Chodíte s rodičmi svätiť košík?
Priatel každy rok chce aby sme s jeho mamou išli svietit košik,no toho roku som si povedala že nejdem ani nahodou,ved nie sme male deti aby sme s nou chodili , ja nechodim ani s vlastnou rodinou,ale toho roku nejdem a nech sa postavi aj na hlavu pride mi to scestne v 25 a 30 rokoch chodit s rodicmi ,ako to mate vy ?
Nikdy som nebola, ani ako dieťa.
S košíkom chodila len babka, tá zomrela , skončilo svätenie košíka.
Ale u nás v rodine sa tieto sviatky nikdy nejak neriešili.
Neviem co je svietenie kosika
@vanilkovazmrzka Malo tam byt: Posvatenie kosika.
,,Posvätením predmetov vyjadrujeme, že ich chceme používať na Božiu oslavu - preto sa posväcujú liturgické predmety, rúcha, kríže, alebo aj jedlo, ktoré budeme jesť vo sviatočný deň."
A inac,tiez som si myslel,ze im nesvieti kosik.😎
Niekto to berie ako stratu času, niekto sa teší na čas strávený s rodinou, aj keď úplne neviem, čo je to svätenie košíka.. keď nechceš ísť nechoď, možno práve po tej 30tke zistíš, že je to pekne využitý čas, a nie nejaká “trapošina” 🙂 ale na to príde človek až časom, tiež som bola taká
Ale ponuknuť sa potom z jedla z kosíka,ktore jeho mama nachystala ti uz pride celkom v poriadku? Ak si u nich a chodia cela rodina tak je slušnosťou sa prispôsobiť.U nas chodi 19r.syn,aj dnes pôjde a vies preco? Aby ma odbremenil,vidi,ze mam aj tak dost roboty.Tak sa skus ponuknut,ze pojdes len tybs frajerom a ona nech si zatial doma vypije kávu a oddychne.
Ved si nan doma posviette baterkou 🤷♀️
Áno, svietiť košík, pekné💡💡💡🔦🔦🔦🕯️🕯️🕯️
Posvätenie nie svietenie, svietiš baterkou. Keď nechceš nechoď však ani nie ste rodina nikto ťa nemôže nútiť.
admini tu menia nezmyselne nazvy ktore su v povodne v poriadku ale tuto blbinu neopravia lebo naco.
košík sa svätí, svietil by, keby si doň dala lampu
No veď ani nevie že sa košík svätí nie svieti tak načo tam má ísť?
u nas to je spojene uz aj so vzkriesenim vecer, takze ideme vsetci.
Ked som este byvala doma, tak som ako dospela chodila s bratom, lebo sa svatilo poobede a obrady vzkriesenia boli az vecer. Mama mala dost s chystanim jedla. Ako mali sme chodili vsetci.
U nás chlapi nikdy nechodili, len ženy. Možno sem-tam nejaký, ktorý sa držal sukne. Tak vezmi košík a choď len ty
To počujem prvý krát a musím googlit aby som zistila čo to je.
S manželom chodime aj s celou rodinou. S priateľom by som nešla. U nás je to vylozene rodinná záležitosť.

svätit 😉
na vychode odkial pochadzam bol zvyk, ze chodi cela rodina spolu. Moj manzel sa vzdy tesil na toto kedze tu na strednom slovensku to nezazil.