Chodíte s rodičmi svätiť košík?
Priatel každy rok chce aby sme s jeho mamou išli svietit košik,no toho roku som si povedala že nejdem ani nahodou,ved nie sme male deti aby sme s nou chodili , ja nechodim ani s vlastnou rodinou,ale toho roku nejdem a nech sa postavi aj na hlavu pride mi to scestne v 25 a 30 rokoch chodit s rodicmi ,ako to mate vy ?
Nikdy som nebola, ani ako dieťa.
S košíkom chodila len babka, tá zomrela , skončilo svätenie košíka.
Ale u nás v rodine sa tieto sviatky nikdy nejak neriešili.
@vanilkovazmrzka Malo tam byt: Posvatenie kosika.
,,Posvätením predmetov vyjadrujeme, že ich chceme používať na Božiu oslavu - preto sa posväcujú liturgické predmety, rúcha, kríže, alebo aj jedlo, ktoré budeme jesť vo sviatočný deň."
A inac,tiez som si myslel,ze im nesvieti kosik.😎
Niekto to berie ako stratu času, niekto sa teší na čas strávený s rodinou, aj keď úplne neviem, čo je to svätenie košíka.. keď nechceš ísť nechoď, možno práve po tej 30tke zistíš, že je to pekne využitý čas, a nie nejaká “trapošina” 🙂 ale na to príde človek až časom, tiež som bola taká
Ale ponuknuť sa potom z jedla z kosíka,ktore jeho mama nachystala ti uz pride celkom v poriadku? Ak si u nich a chodia cela rodina tak je slušnosťou sa prispôsobiť.U nas chodi 19r.syn,aj dnes pôjde a vies preco? Aby ma odbremenil,vidi,ze mam aj tak dost roboty.Tak sa skus ponuknut,ze pojdes len tybs frajerom a ona nech si zatial doma vypije kávu a oddychne.
Posvätenie nie svietenie, svietiš baterkou. Keď nechceš nechoď však ani nie ste rodina nikto ťa nemôže nútiť.
admini tu menia nezmyselne nazvy ktore su v povodne v poriadku ale tuto blbinu neopravia lebo naco.
u nas to je spojene uz aj so vzkriesenim vecer, takze ideme vsetci.
Ked som este byvala doma, tak som ako dospela chodila s bratom, lebo sa svatilo poobede a obrady vzkriesenia boli az vecer. Mama mala dost s chystanim jedla. Ako mali sme chodili vsetci.
U nás chlapi nikdy nechodili, len ženy. Možno sem-tam nejaký, ktorý sa držal sukne. Tak vezmi košík a choď len ty
S manželom chodime aj s celou rodinou. S priateľom by som nešla. U nás je to vylozene rodinná záležitosť.

svätit 😉
na vychode odkial pochadzam bol zvyk, ze chodi cela rodina spolu. Moj manzel sa vzdy tesil na toto kedze tu na strednom slovensku to nezazil.