Čo ďalej s vážne chorou mačkou?
Ahojte.Mám 11 ročnú mačičku ktorej diagnostikovali zápal pečeňe,lenže problém je tu ešte druhý že jej zlyhávajú obličky.Mačíčka už 7 dní nič nežerie,pije ,vodu ledva,len leží ,ťažko sa jej dýcha a má bolesti.Je to sňou vážne a najhoršie je že veterinár nám nedáva žiadnu nádej.Odporúčal nám ju dať utratiť.Ono viete je to hrozné sa dívať na trpiace sa zviera s tým že už nemá žiadnu nádej.čo by ste mi poradili vy?
Už dávno mala byť utratena
@romana160 sucitim s tebou... My mame 3 naše mačky a jednu v dočaske a srdce by mi zlomilo, keby bol niekto z nich takto chorý... Jedine, co ti môžem poradiť.. Buďte s nou. Ste jej jediná rodina, miluje vás. Ste celý jej svet. Buďte pri nej až do konca. Popravde, predstavila som si, aké by to bolo, keby niekto z našich trpel a umieral a roztiekli sa mi slzy. Oni sú naša rodina, nase deti. Vždy nás bude trápiť, keď budu chori. Neskúšali ste aj iného doktora? My chodíme do súkromnej polikliniky, sú síce drahí, ale naše mačky sú naša rodina a na rodine sa nešetrí, ide nám o kvalitu služby a profesionálny prístup v každej situácii. Nam zachránili našu Lunu, keď mala problémy s crievkami, pekne ju dali dokopy. (klinika Marfilvet v BA, sú tu sami odborníci, 90% z nich študovalo v zahraničí na lepších veterinárnych školách ako je naša veterina v KE), neviem, odkiaľ si, ale ja by som pre svoju mačku precestovala aj pol planéty, len aby sa na ňu pozrel odborník, ktorý by jej ešte možno dal aspoň malú nádej na prežitie. A ak by mi povedal, že naozaj tam žiadna nádej nie je....veruze neviem co by som robila....ci by som sa rozhodla pre eutanaziu, alebo ju nechala dožiť. Je to hrozne rozhodnutie. Hrozne, ťažké a bolestivé. Však prichádzas o člena rodiny a máš sa s ním len tak rozlúčiť? Len tak ho vymazať?? Ved to sa nedá. Buďte s ňou. Ak sú to jej posledné dni, ukážte jej, že ju milujete. Ak musí zomrieť, nech umrie v presvedčení, že jej rodina ju milovala rovnako ako ona vás. A želám skoré uzdravenie duše, aj keď viem, aké to je. Nám zomrela fenka. Kvôli debilite doktora, ktorému by som hneď odobrala licenciu aj titul.... Milovali sme ju. Už je to 4 roky, no vždy, keď ju vidím na fotke, alebo si na ňu spomeniem, vyjde mi slza. S manželom mame naše 3 nádherné cicuchy a hoci dúfam, že sa doziju 20 rokov a zomrú na starobu, už teraz, keď si to predstavím, že raz od nás odídu ma pichne pri srdci. Aké to musí byť strašne, keď rodič prežije svoje dieťa, to si ani nechcem predstaviť. 😭😭😭😭😭😭 Buď silná a daj mačičke všetku lásku v tých posledných dňoch. A aj keď sa rozhodnete pre uspanie, buďte celý čas pri nej. Nech zomrie šťastná, že je medzi svojimi a nie sama na klinike s cudzími ľuďmi. Veľa sily ti želám 😽😽😽
@elementissa 🤦
@elementissa my sme boli aj u druhého a ten povedal,že nedá sa nič robiť.Ako čo sa týka pečeňe ,tá by sa zregenerovala ,že to je oproti obličkám nič.Ale že ked jej zlyhávajú obličky tak to už sa tam nedá nič robiť .Jedine na dialýzu.lenže ona je v stave že už nevládze.má tmavý moč a koža je sfarbená do žlta.no nevieme ako je moc napadnutá pečeň.jeden veterinár jej dal len infúziu,injekcie od bolesti ale sono a atb proti zápalu nie. a to nám takto náhle ochorela.proste len začala mať tmavý moč a len polihovala.No a teraz to je ešte horšie ako to bolo.Je mi ju lúto sa nechať takto trápiť.No a tento druhý bol teda úprimný a povedal ako to je .Ten prvý tiež nám odporučil ,aby sme ju dali utratiť.Máme ešte kocúrika .Tiež 11 ročného.Oni sú súrodenci.Tiež neviem ako to bude znášať ked mačičku dáme utratiť.Celý ten čas tiež plačem a verte nie je mi všetko jedno.
@marion09 ty asi nemáš štvornohého člena rodiny vsak? Pripadne to berieš tak, ze je to LEN zviera, niečo nižšie, podradnejsje, niečo menej dôležité, menej významné ako človek... Chápem, sú aj takí ľudia. Pre mňa má každý život rovnakú hodnotu, nepovažujem ľudí za niečo viac. Popravde, menej ľúto mi je ľudí, ktorí si za svoju situáciu môžu poväčšine sami...niektori sú ozaj chudáci s hroznýn osudom.. Ale osud si vyberáme sami. No o inom - každý sa k svojim domácim zvieratám stavia inak. Niekto ich miluje a sú členmi ich rodiny a niekto ich len tak má... A dá im najesť a možno sa s nimi pohra. Každý nech si robí podľa seba... Ale napríklad tvoj koment mi prišiel extrémne krutý. Keby sa jednalo o vážne choré dieťa, tak tiež by si povedala, že už malo byť mŕtve, mali mu dat eutanaziu alebo ho odpojiť z prístrojov? Nie, však? Lebo to je predsa dieťa... Nadtvor. Lepší, dokonalejší, hodnotnejsi... Však? 😉 A takto začala ekologická kríza. Človek sa začal považovať za niečo viac... Ale nech každý robí, ako cíti, podľa svojho svedomia a vedomia
Ja som takto stratila mojho kocurika 10rocneho. Zlyhali mu oblicky 😥 ale on sa rok opakovsne trapil so zapalmi, az ten posledny uz som videla, ze je ozaj zle, uz noc nepomahalo, iba chodil a plakal, tak som s nim posledne dve noci lezala, ani spat som nemohla, manzel mi neveril, myslel, ze sa zas z toho dostane, ja som to uz tusila a veru nam aj odisiel, uz to budu dva roky a mne stale strasne chyba 😥 mrzi ma to, zial s tymi oblickami im velmi nevedia pomoct. Ak sa ozaj trapi, budte s nou, rozlucte sa a radsej ju dajte uspinkat. Na tuto diagnozu umieraju aj mladsie macicky... vela sil prajem
@lindusss2016 Dakujem 😢 Trápiť sa trápi velmi,pretože má bolesti a ťažko sa jej dýcha.Preto mi je to lúto nechať ju takto trápiť sa.Ja na rovinu poviem,že nerada vidím ako sa zviera trápi a nieto ešte človek.Jej práveže nič nebolo roky.To iba kocúrikovi bolo ale ten sa z toho dosta.Ten mal s črevami.A ona nám takto náhle ochorela.No poviem,že ona velmi aj priberala.A tá obezita jej narobila tú galibu.Bola kastrovaná.
@romana160 pri starších mačkach sa to bohužiaľ vyskytuje bežne... Transplantácia bohužiaľ nie je taká štandardná vec pri domácich zvieratách. Mačička je čistokrvna alebo krizenka? Čistokrvné sú bohužiaľ oveľa náchylnejšie na tieto choroby... Hlavne kvôli šľachteniu. Kocúrik bude tiež nešťastný, ale on určite cíti bolesť svojej sestry a musí to naňho zle vplývať. My keď sme mali krpanu chorú, tak aj zvyšní dvaja boli nesvoji. Chceli jej pomôcť a nemali ako, chudence. Zvieratká to veľmi cítia, takisto ako cítia, keď je ich majiteľ chorý ci smutný, vždy robia všetko preto, aby pomohli. Držím palce a verím, že to prekonáte a dostanete sa z toho. A keď to už nebude také čerstvé, tak kocurikovi zozente nového partaka, aby nebol sám. Samota by mu veľmi ublížila, možno by tiez potom ochorel, hlavne, ak ty s mužom pracujete a on bude väčšinu času sám doma. Nikomu nie je samému dobre. Aj vám to aspoň trochu zalepi dieru v srdci, aj keď na túto mačičku nezabudnete. Držím palce, aby ste to spolu dobojovali a nech sa rozhodnete už akokoľvek, aby sa aj tebe uľavilo 🙏😢
@romana160 niektoré mačky priberu po kastracii, lebo majú nedostatok pohybu a príliš veľa (alebo nie veľmi zdravej, kvalitnej stravy), niektoré na to majú nábeh kvôli plemenu (britské modré, perzanky, skotky atď), to sú vo všeobecnosti také lenivejsie mačky a keď majú príliš veľa papania, tak sa vyzeru a s obezitou potom prichádzajú rôzne problémy. Ako aj u ľudí. Je mi to veľmi ľúto aj za vás... Ak to už bude neúnosné, asi ju bude lepšie dat uspať, aby sa už netrápila,hoci je to veľmi ťažké rozhodnutie 😢😭 veľa síl
@elementissa Ona bola aj s kocúrikom zachránená ked boli obaja vyhodený za jazdy z auta do priekopy.Takže neviem presne vám na toto odpovedať.Ale asi čistokrvná.Viete osud mali zlý a ešte nakoniec mačička takto dopadla.To ma na tom najviac štve.Starali sme sa o nich,nič im nechýbalo.Na mňa sa mačička velmi naviazala.Vždy spával somnou,bola somnou či bol deň alebo noc .Vedela vycítiť môj strach alebo smútok.Viete je to hrozné pomyslenie na to,že prídem o dobrú mačičku ktorú som mala rada a ona mňa 😢😢😢
@romana160 moj kocur bol moj kamrat, partak, mala som ho skor, ako som poznala svojho muza. Roky som zila len s nim. Ked sa narodila dcera, on bol uz pan v rokoch, ale vsetko jej dovolil, mal ju rad a ona ho zboznovala. O to horsie to bolo. A ked umrel, mala mi kazdy den pred spanim ukazovala do stropu, ze tam je cici 😥 nemohla som prestat revat, stale placem, ked na neho myslim. Bude to velka bolest, ale musis ju nechat ist, nez by sa mala takto trapit
@lindusss2016 Ved práve...Je to pre mňa ťažké v tejto chvíli ale nič iné mi neostáva.Ja verím,že jej sa ulaví a nebude sa trápiť.Viem že ona to cíti rovnako ako ja.Ona už dávala aj najavo ,aby sme nechodili s ňou k veterinárovi.Dočahovala nás labkou ked sme ju viezli k veterinárovi.Ja zas smrť beriem v týchto prípadoch ako vykúpenie z trápenia a že vlastne jej tam bude dobre a je v inej dimenzii a že jej energia bude tu stále somnou.
@romana160 našich sme našli rovnako... A človek to zvieratko miluje.... Ja presne poznám ten pocit a fakt si nechcem predstaviť seba, ako budem raz reagovať, keď sa našim cicuchom porucha zdravie alebo budú starí a na starobu budú umierať.... Budem to veľmi ťažko niesť... Ved my sme veľká cat family a oni sú našou súčasťou. Je to hrozne, keď sa musíme pozerať ako ti, ktorých tak ľúbime trpia 😭
@elementissa Viete ja som si myslela že to dotiahne aspoň ešte pár rokov ,no mýlila som sa.Je to hrozný pocit a sama viem ako trpel náš dedo ked zomieral v bolestiach na rakovinu.Tak ako môže asi trpieť mačka ktorej zlyhávajú orgány?Viete ja v živote by som sa tiež nechcela trápiť v bolestiach a bez nádeje keby mám rakovinu.Alebo by mi zlyhávali orgány.A nieto ešte aby som trápila príbuzných.To v žiadnom prípade.Ono niekto povie že eutanázia je vražda.No na druhej strane je to pre človeka ako aj pre zviera vykúpenie z trápenia.
@romana160 Určite by som ju dala uspať. Keď nie je nádej na vyliečenie a zviera trpí, neváham. Bohužiaľ, už sme stratili mnohých miláčikov. Vždy bojujeme pokiaľ sa dá, ak to už nejde, dane uspať. Vždy som pri nich do konca, oplače ich celá rodina. Určite je to pre neho lepšie, ako zbytočné trápenie. :(
@romana160 To poznáme. My máme často v opatere mačiatka bez matky, to je toľko problémov zdravotných, bojujeme o každý život, ale často to nejde. Pred rokom to bolo kruté. Behom mesiaca 5 mačiek sme nezachránili. Jednému kocúrovi zlyhávali obličky, nevládal jesť, chodiť, piť. Skúšali sme pomôcť, napokon sme museli uspať.
Musíš si povedať, že si naozaj skúsila, čo sa dalo, že mala pri vás pekný život. Takto sa len trápi ona i vy. :(
@abbey1 Viete ja to takto ešte napíšem.Ako prvé zviera sme mali papagája.No ten ked nám umrel tak už sme vlastne nechceli žiadne zviera.No osud zariadil,že napaokon sme si nechali tieto mačičky.Bohužial už po tejto skúsenosti som sa zaprísahala že žiadne zviera už nechcem.Je to pekné mať zviera ale zároveň je to aj človeku lúto ked zviera zomiera.Takže určite už nebudem chcieť žiadne zviera.Mám rada zvieratá a tak z tohto dôvodu už nechcem mať žiadne.Rada som sa o nich starala.Viete dala by som všetko za to aby som ju zachránila ,no bohužial nedá sa.Vlastne by som jej ešte to trápenie predlžovala .A to nechcem.
presne takto mi zomieral ratlik, mal 10 rokov, odchadzali mu oblicky, chceli sme aby zomrela doma, dôstojne ale mala take bolesti, ze po tyzdni trapenia som ju isla dobrovolne utratit, aby sa netrapila, nevladala jest, pit chodit na wc..... bolo to strasne. utrat ju radsej z menej bolesti, menej placu....
@romana160
My sme tiez nedavno dali uspat 15 ročného psika.
Nam znama veterinarka povedala, ze ked ma uz bolesti, je to tak pre nich lepsie.
Oni z toho zivota nemaju nic.
Uz umiera a trpi.
Len ked umrie prirodzene, tak aspon nemas vycitky.
Avsak ked ked zvolis uspatie, tak aspon netrpi. Zvieratka nemaju usta. Nevedia povedat - bolí ma to a to, chcem nejake lieky.
Nie, oni trpia potichu.
Bolo to pre nas strasne, ale na druhej strane som rada, ze neumrela v bolestiach.
Ani ja by som nenechala trapit...mame 19 rocneho kocura neviem si to predstavit ale nene hala by som ho trapit
Treba ju dat utratit.So zvueratami to funguje inak ako s ludmi,netreba ich nechat trapit ked pride ich cas.
Macky su velmi nachylne na oblicky, prisla som tak min. o dve. Jeden kocur mi umrel priamo pred ocami po marnej snahe o zachranu,lebo slo o mladeho kocura. Druhu, starsiu macicku sme dali utratit, presne ako pises,uz len lezala, nezrala a nepila, robili jej testy a veterinar povedal,ze ak by to bol clovek,tak uz len transplantacia, co sa v sr nerobi, neviem ani ci sa vobec robi dialyza. Bolo mi to luto,plakala som,ale rozhodla som sa to ukoncit bez trapenia macicky. Bola som pri nej az do konca.
@romana160 nenechajte ju trpiet .. ona je takto postupne otravovana splodinami metebolizmu a je jej velmi zle. nas zlatulinky kocurik tiez takto skoncil, ale mali sme to trosku lahsie lebo ho este operovali ale nezvladol to, takze rozhodnutie nebolo na nas. hlavne macicky od mnozitelov su nachylne na problemy s oblickami, lebo mnozitelia kaslu na genetiku a ide im len o zisk.
@romana160 s mackou nemam takuto skusenost.. ale mali sme psa .. ktory bol uz starsi a bol chory na srdce a mal zle pluca .. bolo to s nim fakt zle a veterinar nam nedaval ziadne ine moznosti len utratit .. mali sme ho 10 rokov a pomyslenie na to ze by som ho mala utratit to bolo hrozne .. nakoniec sme skusili este zmenit veterinara ten mu urobil vysetrenia zistil co a ako podrobnejsie .. skusil nasadit lieky a psik bol ako vymeneny .. velmi mu to pomohlo 🙂 uplne omladol ozil.. zil este viac ako 2 roky potom bohuzial umrel .. ale sam .. nemusela som ho utratit .. tak skus este sa spytat nejakeho ineho veterinara co by on povedal
@lucka12399 tak mozno ten prvy veterinar bol nejaky dedinsky mvdr zamerany skor na kravy. Lenze oblicky u maciek su nezvratna diagnoza, my sme chodili s nasim aj na CatVet macaciu kliniku v Chorvatskom Grobe (@romana160 ked myslis, tak este skuste toto, ale obavam sa, ze ti ani tam velmi nepomozu).

skúsila by som iného veterinára...možno povie niečo iné....