľmi silnú stopu vo mne. A poviem ti, že teraz ľutujem, že sme druhé nemali skôr. Ale pre niečo to takto bolo. Mladšia chodí všade s nami , dokonca sme boli na dovolenke a všetko super, najlepšia a najkrajšia dovolenka. Držím palce v rozhodovaní

maryetta
23. júl 2021

Laska sa nasobi delenim. Laska sa deli nasobenim.
Mame tri deti. A ani jedno nelubim viac ci menej. Len celkovo mam pocit ze nachadzam nove rozmery a podoby lasky. Kedy som sa po prvom taktiez bala ci mu budem vediet vsetok cas venovat a hlavne ci budem tak velmi lubit aj to dalsie. A ono je to nejako pre mna fascinujuce ze to ide paradne.

Popravde. Manzel je jedinacik. A prve co mi povedal ze chce vela deti. Ze on ako jedinacik mozno mal vsetko. Ale ani mama ani kamarati nikto mu nenahradi surodenca ktoreho vzdy chcel mat.

chrumka333
23. júl 2021

Ja mám 15 mesačné a som aktuálne v 5 mesiaci. Chcela som 2 čím skôr nech si to "odserkam". Malý je jedným slovom úžasný, aj keď je niekedy ako čertík. Sama som zvedavá ako zvládnem druhé, či si náhodou nebudem búchať hlavu o stenu :D neviem či máš súrodenca a aký máte vzťah, ja mám sestru perfektnú a to isté by som chcela aj pre malého ❤

ovkaja
23. júl 2021

Za mňa rozhodne áno... Mám 35r, prvorodena dcérka má takmer 4 roky a druhá má momentálne 1,7mes. ... Ešte pred narodením druhej dcérky, pracoval manžel v zahraničí na turnusy,takže bola na mňa dosť naviazaná... V tomto čase mala cca 1,5, vtedy som si kládla rovnakú otázku... Kúpili sme byt,prerábali,tiež som si nevedela predstaviť ako budem ľúbiť druhého človiečika, ako rozdeliť čas pre všetkých, ešte som dojcila... Môj osobný názor je, že každé dieťa pohltí kus z matky, materstvo ide ruka v ruke s obetovanim sa... Manžel si prial druhé, ja v budúcnosti tiež a dcérka by bola časom ochudobnená (som učiteľka MŠ takže viem,ako jedinacikovia v triede (5r.) pilovali uši rodičom,že túžia po súrodencovi). Ty to máš ideálnejšie časovo, dieťatko odstavené, vekovo staršie citovo stabilnejsie, takže aj pomocníka... Spočiatku bude chvíľu trvať kým sa časovo a vzťahovozosynchronizujete, ale dieťatko je vždy obrovský prínos lásky do rodiny.. inak ja by som odporúčala ešte k tomu chudnutiu aj brušáky robiť na posilnenie brušného svalstva,lebo svagrinka sa v druhom tehu vytvorila diastaza a mne pruh... Síce som pred 2.otehotnenim cvičila,no skôr som uprednostňovala pre mňa najefektívnejší na chudnutie beh...
Celkovo druhy pôrod a čas po ňom som lepšie znášala aj starostlivosť o bábätko ako pri prvom,kedy som netušila do čoho sa hrniem(oba prirodzene bez epidural), tak isto to vnima svagrinka (cisarsky2x) tak držím palce akolkovek sa rozhodneš 🌹

igiana
23. júl 2021

Skusila som sa vcitit do tvojich pocitov a asi by som pockala este rok, pripadne dva, aby maly bol samostatnejsi, nie tak na tebe zavisly, budes oddychnutejsia, ak ti ma maleho kto postrazit, skuste s manzelom travit cas viac vo dvojici, oddychnut si niekde, aby si nemala pocit ze z jedneho plienkoveho kolotoca prechadzas do dalsieho. Ja som mala dietatko vzdy vtedy, ked som citila velku tuzbu a pripravenost. Mam ich 5 😉. Deti su uzasne a vobec nemam pocit, ze by som o nieco prisla, prave naopak, ak co i len jedno nie je doma, smutim, velmi to citit.

zuzanalila20
23. júl 2021

@miadi Och toto sa tak pekne čítalo, vaše deti majú šťastie na takú mamu 💓💓

lenka2710
23. júl 2021

Rozumiem ti úplne, ja som si tým tiež prechádzala, raz som chcela, potom som zas nechcela, potom zas hej 😂😂 bilo sa to vo mne, keď som nakoniec teda videla // na teste, revala som ako tur celý deň 🤦‍♀️ a tiež som si hovorila co ty, zvládnem druhý pôrod, budem sa vedieť venovať dvom deťom, budem mať čas zájsť aspoň dva razy do roka ku kadernícke 😂😂 malý mal 13 mesiacov a poviem ti, niekedy večer sa mi ani nechce spať, lebo sa mi nechce ráno vstávať 😂 a riešiť zase stále dokola to isté, ale idem za pochodu 😂😂

mary841
23. júl 2021

Mozeme si podat ruky, som na tom podobne, presne vsetko ako pises Ty.

cecilia29
23. júl 2021

Vieš čo, ak budeš mať druhé tak ľutovať nebudeš (respektíve budeš v určitých momentoch , napr o 3 v noci keď ho budeš nosiť na rukách 😁😁😁) Je to náročné...to všetko od znova, kojenie, nervozita, prebdnene noci, zničené vlasy - prvý pol rok niekedy na slučku..ale neskutočne to obohatí váš život. Ja to ani neviem pripísať. Zrazu bude medzi vami ďalšia osobnosť, iná ako je to prvé, ale tiež úžasná, krásna s pohľadom v ktorom vidíš nebo. Bude vás ľúbiť a budete mať pocit že mať dieťa, presne to v tej chvíli bolo to najlepšie čo vás mohli stretnúť.

jani727
23. júl 2021

@mamina87 drobec do škôlky asi nepôjde lebo na jeseň maju škôlky znovu zavierať. To len mimo témy.

mamina87
23. júl 2021

@jani727 to vážne ? A školy? Však ešte není ani august

miskaa289
23. júl 2021

Ja som vždy chcela iba jedno dieta tiež sme si pri pravom presli kadečím (myslím tým že mala reflux ,dlho zme hľadali mlieko nastastie nič horšie). Po čase aj dcéra prišla s tým zo skolky že preco ona je sama nemá sestričku/braceka. Tam som začala rozmýšľať a ozaj po čase to tak na mna prišlo že chcem ďalšie babo.Dcéra mala 5r keď sa nám narodila druha dcéra. A teda neľutujem vobec ze som šla do druhého. Dokonca sem tam mi príde myšlienka už aj na tretie 😂 ale teda to zatiaľ vobec nejde do úvahy 🙂.

jani727
23. júl 2021

@mamina87 no ved ... uvidíme ale sestra je tiež z toho zničena vraj ma prisť tretia vlna.

mamina87
23. júl 2021

@jani727 jasné oni už vedia že príde tretia vlna ....ach ...uvidíme čo bude v septembri

kvietok89
23. júl 2021

Aj ja som mala take myslienky pri jednom dietati ze ved ten cloviecik vyzaduje moju 100 pozornost, treba sa mu venovat a vsetko mu dat a potom si raz za tyzden- mesiac najst cas na seba a muža… Druhe dieta vsetko naburalo, zmenili sa casove plany a priority, pri tretom som si povedala ze ma uz nic neprekvapi. Ja som asi mala stastie ze moje tri tehu boli vsetky prekvapka a nebol cas na kalkulovanie. tretie dieta som porodila ked mala prva dcera 3 roky a tyzden a druha rok a 8 mesiacov. Teda dost zahul, neviem ako mi presli tri roky a uz mam najmensiu skolkarku. Pri tvojom potencionelnom rozdiely by som sa vobec nebala druheho dietata, starsie je uz takmer samostatne. Inak sme prerabali stary dom cely cas tie 3 roky a potom sa predal a s mesacnym dietatom sme sa stahovali do podnajmu a zacali stavat dom…. teraz uz byvame a postupne dokoncujeme…..

luccija
23. júl 2021

@mamina87 veď už stúpajú počty som počúvala,že za posledných 7 dní o dosť a vraj tretia vlna je tu povedal Visolajsky min.zdr.sa k tomu zatiaľ nevyjadrilo.