Čo by ste očakávali od lesnej škôlky?
Čo by ste očakávali od tohto typu škôlky ? Prijali by ste takúto škôlku vo vašom okolí?
@borabalazova dakujeme za oboznamenie velmi poucne.Vlastne aj riaditelia skolok usetria, ked nekupia IT
@luccija Ak by som chcela pokračovať v sarkazme, napíšem, že ak nenakúpia, IT firmy a dealeri nebudú mať zisk... BTW ja nie som zamestnanec škôlky.
@borabalazova To, čo popisuješ, robia deti predsa tiež, nikde som neuviedla, že IT tabuľa má nahradiť priame pozorovanie, skúmanie. Uviedla som zopár príkladov, ako je možné využívať IT tabuľu v škôlke, možno nie najšťastnejších, boli to prvé, čo ma napadli. V každej téme, kde preberajú maminy, kedy dať dieťaťu do rúk mobil a na akú dlhú dobu, ako dlho je vhodné pozerať TV, píšem to isté, čo si uviedla ty. Nemusíš mi popisovať rozdiely medzi kreslením na papier a na IT tabuľu, ja ich ovládam, tiež o psychomotorickom vývine detí viem možno viac, ako si myslíš. Ja tu neprezentujem IT technológie ako jediný spôsob, ktorým sa dá deti niekam posunúť, iba som reagovala na príspevok, kde bolo uvedené, že IT tabuľa je v MŠ zbytočná. S tým rozhodne nesúhlasím.
@borabalazova to som pochopila, lebo ucitelka by to nenapisala IT je dobry pomocnik
V každom prípade je lesná škôlka rozšírením možností škôlkárskeho vzdelávania, niekomu vyhovuje, niekomu nie, určite ale potrebuje klientelu, t. j. dostatok ľudí, ktorí chcú tento typ alternatívneho vzdelávania voči štátnemu systému zaplatiť. Čiže druhá autorkina otázka nie je celkom správne formulovaná a mala by znieť: vedeli alebo chceli by ste tento typ škôlky zaplatiť? A potom by zrejme naša debata pokračovala o možnostiach, financovaní a nastavení štátneho systému, kvalifikácii, motivácii a plate učiteliek v materských školách, a paralelnej realite nadšencov a vizionárov na strane pedagógov/sprievodcov a rovnako aj na strane rodičov, ktorí vidia vzdelávanie malých detí úplne v iných dimenziách a kvalite.
Pozrela som si link co dala kocka a za mna uplne neprijatelne, cisto bio eko klubik, ale isto to nie je vzdelavacia institucia. Akoze cely den / rok sa suchtat po lese? Uroven takychto predskolakov musi byt tragicka.
bola som ucastna jedneho dna v lesnej skolke. naivne som si myslela, ze vedu deti k laske k prirode, ucta k lesu, zvieratam, stromom, vnimanie prirody, ticho, zvuky lesa, rozpoznavanie listov, vtacich zvukov…ano, nejake reci okolo toho boli.
ale podstatou toho celeho bolo ze sa deti vydivoceli v prirode kde nikomu nevadil a nikoho nerusil, krik, vresk..rodicia samozrejme spokojni, lebo sa im domov vratia sice spinave ale dostatocne fyzicky unavne deti. (tie palice a konare, s ktorymi sermovali ich synovia, obcas zapichnute do brucha, tie sa nespominaju)
obalit do peknych reci sa to da. ale chudak les..
@modrava nemôžeš predsa paušalizovať na základe jednej skúsenosti, je lesná škôlka a lesná škôlka, štátna škôlka a štátna škôlka, aj súkromná škôlka a súkromná škôlka a rozdiely bývajú priepastné
@elizabet173 pausalizujem? moja skusenost, moj dojem, moj prispevok do debaty 🙂
@modrava pracovala som v lesnej škôlke a následne tam syn 3r chodil (už som tam potom nepracovala) a táto naša lesná škôlka skutočne viedla deti k láske k prírode. syn sa naučil rozoznávať druhy stromov (podľa listu, kôry a pod), druhy rastlín, celkovo všeobecný prehľad o svete, fungovanie počasia a klíma, vesmír, ľudské telo... učili sa o tom zaujímavou formou a bavili sme sa potom aj doma. mali aj rôzne učebné pomôcky.
na jednej strane by som očakávala viacej predškoláckych aktivít čo sa týka vypĺňania zošitov/papierov - aby si deti zvykli aj na tento typ aktivít, ktoré budú mať aj v škole. ale na druhej strane malý má úžasnú jemnú motoriku, zošitov vyplnili na môj vkus málo, ale veľa tvorili s drôtikmi, korálikmi, papierové výrobky, rôzne druhy maľovania a pod... čiže síce nerobili toľko zošitov, ale robili aktivity zamerané na rozvoj jemnej motoriky. zošity sme si priebežne vypĺňali doma, čiže návyk takejto aktivity do školy má, ale to je moja zásluha... malý bol aj na psychologickom posudku a je na tom veľmi dobre.
celkovo dobrú lesnú škôlku si predstavujem ako škôlku s dobrým prístupom k deťom, situovanú v prírode a možnosťou chodiť do prírody, ale zároveň aby mali deti aktivity, ktoré ich rozvíjajú a mali by ich aj v kvalitnej štátnej/súkromnej škôlke. nepredstavujem si to ako stráženie detí v lese (i keď verím, že existujú aj také škôlky, no to by sme vedeli takto opísať aj niektoré štátne škôlky, ktoré len strážia a deti nič nenaučia).
@trinneo Detto :D
Ináč, po mojich reálnych skúsenostiach s hľadaním ešte jasličiek a teraz aj škôlky pre môjho syna (napokon sa vhodné jasle aj škôlka našli), tak po preštudovaní vymakanej internetovej stránky, prehltnutí horkej sliny po zistení ceny a najmä podmienok platenia v čase neprítomnosti dieťaťa pre chorobu či zatvorenia škôlky kvôli pandémii hocičoho (čo teda objektívne nemôžem ovplyvniť) no ale dobre, beriem aj chápem.... by som teda očakávala vkusnú a čistú budovu blízko mesta, ale zároveň niekde v lesoparku, v ktorej by mali usmievavé, spokojné učiteľky, ktoré ma nečakajú poobede, ak idem po dieťa 45 minút pred koncom s kabelkou v ruke zo zhasnutými svetlami a cengajúcim zväzkom kľúčov, vlastnú kvalitnú kuchyňu prispôsobenú rôznym diétnym požiadavkám aj pre deti s intoleranciami a alergiami, obrovský (ale samozrejme bezpečne ohraničený) priestor v prírode, veľa stromov, kde by mali drevené preliezky a možnosť sa vybehať, byť deťmi, byť v prírode, samozrejme nejaké tie aktivity primerané veku..
V realite by ma pradepodobne čakal bývalý rodinný domčúrik v strede mesta s mini pidi záhradkou so zámkovou dlažbou, ktorá bola pôvodne dimenzovaná na jeden prenosný grill, s od slnka vyblednutými plastovými šmýkačkami s Dráčika a toto by sa mi snažili predať ako "my s deťmi chodíme veľa vonku na prechádzky" a zdravá strava by akurát prifrčala na dodávke s nápisom "Zuzkina jedáleň + tel. číslo". Možno ešte obrovský nápis na fasáde, ako "Montesori" či "Waldorf" pomlčka lesná škôlka... :D
@modrava predpokladám, že si navštívila len túto jednu, nie viac lesných škôlok, alebo? Tiež som bola v súkromnej škôlke, kde by som dieťa nedala ani náhodou, ale nemôžem tvrdiť, že všetky súkromné škôlky sú k ničomu, lebo som bola aj vo výborných.
@elizabet173 ak si moj prispevok precitas 1x, 2x, 5x, 10x… ja stale pisem o jednej skolke
@modrava ok

@luccija žiaľ, som sama. A rodičia sú z toho ešte nadšení, ako učiteľky zvládli upokojiť deti bez kriku 🤦♀️ predtým mali učiteľku, ktorá strašne kričala. Nová nekričí, ale dcérka pozná Disneyovky, Patrolu, Smolkov, Masu a medved... Ale dávam ju tam max 10x do mesiaca, chodí tam za kamarátkami.