icon

Chcem pomáhať

quee57
20. sep 2022

Ahojte ženy (aj muži).

Rýchly príbeh o mne - vyrástla som ako dieťa v malej dedine uprostred Slovenska a nikdy sme toho nemali veľa, moji rodičia boli veľmi zadĺžení z minulosti, nemohla som si vybrať v obchode žiadnu sladkosť, ísť na výlet zo školy, moje oblečenie bolo len dedené od známych a starších detí, nemala som súrodencov, ani kamarátov, a tak som sa vždy akosi cítila prázdno - viem ale, že moji rodičia sa mi pokúšali mi dať všetko čo mohli aj nemohli a ľúbili ma najviac na svete. Asi typický príbeh väčšiny detí.

Napriek tomu ma to veľmi trápilo, a čím som bola staršia, tým som si to viac uvedomovala a vedela som že takto nechcem ako dospelá žiť a už vôbec nie, aby sa tak mali moje deti - a ak raz nejaké budem mať, chcem im dopriať všetko na svete. Mala som vždy veľké sny a ambície, precestovať svet, naučiť sa viac jazykov, čítala som už ako malé dieťa veľa kníh a pozerala veľa dokumentov. Nikto ma nechápal a všetci sa mi vysmievali, kedže najďalej kam obyvateľ našej obce zašiel bolo doposiaľ krajské mesto.

Keď som skončila strednú školu, presťahovala som sa do Bratislavy a našla som si prvú prácu, potom som si našla lepšiu, a ešte lepšiu. Stretla som muža, dnes už manžela, ktorému sa tiež podarilo dostať cez šikovnosť k skvelej práci. Dnes, v len 22 rokoch spolu zarábame v čistom 3500eur a som každý deň vďačná, že si v potravinách môžem kúpiť čo chcem bez toho aby som sa pozerala na cenovku, dopriať si čo nám v domácnosti treba, kúpiť si občas nejaký darček, ako aj rodine, ísť na dovolenky, zaplatiť hneď nájom a iné veci čo treba, a že sa jednoducho nemusím báť o to, čo bude zajtra. Nepriek tomu peniaze nerozhadzujeme, jazdíme na 15 ročnom aute, kupujem veci z druhej ruky, oblečenie zo sekáča a sledujem koľko minieme každý mesiac a teda sa nám podarí ušetriť veľká čiastka. Týmto sa vôbec nechcem chváliť, len ukázať, že ktokoľvek zdravý a šikovný sa vie aj u nás na Slovensku mať dobre a nemusí kradnúť ako si mnoho ľudí myslí.

Dostávam sa k pointe môjho príspevku - každý deň či už na sociálnych sieťach, v TV či tu na modrom koníku čítam príbehy ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť potraviny, bývanie, základné potreby, boja sa čo bude ďalej a zbierok je nekonečné množstvo - ale jednoducho jeden človek sa nemôže rozdeliť na sto kúskov. A tak ma teda zaujíma, ako pomáhate vy, kam posielate peniaze, hmotnú či nehmotnú pomoc ak sa vám dá, a podľa čoho si to vyberáte?

Chcela by som pomôcť najmä tým, ktorí si nemôžu pomocť sami - zdravotne znevýhodnení, starší, deti (ktoré majú možno také šialené ambície ako som mala ja) či zvieratká. Budem rada ak mi tu necháte linky na konkrétne organizácie, združenia, či charity a ako im viem finančne aj nefinančne pomôcť. Tiež máme veľa praktických vecí doma, ktoré si viem predstaviť, že by ešte niekto využil. Ďakujem vám všetkým za prečítanie 🙂

Strana
z2
dilino
20. sep 2022

Ja mám kamarátku je veľmi ťažko chorá. Je mlada chodí 5 krát do týždňa na dialýzu nemôžu je transplantovať má ťažko choré srdce už takmer nevidí na oči a nevládze chodiť. Má dve dcéry ledva s nimi vyžije. Takmer všetky peniaze minie na drahé lieky aby si aspoň trošku predlžila život. Vravela mi že každý deň sa modli že aspoň aby ta dcéra druha mala 18 rokov aspoň aby ju videla vyrasť. Kamarátka má 38 rokov. To je jeden prípad a takých na Slovensku je strašné veľa. Krásny čin od teba že chceš pomôcť. Držím TI palce.

mandzula
20. sep 2022

@quee57 je fajn, ze chces pomoct, to je super. Dovolim si vsak nesuhlasit s tym, ze ktokolvek zdravy a sikovny sa vie mat po financnej stranke dobre, napriklad taka upratovacka moze byt akokolvek sikovna, no tolko, ako ty nezarobi, jedine ze by robila 24/7.

lukavluke
Odpoveď bola odstránená
hylary
20. sep 2022

@quee57 potrebovala sa pochváliť že so SŠ zarába 2000 eur. Čo už no. Už ti je lepšie?

chadkroeger
20. sep 2022

@quee57 nech sa páči, tu môžeš prispievať na dobré veci https://www.ludialudom.sk/

nene_mamina
20. sep 2022

@quee57 ahoj. Ja prispievam len občas a to len drobnými čiastkam na zbierky, čo vyzbieravajú ľudia pred Teskom alebo nemocnicou. Aj u nás sú občianske združenia ktoré pomáhajú, a poznám tých ľudí, ale neviem, či fungujú na účtoch v banke.
Je veľmi pekné a ušľachtilé, že chceš pomáhať. Daj si pozor, aby toho niekto nezneužil. Najlepšie keď budeš poznať konkrétnu organizáciu a osobne sa oboznámiš s ich činnosťou. Potom im môžes prispieť anonimne alebo aj verejne, ako sa rozhodneš.
Alebo pomôž svojim rodičom, to asi aj robíš. A keď si dobre zabezpečená, kľudne pouvažujte s mužom o deťoch. Keď budeš na materskej odložené peniažky sa zídu aj vám.
Nech Ťa Boh žehná. Držím Ti palce.

quee57
autor
20. sep 2022

Ďakujem za komentáre k veci, vedela som že sa nájdu aj takí či si musia rypnúť, ludialudom poznám, ale veľa tých zbierok veľa príbehov, a moja pointa bola, že sa nedá rozkrájať všade, preto som vás poprosila o konkrétne zbierky či organizácie, kde môžem pravidelne prispievať.

S tou upratovačkou, ale aj sestričkami a inými profesiami totálne suhlasím, a z toho je mi veľmi smutno, a v takých prípadoch si naozaj neviem predstaviť u nás žiť, skôr som narážala na takých notorických sťažovačov, ako je všetko nahovno, ktorých je tu plno.

Darovacie skupiny na fb som použila niekoľko krát a naozaj NIKDY VIAC, ženy mi tam vyslovene vypičo**** prečo som to nedarovala im, a prečo im to nedoveziem, a prečo to nie je nové, to ja namám za potreby aby sa ľudia ku mne chovali takto. Moje kolegyne majú rovnaké zážitky.

roja01
20. sep 2022

@hylary, za vsetkym vidis zly umysel?

quee57
autor
20. sep 2022

@nene_mamina tehličku nepoznám, pozriem ďakujem 🙂

@dilino píšem ti správu 🙂

hylary
20. sep 2022

@roja01 nie, ale napísať že so SŠ zarába 2000 eur je dosť odveci

mandzula
20. sep 2022

@quee57 ja rada prispievam dochodcom cez Vianocny zazrak.

quee57
autor
20. sep 2022

@mandzula áno, presne niečo takéto hľadám, už tam prispievam tretí rok a vždy sa tam hrabem v tých želaniach v vyberiem si 2-3, a som dodnes v kontakte s tými seniormi, lebo oni sú tak neskutočne vďační, kedže väčšinou nikoho nemajú, toto odporúčam komukoľvek kto toto číta

melanta
20. sep 2022

@quee57 ja občas prispejem na ludialudom, ale cielene a dlhodobo pomáham konkrétnym rodinám, či už oblečením, stravou. Tam je to adresné a viem, že pomôžem konkrétnym deťom, že im mama môže kúpiť tenisky, tašku do školy, ovocie, alebo konkrétnemu starkému so stravou. Prípadne pomôžem, že idem s človekom do banky pomôcť vyriešiť nejakú situáciu, pomôžem s nájdením aspoň dočasnej práce. Skús sa možno vo svojom okolí pozrieť aj na takéto konkrétne prípady, kde vieš občas alebo aj pravidelne pomôcť. Tam vidíš konkrétny efekt tvojej pomoci hneď a to urobí človeku dobre.

basska_b
20. sep 2022

Moj kamos takto hladal rodiny v regione, ktorym chcel pred Vianocami pomoct potravinovou zbierkou. Nakoniec horko tazko nasiel 2 rodiny, v jednej sa tusim otec rodiny obesil, bolo to aj v novinach... chcel si ich preverit, ze ci nefajcia, nepiju... ale vacsinou zistil, ze tie peniaze idu na automaty a cigarety 🙆‍♀️ tym len chcem povedat, ze je tazke najst rodinu v nudzi. Je ich vela, nehovorim, ze nie ... aj ja by som pomohla... ale chcela by som ich poznat osobne a vediet, ze naozaj robia, co mozu

juliet86
20. sep 2022

@quee57 ja vidim zmysel v cestavon.sk

bambulka814
20. sep 2022

To je milé 😘. Áno, ja už 4 roky posielam trvalým nejakú čiastku príkazom na nejaký úmysel, vždy sa v decembri rozhodnem, čo ten ďalší rok🙂. Mam z toho fajn pocit a verím, že to niekomu pomôže.
Vybrala som si vždy organizáciu, ktorej práca sa mi páči, je ich mnoho. Máme aj adoptovaného chlapčeka v Afrike, tuším 16 eur mesačne mu zabezpečuje jedlo a vzdelanie.
Kľudne do toho, držím palce ✊✊.

quee57
autor
20. sep 2022

@basska_b presne tak by som chcela aj ja, lebo tie príbehy a ich pravdivosť na ludialudom sú veľmi otázne a človek nevie kde jeho peniaze skončia...

@juliet86 ďakujem to vyzerá skvele, pozerám že ich podporuje aj moja firma, takže to vyzerá legitímne

@bambulka814 a môžem sa opýtať ako taká adopcia prebieha, že aká organizácia toto robí? a viete byť s ním aj nejak v kontakte? a 16 eur je úplne neskutočné že mu všetko zabezepčí

roja01
20. sep 2022

@hylary, ja to citim inak aj ked ty si to nepriznas.

michellemary
20. sep 2022

Detskému hospicu Plamienok. Máme, bohužiaľ, v širšej rodine skúsenosť, a boli k rodine aj k dieťatku skvelí až do konca...❤

bambulka814
20. sep 2022
fadama
20. sep 2022

@quee57 ja prispievam na útulky, no je to ako kvapka v mori. Stále niekto potrebuje a z toho množstva vyberem jedného. 🤷‍♀️

lily405
20. sep 2022

@quee57 zvieracie útulky.. ak nie finančne tak nakup jedlo pre zvieratka a odnes im to .

ladyvi
20. sep 2022

Ja prispievam do plamienku. Pre mna je prva volba bude male chore deti (onkologia, plamienok alebo ina organizacia, vcera bol akurat clanok o nejakom ustave pre postihnute deticky v spisskej novej vsi, ta by sa tiez prispevky zisli).
Ak chces pomoct inak, mozno mas v okoli dieta, ktore je zo socialne nevyhodnych podmienok a nemoze si dovolit nejaky kruzok, (su v dnesnej dobe velmi drahe),mozes aj takto pomoct rozvijat nejake dieta, ktore by inak nemalo moznost...

janinque
20. sep 2022

Ja prispievam na Dobreho anjela uz hadam 15 rokov a 2 roky mam adoptovaneho chlapceka z Indie cez Katolicku Charitu. Inak cez Vianoce pripravujem balicky na Vianocny zazrak a Kolko lasky sa zmesti do krabice od topanok. Obcas nieco cez vyzvu Ludia ludom. Na FB este sledujem 2 skupiny tu v regione a niekedy poslem adresnu pomoc konkretnym ludom - potraviny, oblecenie, lieky, co treba - Pomoc zo Srdca a OZ Spolocne.

frantisska
20. sep 2022

My to občas obmiename, ako vravíš, nedá sa prispievať všade … ale čo ma najviac oslovuje a čo mame momentálne nastavené je združenie Proti prúdu … Návrat … a Plamienok. A potom take, čoho sme súčasťou väčšinou kresťanské organizácie. Podľa mna sa netreba trápiť tým, že nepomôžeme všetkým … dôležité je vedieť sa podeliť. A ešte by som pridala dve veci. 1. Teraz popri rodine a malých deťoch je ta finančná pomoc Najpraktickejšie riešenie pre mna, ale keď deti podrastú chcela by som ich viesť a spolu praktizovať aj nejakú osobnú pomoc, nemám to ešte premyslene. Možno niekto ma s tým skúsenosť alebo nápad. Možno nám niečo príde do cesty v práv čas. 2. Myšlienka, ktorú som počula nedávno a donútila ma zamyslieť sa a motivovala pokračovať … že my stále dávame zo svojho prebytku a že netreba sa zľaknúť a prestať dávať teraz keď všetko zdražuje. Že mávame niekedy tendenciu najprv tuto položku výdavkov okresať. Ale ze vlastne v tejto drahote nudzny ľudia o to viac potrebujú našu pomoc, tak im ju skúsme nezobrať a radšej ešte trosku viac ukrojiť zo svojho komfortu ak sa dá. A to vravím ako ta, ktorá práve toto chcela urobiť, najprv zrušiť príspevky až potom sebe odoprieť. Ale nie… Ja verím tomu, ze štedrého darcu Boh odmení. Ako, to sa už nechajme prekvapiť. A stále žasnem nad tým, ako si ľudia dokážu pomáhať najmä pri tragédiách. Tak zamerajme aj tuto diskusiu pozitívnym smerom a vezmime si inšpiráciu. Pekný deň všetkým.

domini404
20. sep 2022

Ahoj, aj ja sa snažím pomáhať a posielam každý mesiac cez https://www.preutulky.sk/ stravu a lieky pre psíkov 😊 každý mesiac majú výzvu pre jeden útulok na Slovensku, ktorý môžeš podporiť, útulky majú dané, koľko a akých výrobkov potrebujú. Alebo si môžeš vybrať, že budeš pravidelne prispievať jednému útulku každý mesiac. Problém útulkov je, že od štátu nedostanú ani euro, všetko musia pýtať od dobrovoľných darcov. Taktiež štát nepomáha ani pri zmene legislatívy...
Okrem tejto formy môžeš pomôcť aj formou dočasných opatier pri šteniatkach alebo si môžeš adoptovať staršieho psíka, aby nemusel dožiť v koterci v útulku 😊

ladyvi
20. sep 2022

@ladyvi nedopisala som vetu 🤦‍♀️, bud male chore deti, alebo stari ludia, na tych sa zabuda.

layla123321
20. sep 2022

@quee57 ahoj, toto sú mne blízki ľudia, ktorých poznám a občas pomáham, keď sa dá:

https://tomi-je-up2.webnode.sk/o-nas/
https://www.spoluaut.com/
https://www.donio.sk/senzoricka-miestnost-pre-d...

bambulka814
20. sep 2022

Mohla by tu na MK vzniknúť skupina "potrebujem pomoc", ozaj keď niekedy čítam niektoré príbehy, je mi ťažko má duši 😔. A požiadať o pomoc nie je hanba.

quee57
autor
20. sep 2022

@bambulka814 To je skvelý nápad, keby tam ľudia písali ako by sa im konkrétne dalo pomôcť, určite by to stálo za to. Ja naozaj nepoznám nikoho v okolí, aj keď je tu určite niekto kto je v núdzi. Som ešte nováčik na MK takže neviem ako by to fungovalo ale ak už niečo také je pošlite to sem niekto prosím 🙂

Strana
z2