icon

Ako sa nezapájať do klebiet v práci

24. jún 2026

Mám jednu kolegyňu, ktorá nie je zlý človek ale... Občas rieši druhých ľudí. Napríklad povedala o jednej kolegyni, ktorá pracuje pre našu firmu v inom meste, že veľa toho nespraví a držia ju tam "z iného dôvodu". Neviem, či ona vo voľmom čase počíta, koľko toho iní spravia, lebo ja to vôbec neriešim. Ďalej spomínala, že aj šéf sa na ňu už sťažoval.
O jednom kolegovi povedala, že sa nestará o deti, iba jeho manželka sa vraj stará. Ona ho pritom súkromne ani nepozná. O ďalšej kolegyni, ktorá z firmy už odišla, rozpráva, že bola lesba a nemala deti, tak sa starala len o seba. Ďalšia jej vraj robila zle a mala kvôli nej stresy atď. O jednom kolegovi utrúsila, že ma otrasnú angličtinu.
Keď niekto z firmy odišiel, chce hneď zisťovať prečo a zaťahuje do týchto diskusií aj mňa. Napríklad odišla jedna slečna z výroby, ale mne je to jedno. Ja to nepotrebujem vedieť.

Minule som prišla do práce taxíkom a ona sa ma pýtala, ktorým autobusom som šla a ako dlho mi to trvalo.... Nechcela som je to povedať, tak som si niečo vymyslela, lebo by to mohla použiť proti mne... Snažím sa jej vyhýbať, ako sa len dá, ale nie vždy sa to dá. Ona rieši veci, ktoré ma vôbec nezaujímajú, napríklad, že kto je kedy online a koľko spravil práce.

Aby som jej len nekrivdila, vie oceniť aj to dobré na ľuďoch.

motylik2559
24. jún 2026

@anonym_autor Ahoj, mala som kedysi podobnu kolegynu. Ked sa to zopakovalo asi 4ty krat,ze mi potrebovala vypravat na inych svoje uzasne nazory a postoje, tak som sa jej napriamo opytala, ze ci uz ma krajsi a plnohodnotnejsi den, ked poohovarala aj napriek tomu,ze ma jej dezinformacie vobec nezaujimaju🤷‍♀️😄 No a odvtedy dala pokoj. A bolo mi u riti, ci ma niekde okydavala. Ludia sa ku mne chovali rovnako. Az jedneho dna odisla, lebo si tymto spravila na pracovisku taku zlu povest, ze uz sa jej vyhybala aj sefka, ked s nou nic nemusela riesit😂😂 Takze skus napriamo jej povedat🤷‍♀️😂

anonym_afc090
24. jún 2026

@anonym_autor
Normálne jej povedz, že nemienia riešiť iných ohováranim. Tiež sme boli veľká firma cca 300 ľudí v hale - teda taká "väčšia rodina". Tam sa toho teda premlelo a zo zopár kolegyňami, z ktorých sa však rýchlo stálu kamošky, sme občas oretriasli aj nejaké drby. Aj pravidelné 😂 ale také štýlu - počula si o xyz, že... . Ale nikdy nikto nebol z nás zákerný, falošný. Nik nerobil zle druhým. Hlavne jeden kolega bol bohovsky, ten vedel snáď o všetkom čo sa komu stalo 😁. Aké teda neriešil nik z nás či sa iný stará o deti, nikoho orientáciu ani ako ovláda reč. To bolo tam skôr o vzťahoch a podobne. No i keď sme vedeli o nejakých vzťahoch na pracovisku, jazdy bol taktny a neryoal do nikoho. Mali sme tam jednu vyslovene farbu a tej sa huba nezastavila. Nik ju preto nemusel, no ona ti dokázala úplne vyplniť mozog svojimi blabolami v kuse. Tej bolo plno všade, kam prišla a nie zrovna v dobrom.
Mali sme takého špeci kolegu, ten pozeral snáď po všetkých ženách tam. Doslova nás vyzliekla pohľadom. Jeho kolega kamoš mal nejaké debilné otázky ohľadom mňa. Robili sme s priateľom v tej firme obaja. Môj priateľ len hľadel ako si dovoľuje ten tretí kolega sa také intímnosti pýtať. A ten, čo vyzliekla pohľadom, ten ho zdrbal, či mu nie je sprosté takto sa pýtať a že ho do nás nič nie je.
Takže i keď mal svoju vadu, mal viac charakteru ako ten ulisák.
Pokiaľ by som mala takú kolegyňu ako ty, povedala by som jej, že má absolútne iný nezaujímajú a nebudem počúvať také kravovina, nech tým otravuje iných. Načo ti je taká "kamoška"? Myslím, že keď jej povieš 5x, že ťa to nezaujíma, mohla by pochopiť. Opýtaj sa jej, či ti nevue povedať aj niečo normálne?

domkakvet
24. jún 2026

@anonym_autor aj nadalej sa jej vyhybaj.

muchotrafka298
24. jún 2026

Vyhybaj sa jej, nedaj sa zatiahnut do jej klebiet a intrig. Ziadne sukromne veci jej nerozpravaj, pracovne, pripadne neskodne small talks o pocasi alebo zlavach v obchodoch.
Ked Ti zacne rozpravat veci, rob si nieco svoje, nepocuvaj ju, ju to prestane bavit, ked nebudes reagovat. Alebo odid z miestnosti.

anonym_372586
24. jún 2026
@muchotrafka298

Vyhybaj sa jej, nedaj sa zatiahnut do jej klebiet a intrig. Ziadne sukromne veci jej nerozpravaj, pracovne, pripadne neskodne small talks o pocasi alebo zlavach v obchodoch.
Ked Ti zacne rozpravat veci, rob si nieco svoje, nepocuvaj ju, ju to prestane bavit, ked nebudes reagovat. Alebo odid z miestnosti.

@muchotrafka298 Takto presne fungoval aj jeden môj kolega. A potom sa čudoval že ho nevoláme na spoločné posedenia na pive 😅

muchotrafka298
24. jún 2026
@anonym_372586

@muchotrafka298 Takto presne fungoval aj jeden môj kolega. A potom sa čudoval že ho nevoláme na spoločné posedenia na pive 😅

@anonym_372586 vies co, mna pracovne skusenosti a roky praxe a prace s roznymi ludmi naucili, ze najlepsie je nerozpravat o sukromi vobec nic, nedat sa vyprovokovat k intrigam. A co ze ma nikto nevola na pivo. Mne to nechyba. Ja sa do prace nechodim kamaratit, ja tam chodim zarabat peniaze. Mna sexualny zivot kolegov a kolegyn nezaujima, tak isto ich sukromie. Robim si svoje a hotovo.

anonym_372586
24. jún 2026
@muchotrafka298

@anonym_372586 vies co, mna pracovne skusenosti a roky praxe a prace s roznymi ludmi naucili, ze najlepsie je nerozpravat o sukromi vobec nic, nedat sa vyprovokovat k intrigam. A co ze ma nikto nevola na pivo. Mne to nechyba. Ja sa do prace nechodim kamaratit, ja tam chodim zarabat peniaze. Mna sexualny zivot kolegov a kolegyn nezaujima, tak isto ich sukromie. Robim si svoje a hotovo.

@muchotrafka298 Ja sa rád bavím aj o ľudoch, neschopných šéfoch, aj kolegoch, aj prúseroch, aj chybách, aj srandách. A ono sa človek veľa vecí dozvie, ktoré mu potom pomôžu aj pri riešení tých pracovných problémov prípadne sa vie na veľa vecí dopredu nastaviť.
Tí čo sú tam ako "sám vojak v poli", s nikym nič a maximálne trápna debata o počasi v kuchynke, potom zrazu veľakrát sú rozčarovaní, že prečo im niečo nevyšlo. No prečo, lebo tento šéf to očakáva že to urobíš takto, lebo ani tomu kolegovi z piva to nevyšlo a posral to rovnako ako ty. Ty si tomu už mohol predísť atd.

autor
24. jún 2026

Práve mi od nej prišla správa, že či som dnes nepracovala. Lebo je veľa nevybavenej roboty. Predtým takto ohovárala bývalé kolegyne. Nikdy nič poriadne nerobili, všetko ťahala ona. Dúfam, že nenašla túto diskusiu na MK. :D

anonym_415aa2
24. jún 2026

Jana, je mi nepríjemné, keď ma zaťahuješ do týchto sedliackych rečí. Mňa to nezaujíma a teba by nemalo tiež.

simca06022011
24. jún 2026

no mne tieto kecy pridu skor take trapnejsie o nicom recicky... skor konstatovania ako ohovaracky, to su veci co bezne ludia rozoberaju... ja by som to neriesila, proste ok.. skor tvoje obavy povedat, ze si prisla taxikom do prace mi pridu divne a ze mas obavy ze toto proti tebe zneuzije
Ja osobne v praci ak nemam chut komunikovat, sa usmejem a pracujem, proste nereagujem alebo poviem, ze sa potrebujem sustredit a nieco spravti a nekecam. Ak je niekto fakt ze otravny tak sa vyberiem napr na toaletu, kavu a tak :D Ja si zase myslim, ze rozoberat aj inych ludi, kto co ako...
Inak mne pride prirodzene zaujimat sa preco nam odchadzaju kolegovia, ludia z prace atd...

simca06022011
24. jún 2026
@anonym_autor

Práve mi od nej prišla správa, že či som dnes nepracovala. Lebo je veľa nevybavenej roboty. Predtým takto ohovárala bývalé kolegyne. Nikdy nič poriadne nerobili, všetko ťahala ona. Dúfam, že nenašla túto diskusiu na MK. :D

@anonym_autor a je vela nevybavenej roboty? :D inak ona je nejaka veduca, alebo ake tam mate funkcie, ked kazdeho kontroluje?

autor
24. jún 2026

Nie je toho vela. A nie je ani veduca, skor hodnoti, kto kolko robi, ale neviem ci to hodnoti objektivne. Skor nie.

veroni2
25. jún 2026

@anonym_autor narovinu, slusne a v pokoji povedat, ze tie temy idu mimo teba. Alebo ked povie nieco negativne o niekom, vyzvi ju aby teraz povedala nieco negativne o sebe. A to za kazdym. To ju mozno zastavi.

anonym_e76d82
25. jún 2026
@anonym_autor

Nie je toho vela. A nie je ani veduca, skor hodnoti, kto kolko robi, ale neviem ci to hodnoti objektivne. Skor nie.

@anonym_autor povedz jej ze mas vela roboty, popripade daj sluchadla na usi a rob. Ked jej nechces napriamo povedat aby bola ticho, tak nereaguj, a rob si popri tom ako ona rozprava

anonym_3ade91
25. jún 2026

Aj u nasich znamych sa rozpravy o inych klasifikuju ako Ohovaraniie🤣 tak cumte do ohnicka 🔥 a po hodinach mlcania odidte bez rozlucky, mongolci ze to tak maju. Este stale sme tvory spolocenske, mozno posledne generacie co sa rozpravaju a neustrazia si hranicu, takt, diskretnost, odtial-potial.

autor
25. jún 2026
@anonym_3ade91

Aj u nasich znamych sa rozpravy o inych klasifikuju ako Ohovaraniie🤣 tak cumte do ohnicka 🔥 a po hodinach mlcania odidte bez rozlucky, mongolci ze to tak maju. Este stale sme tvory spolocenske, mozno posledne generacie co sa rozpravaju a neustrazia si hranicu, takt, diskretnost, odtial-potial.

@anonym_3ade91 Ok, a ked sme spolocensky tvor, tak jedina tema, o com sa mame bavit, su druhi ludia?

autor
25. jún 2026

Áno, ľudia sú spoločenskí a úplne sa vyhnúť rozhovorom o iných ľuďoch nedá. Rozdiel je v miere. Je rozdiel medzi:

„Počula som, že Jana odišla do inej firmy.“
a
„Jana bola neschopná, robila málo a určite ju držali pre niečo iné.“

anonym_3ade91
25. jún 2026
@anonym_autor

Áno, ľudia sú spoločenskí a úplne sa vyhnúť rozhovorom o iných ľuďoch nedá. Rozdiel je v miere. Je rozdiel medzi:

„Počula som, že Jana odišla do inej firmy.“
a
„Jana bola neschopná, robila málo a určite ju držali pre niečo iné.“

@anonym_autor to v novembri 89.sa jedna osobka nechca zapojit do generalneho strajku🤣 hned v nejakej hlave skrslo, ze je Husakova rodina, holt mozgovy trust zenskeho kolektivu🍒