icon

Čo čaká Slovensko v budúcnosti?

ivka67
17. jan 2025

Pozeráte správy a vyjadrenia našich politikov? Po skoro 10tich rokoch sme sa vrátili na SK zo zahraničia, kvôli domu , ktorý sme tu postavili a rodine. Správy som nepozerala, každý sa ma pýta prečo sme sa vrátili. Našla som dobrú prácu, všetko vybavila, rodina pomáha aj s malou... No keď sa ku mne dostanú informácie z aktuálneho diania, tak neviem , či sme urobili dobre ... Niekde som čítala aj, že SK bude bojiskom medzi východom a západom... ja viem netreba veriť všetkému, ale som z toho frustrovaná a zaujímajú ma vaše názory na situáciu...

annm81
18. jan 2025

@eva8 AfD je tam kde je vďaka hybridnej vojne, vďaka utečeneckej kríze a vďaka ekonomickému prepadu. Ako všade, aj v Nemecku je krajná pravica na vzostupe. Verím, že ľudia sa spamätajú dosť skoro. Problémom Nemcov je, že často sú príliš pasívni a nechajú sa slepo viesť vládou. Podporu majú AfD najmä u dederončanov. Na západe je v bežnej populácii dosť veľký odpor, keďže cítia historickú hanbu za Hitlera a holocaust. Preto tiež majú zvláštny vzťah k Rusku. Osobne dúfam, že až zbadajú, čo sa reálne deje vo východnej časti EU (bohužiaľ pre SK, budeme prví, ktorí na toto celé doplatia), dôjde im, že toto fakt nechceli a zaradia spiatočku.

Putin sa tak o NATO vyjadril a koná plne podľa plánu obnoviť sféru ruského vplyvu z čias studenej vojny, takže nevidím dôvod, prečo túto informáciu zľahčovať.

sevrin
18. jan 2025

fico viac hovorí ako ruský agent než slovenský premiér.

Nie som si istý či som to napísal dostatočne jasne.

konikmodry111
18. jan 2025

@ivka67 veru viem 😅 De este neviem, sme tu cerstvy mesiac 😁

procrastique
18. jan 2025

@ivka67 nie, tvoje deti nie sú uviazané na reťazi. Iba od nich v podstate požaduješ to čo ty si nedokázala.
Pri tom tvoje deti mohli mať zázemie a lepší štart do života v inej krajine, mohli tam mať RODIČOV za ktorými sa nemuseli vracať do najväčšieho pajzla v Europskej unií ako si to urobila ty, pretože by tam rodičov mali.
Čiže ďalšia generácia sa už mohla mať ako v bavlnke a nechala si ich v tejto brinde :D

portret7
18. jan 2025

@bu_bu_bubak velmi vystizne👍zila som v zahranici, cestujem pracovne po celom svete a na SK sa nam zije dobre. Je tu vela nedostatkov, ale aj vela pozitiv. Nedostatky su v kazdej krajine. Som 40+, z mojej generacie sa vsetci spoluziaci ci uz gymnazia alebo VS vratili po/pred zalozenim rodiny domov. V zahranici zostalo vela spoluziakov zo ZS, bez patricneho vzdelania. Ano, kuchar lepsie uzivi odinu v zahranici, profesiam vyhladavanych povolani sa na SK zije dobre, su solidne plateny, je tu bezpecne…

portret7
18. jan 2025

@portret7 plateni🙈

oli_gapelodiegant
18. jan 2025

@procrastique lepšie by som to nenapísala :D Autorkine deti a ďalšie generácie sa mohli mať skvelé 🙈 ale ona potrebovala som na SK🙈

eva8
18. jan 2025

@annm81dakujem. Co myslis, preco prave v byvalej NDR sa rozmaha Afd? Vsak cele Nemecko nieslo kolektivnu vinu

ivka67
autor
18. jan 2025

@procrastique ja som nedokázala ?:D žila si niekedy mimo sk niekde ? Lebo ja som vyskúšala Rakúsko Nemecko a Svajc a keby bolo najhoršie aspoň viem čo robiť :D a áno rodina je u mna dosť velka priorita, ale taký negatívny prístup ako máš ty tak nevydržím v zahraničí ani deň nieto 10rokov :D

ivka67
autor
18. jan 2025

@oli_gapelodiegant vy ste pekne mimo... podľa mna presne ten človek, ktorý nebol ďalej jak v cechach alebo poľskú na nákupoch a na dovolenke v Chorvátsku...

annm81
18. jan 2025

@eva8 Neviem, ako sa v DDR (Deutsche Demokratische Republik) vyučoval dejepis. V každom prípade ich mentalita je omnoho bližšie východnej Európe ako tej západnej. Minimálne nevyrastali s tým, že komunisti sú zlo rovné fašistom. V BDR (Bundesrepublik Deutschland) brali Rusov ako tých, čo prežili komunistický režim a teraz s nimi budeme obchodovať a práve obchod zabezpečí, že namiesto vojny budeme mať korektné vzťahy.

Dôležitý faktor je ekonomická prosperita - východ doteraz nedobehol západ a ekonomická kríza sa ich tak dotýka omnoho viac. Môžeš u nich vidieť ten typický spomienkový optimizmus - vtedy mal každý prácu a každý mal byt atď.

ivka67
autor
18. jan 2025

@annm81 toto je tak super zhrnuté a je v tom celá pravda , veď vo Švajči toľko Nemcov z "východu" lebo je im tam nanič a nadávajú na vlastnú krajinu , te boli "vyhnaní" , na druhej strane v tejto tlupe sú úplne rovnaké názory na vojnu na UA a na Ameriku... spomenula som len tu vojnu a pripita Nemka ma tam skoro spacifikovala:D (oslava narodením šéfa môjho muža)

procrastique
18. jan 2025

@ivka67 však kľud, pýtala si sa, ja som ti odpovedala :D

oli_gapelodiegant
18. jan 2025

@ivka67 ja chvalabohu žijem mimo SK. Nikdy by som sa nevrátila naspäť v týchto reáliách, v akých SK momentálne je. Tvoje deti ti to reálne raz budú vyčítať. Môžeš sa na to začať pripravovať už teraz argumentačne. ;)

bu_bu_bubak
18. jan 2025

Ja suhlasim napr s autorkou, ze pocas dovoleniek ked som bol doma alebo ked som potreboval cosi vybavit tak naozaj boli vsade ku mne ludia ustretovi a napomocni. Pamatam ked som riesil nieco okolo domu a nevedel presny postup tak som sa pani cez mail ospravedlnil, ze to riesim prvykrat tak nech sa na mna nehneva. Odpisala, ze nic sa nedeje a kludne nech sa pytam.

Poniektori mi vraveli "no ale to si doma len na dovolenke tak sa ti zda, ze su vsetci mili". A to akoze kazdy vie kedy ja mam na leto a na jesen dovolenku a pocas tych 4 tyzdnov sekaju dobrotu lebo som doma???

Netvrdim, ze treba zo seba robit "hlupuckeho" ako napr spomina autorka, ale ked clovek pride slusne a s pokorou tak naozaj vo vacsine pripadov budu okolo Vas ludia behat kolecka aby Vam s vasou ziadostou pomohli. Nikto nema rad hulvatov co pridu ako velka voda, ze vsetko vedia a potom ked narazia na problem tak su sladky ako med na Vas len aby ste pomohli.

Zo mna sa kamarat furt smeje, ze som u kazdeho za chrumkaveho. No nie som. Ja sa proste ku kazdemu spravam slusne a s uctou, posrandujeme a tak si clovek jeden druheho aj oblubi. To, ci Vas maju ludia radi je nasledok Vasho chovania a nie akysi zazrak.

Ja aj predavackam poprajem pekny den v potravinach tak ako to robia vo Svajciarsku pretoze by bolo fajn keby sme takito obycaj mali aj u nas aby ludia dostavali kvalitnejsie sluzby a odchadzali z obchodov spokojnejsi ale niekde treba zacat a netreba to robit len z casu na cas ale pravidelne aby sa to u clovek stalo zvykom.

Na budovanie lepsej spolocnosti je potrebne aby kazdy prilozil ruku k dielu.

bu_bu_bubak
18. jan 2025

@oli_gapelodiegant

Nemaju jej co vycitat....Takymto stylom by mohol kazdy svojim rodicom vycitat, ze po vstupe do EU neemigrovali a ostali doma. Jej deti sa mozu slobodne rozhodnut odist a zit v inej krajine.

Deti treba viest k samostatnosti a naucit, ze si treba vediet veci vybudovat po svojom a nespoliehat sa, ze sa clovek narodi do lepsich pomerov. Mna by nikdy nenapadlo rodicom vycitat, ze sa rozhodli ostat doma.

Kto doma spokojny nie je, nech kludne ide. Nikto nie je prikovany na retazi. My, co sme sa rozhodli vratit domov musime sami za seba zhodnotit ci navrat zmysel ma alebo nie. Moja rodina a znami sa tesia, ze sa po rokoch vraciam domov. Praveze nikto ma neodhovara od navratu.

Kazdy nech ide tam kam ho srdce taha 🙂

procrastique
18. jan 2025

- Kvalita ovzdušia: Slovensko patrí medzi krajiny EÚ s najvyššou koncentráciou jemných prachových častíc (PM2,5).
- Podľa Indexu digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI) patrí Slovensko medzi krajiny EÚ s najnižšou úrovňou digitalizácie, čo ovplyvňuje konkurencieschopnosť a hospodársky rast.
- V Európskom inovačnom rebríčku (European Innovation Scoreboard) sa Slovensko nachádza medzi najmenej inovatívnymi krajinami EÚ.
- Podľa Indexu korupcie od Transparency International sa Slovensko pravidelne umiestňuje medzi krajinami EÚ s najvyššou mierou korupcie.
- Výsledky slovenských študentov v medzinárodných testovaniach, ako je PISA, patria medzi najnižšie v EÚ
- Podľa hodnotení Svetového ekonomického fóra patrí kvalita ciest na Slovensku medzi najhoršie v EÚ
- Slováci žijú v plnom zdraví najkratšie zo všetkých členských štátov EÚ. Muži v priemere 53,4 roka a ženy 53,1 roka. ( V iných krajinách EU kľudne aj o 20r viac.)
- Podľa Indexu pripravenosti zdravotníckych systémov od GLOBSECu 2023 je slovenský zdravotnícky systém piaty najhorší v Európe
- Podľa údajov z roku 2022 dosiahlo Slovensko približne 80 % priemeru HDP na obyvateľa v EÚ, čo naznačuje nižšiu ekonomickú výkonnosť v porovnaní s priemerom Únie
- Miera cisárskych rezov na Slovensku je vyššia ako odporúčania odborných spoločností, ktoré stanovujú optimálnu mieru medzi 10 až 15 %. V roku 2017- 2020 dosahovala táto miera na Slovensku približne 30 %

- Podľa Eurostatu sa Slovensko v posledných rokoch vzďaľuje od priemeru Európskej únie v ukazovateli hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa v parite kúpnej sily (PKS). V roku 2015 dosahovalo Slovensko 79 % priemeru EÚ, avšak v roku 2022 tento podiel klesol na 68 %, čo nás radí na 25. až 26. miesto spomedzi 27 členských štátov EÚ, spolu s Gréckom a len pred Bulharskom (59 %).
-Dostupnosť bývania na Slovensku patrí medzi najhoršie v Európe. Podľa analýzy spoločnosti Deloitte z roku 2024 je Slovensko na predposlednom mieste v rebríčku dostupnosti bývania, pričom horšie je na tom len Česko. Na kúpu bytu s rozlohou 70 m² potrebuje priemerný Slovák 12,7-násobok svojej hrubej ročnej mzdy.

- Slovensko patrí medzi krajiny EÚ s najnižšou dôverou v súdnictvo a politické inštitúcie. V roku 2023 dôverovalo súdnictvu len 24 % Slovákov, pričom priemer EÚ je okolo 50 %.

-Slovensko má jeden z najnižších počtov lekárov na 1 000 obyvateľov v EÚ (približne 3,4, pričom priemer EÚ je 4,9).
Čas čakania na špecializované zákroky je často najdlhší v EÚ – na operáciu bedrového kĺbu sa čaká v priemere 245 dní.
Výdavky na zdravotníctvo sú jedny z najnižších v EÚ – len 7,1 % HDP (priemer EÚ je okolo 9,9 %).

-Slovensko má jednu z najvyšších mier rodovej nerovnosti v odmeňovaní v EÚ, kde ženy zarábajú v priemere o 19 % menej ako muži na rovnakej pozícii.

Spíš si niečo podobné aj o Švajčiarsku, keď ti budú deti doma vrešťať, že čo to bol za debilný nápad sa tu vracať a mne neodpisuj, ja som svoje deti na Slovensko naspäť kvôli kňučaniu za domovom nedoniesla :D

gribka1
18. jan 2025

@procrastique A čo teraz, jasné, že Slovensko je naprd, je tu kopec roboty, treba veci zmeniť, všetci odísť nemôžme. Treba pochváliť ľudí, ktorí tu ešte ostali a majú nádej. Neutekajú, ale zvolili ťažšiu cestu.

darina77
18. jan 2025

Ja sa politickej situácie nebojím, omnoho viac sa bojím že čoraz viac percent detí sa rodí menšine a o pár rokov budú väčšina

procrastique
18. jan 2025

@gribka1 mňa by veľmi zaujímalo ako akože nejaký random človek v random robote kdesi v malom random meste v strede slovenska môže pomôcť :D okrem toho, že žije slušne a nehádže smeti do najbližšieho lesíka :D

gribka1
18. jan 2025

@procrastique No keď bude len slušný, tak nič. Treba sa zaujímať o veci verejné, byť aktívnejší.

procrastique
18. jan 2025

@gribka1 Ona sa ale nezaujíma ani sa neangažuje ako sme sa mohli dočítať hneď v úvodnom príspevku...

gribka1
18. jan 2025

@procrastique Tak, ale uznáš, že keby ľudia chceli, zmenia veľa. Len ich musí byť viac. Len reči nič nezmenia.

procrastique
18. jan 2025

@gribka1 Uznám, ale zaručene sa tu nič nezmení. Posledných 20 rokov sme jednoducho zaostali a nedobehneme to ani keby nám šli ostatné štáty oproti, pretože kvantum kvalitných ľudí je už dávno a nenávratne fuč a ďalší mladí sú na odchode, prípadne odchádzajú v húfoch každým rokom. To sú presne tí ľudia, ktorí by mohli niečo zmeniť, nie nejaká random Jožka z Hornej malíkovej pracujúca v miestnom obchodíku.
Taká osoba môže max spríjemniť deň svojím bytím, tí čo mohli pomôcť, právnici, diplomati, lekári, analytici dokonca aj slušní policajti... sú už fuč do veľkej miery.

gribka1
18. jan 2025

@procrastique Sú nepopieram. Ak odídu moje dospelé deti, odchádzam. Ak neodídu v mojom veku už môžem len vyvíjať snahu meniť okolie.

tiezjedna
18. jan 2025

@harrisson Slovensko rozhodne nie je jedna z najlepších krajín na život. Nehovoriac o tom, že vďaka vláde sa rúti ultra rýchlosťou do ekonomickej a spoločenskej prdele.

hendikep
18. jan 2025

@bu_bu_bubak suhlasim… podla mna rakovina Slovenska je to ze kazdy sikovny mlady hned “ujde”, miesto toho aby sme sa postavili za Slovensko .. Pozrite na toho co nepodal ruku Pellemu, alebo gymnazisti s transparentom “ Milujem Fica” … ku katastru sa nik nevyjadril tyzden, ale tieto veci zdvihli zo stolicky vsetkych z koalicie na cele s generalnym prokuratorom, a viete preco? Lebo ich nocna mora je ta, ze o zivote na Slovensku prestanu rozhodovat dochodci ( cest vynimkam ) ale chopia sa toho mladí múdri ľudia, ktorí nie sú manipulovateľní… krásne to vidno na ich reakcii k tomu, že sa niekto opovážil nepokloniť sa tomuto prehnitému systému, a zistenie, že úcta a rešpekt sa nedá vynútiť žiadnou funkciou.

gribka1
18. jan 2025

@hendikep Aj ten študent, čo ruku nepodal ujde. Škoda všetkých. Slovensko je vlastne odjakživa miestom, z ktorého sa odchádza.

ivka67
autor
18. jan 2025

@oli_gapelodiegant keď sme tu kupovali nehnuteľnosť nebola taka situácia aká je teraz, na druhej strane som rada aké mám priority a nemusím robiť zo Slovenska úplný hnoj a moralizovať iných ľudí 🙂

ivka67
autor
18. jan 2025

@procrastique píšeš akokeby som zničila deťom život , si úplne mimo ...