Čo je po smrti ?
Ahojte ja viem trocha blbá téma ale chcem sa spýtať aký máte názor na to vy. Už dlho mi behá po rozume čo je po smrti ? Čo sa somnou stane ? Extuje život po smrti ? Budem si pamätať môj život na zemi ? Nedokážem sa s tým zmieriť ! Som strašne smutná a chce sa mi plakať ! Ja mám prekrásny živoj milujucého manžela 2 prekrásne detičky ! A nechcem to stratiť ! Veľmi mi na tom záleží !! Budem si pamätať po smrti na moju rodinu a oni na mňa ? Hnevá ma to a strašne ! Bojím sa toho ! Čo je po smrti ? Extuje duša ? Alebo budeme v nebi žiť spolu a budeme tam šťastný či ako to je ?? Ďakujem
@jana_eyre otec pred rokom a pol a doteraz sa nejdem spamätať. Verím tomu, že jeho vedomie nás chvíľú po smrti navštívilo. Keď zomrel (nevedeli sme o tom) sa stalo veľa vecí napríklad - spadol mi obrázok s ním. Na druhý deň sme sa dozvedeli že zomrel. Určite navštívil aj synovca môjho, ktorý sám od seba tvrdil (nevedel, že zomrel) že ho navštívil starký a že mu povedal, že musel odísť lebo bol chorý. .... Bolo toho viac, tak preto verím, že to vedomie po smrti keď opustí telo ešte blúdi. Ale reálne si myslím všetko tak ako som napísala. Netvrdím, že je to príjemná predstava, ale reálna. Radšej na to nemyslím.
@jana_eyre nechapem co myslis ze pohana bunky? Srdce, krv a mozog z nas robia zivych. Zastavi sa srdce, mozog bez kyslika odumrie, stratis vedomie, je tma. A deti s tazkou dmo ked si neuvedomuju seba ani kto je ich mama, sa isto nad smrtou nezamyslaju. Kazdy veri comu chce, pre mna je to tazke tiez, ale so smrtou som sa stretla velakrat, no aj tak mi moje kriticke myslenie nedovoluje verit na nejake luky po smrti. Snazila som sa o to, nech sa mi zije lahsie, ale zatial mi to nejak nejde. Asi mam aj prilis vela poznatkov z biologie, archeologie a historie, plus od muza z fyziky a chemie atd. Vsetko je to len o molekulach a atomoch:/
@reni1512 som rada, že si tu tento fenomén spomenula, takýchto príbehov je množstvo. Ešte keď sa spochybnia výpovede ľudí, ktorí boli klinicky mŕtvi a opisujú “druhy” svet - beriem. Na druhej strane títo ľudia opisujú, že naďalej “počuli” a “videli” čo sa okolo nich deje a to nie z pozície osoby ležiacej na posteli, ale mimo nej, dokážu opísať, kto čo robil, hovoril nielen v miestnosti, kde sa telo nachádzalo, ale aj mimo nej. Podla mna ide o jasný dôkaz, že naše “vedomie” naďalej funguje nezávisle na stave tela.
Koho táto téma zaujima odporúčam knihu od Anita Moorjani - Dying to be me
@hope07 zvlastne. mne prave poznatky z historie a archeologie pomohli presvedcit, ze nieco musi byt 🙂 s myslienkou, ze človek je iba fungujuci mozog a zhluk rôznych reflexov, by som nedokazala existovat...skazilo by mi to celu radost zo zivota. pre niekoho racionalita, pre mna by to bola sebatryzen 😀
@jana_eyre lebo by sa napríklad otec ozýval viac krát a dlhšie ...? a ver mi, že ak by tu bol ozval by sa, lebo to čo sme prežívali sa nedá opísať. Ale ja neviem, to nikto nevieme, len sa na to snažím pozerať reálne, to je všetko. Keby je niečo po smrti, asi by sme sa o tom nejakým spôsobom dozvedeli. Proste si myslím, že sa všetko smrťou skončí a ťažko ma niekto presvedčí o opaku, ale určite je aj veľa pozitívnejších tém
@tomiholjubavi mat semester archeologie a 5 rokov je asi rozdiel, ak pises, ze si dejepisarka, tam sa archeo az tak detailne neberie;) a teda nejde o chvalu kto ma ake skoly, ale mam vystud.aj biologiu a preto to asi vidim viac z toho pragmatickeho dovodu. Ze ked sa poskodi mozog, poskodi sa pamat, vedomie...staci uz aj otras mozgu a mozes dostat amneziu, nepamatas si, kto si, co si.. tak ako si mozes po smrti? Proste, aj ked to je pre teba sebazryzen, pre mna je to realita. Zivot tak ako sa zacne spermiou a vajickom, tak sa skonci smrtou.
@jana_eyre tým, že máme deti, sa určite časť z nás niekde putuje ďalej. Často sme sa ako deti o smrti bavili. Otcovi zomrela mama keď mal jeden rok a veľmi veľa sme sa o nej bavili a často ju spomínali. Aj teraz na nu často myslíme, že život sa mohol uberať úplne inak keby vtedy nezomrela. Potom mu skoro zomrel otec môj starký a iné smrti v mojom okolí. Celá rodina sme katolíci, dá sa povedať že riadny. A samozrejme som odchovaná na všetkých tých náboženských vysvetleniach. Mám voči tomu všetkému veľký rešpekt stále. Ale tiež o smrti po všetkých tých skúsenostiach často premýšľam, čítam (nie zámerne, len keď sa niečo pritrafí ako teraz táto téma) a vytváram si na to vlastný obraz už dlhodobo. Tak ako si myslím, že aj začiatok života začne ,,z ničoho,, že predtým nebolo vedomie ani nič. Čiže vzniklo, tak asi aj zanikne smrťou. Ale povieme si, alebo napíšeme za dúfam véééľa rokov na modrom koňovi zo záhrobia ;)
@jamika27 ja som zas katolicka nikdy nebola, ani na tom nebola odchovana.. vlastne sme sa o.smrti nikdy nebavili, comu verila napr.moja mama dodnes neviem a uz to ani nezistim.. svoju "vieru" som tiez formovala rokmi a zazitkami a rada som sa tomu vzdy venovala a zamyslala.. po smrti mamy intenzivnejsie a dalo by sa povedat, ze prave smrt mamy ma utvrdila v tom, comu verim..
@nadaa1 vidíš....my ženy sa nad týmto vieme zamyslieť. Mňa trápi to, že len my ženy.....Chlapom to je u.....Neviem vo svojom živote nájsť muža tak rozumovo, citovo vyspelého, čo by sa mi priblížil, resp. rozumel mi. Mám manžela....ale v citových veciach sme si vzdialení...Nerozumieme si.
@hope07 A taký nádejný nick máš a tak pragmatická 😂 Ale súhlasím.
@jana_eyre ja som tiež nad smrťou intenzívne rozmýšľaľa od malička. Pretože ma veľmi trápilo, že otec nemal mamu. Často sme ju navštevovali na cintoríne. Potom veľmi skoro odišiel jeho otec, takže to bolo intenzívnejšie. Potom iný rodinný príslušníci a naposledy môj otec. A máš pravdu v tom, že naše vedomie a názory si formujeme našimi vlastnými zážitkami asi každý inak. Ale je pravde, že predstava, že po smrti niečo je a že sa všetci stretneme a budeme spolu navždy je veľmi príjemná a tiež sa mi páči.
kedze co nasleduje po smrti vedia len ti co ju uz absolvovali,tak som len v stadiu dufania-prave pre tu dobru a peknu stranku zivota-energia ked sa nadychas vonaveho letneho vzduchu,nadherne skladby,knihy,neuveritelne situacie s ludmi,veci a zazitky,ktore presahuju dimenziu jedenia,chodenia do prace a spania...pre tu vsetku carovnost a zamer,lebo on je,ked starostlivo sledujes.,a navyse slovami d.lyncha nic ako nestastna nahoda neexistuje-tak pre to vsetko si ukladam carovne zazitky,momenty,ludi a aj veci /lebo ja zboznujem aj hmotne zalezitosti/-na svoj disk v moje hlave/dusi a dufam,ze po smrti si budem moct vytvorit niekde svoj vlastny svet 🙂 moja scena,moji ludia,moja veci...to by bolo idealne-kazdy,aky je,nech sa v tom rochni-kto ma rad nasilie-nech tak prezije vecnost.kazdy po svojom...tu len prechadzam skuskou a jedine na co zalezi je moj postoj...toto ma zachranuje...na bohov uz nespolieham,a keby som mala,tak verim len na tych z olympu-ti sa vedeli zahravat s ludmi aj kruto,tak ako to vidime okolo,cize su pre mna realnejsi...bola som pred rokmi chvilku mrtva,a videla som sa lezat,pozorujuc situaciu odniekal zhora...ale ta sila a svetlo neboli az tak prijemne...len divny pocit...takze viem,ze nechcem byt len nejaka energia,zivot ma vacsie kuzlo 🙂 /davam do pozornosti jednu cast serialu black mirror-san jupitero-a vydrzat az do uplneho zaveru,ked to doda efekt wow-mozno o kus blizsie pravde nez nabozenstvo/-dost ma prekvapilo,ked som zistila,ze to takto ako ja vnimaju aj tvorcovia....toto kolektivne podvedomie o niecom po smrti ma dufam svoje opodstatnenie,aj ked mnohi v to dufame len a len z osobnych dovodov-ako napr. pomsta pre ludi,co tu na zemi ublizuju,alebo nasa laska a priputanost k inym bytostiam a miestam...zatial si teda uzivam tuto dimenziu a tento zivot,ktovie,co bude nasledovat potom a toto je jedinecne aj vo svojej krutosti i nadhere....
Tazko povedat co bude aj ja sa nad tym sem tam zamyslim a tiez ma to zatrapi a hlavne ak ide o smrt mladeho cloveka alebo aj tak celkovo myslim ze clovek na to nikdy neni pripraveny..mozno taky kt.nema nikoho resp.zmysel zivota a voli si radsej to nepoznane.Neviem nieco mi hovori ze mozno ludia kt.opisu klin.smrt majh pravdu a opisali co zazili videli poculi a mozno je to len docasny stav po smrti a pak mozno tie nazvimr to duse stale komunikuju a su s namj ako energia len to necitime tak ako by sme chceli..po ludsky..mozno komunikuju inou formou energir kt.my ludia nedokazeme prekodovat aby sme ju mohli vmimat..to nikto nevie.treba si vazit co mame a uzivat pritomnost..ten koniec nevieme ovplyvnit lebo nevieme kedy a ako pride a su prijemnejsie temy na kt.mozme mysliet..ale autorku vobec neodsudzujem ze sa pyta ze ju to trapi clovek je zvedavy tvor a hlada riesenie..tak sme si pokecali..krasny vecer😘😘😘😘
@hope07 veď práve o tom pisala @tomiholjubavi , že sú rôzne bariéry,kvôli ktorým ti postihnutí nevedia vyjadrit svoje emócie,to ešte neznamená,že v hlavách nemyslia práve na to, že “navždy ti budem vďačný, za to čo robíš”, len jednoducho to nemôžu vysloviť ani sa usmiat. To je ta najhoršia forma. Sú formy,kedy ti ľudia tiež nevedia, čo sú zač, ale zrazu sa ocitnú v spoločnosti inej osoby, nie tej, na ktorú sú zvyknutí a je koniec, hystercia atd. Oni to vedia vyjadrit a sú ti,ktorí bohužiaľ nie...
@mkatka7 prepac, neverim na take, ak by si taki ludia dokazali v hlave povedat nieco take ako pises, urcite by sa vedeli aspon najest alebo udrzat stolicu, ci spoznat svoju mamu. Ak mas zlomenu ruku, nebudes nou vediet hybat a pisat, proste to nejde. Ak mas vazne poskodeny mozog, neuvedomujes si tak, ako zdravy clovek. Ak ma clovek iq 20, nikdy sa nenauci citat, pisat...Telo ma holt svoje limity.
@charlie1980 heh no ano, nick..:D ale nadej mam, napriklad, ze nebude tretia svetova a ze sa ludstvo spamata skor, ako si svoju/nasu Zem uplne znici
@hope07 ty mas archeologiu a biologiu, preto vidis cloveka ako automatizovany stroj. ja mam historiu a filozofiu /inak tiez 5 rokov/ preto vidim cloveka ako duchovnu bytost. inak vela vrcholovych vedcov je veriacich. aj fyzikov a biologov, chemikov...atd. viera v nejaky ten posmrtny zivot nie je len pre sprostych a tych s "horsou" skolou.
ja neviem, co bude...ale nieco bude urcite. ak by to bolo take jednoznacne nič, ako pises, bolo by to aj definitivne potvrdene a vseobecne uznavane. ako napr. ze zem neni plocha, alebo ze hrom nestvaraju bohovia. ved kolko vedcov sa venuje otazke smrti a posmrtneho zivota. nikto to tak nedokazal potvrdit, ako ani vyvratit. existuju len teorie. a su vedci, ktorí by dali posledné, len aby dokazali nepriestrelnost svojej teorie. čiže snaha nechyba.
a to s tymi detmi...ked ma niekto iq 20, je to limitacia mozgu, fyzicka bariera. tak ako alzheimer, uraz hlavy, alebo ked niekomu urobili lobotomiu. Je poskodeny organ, cez ktory sa komunikuje so svetom...niekto sa s tym poskodenym organom narodil. Ale nikto zatial neuspel dokazat, ze clovek s iq 20, co len slinta a cumi do blba, nema tu istu "energiu", to iste vedomie, ako clovek zdravý. Lenze pre tazke ohranicenie organu to jednoducho nemoze fyzicky manifestovat. ja si to predstavujem asi ako ked je niekto ochrnuty. az na to, ze takto chori ludia nie su zatvoreni v tele, ale v mozgu.
@tomiholjubavi lenze ako sama pises, kedysi ludia verili, ze Zem je placata a Slnko je stred vesmiru. Dali by zato ruku do ohna! Az o kolko storoci neskor sa prislo nato, ze to tak nie je?! Co ked sa o niekolko tisicroci pride nato, ze ako to je? Ja netvrdim, ze Boh urcite neexistuje. Len tvrdim, ze ja v neho na zaklade poznatkov neverim. A tolko ludi uz pomrelo, uz sme taki vyspeli, ze do vesmiru lietame a stale nevieme, ako to je so zivotom a smrtou. Mozno to nikdy nezistime, ktovie.
O energiu tu nejde, nemiesaj pls hrusky s jablkami. Kazdy clovek ma energiu, lebo zije.
Bavime sa o VEDOMI a to postihnuti ludia ci uz s iq 20 alebo inak postihnuti zial nemaju take, ako zdravi ludia. To uz je preukazatelny fakt. Lebo by sa inak vedeli najest ci citat, povedat “mama” a spoznat ju, ze ano? A o tom cely cas pisem. Ze chory clovek si seba neuvedomuje tak ako zdravy. Ako si 1r dieta neuvedomuje to co dospely... tak to proste je.
@tomiholjubavi jo a cloveka nevidim ako stroj. Praveze clovek ma dar fantazie, myslenia, rozpravania, lasky, nenavisti atd.. ale aj viem, ze vsetko vedomie je v mozgu. A ze syn ked mal 1r si nepamatal kde byva a ani babku, ked ju videl raz za mesiac. Keby nedajboh vtedy umrel, nemyslim, zeby zrazu vedel cely nas rodokmen a kto je kto. To je moj nazor. Tvoj ti neberiem tiez.
@hope07 "energia" v uvodzovkach...v zmysle v akom je cela tato diskusia.
a ja zas pisem o tom, ze ano, chory clovek vedomie nevykazuje, ale to neznamena, ze ho ani nema. tak daleko veda nezasla, aby dokazala, ze clovek s chorym mozgom je "prazdna schranka"...
ze v tom chorom mozgu nie je potencial, "osobnost", ktora by sa rozvila, keby bola v mozgu zdravom. uz neviem ako to inak povedat. tiez ti tvoj nazor neberiem.
@tomiholjubavi ma aj chory clovek vedomie, to je jasne. Nepisem, ze nema. Len pisem, ze tak ako si tazko mentalne chory clovek kvoli posk.mozgu neuvedomuje zivot/smrt, seba, inych, tak si myslim, ze ani ludia ked umru a mozog umrie a neurony prestanu fungovat, ze jednoducho si seba nebudeme uvedomat a nebudeme moct behat vo fantazii po lukach s rodicmi. Ale bolo by pekne, keby to tak bolo..

@hope07 ale v tych detoch s dmo nieco zilo, nieco co ich bunky pohanalo a to je to, co si myslim ze je nad mozgom a zije aj po jeho vypnuti.. ja sa povazujem za tiez celkom pragmaticku osobu, ale tazko by sa mi zilo s vedomim, ze zivot je len o vypnuti a zapnuti mozgu..