icon

Čítali ste nový výskum Vladimíry Marcinko o pupočníkovej krvi?

15. okt 2024

Ahojte, čítali ste najnovšie zistenie od poslankyne Vladimíry Marcinko ohľadom pupočníkovej krvi?
Priznám sa, že ja som ju odobrať nenechala, ale mnoho mojich kamarátok áno na základe odporúčaní lekára, aké je to úžasne. Pričom za to dostávali provízie 🤢

vespertine
17. okt 2024

@tetapetra Ona sa ale nepýta na odber. Pýta sa, či sa bežne všetkým novorodencom nechá pri pôrode tá neodobratá pupočníková krv dotepať, keďže má benefity najmä pre to dané dieťa, ktorému patrí.

dooodka
17. okt 2024

Osobne som nad tým uvažovala, ale kvôli okolnostiam oboch pôrodov, sme to nevyužili, tak isto som mala veľmi vážne zdrav. problémi, a kedže pri najmladšej sestre moji rodičia nechali odobrať pupočníkovu krv, som sa informovala, či by to môjmu stavu pomohlo, samozrejme nie, ale lekárka mi hovorila, že dokázali vďaka tejto krvi, vyliečiť nejakého muža z cukrovky. Jedna vec je, že akt. je to biznis, druhá vec je, zme v tom má ruky SMER (voliči smeru, prosím nereagujte), tretia a posledná, ak by to bolo nespoplatnené, ako darcovstvo, dostupné pre každého, prípadne spoplatnenené normálnou cenovkou, nie 44 tisíc, myslím, že opodstatnenie by bolo, no ale toho sa my asi nedožijeme.

kittykat22
17. okt 2024

zaujimave. My sme chceli ale nevyslo to, pretoze sme nepresli dotaznikom. Bolo tam uvedene, ze v urcich rokoch nemohli rodicia pobyvat v Anglicku a to je obdobie kedy sme tam zili s manzelom. Takze nic z toho nebolo. Nevedela som o tom, ze je to hlavne obchod. Keby sme dotaznikom presli a platili by sme to, bola by som pekne vytocena ☹️ Neviem preco niektore z vas znevazuju mamicky ktore do toho isli s dobrym umyslom a zostali oklamane. Nie je problem v mamickach ale vo firmach a lekaroch. A je dobre, ze sa o tom hovori a pise 😡😡😡

tetapetra
17. okt 2024

@vespertine mozes to pochopit aj tak aj tak😏

simca06022011
17. okt 2024

no tak ja neviem, ja som si o tom hladala informacie pred porodom, 2010-2011 a bolo to zvacsa ospevovane... ako super vyhodne... po rokoch som sa v tom zacala vrtat viac, ale trochu uz aj po odbere, lebo mi prisiel papier a ober bol podla mna slaby, limit hmotnostny iba cca 40kg (?) atd.. ale vraj ziadny problem. Potom som pravidelne hladala, kde sa to vyuziva.. nic.. uz som bola podozrievava :D a pred par rokmi som bola priam vytocena, ze nechaju taktu spolocnost na ludoch len tak zarabat bez riadnej medializacie a riadnych informacii... Ja som rada, ze tuto temu vytiahli a dufam, ze sa tomu budu riadne venovat a prestanu tahat peniaze od zien.

@melanta ziadny odbornik nic v roku 2010-2011 mne nepovedal ani makke f ohladom dotepania nejakeho pupocnika, ani nic proti odberu pupocnikovej krvi, ja som o tom ani nepocula nikdy predtym (a na co aj? ja nie som lekar a ani na MK som nespavala aby som vsetko studovala), takze sa proste zeny zariadili podla odporucani, a informacii ktore dostali.. aj s ohladom na nejaku dajme tomu " poistku" atd.

anavixy
17. okt 2024

@anira5647 zalezi veru od personalu. U nas na SK… su aj lekari, ktori pred porodom s usmevom prikyvnu mamicke ako samozrejme pupocnik nechaju dotepat, po narodeni pockaju tak 20sek a s tym istym usmevom tej mamicke povedia, ze teda pupocnik uz dotepal (nedotepal…), takze mozeme odpojit babatko… su aj taki, co to proste maju v pazi, ale na poziadanie vyhoveju, su vraj aj taki, co stale tvrdia, ze to nie je dobre a su, chvalabohu, aj taki, co uplne automaticky polozia dieta na matku a NAOZAJ cakaju, kym pupocnik dotepe aj bez poziadania 🙏

heln
17. okt 2024

@anira5647 zalezi od porodnice a personalu. moja PA mi vysvetlovala, ze v tej danej porodnici nechavaju dotepat len chvilu, nie uplne a pokial su na to podmienky. v niektorych pripadoch nie je dobre nechat dotepat, ale preco, to si uz nepamatam.

ouwecka
17. okt 2024

Prekvapilo ma iba to ze je za tym aj fico inak som vedela a viem omnoho horsie veci o tom ktore este oma nezistila
V zahraničí sa to inak nerobi 😉

sova851
17. okt 2024
leniel
17. okt 2024

@melanta mna to tiez neprekvapilo. Ked ma s tym oslovili, hladala som informacie. Aj v zahranicnych zdrojoch. Od zaciatku to smrdelo podvodom, konecne to vyplavalo von.

leniel
17. okt 2024

@heln to je prave blbost. Totalne hoaxy maju nadrilovane, davno je to vyvratene. Najlepsia volba je nechat dotepat, uplne. Len sa im nechce cakat 🙄

lenyasa
18. okt 2024

no moja kamarátka na to doplatila. Jej detičky obe bohužiaľ mali a majú postihnutie. Použitie pupočníkovej krvi nebolo možné. Čiže nebolo mozne zachrániť ani jedno dieťa vďaka pupočníkovej krvi. Je to strašne keď sa trápite s dieťatkom, a to v čo ste verili že ho môže zachrániť nakoniec je iba vlastne cicanie peňazí z vás. Čo človek, ktorý má doma takéto dieťatko vie, že peniaze nazvyš nie sú. Je to smutné a poburujúce, že túto pravdu nik nepovedal, že je vlastne zbytočne ju odkladať. Lebo nemáte ani istotu či tie zmrazené bunky sa prebudia, a či to vôbec bude použiteľné. Ale berú obrovský peniaz za to že vám to skladujú pre prípad potreby. ☹

annm81
18. okt 2024

@lenyasa To bude podľa mňa ďalšia zaujímavá otázka vo vyšetrovaní - keďže sa krv využíva v experimentálnej neschválenej liečbe, ktorá zjavne danú kliniku živí, koľko krvi reálne skladuje? Či to nie je tak, že rodičia platia za uskladnenie a ak náhodou dôjde na situáciu, kde by bola nejaká možnosť využitia, klinika im oznámi, že bohužial, došlo k nejakej chybe a práve tá ich várka je nejako znehodnotená a nepoužiteľná.

simca06022011
18. okt 2024

@lenyasa tak ale zase to nebolo prezentovne ako vseliek podla mna...

annm81
18. okt 2024

Pre tie, ktoré nečítali blog ani ďalšie články a chcú stručné zhrnutie.

https://www.youtube.com/watch?v=swn20edtzNw
lenyasa
18. okt 2024

@annm81 môže byť tak ako píšete. Je to smutné .

twinflame
19. okt 2024

@annm81 pre dobro pani blogerky verim, ze vsetky tvrdenia ma zalozene namiesto pocitov a dojmov faktami a ak sa protistrana rozhodne branit, bude ich vediet dokazat tak, aby jej to neubralo na pokoji. Na zaklade vlastnej skusenosti by som vedela spochybnit niektore tvrdenia, v rozhovore vyhlasovane sa pausalne platne, napr. to, ze rodicky nevedia o tom, ze lekar bude za odber honorovany. Pri suhlase s odberom pred rokmi som podpisovala dokument, kde bolo transparetne uvedene, ze lekar bude za odber odmeneny.

doriiis
19. okt 2024

@twinflame ....to je jedna vec.Druha vec je,že prečo by nemal byť odmenený? Vykonáva úkon,nad rámec svojich povinností.Nadstandartny úkon,za ktorý si niekto zaplatil.Aj na jeho šikovnosti záleží,či sa odber podarí.Tak prečo by nemal byť odmenený?

twinflame
19. okt 2024

@doriiis Suhlas. Zatial je tema pohanana skor emociami ako faktami, tvrdenia su viac vseobecne ako konkretne. Pozriem si co nastane, ked sa niekto zacne dozadovat dokazov a faktov na podlozenie vsetkych tvrdeni, ktore v tisickach zien vratane mna zasiali pochybnost.

doriiis
19. okt 2024

@twinflame ....vo mne to nezasialo nič.Tento počin pani poslankyne bude zabudnuty.Povazujem to za taký pokus o ukázanie, ze si svoje peniažky z parlamentu zaslúži,vykázala činnosť,na istý čas má pokoj.Odfajknute.
Ten,kto má rozum verí vede,výskumu a lekárom a nie politikom a ľuďom,ktorí otáčajú svoje postoje podľa vetra jak fuka

marca12
19. okt 2024

@doriiis Ty zrejme nepoznas pracu spominanej pani poslankyne. Ona je jedna z mala poslankyn,ktora to robi srdcom a z presvedcenia a nie pre peniaze. A uz vobec nie pre 5 minut slavy.

annm81
19. okt 2024

@twinflame zdroje má v blogu. Stačilo si ho otvoriť pred tým, ako začneš tárať o samých emóciách namiesto faktov. Najzavažnejšie tvrdenia, teda prepojenia na politikov, je ľahké overiť si kedykoľvek. Jej doterajšia práca nedáva zámienky predpokladať, že si vymýšľa. Pochopiteľne neuviedla verejne mená konkrétnych žien, ale to je štandardný a opodstatnený novinársky postup. Odkiaľ ty máš tvrdenia, že ženy o províziách vedeli? Lebo ty ako lekár si to oznamovala? Alebo ty ako pacient si bola informovaná? Uvedomuješ si, že kým jej stačí na dokázanie jej tvrdenia jeden jediný prípad existencie takej praxe, tebe tvoj prípad(y) na dokázanie neexistencie takej praxe nestačia? Tomu sa hovorí logika, nie poháňanie dojmológiou.

annm81
19. okt 2024

@doriiis Ďalšia, čo má problémy čítať? V blogu má odkazy na medicínske autority zo zahraničia. K tomu sa ešte, pod verejným nátlakom spôsobeným Marcinkovou, pridalo aj vyjadrenie slovenskej autority. Takže ako vravíš, stačí veriť vede, výskumu a lekárom.

twinflame
19. okt 2024

@annm81 ako pisem, pozriem si ako sa pani blogerka bude branit faktami a ako ich dolozi ak to od nej bude dotknuta strana vyzadovat. Snad k tomu dojde.

doriiis
19. okt 2024

@annm81 ...tak znova sa opýtam.
Keď to má byť článok bez emócií,bez potreby vyvolať senzáciu a podať pravdivé informácie každému,koho sa to týka,aby sa mohol objektívne rozhodnúť.
Prečo nie sú v článku spomenuté aj úspechy tejto liečby? 29 úspešnych prípadov SLOVENSKYCH deti,ktorým bola podaná pupočníkova krv z verejného registra a úspešne? Ďalšie pripady súrodeneckých darovaní? Príbeh chlapca z ČR,ktorému pomohla jeho vlastná krv?Kde sú linky na tieto články? Vyjadrenia tých odborníkov,ktori pri tom boli?
Je pekné,že sa tu niekto tvári,že pomáha a otvára oči,ale podsuvanie jednostranných informácií nie je etické,spravodlivé a smrdí manipuláciou a hrou na city.
A kľudne velebte túto pani ďalej.Takto jeden férový a nestranný článok nevyzera

twinflame
19. okt 2024

@doriiis presne vystihnute moje myslienky, uplne suhlasim

fido69
19. okt 2024

@doriiis napísala "Prečo nie sú v článku spomenuté aj úspechy tejto liečby? 29 úspešnych prípadov SLOVENSKYCH deti,ktorým bola podaná pupočníkova krv z verejného registra a úspešne? Ďalšie pripady súrodeneckých darovaní? Príbeh chlapca z ČR,ktorému pomohla jeho vlastná krv?Kde sú linky na tieto články?"

Môžeš dať linky na úspešné použitie pupočníkovej krvi? Pretože to je práve problém. Firma nevie dostatočne dôveryhodne dokladovať zmysel celého sukromného registra. Teda okrem svojeho vlastného prospechu. 😉

twinflame
19. okt 2024

@annm81 prave, ze aj cele stanovisko uvedene na stranke EK na ktore blog odkazuje v tejto vete “Práve na základe vyššie uvedených poznatkov Európska komisia vydala negatívne stanovisko” som citala. Bolo uverejnene v roku 2004! pred !!!20 rokmi!!! Ako je to stanovisko relevantne k dnesnej situacii? Veda sa odvtedy nikam neposunula?

fido69
19. okt 2024

@twinflame napísala "“Práve na základe vyššie uvedených poznatkov Európska komisia vydala negatívne stanovisko” som citala. Bolo uverejnene v roku 2004! pred !!!20 rokmi!!! Ako je to stanovisko relevantne k dnesnej situacii? Veda sa odvtedy nikam neposunula?"

Veda sa určite posunula, ale tom stanovisku sa za 20 rokov vôbec nič nezmenilo. 😉

twinflame
19. okt 2024

@fido69 pravda, na stanovisku sa nic nezmenilo, za 20 rokov sa vsak celkom iste zmenila jeho relevantnost k dnesnym okolnostiam a odvolavat sa na 20 rokov stare stanovisko je pre tych, co si casovy odstup nevsimnu, zavadzajuce