icon

Čo je na manželstve dobré?

9. júl 2022

Co je podla vas dobre na manzelstve? Preco ma clovek do toho ist?

jaskolka
9. júl 2022

Tak môj pohľad je, že manželstvo je rozumovy a citový zväzok dvoch ludi, ktorí verejne sa rozhodnú dat najavo, že patria spolu a spolu sú aj odhodlaní znášať problémy aj dobre chvíle v živote.
Takisto je to právny zväzok s povinnosťami a právami voči tomu druhému.
A v neposlednom rade aj taky verejný znak že "toto je môj manžel, jediný vyvolený muž v mojom živote, ktorý je nad tými vserkymi ostatnými"
A opačne, chlap sa najavo, že toto je moja manželka, ktorá je "nadradena" nad všetky ostatné ženy v mojom živote, nad frajerky, priateľky, milenky, susedky a podobne.

believe3589
9. júl 2022

@tomas115 starajú sa navzájom jeden o druhého. Spoločné budujú svoj vzťah. Manželstvom to všetko začína. Ak chce človek dobré manželstvo tak sa musia o vzťah starať obidvaja.

silvike
9. júl 2022

@tomas115 Kym je zena s detmi na materskej/rd tak nepracuje. Tak asi v tom case sa ma financne starat hlavne muz. Ci to zena si ma este pred manzelstvom nasetrit miliony sama aby zvladla sa starat o ich spolocne deti pocas md/rd ? A muz nech si setri svoju vyplatu ci ako ?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
78787878
9. júl 2022

V dnesnej povrchnej dobe asi jedine to, ze poskytuje sancu, aby sa menej zarabajuca polovicka podielala na majetku, na ktory by bez manzelstva nemala pravny narok, pokial je ta viac zarabajuca polovicka ochotna sa o svoj majetok podelit a neosetri si to inak.

silvike
9. júl 2022

@zoro9836 tak ano, moze to byt pol na pol, moj muz napr. nesiel ani raz na rd. Urcite su vacsinovo s detmi doma zeny. Tak vtedy sa ten zodpovedny muz, ktory pracuje a zena sa stara o ich spolocne deti doma, postara o nich, o tu svoju rodinku.

nwnw
9. júl 2022

Vdovsky dochodok,keby daco 😀🤔.

ziarifka
9. júl 2022

@silvike pol na pol je tiež nereálne, ak je žena na rizikovom, pripadne ide do nemocnice s dieťaťom ako dojčiaca matka, kde ju otec zastúpiť nevie.

silvike
9. júl 2022

@ziarifka Presne tak. Samozrejme ze si to vsetko musi zena hlavne odkrutit.

tomas115
9. júl 2022

Tak kym je zena na md/rd je snad jasne ze chlapovi to odkroji z rozpoctu viac. Uplne normalna vec a na to nepotrebujem snad svadbu. A ano ja suhlasim, ze partneri sa maju zaujimat o seba a svoje pocity a pomahat si navzajom. Ale prioritne by mala byt vacsina penazi a usilia nasmerovana na deti a ich vychovu. Nie na "zivenie" manzelky o ktoru sa ja ako chlap "mam postarat". Tak to vnimam ja prepacte.Uvediem priklad - ak moj syn chce hrat hokej a je v tom dobry tak ja ako rodic ktory svoje dieta chce vychovat a dat mu do zivota co najviac povazujem za spravne mu to dopriat aj ked je to drahe. A popri svojom boku chcem mat zenu, ktora sa o to posnazi so mnou. Ak mam napriklad zenu, ktorej musim "prispievat" na jej zivot miesto zivota nasho dietata tak toto nepovazujem za spravneho cloveka po mojom boku. Teraz vynechajme hranicne situacie ako choroba atd. Tam je to tiez normalne.

jaskolka
9. júl 2022

@tomas115 to máš pravdu. Starať sa spoločne o potreby a výchovu detí.
Ale napríklad máš dieťa, ktoré hrá rado hokej. Takže ani, kúpis mu kvalitný hokejový výstroj, vserko co potrebuje.No doma máš ešte jedno maličké dieťa, ktoré ešte nevieš, čo bude v živote robiť. Žena je s ním doma, má rodičak 300 eur, z toho mu kúpi plienky, mlieko, výživy, oblečenie a podobne.
Takze už nemá na to, aby si trebárs kúpila topánky na zimu, bundu, alebo niečo, čo potrebuje v kuchyni, nový hrniec napríklad.
Čiže v tom prípade je potrebné, aby si jej prispel ty. Teda postaral sa o to, aby aj ona mala, čo potrebuje, nie iba vaše dieťa pre jeho hokej. Alebo jej povieš, tak chod v zime bez bundy, lebo ja som kúpil hokejový výstroj dieťatu? A pre teba už nemám?
Možno taky prehnaný príklad,ale pre mňa je aj toto v zmysle "postarať sa".

tenerifka
9. júl 2022

Napisem rychlo, musim ist do prace, a je mi jasne, ze vela z vas so mnou nebude suhlasit.
Po 7 rokoch prveho manzelstva a 23 rokoch druheho manzelstva (ktore stale trva, a da sa vseobecne klasifikovat ako "dobre a perspektivne"):
Manzelstvo je dobre pre zenu v prvych mesiacoch/mozno rokoch materstva a vychovy spolocnych potomkov, kedze je financne zavisla na muzovi.
Manzelia zdielaju spolocnu hypoteku/prenajom/kupu bytu alebo domu, tym padom je to vlastne polovicny vydavok.
Po case, ked sa zena zacleni spat do pracovneho kolotoca, taha za kratsi koniec, kedze k tym pracam v domacnosti jej pribudla aj praca mimo domov a vtedy si zacina uvedomovat, ze je to na ho...o., lebo kmita nielen okolo deti, ale aj okolo chlapa.
Manzelstvo je dobre pre muza vo vsetkych vekovych kategoriach a vo vsetkych aspektoch. Nic sa uñho nezmeni, chodi stale do prace a nikto sa mu do toho nekafre, citi sa ako alfa samec, s tym rozdielom, ze nemusi platit v domacnosti upratovacku, kucharku, opatrovatelku, sestricku, sexualnu spolocnicku, vychovavatelku/ucitelku pre deti, manzelka sa o vsetko postara, a este aj prinesie dalsiu vyplatu, takze okrem toho, ze neplati za vyssie spomenute extra profesie, jeho naklady na zivot su polovicne, a k tomu ma full servis.
Kto s tym moze nieco urobit sme len a len my. Vychovavat synov a dcery odmalicka k spravnym hodnotam, k ucte, respektu a rovnosti, aby raz prisla ta doba, kedy si povieme, ze manzelstvo je institucia prospesna pre obe pohlavia, ich deti a pre spolocnost.

zoro9836
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
nwnw
9. júl 2022

@tomas115 no tak daj recept ako to financne vybavit, ked je zena na MD resp. RD, aby ju muz nemusel zivit. Lebo mne RD nepokryje ani naklad na deti a pracu nemozem na HO. A nemize ist dieta do jasli, lebo rehabilitujeme,chodime plavat, cvicit.
Som same oko!!!!!

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zmrzlinka2021
9. júl 2022

@zoro9836 čiže ľutujes, že si sa oženil za svoju terajšiu ženu?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
luccija
9. júl 2022

@tenerifka a este, ked sa muz ozeni dozije sa vyssieho veku🙂

mirka17
9. júl 2022

ja som si svojho muža nebrala pre nejaké výhody, pre mna to bola česť, že si ma tak fantastický chlap rozhodol zobrať za ženu. Sme spolu už vyše 20 rokov, a je to to najlepšie čo ma stretlo. Máme spolu 5 krásnych detí, bol nám vždy oporou, nemenila by som nikdy. A nikdy by som do manželstva nešla pre nejaké výhody.

tomas115
9. júl 2022

@nwnw A ja som niekde napisal, ze ked je zena na RD tak to ma tahat sama? To s tym absolutne nic nema. Mimochodom aj bez manzelstva mas narok pocas rd na vyzivne na nezaopatrenu matku.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
777januska777
9. júl 2022

@zoro9836 no dnes je to už väčšinou na súdoch o striedavej starostlivosti. Takze súdy sa začínajú (konecne) priklanat aj k mužom. Ale aj keď sa prisúdia deti len zene, tak prosím ta aké výživné je z ktorého si užíva zena? Videl si vôbec tie príklady výživných? 😀
Ten majetok a ta polovica co žena po rozvode dostane je samozrejmosť, akože to si myslíš, ze žena na takej materskej sa nudí? To ze nedáva peniaze do spoločného rozpočtu je bezpredmetné, keďže svoje úsilie dáva do deti.
No a k tej tvojej úvahe o tom co chlap a žena od prírody chcú. Hm zaujímavá. A preto sa rozvedení chlapi často vracajú k maminke, ktorá sa o nich stará?
Podľa mna žena túži po láske, istote a áno aj deťoch to dostane. Muž zas túži po sexe, potom aby sa mal kto o neho postarať, poprat mu a tak a to tiež dostane.
Teraz by ma zaujimala tvoja predstava fungovania. Typujem, ze je to niečo také, akože budeš mat frajerku, ktorá sa samozrejme o teba bude starať, bude ti variť, bude ti prať, dá ti pravidelnú dávku sexu, ty jej dáš deti, ktoré podľa teba sú ale potom už jej starosť vo veľkej miere. Ale túžiš po nezávislosti, ze keby sa niečo stalo, aby si mohol odísť bez nejakých väčších ťažkosti.

majlo1234
9. júl 2022

@zoro9836 mozno keby obaja partneri pristupili k vyberu svojich buducich manzeliek/manzelov s rozumom, a nie cez pipik/cicinu, nebolo by to nakoniec take nevyhodne pre nikoho😃 priklanam sa totiz k nazoru @tenerifka, te manzelstvo je pre chlapa vyhodne velmi po cele jeho trvanie. Ja mam sice skuswnosti iba s mojim manzelom, ktory podla mna vyhral jackpot, ked som suhlasila so svadbou😀 ale aj tu na koniku je kopec pribehoch o starostlivych manzelkch, ktore si muzi nevazia, podvadzaju, biju, nadavaju, a zena drzi hubu a krok a prevadzuje domacnost

vroni
9. júl 2022

@zoro9836, aha. Takže čoby žena si mam chovať muža ako truda, na oplodnenie a inak nemá zmysel? Trochu zbytočne zvieratko. A vysoko nákladové. Podľa mňa je zmysel partnerstva vo vzájomnej pomoci a spoločnej starostlivosti o potomstvo. Mne je lepšie s mužom ako samej, mužovi je lepšie so mnou ako samému a deťom je lepsie s dvoma rodičmi naraz ako vždy s jedným. To je zmysel partnerstva. Manželstvo je len štátne požehnanie tohto zväzku. Štát nás berie ako jednotku a uznáva naše vzájomne nároky. V dobrom i zlom slová zmysle (vdovske je fajn. Platiť dlhy po gamblerovi alebo šialenej nakupovacke je menej fajn). Zena stojí muža viac peňazí, muž ženu viac času. Co je vzácnejšia komodita závisí od toho, ktoreho máš viac. Vo všeobecnosti, detaily si dohodne je každý pár po svojom. A teda s tým mužským platením to také horúce nebude. Keď si zoberiem, že minimálne výživné je nejakých 30 plus euro a spústa "otcov" neplatí ani to - tak ja neviem. Ja za tu sumu nie som schopná prestravovať ani naše mačky, nie ze dieťa. In natura muža, ktorý by dopláca na deti nepoznám (finančne). Vždy to zostane visieť na matke a úloha otca sú akurát tak blbé plky, ako "živí" leniví exku.

zmrzlinka2021
9. júl 2022

@zoro9836
Lenze to co pises, nie je vecou zenenia alebo nezenenia.
Ak chce mat clovek funkcny vztah, vzdy musi na nom pracovat, snazit sa naplnat potreby toho druheho, hladiet na jeho dobro.
Manzelstvo v tomto smere ma len ten rozdiel, ze tam clovek povie - je to na cely zivot. Vztah "druh a druzka" skor pripusta moznost odchodu od druheho cloveka, a preto si ludia nechcu komplikovat zivot zavazkom.

Ale tak ci tak, pre akykolvek funkcny vztah musi clovek dat aj vela energie, aj casu.
To iste plati aj pre rodicovstvo - musis sa postarat, aj ked si na nervy, aj ked si vycerpany, aj ked mas vsetkeho po krk.

zmrzlinka2021
9. júl 2022

@autorka

ak v manzelstve nevidis nic osozne, tak sa nevydavaj.
Mozes zit vo vztahu "druh a druzka". Ty sama poznas svoje vnutorne dovody a proste ked tam nie je to pevne rozhodnutie a nevidis v tom vyznam, tak nateraz urcite do toho nechod.
Je kopec dievčat, čo robia to iste ako manzelky a su de facto slobodne.

mandzula
9. júl 2022

Bola to fajn rodinna party.🙂