icon

Čo hovoríte na to, že Ukrajina plánuje zažalovať Slovensko?

18. sep 2023

Čo hovoríte na to že Ukrajina plánuje zažalovať Slovensko?

valeria_h
18. sep 2023

@vler Kto bojuje? Veď Ukrajinci sú všade možne, len nie na Ukrajine.

valeria_h
18. sep 2023

@moonlight1210 Toto je úplne niečo iné..

alij
18. sep 2023

@mb2021 Mas zle informacie. Transport obilia je povoleny, Slovensko iba predlzilo zakaz koncoveho dovozu.

aaaa1111
18. sep 2023

@vler ty si uvedomujes, ze z tej psenice mozes dostat rakovinu? naco chces potom zastavovat putina, ked skapes na rakovinu?

vler
18. sep 2023

Verim tomu, ze nezavisly sud spravodlivo rozhodne ci ma zaloba opodstatnenie, a ak ma psenica zlozky ktore mozu sposobit rakovinu, nebude sa moct predavat.

autor
18. sep 2023

@mb2021 máš pravdu nerozumiem. Rozumiem však tomu čo povedal Odor

Slovenská vláda o predĺžení zákazu rozhodla cez víkend. „Musíme zabrániť nadmernému tlaku na slovenský trh, aby sme zostali féroví aj voči domácim farmárom,“ odôvodnil to premiér Ľudovít Ódor.

vroni
18. sep 2023

@vler, sud nebude rozhodovať o nezavadnosti pšenice ale výhradne o oprávnenosti zákazu. Ci je pšenica rakovinoplodna alebo nie nebude priamo predmetom dokazovania, to už dokázané je. Teda jej škodlivost. Nie rakovinoplodnost.

walteaa
18. sep 2023

@moonlight1210 v tom tvojom priklade je jedna fakticka chybicka - "Spriatelite sa, predas mu po case nieco ako kamosovi. No po podpise zmluvy on platbu neposle." ..... ak by dodany tovar bol vadny, nesplnal by podmienky zmluvy, tak samozrejme nebudem vyzadovat platbu. A uz vobec nemam pravo zalovat "kamosa" za to, ze nechce odo mna odoberat vadny tovar.

hiro
18. sep 2023

@valeria_h "Tak oni nám chcú nanútiť škodlivé obilie"
No, to je klamstvo. 1. nemozu nanutit kupit (mlyny kupuju dobrovolne lebo je lacnejsie ako nase - a teda nasi polnohospodari maju mensi zisk - alebo musia predat inde - import znizuje ceny) 2. skodlive nam uz duplom nemozu nanutit (robia sa kontroly kvality a keby nieco tie pesticidy co vtedy nasli su vo svete povolene a aj my sme ich jedli desiatky rokov kym ich Brusel nezakazal)
A ta zaloba? Myslim ze je to zly krok. Nepovolili sme dovoz? Tak nech predaju inde a kaslat na zalobu...

moonlight1210
18. sep 2023

@walteaa odbocujes od podstaty problemu (a samozrejme, ze ti tu na pockanie nevykuzlim nepriestrelny priklad).

Takze pre teba: predstav si, ze ty tu vadu neuznavas (co je aj tento pripad), podla teba je tovar ok.
Mas pravo na platbe trvat, alebo si mas potichu pripomenut jeho pomoc v minulosti a na peniaze proste zabudnut?

Lebo to je to, co tu kombinujete dokopy.
Ukrajina by si mala pripomenut, ze sme im pomohli a na dodrzanie zmluv zabudnut. Aj ked tym pride k financnej skode.

A to je precedens, lebo potom sa mozeme tou pomocu ohnat do nekonecna a nedodrzat nikdy nic.
Lebo kto stanovi, kedy uz je to vyrovnane, ze sme pomahali? (Nie financne, ale ludsky.)

Takze spajat taketo dve veci je nezmysel.
Bez ohladu na Ukrajinu, ci nieci osobny pripad.

(A ano, keby si oni vadu uznali, tak samozrejme teraz nic tu neriesime. Ani do novin by sa to nedostalo. Takze tvoj argumet ma tiez istu chybu.)

@mb2021 To je jedno, ci odber, ci tranport cez nase uzemie, ci daco ine. Ak existuju zmluvy, tak ich nedodrzanie je problem. Nemali sme s nimi suhlasit v prvom rade.

@valeria_h V com je to ine? Vojenska pomoc nema nic spolocne s dohodnutymi zmluvami netykajucich sa vojenskej pomoci.
Nie je fer spajat obe dokopy.

hiro
18. sep 2023

@valeria_h "Kto bojuje? Veď Ukrajinci sú všade možne, len nie na Ukrajine."
To utieklo 44 milionov Ukrajincov? :D No, veru nie. Okrem toho ak ide o bojovanie tak muzov utieklo malicko (teda aj ked ratame starcov), napriklad:
"...udelili dočasné útočisko 112 715 osobám z Ukrajiny, z toho ženy a deti tvoria 85 percent"
https://www.trend.sk/spravy/slovensky-pracovny-...

hiro
18. sep 2023

(este toto som chcel - ze ti nasi polnohospodari na tom nie su tak zle, stovky milionov zisk + stovky milionov dotacie:
"Poľnohospodárstvo na Slovensku dosiahlo za minulý rok podľa predbežných údajov rekordný zisk na úrovni 347 miliónov eur. V porovnaní s rokom 2021 sa jeho hodnota takmer zdvojnásobila. Oproti päťročnému priemeru za roky 2017 až 2021 bol vlaňajší zisk poľnohospodárov takmer trojnásobný...Celkový objem finančnej podpory slovenskému poľnohospodárstvu sa pritom medziročne znížil o 7,5 percenta na 737 miliónov eur. "
https://www.trend.sk/spravy/slovenski-polnohosp...
)

moonlight1210
18. sep 2023

Kludne sa moze o rok stat opacny pripad.
Bude poduroda a pre zmenu my budeme chciet zalobu, lebo chceme, aby naplnili dohodnute kvoty, kedze my sme s nimi na domacom trhu pocitali (kedze ani nasa domaca uroda nic poriadne nepokryla).
A k tomu sme preto nuteni narychlo kupovat chybajuce mnozstva inde a za vysoke nezmluvne ceny.

A mozeme si nastolit dalsiu filozoficko-moralnu otazku: mame pravo ziadat naplnenie kvot od vojnou nicenej krajiny? Alebo pozadovat, aby nam zaplatili rozdiel ceny? Alebo mame pravo trvat na naplneni dohody?

Proste taketo spajanie nesuvisiacich veci potom vytvara "neriesitelne" otazky a problemy.

A kto ma talent si vytvarat takuto prekombinovanu argumentacnu logiku aj v zivote (ze spaja nesuvisiace veci do jedneho celku, lebo maju jeden nahodne spolocny bod - v tomto pripade Ukrajinu), potom riesi doma nekonecne nevyriesitelne vojny s partnerom, ked pride na hadku.

cafelatte
18. sep 2023

Je to chamrad jedna nevdacna na čele so 🤡

autor
18. sep 2023

@moonlight1210 z nejakého dôvodu to Slovensko a aj Poľsko zakazalo. Čo som čítala tak do konca tohto roka. Okrem iného Odor to odôvodnil aj tým že treba byt férovým aj k domácim farmárom. Odora považujem za rozumného človeka.

annm81
18. sep 2023

V zásade ide o obyčajný obchodný spor, akých sa v rámci WTO vedú kopy. Na jednej strane to netreba brať osobne, na druhej si to mohli odpustiť, lebo to bude len voda na mlyn prorusákom, ako je vidieť aj v tejto diskusii.

slovakboy
18. sep 2023

@valeria_h nie je to v pohode, ale oni nas nežaluju za to že im pomáhame, ale za to, že im nepomáhame s pšenicou. To ako že teraz nikto nás nesmie žalovať? Ved my pomáhame predovšetkým sebe keď pomáhame im. Ešte aj lekárov a remeselníkov od nich berieme. Netvrdim že Ukrajinci sú svätí. Ale momentálne sa ich rozhodnutie byť slobodni a demokratickí skúša krvou. Preto si myslím, že sú na tom politicky lepšie ako my. Keby sme my museli bojovať proti komunistom v 90 tých rokoch so zbraňami a keby na nas hádzali bomby, určite by Fico teraz nebol na čele prieskumov. Viď Rumunsko. Tam sa s minulostou vysporiadali a už aj s korupciou. Aspoň s tou na vysokých miestach. Nech sa páči pozrite si Rumunsko kde bolo a kde je.

autor
18. sep 2023

@annm81 vieš diskutovať aj bez urážok alebo potrebujes v kazdej diskusii niekoho “zotrieť” že je prorusak nemá iq že má slabe vzdelanie a tak ďalej. Robíš to už dlhší čas asi si myslíš že si najmudrejsia najsikovnejsia naj všetko. Buď ale neurážaj iných ľudí. 100 ľudí 100 názorov prosím ťa diskutuj konečne slušne a respektuj aj iný názor ako je ten tvoj.

annm81
18. sep 2023

Že sa cítiš urazená je fakt len tvoj problém. Ja som uviedla dva fakty:
1. že takéto obchodné spory sú úplne bežné aj medzi stranami, ktoré sú stabilným a významnými partnermi
2. že prorusky orientovaní ľudia to budú teraz omieľať dookola a spájať s tým, že by sme mali zastaviť pomoc Ukrajine.

Čo z týchto dvoch bodov nie je fakt? A kde vidíš urážku? V pojme prorusky orientovaný? To je pre teba urážka? Prosté konštatovanie toho, že v súčasnej geopolitickej situácii existujú ľudia, čo fandia Rusku? Prestaň byť tak precitlivelá - ako už vás má človek nazvať, aby ste sa chudáčikovia necítili ublížene?

mogaa
18. sep 2023

čo si myslím ? že sú hajzli....nech sa nikto nehnevá, ale každý štát musí pozerať v prvom rade na seba a až potom na to čo mu nadiktuje EU....my si zaplavíme trh s ich lacným zhnitým obilím a naši poľnohospodári čo? nech si žerú ich obilie v Nemecku ale tam sa nedostane....

moonlight1210
18. sep 2023

Fer-nefer, ako som pisala, ked bude buduci rok neuroda a my budeme mat podpisane kvoty, ktore nam nedodaju, budeme zas frflat, ze nedodrzali dohody a my musime dokupit od ineho dodavatela za ovela drahsie a ci vobec bude, lebo ten samozrejme musi uprednostnit tych, co uz mal zazmluvnenych vopred. A budeme chciet, aby nam doplacali rozdiel ceny za tonu. Lebo sme vlastne prerobili (ako prerobia oni teraz, ak sa to nepodari vyviezt a predat. Neviem, kolko obilie vydrzi pri spravnom skladovani. Ci by sa dalo predat i o par mesiacov neskor, alebo takto o rok.).

Kto bude potom rozumny? Domaci dodavatelia, co vyrobcom zdvihnu ceny? (A ti nasledne spotrebitelom - nam? A k tomu ceny este dalej moze zdvihnut drahsi dovoz, nez mal byt? Uz sme take roky mali.)

Fakt, ze mame prebytok je proste teraz nevyhodny. Vykrutit sa preto zo zmluvy (ak ide o toto) by bolo neeticke. To je vyzobavanie hrozienok.

A spajat vojensku pomoc so zalobou (cim zacala cela tato diskusia) je velmi volne narabanie s faktami, ako sa zrovna hodia.

Ani jedno z toho by nemalo figurovat v zmyslani cloveka. Ak nechceme, aby pri najblizsej prilezitosti sa nieco podobne obratilo proti nam v takej situacii.

A ci uz ide o vyvoz cez nas, ci predaj obilia nam, ide o princip. A jedine, co pomoze, su relevantne dovody, ak sa tomu branime (trebars tie prekrocene limity toxinov, ci porusenie inych dohod a EU zakonov a nariadeni, ak by vyvoz prebehol cez nas, atd.)
Taky fakt, ze zrovna mame, vdaka, neprosime, nie je dobry dovod.

Si predstav, ze sa dohodnes s kolegynou, nevezmes od nej zalohu, no nakupis jej daco v polsku, co potrebovala. Dovezies jej to a ona: “Neuveris, mne to zrovna vcera zohnala i svagrina tu v obchode, tak uz nepotrebujem, vdaka. Vsak to skus dakde ponuknut.”
Bola by si pekne nastvana na neserioznost, ako s tebou jedna.

aams
18. sep 2023

Ukrajina nikdy nebude mať dosť ,,,,, nedajbože vstúpia do únie konečná ... dúfam,že nikto nedovolí zničiť naše poľnohospodárstvo ..po voľbách bude aj koniec pomoci

valeria_h
18. sep 2023

@annm81 Choď už do kelu s tými nálepkami ako proruský a podobne. Len preto lebo sa nepchám Ukrajine do riti nie som proruská.

annm81
18. sep 2023

@valeria_h tá vaša precitlivelosť je mega smiešna. Už mesiace a mesiace sa hovorí, že najdôležitejšou témou volieb je, či ostaneme prozápadní, ale ešte som nepočula, aby prozapadne orientovaný človek vnímal ako urážku to, že ho niekto nazve prozápadne orientovaný. Pokiaľ ide o ľudí, ktorí v konflikte medzi Ukrajinou a Ruskom uprednostňujú výhru Ruska, tak čo iné ako prorusky orientovaní sú? Mimochodom, ja som ťa v tejto diskusii nejako konkrétne menovala a zasadila do nejakej škatuľky? Akosi nie, však? To, či si prorusky orientovaná vieš ty sama najlepšie - ak si sa v tejto kategórii našla, potom nemáš dôvod sa cítiť urazene, lebo si taká dobrovoľne. A ak si sa tam nenašla, tak potom už absolútne nevidím dôvod na tento tvoj výkrik.

bora0123
18. sep 2023

@aaaa1111 inak nemozes rozviest to s tou municiou s ochudobnenym uranom prosim, lebo ma to zaujima a dako ma to obislo 😅😅

autor
18. sep 2023

@annm81 Nie som prorusky orientovaná nikde neospevujem Putina ani nikdy nebudem a ani nik iny ho v tejto diskusii neospevuje to len ty to chceš takto vnímať a preto dupeš nožičkami ako v každej inej diskusii kde sa pasujes za všeznalu a iba jediný tvoj názor je dobrý a správny. Teda z nás dvoch si precitlivelá jedine ty. Lebo na slušnosť si ešte nedozrela.

nikpa
18. sep 2023

To že im pomáhame počas vojny neznamená, že nemôžu na nás podať žalobu a musia ticho šúchať nohami, ak sa cítia poškodení. Uvidíme, možno je to zase len veľké ,,haló,,

annm81
18. sep 2023

A teba konkrétne som kde menovala a označila ťa za prorusky orientovanú? Či si tiež len domýšľaš? A dokážeš mi odpovedať, ktoré z tých dvoch faktov sú nesprávne? Lebo ja som uviedla len fakty a tie nie sú slušné, či neslušné, sú len pravidvé a nepravdivé. A vieš mi aj menovať ktoré slová konkrétne boli tie neslušné? Lebo najprv si niečo vykríkla, ale keď si to máš obhájiť , tak sa odpovedi vyhýbaš.

autor
18. sep 2023

@annm81 Nevykrikujem ja píšem. Že ide o bežný spor je fakt v tomto s tebou súhlasím. Avšak s tou vodou na myln prorusakom nesúhlasím. To že sa niektorým ľuďom niečo nepaci alebo maju k tomu výhrady neznamená že sú hned prorusaci. Za neslušne považujem tvoje osočovanie a nálepky ľuďom s iným názorom. Hneď ich castujes že majú slabé vzdelanie , dezolati atd. Ani ja v mnohom s ľudmi nesúhlasím ale načo takéto vyjadrovania na ich adresu. Nestačí si pomyslieť treba urážať? Nemyslím si. Týmto ukoncujem diskusiu s tebou llebo my dve sa nezhodneme. Pekný vecer ti prajem

annm81
18. sep 2023

Takže ty si naozaj myslíš, že ľudia ako Blaha, jeho voliči, dezinformačná scéna a ďalšie prorusky orientované kanály toto tíško odignorujú a nebudú to nijako využívať v snahe dosiahnuť zastavenie pomoci Ukrajine? To naozaj??? Najbližšie dni ukážu, či je tento môj fakt skutočne nesprávny, alebo presne bude zodpovedať realite - a je to predikcia, na ktorej splnenie by som si vcelku pokojne vsadila aj veľkú sumu peňazí.

Kde konkrétne som niekoho, komu sa nepáčí zmienená žaloba, označila slovom dezolát, nevzdelaný, či menej inteligentný? Áno, som schopná napr. niekoho označiť za nevzdelaného - ale nie na základe názoru, ale na základe jeho znalosti (chápeš ten rozdiel však?) Keby si namiesto toho svojho vykriku pozornejšie čítala, tak by si možno postrehla, že sama som napísala, že to nie je zo strany Ukrajiny práve šťastný ťah.