icon

Čo by ste urobili vy?

25. aug 2022

Ahojte žienky. Mám taký ani nie problém len ma zaujíma, čo by ste spravili vy. Pred 2 dňami v práci v obchodnom centre kde pracujem ako keby v takom “ostrovčeku”, mi prišli asi dvaja 10 ročný rómovia s prosbou, či si tu môžu odložiť veci. Ten “ostrovček” má 2x2 metre reálne, máme tam malu skrinku pod linkou na veci ktorá bola plná, tak proste nechali igelitku pri dvierkach. Pár sekúnd čo som im teda povedala, že dobre tak som mala z toho zlý pocit, že si jednoducho pre to neprídu.. predsa len, keď si niekto niekde chce niečo odložiť, tak to býva na palr minút max 1-2 hodiny… Áe oni prišli okolo 9:00 a ja som končila o 18:00 a jednoducho som to vyhodila.. bola to igelitky s nejakým oblečením a strasne mi to tam smrdelo…No a dnes, keď robila kolegyňa tak tam prišli, že či tu majú tu igelitku… PO 2 DŇOCH…samozrejme že ona o tom vedela a povedala že tu nič nieje a chalani že či nemá na mna kontakt a ona stale že nie nie nie..no a odišli.. zajtra idem do práce a bojím sa celkom, že tam za mňou prídu aj s rodičmi a budú agresívny a tak..neboli to zrovna takí tí slušní rómovia z nášho mesta…lebo že dnes tam boli aj s mamou…možno sa smejete že čo z toho robím ale ja vždy stresujem aj keď nemám dovod 😅

monuska112
27. aug 2022

@bilberryday moralne ospravedlnenie coho??? ze ona nema zodpovednost za smradlave veci ktore si chlapci naschval nevyzdvihli a este ju mozno aj budu vydierat psychickou manipulaciou ci priamo strachom, aby na nej ryzovali?? ona nieje moralne ani pravne vinna za to co sa stalo, zodpovednost za veci aj za dalsie nadväzne ciny (ze pride komunita robit bordel) nesu ti chlapci. preco mas potrebu robit z autorky vinnika? ty hypoteticky alebo tvoje deti, ak by si si odlozila veci niekde, nevyzdvihla dva dni, bola by to tvoja chyba ci uschovne? tiez by si sa citila byt opravnena za vymahanie a agresie s tym spojenej? alebo by si si priznala, ze no hold mala som si to do siestej vyzdvihnut? ak by to spravili tvoje deti a potom pytali nejake vymyslene telefony, tiez by si ich v tom podporila?

merlinja
27. aug 2022

@bilberryday aké morálne ospravedlnenie !? Veď nič neurobila, oni sa ju snažili obabrať a ešte sa jej vyhrážajú, ja už tomu fakt nerozumiem. To sa ako mala ospravedlniť a po 100 im dať. Ako určite si odložíte drahý mobil niekde. Však ho zoberiem do ruky, do vrecka dám. A v taške bolo len oblečenie, staré ako písala. Neviem, dnes je všetko akosi naopak.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
merlinja
27. aug 2022

@bilberryday OK mala by nahradiť, ale dala si niekedy romovi niečo?! No skús a už sa ich nezbavíš. A ako by si ohodnotila cenu toho oblečenia? :o)

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
autor
27. aug 2022

@bilberryday pani…ocividne mate v hlave len to ze ked su to rómovia a nie biely tak by sa nieco inak riešilo…ano riešilo keby to boli slusny rómovia nic neppviem…to snad nemate u vas v meste ako vsade domov ktory robia bordel, maju vela priestupkov a maly chalan ocividne aj dobru bitku ked mal jazvu na pere a nose ?kde ske aby sme boli na takychto mily ? Pochybujem ze by ste boli v pokoji a v úplnej pohode pri takychto..

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
samik88
27. aug 2022

@bilberryday bohužiaľ pri rómoch sa odosobniť nedá . Človek,ktorý žije na Slovensku musí predsa mať skúsenosti s takýmito cigánčencami a neobhajovať ich chovanie a neotáčať to hneď na bielych. Presne preto tu máme taký systém ako máme ,kvóli takýmto ľuďom ako ste vy. Každý to vidí ,tak prečo ich obhajovať? Ich zámer bol jasný ,len slepý to nevidí. Áno ,samozrejme je autorka na chybe ,že zobrala tie tašky od nich ,určite to už do budúcna neurobí ,ale robiť jej nejaké morálne výčitky podľa mňa nie je na mieste .

merlinja
27. aug 2022

@bilberryday omg, más v blízkosti nejakých romov, máš s nimi realnu skúsnosť? Či si len svoje hudieš. Áno, dala som veci aj bielym deťom a mám skúsenosť aj s tými druhými. Tak prepáč. Poznám aj slušných s VŠ - mám kolegu. Ale povedzme si pravdu väčšina je neprispôsobivá a úprimne, je to aj naša vina.My sme ich na to naučili, lebo radšej im ustúpime, dáme, .... len aby nekričali, nevyhrážali sa nám, nebáli sme sa ..... Je na hanbu, že ešte aj policajti majú pred nimi "rešpekt" - lebbo jednanie s nimi sa inak posudzuje ...
A mimochodom, používaš termín biely - tak ak čierny je rasistické to už nebude rasistické tiež, či ... ? Či zas dvojitý meter.
A tiež neznášam označenie "neróm" V ich jazyku róm vraj znamená človek. To ako ja som nečlovek, či?
Ach jaj!

fadama
27. aug 2022

@merlinja nepíš hovadiny, rom je cigán, nie človek.

autor
27. aug 2022

@bilberryday nie nebojim 😂

autor
27. aug 2022

@bilberryday to by sa potom bal kazdy druhy lebo kazdy ma zrovna s týmito problemy, ja som o tom nevedela az od sbs a veducej

simona20201309
27. aug 2022

@bilberryday už tretí ci štvrtý deň mi dvíhaš tlak tvojimi primitívnymi príspevkami o ciganoch!!! Chod si s tým niekam do Bruselu, ale tu na Slovensku si svoje názory strc do vrecka. Všetci vieme, ze sú aj slušní Rómovia. Všetci vieme, ze aj medzi bielymi sa nájdu,,pripady". Ale v priemere je to neporovnateľne a nebudeme sa tu steklit za uška Roman!!! Ak nevieš, o akých cigánoch píše autorka, tak sa nevyjadruj!!! Chod do osady a angazuj sa
Začni im pomáhať! Začni ich vzdelávať a urob všetko preto, aby sa ich status zmenil! Zmeň ich životy. Nech sa páči. Rob niečo.
Poznam pár ľudí, ktorí boli takí nadšenci ako ty, a ani nie po mesiaci pochopili.....
Autorka, absolútne sa tým viac nezaoberaj. Najbližšie povedz ze ty o ničom nevies a nikto ti tak nič nenechal a nech ti dajú svätý pokoj. Garantujem ti, ze keď na nich zvýšiš hlas, sprataju sa raz dva.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
simona20201309
27. aug 2022

Absolútne na to zabudni! Nebudeš sa pre nejakú bandu teraz triasť! To ze tam nechali nejaké handry je ich vec. Nikto iný nie je zodpovedný za ich osobne veci. Ešte raz, nech ta s tým NEOTRAVUJU!!! a ak majú problém, posli ich za vedenim a nech si zisťujú podla kamier, kde skončila ich taška.
.... ešte žeby ma sikanovali nejaké ciganiska v práci!!!!! Vyvrieskala by som ich nech zmiznú okamžite, lebo musím robiť aj na ich lenivé zadky!

simona20201309
27. aug 2022

@bilberryday ty hovoríš O NICOM. O akých morálnych zásadách tu trepes??? Žiaden normálny človek si nenechá tašku v obchode pri cudzom človeku a nenechá ich tam deň.... Nemáš šajnu o tom, čo je morálka, čo sú morálne zásady. Tvoje príspevky sú totálne od veci.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
simona20201309
27. aug 2022

@bilberryday teba sa ako týka? Dotýka sa ta, ze niekto píše o tých deťoch ako o ciganoch?
Vytáča ma, keď niekto hlada vo všetkom rasizmus. Chytila si autorku za slovíčko a celú diskusiu rozoberas to, že to boli deti a nie cigani. Nepochopila si podstatu. Biele deti si ju po práci nepockaju. Ja som za celý svoj život NIKDY nemala problém s bielymi deťmi a NIKDY som sa ich neobávala keď išli banda oproti mne. Za to s ,,romskymi detičkami " som si užila až až.
Rozdiel medzi bielymi deťmi a romskymi deťmi z osad je velky. Vedeli by ti o tom rozprávať učitelia, ktorý učia v osadach, sociálny pracovníci, zdravotné sestry . . .
Takze považujem za úplne normálne, že autorka podotkla ,,cigani", lebo hneď je každému jasné, že z toho bude problém.

monuska112
27. aug 2022

@bilberryday vobec to nieje poznacene romami, ak by to boli biele deti, co tam nechaju smradlave handry a potom vymyslaju ze tam mali drahe i-Phony, co sa zmeni??? jednoducho su nejake pravidla a tie platia jak pre bielych tak pre ciernych, rozdiel by bol vsak v tom ze (a to musim zopakovat ze nenavidim rasizmus) ze biele deti by do toho netahali celu komunitu a ich mater by nebola agresivna a nemanipulovala by strachom. ak ano zase by sme to museli oznacit ako "zverba" pri com je upulne jedno ci sa jednu o bielu alebo ciernu zverbu. deti poziadali o pomoc pomoc bola v zmysle ano nechajte si do siestej, nedodrzali pravdla - ich chyba. poskodenie cudziaho majetku? krestanstvo? akeho majetku? zaprdenych handier najdenych pravdepodobne na smetisku? ake krestanstvo? ked ta biju nastav druhe lico? ak niekto zije tymto motom, nech sa necuduje ze jeho zivot je v troskach a jeho jedinou nadejou je pan Boh. sory ale dnes uz aj cirkev vie, ze niektore veci z biblie treba brat s rezervou...a neviem preco by sme vobec mali vychadzat z toho ze autorka je krestanka, to ze aj je niekto krestan neznamena ze podporuje nasu sahlu cirkev (bez urazky ano robi nejake pekne veci ako charitu a nepotrebujem aby sa do mna teraz vsetky veriace obuli) jedno je vsak iste, cirkev manipuluje strachom, cirkev mari vsetku pracu psychologov (moja vina moja vina moja prevelka vina, odpust ze som zhresil myslienkami slovami skutkami a zanedbavanim dobreho) ano ja som za kazdych okolnosti chybny skodny, vinny a jednoducho retard za kazdych okolnosti....este raz, decka sa dopustili chyby, autorka pomoci. decka nesu za vzniknutu situaciu dosledky, nemala by to byt autorka. a okamzite by som sla na tu policiu minimalne preventivne keby sa uz aj viac neukazali. su to podvodnici, a to treba zastavit. nabuduce sa ich niekto realne zlakne a iba im da info, ,ze im to prechadza a ze si to mozu dovolovat dalej.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
monuska112
27. aug 2022

@bilberryday ty sa nerozculujes, ty si ta co vsetkych rozculuje 😅😅

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
monuska112
27. aug 2022

@bilberryday ale uz sa predsa vedelo, koho je to vina a teda jednoznacne nie autorkina, takze preco by mala platit "skody"?

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
monuska112
27. aug 2022

@bilberryday neprekrucaj a nevymyslaj, je to vysvetlene hned v uvodnom prispevku. ak to tam nevidis, problem bude asi tam kde ho maju aj tvoje moralne hodnoty. - v tvojej hlave

autor
27. aug 2022

Žienky, už to nechajte tak, užite si este pekne vikend✌🏼

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
stary_ujco
27. aug 2022

Len pristup na tuto v zahraničí davno prekuknutu fintu a po ponuke akehosi vyrovnania zrazu zistis, ze dnu bol ajfon aj penazenka, mesačník a zlate šperky po babičke...