icon

Chcem psa, no je tu problém.

luca164
5. máj 2020

Dobrý deň,
mám 18 a chodím do 3. na strednej. Chcela by som si kúpiť psíka no naši mi ho nechcú dovoliť s tým, že budúci rok maturujem a čo s ním bude. Chcela som sa len opýtať ako riešite takéto situácie, ak máte psíka a ideme na výšku. Neviem čo mám robiť ale strašne by som ho chcela.
Ďakujem za každú radu.

Strana
z2
hettinka
Autor odpoveď zmazal
katulienkax
5. máj 2020

si strasne sebecka, ja psa v byte neznesiem a kebyze mi dcera toto povie asi by som ju poslala kadelahsie, sak ked dostudujes VS a kupis si svoje byvanie maj si aj 100 psov. A ano takyto pes vzdy ostane na krku rodicom nech si vravi kto chce co chce

jankaovecka
5. máj 2020

@hettinka to niekomu nevysvetlis...🤦‍♀️✌️🤦‍♀️
@tilko kto chce kam, pomozme mu tam. Nastuduj si problematiku s PP a bez PP a potom posudzuj..ach ja

lenuska9999
5. máj 2020

Presne kvôli takýmto nezodpovednym ľuďom končia zvieratá na ulici. Nič v zlom. Ale vieš, že o rok možno odides z domu na vysokú školu a psa budeš musieť opustiť. Ale tebe to je jedno, pretože hlavne je, že teraz ho chceš

whatever1
5. máj 2020

@luca164 Prepáč ale je to trosku nezodpovedné a sebecké. Pôjdes na internát a pes co? Rodičia starajte sa. Vaši majú pravdu, toto od nich nemôžeš chciet, aby ti kúpili psa, ktorý bude akože tvoj ale ostane na krku im.

lintu
6. máj 2020

Rieši sa to tak, že pes sa zavesí na krk rodičom, súrodencom,... Prípadne sa dá úplne niekam preč.
Máš rok aj dačo, kým prestúpiš na výšku. Psa nemáš. Rodičia sú už teraz proti (nemajú záujem sa o psa starať, možno ani platiť výdavky naňho). Životná lekcia, ktorá sa ti môže hodiť do budúcna - nestačí niečo len veľmi chcieť. Treba si aj zvážiť, či máš na to sa potom o to aj starať a nebudeš obťažovať svojimi činmi ďalších ľudí.
Keby zostaneš doma, nájdeš si podnájom, bolo by to o inom.

tilko
6. máj 2020

@jankaovecka
@hettinka Prečo by mal byť pes kríženec menejhodnotný ako pes s papiermi pôvodu? A problematika s PP a naštudovanie okolo toho? No...vedomostí mám viac než dosť, tak nesúď...je práve veľa ľudí, čo majú psov s PP a množia bez rozumu, bez hľadania vhodného páru bez príbuzenských génov...PP ti nezaručia čistý a zdravý chov....treba sa zamerať aj na to, či CHS je členom klubu a akého, aké stanovy má ten klub, čo všetko pre plemeno robí, bonitácie psov, RTG kĺbov, genetické testy... atď...aj PP sa dajú kadejako sfušovať, tak ako všetko...je to všetko o ľuďoch ... a vyššie som písala, že môj chlap má CHS, ja osobne tiež psa aj s PP s ktorým robím športovú kynológiu, naše psy majú dokonca skúšky SVV (až po 3)...tiež sme členmi klubu plemena, ktoré máme...nemnožíme...naše sučky vždy musia dosiahnuť vek, ktorý je pre toto plemeno vhodné na to aby mali šteniatka a majú tie šteniatka len 1x za život...u nás si ľudia čakajú na šteniatka 2 až 3 roky...a napríklad z posledného vrhu muž nepredal dve štence hoci záujemcov bolo viac než dosť pretože sa mu kupcovia a podmienky do ktorých by mali naše šteniatka ísť nepozdávali...a to že mám kríženca ako domáceho miláčika, slušne vychovaného pretože som chcela je nezodpovedné? Chápem, že sterilizácia a kastrácia sú v niektorých podmienkach nevyhnutné (útulky atď...) ale zdravé pre toho jedinca to nie je...je to neprirodzené...to vymyslel človek, presne tak ako psy s PP vyšľachtil človek....a kopec iných vecí...tak ako som písala je to o ľuďoch a o ich zodpovednosti a ako sa k zodpovednosti (nie len za psa ) postavia

jvasenka
6. máj 2020

@hettinka nezdieľam názor... Aj s PP sú od množiteľov... Skôr pre také názory ako máte vy - pretože si potom každý kupuje iba s PP aj keď nechce chovnú stanicu a nepotrebuje to mať všetko zdokladované..A 1.500e za psa lebo má PP?? 😂😂😂 A to ho chce iba ako miláčika? ale útulky necháme puknúť...
Ja mám doma psa z útulku a je absolútne zdravá... Druhá je bez PP a zdravotne je na tom lepšie ako pes s PP a to už je staršia...
Mimochodom rodiča majú chovnú stanicu a za šteňa pýtali max 350e s tým že pes vyhral kategóriu, myslím že, najkrajší pes... 🤔🤔

hettinka
6. máj 2020

@tilko ten pes je rovnako živé stvorenie, ako pes s pp. Ak už sa narodí, má byt o neho postarané. Ale mali by sme zamedziť, aby sa vôbec rodili. Tu nejde o to, či je “hodnotený”, ale o množenie bez kontroly, každý polrok stence, často choré, s nepredvídateľnom povahou, nepredvídateľného vzhľadu a najmä vzrastu. Často suka uhynie, lebo sa spári s príliš veľkým psom a nevie porodiť.
A druha kapitola je cielene množenie akože “čistokrvných” psov na biznis. To je asi najväčší problém.

jankaovecka
6. máj 2020

@tilko v predchadzajucom prispevku si pisala ze mas krizencov bez pp, to ako cistokrvnych bez pp? Alebo utulkacov? Keby cistokrvnych, napr NO bez pp tak je to zle. Utulkac je samozrejme ina kategoria.
V tom prispevku si obhajovala bez pp psov a pritom tvoj muz ma chovku.. lebo sirit taketo nazory laickej verejnosti je kratkozrake a nezodpovedne! Ja viem ze psy s PP su biznis a aj medzi zodpovednymi majitelmi sa najde debil co chce zarobit ale verim ze ich nie je vela. Ked chce clovek bez pp psa nech si vyberie tam, je ich tam pozehnane. Bodka.
KAZDY kto ma “cistokrvneho” psa bez pp podporuje mnozitelov!

hettinka
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
6. máj 2020

@luca164 strasne vydrz, kym dostudujes. Rodicia maju pravdu.

simca06022011
6. máj 2020

@jankaovecka Presne tak: "KAZDY kto ma “cistokrvneho” psa bez pp podporuje mnozitelov!"... je totiz dovod, preco ten pes nema PP. Bud ma psik /rodicia/ nejaky hendikep a nemali byt ani uchovneni, alebo bol "chovatel" lenivy a chcel "chovku", bez namahy.. nakolko musi splnat milion veci aby ju mohol mat, vystavy a sutaze a skusky to su ciste nervy... teda ja som na tom nic zabavne nevidela a nedali sme sa na to.
@tilko PP dostanu iba stenata (dufam, ze vsetky plemena to maju ako nase, cize pisem podla nas), ktorych rodicia su riadne uchvoneni, tj aj s klubovymi skuskami. Moj pes, nie je a moze mat medaile, moze mat PP. Keby som ho nechala nakryt nejaku fenu,t ak tie steniatka PP nebudu mat, nakolko nema v PP poznamku o uchovnenosti... - to len k tomu "...čo majú psov s PP a množia bez rozumu, bez hľadania vhodného páru bez príbuzenských génov...". Klub to vsetko preveruje,vystavuej PP stenatam, riesi uchovnenie, riesi sa rodokmen... , nerobi to chovatel ani veterinar, RTGcka sa napr u nasebo plemena robia povinne, aj geny napr. dlhostrstoti atd... cize nie je otazka "ci su clenom klubu"... ak je klub, urcite su tam, nik iny im PP nevystavi.

simca06022011
6. máj 2020

@hettinka nie kazdy pes s PP stoji 1500EUR.. ;) zase nestras

hettinka
Autor odpoveď zmazal
ludovit11
6. máj 2020

Treba si uvedomiť že pes je živá bytosť,ktorá potrebuje to čo potrebujete aj vy.Lásku,spoločnosť,starostlivosť, ísť pravidelne na prechádzku.Ako píšeš tento psík pri vás skončí buď na starostlivosti vašich rodičov,alebo v útulku.S vašimi rodičmi úplne súhlasím.

jankalukasova
6. máj 2020

@luca164 viem o jednom internate, kde su zvieratka povolene 🙂 su to Kounicovy koleje v Brne. Byvaju v nich studenti veteriny....

simca06022011
6. máj 2020

@hettinka netvrdim, ze psik je lacna zalezitost, ani to ze kazdy musi mat psa s PP, kludne si mozu zobrat utulkacou, teraz su plne utulky.. len z mojho plemena posledne dni zdielame na FB viac psikov, co je uplne rarita pre mna... Cena 1500 eur je ale tazko priemer, to je tak strop ceny za bezne plemena s PP, ceny sa pohybuju od 300 do 1500EUR, co som teraz googlila, aj to som nenasla aky pes stoji tych 1500EUR (ale hned kedby chcela psika za 200EUR, tak ma na to maturantka??). Ostatny arzenal ku psovi ratat vobec netreba, kazdy kupi a da to na co ma... my mame super granule a to stena moje ich malo na 2-3m za cca 50EUR, teraz to zje ako dospely za mesiac,navyse maskrty,maso, olej atd.. ale to je len na tom, co mu este dat chceme, nie co musime... Pelechy a somariny, tasticky a kabatiky si kazdy kupi podla uvazenia a moznosti (a vacsinou ze su to vyhodne peniaze), treba tak obojok, voditka a misky dve. A stare deky :D Ale potrebuje starostlivost a ten cas straveny s nim je najviac. S cim ale treba ratat su ceny u veterinara, sice ja mam psa zdraveho, k vet chodim kvoli ockovaniam. Ale mam pripady okolo seba kde starostlivost o psa ide do stovak eur (a prekvapujuco posledny priapd bolo stena buldocka bez pp, dotrepane s kadejakou havedou zo super "chovky"... dlhe mesiace sa zanedbane zdravie stenata riesilo u noveho majitela, cize mne toto staci, na to aby som bola proti hocijakym CHS)

leskovael
6. máj 2020

Bývaš u rodičov, takže nemáš inu možnosť ako ich názor rešpektovať... Presne vedia prečo ti psa nedovolia, plánuješ ísť na vysokú, pes zostane na krku rodičom v tom lepšom prípade si to časovo zosúladia, v horšom skončí ďalší pes v útulku.. Nie každý túži po psovi a takej zodpovednosti a nie každý psa doma chce... Nieje to vec a treba si premyslieť ci budeš mas ČAS a chuť sa mu venovať ďalšie roky každý jeden deň...chodiť s nim min 2x denne von, je jedno ci sa ti práve chce, alebo nechce, ked prší, keď je zima... Ráno cez víkend nebudeš spat napr do obedu ak si tak ľúbiš pospať, lebo pes by bol rád vonku a urobil potrebu, takisto večer s kamošmi chceš si ísť večer niekam sadnúť? Okej najprv treba vyvenčiť psa 😉 a xy ďalších veci, toto je stále iba venčenie.... Nieje to len že "veľmi chcem" lebo takých je kopa. Chodievaj na vypomoc do blízkeho útulku, uvidíš čo to je starať sa o psa..rok sa môžeš venovať psom, ak ti rodičia dovolia môžeš si nejakého vziať do dočasky a uvidíte či u vás už zostane alebo nie.. navyše to bude veľka pomoc pre tých ktorí v útulku robia.

tilko
6. máj 2020

@simca06022011 úplne ti rozumiem a nie je klub ako klub...máme osobnú skúsenosť, že aj v klube sa dajú krížiť nevhodné psy...ba dokonca takým šteňatám vystaviť papiere pôvodu...preto som písala, že ak si niekto chce takého psíka aj s PP zaobstarať, mal by sa zamerať aj na klub v ktorom rodičia šteniatka pôsobia...biznis je biznis...všade sa dajú robiť špinavosti poza chrbát

bubuzu
6. máj 2020

@luca164 ahoj,je to len o tom,co chces.ak chces psa ty a tvoji rodicia nie, tak pocitaj s tym,ze nebudes moct byt na internate.vykryjes najom izby? Bytu? Ja som byvala pocas vs na byte s kamosmi a mali sme tam psika,takeho najducha,priniesle ho kamoska a starali sme sa o neho vsetci,kto bol doma,isiel vencit.ziaden problem,ale bol sme kamosi.po skonceni vs si ho vzala kamoska na dom k rodicom.ja sama som si potom zaobstarala steniatko a je teraz so mnou uz 14 rokov-presla si so mnou vsetky najmy, stahovania, cestovania, partnerov, roboty. Jednu vec si ale poriadne premysli-ja som to brala od zaciatku zodovedne,je to moj pes,takze za strnast rokov som bola bez nej dokopy tak mesiac a pol,aj to mi bolo blbe ju niekomu zavesit na krk.planujes cestovat?skusit erasmus?ako casto budes chodit domov z vs?ako daleko byvas od vs?dlhe caste cesty so psikom nie su vzdy pohodlne ani tebe ani jemu.do busu ta na dlhe trasy so psikom nezoberu...ja som chodila 200 km stopom,takze pohoda,stihli sme si pocas cesty aj oddychnut aj vyvencit,ked bolo treba.ale spatne ti viem povedat,ze som kvoli psikovi vela veci ozelela-urcite by som viac cestovala,lahsieby sa mi potom po skole hladal najom,ked som bola dlho v praci,jednoducho musela vydrzat...fakt je to zavezok na dlhe roky.

simca06022011
6. máj 2020

@tilko ale to, čo sa deje v klube, už nik z nás nevie ovplyvniť... Zase podmienky sú prísne a nemienim byť paranoidna ( ale ani naivna). Tiež som počula kadeco, ale hlavne o plnení skúšok a korupcii tam, preto málokto sa dá sám na chs.

tilko
6. máj 2020

@jankaovecka máme čistokrvných s PP riadne uchovnených, klubových, s RTG snímkami a gen. testami...ide o pracovné plemeno, takže aj výchova a aktivity sú nasmerované tam...ale chcela som aj spoločníka do domácnosti a k deťom, takže máme kríženca ako som písala už v mojom živote tretieho...prvý bol nájdený na ulici a strávili sme spolu krásnych 16 rokov, ďalšie dva som si zadovážila cielene od ľudí, čo sa ich sučkám narodili krížence za veterinárny poplatok...
množiteľ je človek, ktorý cielene za účelom získania finančnej odmeny kryje psy/suky či už s PP alebo bez PP hlava nehlava...veľakrát sa riešilo ako a aj ešte bude riešiť ako kontrolovať chovy...ale....
ak má niekto šteniatka krížencov a dokáže im zabezpečiť/nájsť láskavý domov a neobohacuje sa na tom, tak o množiteľa nejde...
to že máme plné útulky je pravda...ale na rovinu, aj niektoré útulky majú nastavené pravidlá dosť fanaticky, takže sa ani nečudujem, že ich ľudia občas obchádzajú a sú odradení príbehmi iných...máme cvičák, takže takých príbehov aj šťastných aj menej šťastných poznám dosť...ja osobne som presne ten typ, čo podporuje ľudí a hľadá možné i nemožné spôsoby ako správne nasmerovať ľudí, ktorí k nám prídu s tým, že si zobrali psíka z útulku a potrebujú zvládnuť základnú poslušnosť...každý jeden si si sebou nesie minulosť a sú viac či menej problematické...a aj to by si ľudia mali uvedomiť a poriadne rozmyslieť, kým si takého ňufka zoberú z útulku...ale tiež poznám príbehy, že útulky často zataja nejaké tie povahové záležitosti len aby sa psíka (hlavne staršieho) zbavili...
A takto by sme tu mohli rozpisovať o psíkoch z osád, o tých čo si detičky zadovážili ako darček a potom ich omrzel....chcených i nechcených s PP aj bez...človek ak sa rozhodne mať zviera (akékoľvek) tak by sa mal vedieť o toho tvora postarať celý jeho zvierací život...a to by si mala uvedomiť aj autorka, že psíka síce chce...ale o rok ide na výšku a psík žije viac ako 10 rokov...aj keby chodila pravidelne domov, tak ten psík bude na krku rodičom, ktorí ho momentálne nechcú...a čo bude po výške? ...dobrá stáž, práca...čo ak v zahraničí?...nejaký partner?...s kúpou psíka by určite mala počkať

hettinka
Autor odpoveď zmazal
dkethe
6. máj 2020

Ja som si kupila psa na vs na intraku. My sme mali povolene. Po vojne je kazdy general, a uz by som to neurobila. Studentske roky sa daju stravit lepsie nez so psom na krku.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
jankaovecka
6. máj 2020

@tilko ano, to co pises je pravda, ktoru bezny zaujemca o psa nevie. Vidia do toho len ti co sa zaujimaju a maju skusenosti. Je strasne vela (mozno aj vacsina) ludi ktori kryju svojich cistokrvnych psov bez pp s inymi cistokrvnymi bez pp. Nie su mnozitelia v samej podstate, stence su vo vhodnych podmienkach, socializovane atd. A preco to robia? Lebo chcu mat steniatka a tam ich zaujem konci. Ja viem, ze preukaz povodu sa aj fusuje a v kluboch byvaju spinavosti, hnusne vztahy a dusna atmosfera, to je v kazdej oblasti, ktoru vedu ludia, cize vsade😀
Ponuka bezpapierakov prevysuje ponuku psov z registrovanych chovov. Potom maju niekedy problem zadat pp stence aj zodpovedny majitelia. Bezny obcan si kupi bez pp psa za 200€, ved neda za psa 500€! Stretavam sa s tym bezne. Toto treba napravit! Ved vsetky vieme ze ten psik nam stoji za to!
Ak som sa ta dotkla, prepac. Ludom treba narovinu povedat, ze ked nechcu s pp, nech si adoptuju z utulku. Ale treba ich presviedcat, ze ked uz tak radsej s tym pp.
A autorka tejto temy ma smolu, lebo ju nikto nepodporil a dufam ani nepodpori✌️😘

ludovit11
6. máj 2020

@jankaovecka ďalší aspekt je aký ma vzťah ku zvieratám.Preto aby bola zaujimava pre frajera?Alebo jenaozaj dušou psíčkarka a venuje tomu vštko. Ale má pred maturou ,tak o tom vážne pochybujem.

ludovit11
7. máj 2020

Toto je jedna z príčin prečo sú útulky plné.Ja neviem ,ale veď už máme na to aj zákony.To si ľudia neuvedomujú aj svoju zodpovednosť pred zákonom?

fadama
7. máj 2020

@luca164 tvoj sen mať psa si odloz si myslím. Keď budeš mať školu hotovu, budeš mať svoj domov. Ja som túžila po psovi od decka a rodičia nechceli. Po toľkých rokoch naliehania mi ho dopriali keď som išla na strednú. Sama som si išla vybrať a zrazu bolo pri mne malé biele klbko. Taká šťastná som si ho niesla domov. No po rokoch ma osud zavial do zahraničia a pes zostal doma. Po odchode psík nechcel od druhých ani jest ani piť. Kým som sa usadila v cudzine pes ochorel a zomrel v maminom náručí bezomna. 😭😭😭 Nebola som v jeho posledných chvíľach a hrozne ma to mrzí do dnes😭😭. Mám ďalšieho psa a ten pôjde somnou aj na kraj sveta.

Strana
z2