icon

Čo je podľa vás vizitkou ženy?

19. jan 2021

Čo je podľa vás vizitkou ženy? Sú to nechty, vlasy, make up, alebo jej vyjadrovanie, atď.🤔🙂

antoniatonka
19. jan 2021

pre vecne upratovanie v domacnosti, aby bolo vsetko tip top, chodi v rozgajdanych teplakoch a neupravena a permanentne v strehu, aby smietko nepadlo na zem🙂

autor
19. jan 2021

@janeninka 👌👍

elementissa
19. jan 2021

Závisí v akokom odvetví pracuješ. Ak pracuješ v business prostredí, tak myslím, že vizitkou business woman je elegantný účes, pekný denný makeup a vždy upravené nechty. Totiž, ak chodíš do práce v kostýme, tak to je jediné, čo je vidno, keďže kostým má byť čo najnenápadnejší a najkonzervatívnejší. A áno, lodičky. Nemali by byť okopane a opätky by mali byť v perfektom stave.

Ak pracuješ v odvetví, kde je dress code, ktorý je daný zamestnávateľom vo forme nejakej rovnošaty, tak opäť by to mali byť upravené vlasy a tvar. Nechty, závisí. Ak pracuješ napríklad v obchode a robíš všetky práce, ktoré je potrebné, teda menenie cenoviek, dokladanie tovaru, prenášanie ťažkých krabíc, upratovanie skladu, upratovanie regálov atď..., tak mat dlhé umelé nechty je viac na škodu (na 110% zavadzaju a keď som si všimla svojho času kolegyne, čo nosili dlhé nechty do práce, tak väčšinu času sa ulievali, nedajboh robiť nejakú "špinavšiu" robotu ako stáť v kase, lebo "čo keby si nechtíky polamali"

Ak pracuješ v odvetví, kde sa chodí v smart casual, tak to dodržiavať, obliekať sa primerane svojmu veku a postave, radšej elegantnejšie a konzervatívnejšie, ako vyzerať akoby si šla do nočného klubu v 90tych rokoch. To sa týka aj účesu, líčenia.
To, ako chodí žena upravená do práce veľa vypovedá o tom, ako si váži svojich kolegov a/alebo klientov. Ja učím (dospelých), no u nás v škole mame presne definované, čo môžme nosiť a čo nie. Napríklad, nesmieme nosiť rifle, nohy bez siloniek, topánky s otvorenou špičkou či šľapky, odhalené ramená, sukne a šaty kratšie ako 10cm nad koleno. Muži nesmú nosiť krátke nohavice, tenisky či šľapky, obyčajne tričká (majú mať košeľu alebo aspoň polokošeľu). Keďže nám sa ľudia pozerajú veľa na ruky, tak je základ mať pekne upravené ruky, pekný nerušivý makeup, tak aby tá žena vyzerala príjemne a dalo sa sústrediť na to, čo hovorí, nie na to, ako vyzerá. To je taký základ. Prvý dojem dva krát nespravíš a máš doslova len sekundy na to, aby si ten druhý o tebe vytvoril mienku. Možno kruté, ale je to tak, tak funguje ľudský mozog. Potom môže prísť potvrdenie alebo narušenie prvého dojmu - potvrdenie môže byť pozitívne alebo negatívne (vyzerá ako "sedlak", správa sa ako "sedlak", rozumej, rozpráva so žuvačkou v ústach, žvachle, nevie sa vyjadrovať, používa kopu slovných barličiek, nevie spisovne rozprávať, používa nárečové, slangové slová, vulgarizmy atď). Pri pozitívnom potvrdení sa prvý dojem utvrdzuje. Príjemne vyzerajúca žena sa správa priamoúmerne k svojmu výzoru a postu, správa sa nenásilne priateľsky (neafektuje, nežmurká akoby jej padla trieska do oka, nemá dvojzmyselné alebo vo všeobecnosti nevhodné poznámky, vyjadruje sa slušne, spisovne, na úrovni, má dobrú slovnú zásobu, rozpráva plynulo, nehíka, nepoužíva prehnane slovné barličky, keď niečo vysvetľuje, rozpráva pokojne a cielene). Takisto nás môže daná osoba prekvapiť, ak jej celkový vzhľad nekorešponduje s jej verbálnym a neverbálnym prejavom (teda napríklad veľmi pekne upravená žena, o ktorej máš dobrú mienku len dovtedy, kým nič nepovie, lebo sa nevie vyjadrovať, afektuje, rozpráva trhano, nemá dostatočnú slovnú zásobu) alebo naopak žena, ktorá vyzerá ako upratovačka (nič proti nim, je to nesmierne dôležitá práca, no väčšina ľudí od upratovačiek neočakáva, že sa budú vyjadrovať na vysokej úrovni a že s ňou bude možné viesť intelektuálnu debatu) prekvapí oveľa lepším prejavom. Ideálne je, keď sa takýmto nedorozumeniam vyhneme. Pri "bežných" ľuďoch je to takpovediac jedno a je to viac-menej o nás, ako chceme, aby nás ľudia vnímali. Ak sú to ale ľudia, ktorí sú na vysokých pozíciách, prípadne majú vysoké kompetencie, nie je jedno ako vyzerajú. Ak chodia poslanci do parmalentu, akoby išli na dedinský zraz chovateľov oviec, tak je jasné, že nevzbudia u ľudí dôveru. Lebo len svojím zovňajškom im dávajú najavo (podprahovo), že funkcia, ktorú zastávajú nie je dôležitá, resp., že na dobrom ohlase od občanov nezáleží

Osobne si nemyslím, že je vizitkou ženy ci má navarené, napečené. Osobne tieto činnosti prenechám radšej cukrárke, ak ide o nejakú návštevu či posedenie. Kedysi dávno na etikete sme sa učili, že účelom stretnutia je konverzácia, nie konzumácia. Preto je absolútne nevhodné, ak niekto príde na návštevu a namiesto toho, aby žena sedela s hosťami a viedla zmysluplnú konverzáciu, odbieha každých 10 minút do kuchyne a stále niečo prikladá a vykrmuje hostí. Je to rušivé a nevytvára to ani dobrý dojem. Občerstvenie pre návštevu by malo už byť nachystané, rovnako aj tanieriky, príbory, poháre a každý nech sa ponúkne. Jediné, čo sa ponúka "za pochodu" je káva či čaj.
Takisto sú absolútne nevhodné sebazhadzovacie reči typu "prepáčte mi neporiadok", pričom byt sa blyští od zeme až po strop, "prepáčte, že nie som upravená", "smrdím, chystala som ryby", "nemám nafarbené vlasy" a podobné reči, ktorým si hostiteľka akurát zabije prvý dojem a návštevu utvrdí v tom, že nie je žiadna My fair lady, ale obyčajná puťka domáca.
Samozrejme, že keď príde nejaká návšteva, tak prvý dojem tvorí hlavne to, čo návšteva vidí, keď sa otvoria dvere. Nie je dôležité, aby bol byt vyluxovaný zospodu hore, návšteva nie je kontrola z hygieny, dôležitejšie je uvítanie, nebyť v strese, "nestíham" a zadychčaný bežím otvoriť, vytvoriť hneď priateľskú a uvolľnenú atmosféru. Ale mať nachystané a poupratovane tak, aby sa hostiteľ cítil dobre, že jeho príbytok je útulný, nie robiť súťaž v tom, komu sa viac blyští podlaha.

A bez debaty, akú energiu zo seba daná žena vyžaruje. Lepší dojem zachovávajú sebavedomé ženy, ktoré sú si vedomé vlastnej hodnoty, ako utrápené frustrované tiene, čo sa krčia niekde v kúte.

Za seba môžem povedať, že na mňa nerobia dobrý dojem ani zakríknutí ľudia, ktorých nepočujem, keď mi niečo hovoria (ja chápem, že asi pôsobím prísne, ale pár krát sa mi to stalo aj na hodine, že som mala takého študenta, ktorý si šepkal popod nos a mal taký vydesený pohľad, keď som sa ho čokoľvek spýtala. To som si vtedy o ňom pomyslela, že chudák chlap, snáď ho doma žena netýra, keď je taký zakríknutý). Rozumiem taktiež, že ľudia sú introverti a neradi sa rozprávajú s cudzími. Ale nemám dobrý pocit z toho, keď mi niekto príde na návštevu (napríklad moja kamarátka s partnerom), ja a môj manžel vedieme živú diskusiu s kamoškou a jej partner len tak sedí ako kôpka nešťastia, na každú otázku odpovie jedným slovom a doslova sa tvári, že trpí (aj ženu sme už takú mali na návšteve). Toto fakt nie. Ak máš mať celý čas mučenícky výraz na nejakej spoločenskej akcií alebo návšteve, tak tam ani nechoď. Je to vrcholne nepríjemné pre všetky zúčastnené strany. Taktiež za seba osobne poviem, nemám rada, keď ľudia na prvom stretnutí rozoberajú konflikné témy ako politika, náboženstvo, šport. Sú to super témy na rozoberanie s niekým, s kým sa poznáme dlhšie a máme teda už úplne iný vzťah, no ak mi niekto nadhodí takúto tému na našom prvom osobnom stretnutí, je to dosť veľký fail a netakt, vytvára to zbytočné napätie. Ak sa mňa niekto spýta na prvom stretnutí, čo si myslím o Matovičovi a testovaní, radšej to zahovorím, lebo nemám v záujme sa hádať s úplne cudzím človekom. Čo ak on je zarytý podporovač a ja v tom nevidím zmysel? V júni bol u nás na návšteve jeden pár, pričom toho pána som prvýkrát videla a hneď mi chrstol do tváre otázku, čo si myslím o tejto vymyslenej korone. Ešteže hneď v danej vete povedal, že je popierač a teda som mohla diplomaticky uzavrieť túto tému tak, aby sa necítil dotknutý, s prihliadnutím na to, že na koronu "neverí". Napokon, keď s kamarátkou odišli, obaja s manželom sme iba pokrčili plecami, kde k takému chlapovi prišla a kde nechala oči (on bol celý taký veľmi zvláštny, grobiansky, na návšteve sa začali spolu hádať... Takže ani prvý dojem nebol dobrý a nasledovalo už potom iba zhodnotenie, že oookej, s tebou sa už stretnúť nechcem.)
Je super byť sám sebou, ak je človek inteligentný a vychovaný. Ak nie, tak je vhodné, aby sa trochu naučil, ako sa správať v spoločnosti. Avšak- keď je žena dajme tomu "hajzelbaba" (fakt neviem, ako sa tejto profesii odborne hovorí), tak sa na 99% nestretáva s riaditeľmi podnikov, vedcami ci vysoko postavenými úradníkmi v osobnom živote. Platí, že človek je odrazom 5 ľudí, s ktorými sa najčastejšie stretáva. Ak sa niekto pohybuje vo vrstve vysoko vzdelaných ľudí, ktorí ovládajú a v každodennej praxi uplatňujú etiketu, majú iný štýl zábavy ako sledovať futbal či televízne programy, vyhľadávajú viac intelektuálne vyžitie, tak aj táto osoba preberie postupne ich vzorce správania sa a opäť, podobných ľudí bude aj vyhľadávať. Áno, pravdepodobne si o nej tá "hajzelbaba" z podchodu na Trnavskom mýte bude myslieť, že je to nejaká "afektovaná čúza", ale dôležité je aj tak to, aký prvý dojem spraví na tých, ktorým svoj záujem smeruje. Preto je pre niekoho dokonalá vizitka ženy sebaprezentácia a poukázanie na svoju intelektuálnu zdatnosť, pre iného je to jej výzor, pre ďalšieho uprataná domácnosť a pre posledného navarený obed. Každý sa totiž pohybuje v inej skupine ľudí na ktorých sa snaží zapôsobiť a medzi ktorých zapadá alebo chce zapadnúť. Vedci sa nesnažia spraviť dobrý dojem na kopačov vodovodných potrubí, rovnako to platí aj naopak. Preto je táto otázka veľmi náročná a nedá sa zodpovedať jednoznačne. Každý si asi tú svoju vizitku musí vyrobiť sám, tak aby s ňou bol spokojný

antoniatonka
19. jan 2021

@elementissa amen, vycerpavajuca a vsetkoobsiahla odpoved🙂 krasne si to zhrnula🙂

banderaska29
19. jan 2021

nedelila by som to na vizitku muža a ženy ale človeka - to, aký človek si k ostatným, slabým, ako dokážeš počúvať aby si porozumela inému a nie počúvať aby si odpovedala, ako sa vyjadruješ na sociálnych sieťach k tým, ktorých nepoznáš ale nesúhlasiš s ich názorom... alebo ako sa vyjadruješ osobne voči postojom, ktoré nie sú z tvojho súdka. taktiež vulgárnosť v zmysle chovania, obliekania - ale pri tom obliekaní to samozrejme je veľmi individuálne, je rozdiel byť oblečená vulgárne a vkusne sexi ! 🙂 a mohla by som pokračovať..

jankapepe
19. jan 2021

Vizitkou ženy je šťastná a spokojná rodina. Vizitkou ženy je jej pozitívne vyžarovanie.

autor
19. jan 2021

@banderaska29 👌👍

sapetka
19. jan 2021

Autentickost

mamka1984
19. jan 2021

V mojich očiach je vizitkou to, nakoľko robí svet lepším. To isté platí o mužoch.

lucinka1988
19. jan 2021

@elementissa nádherne vystihnuté a kiežby aspoň hŕstka ľudí ovládala aspoň 10% toho, čo píšeš🙏

elizabet173
19. jan 2021

@elementissa Si sa rozsoupla 🙂, dalsi velmi dobry prispevok, dnes si vo forme 🙂

maximilie
19. jan 2021

Hovori sa, ze vizitkou zeny je jej muz

fineta
19. jan 2021

Vizitkou zeny je jej manzel, deti, domacnost. Myslim vydatej zeny. Vizitkou slobodnej zeny su jej hodnoty, spravanie a celkovo zivotny postoj, smerovanie...

maximilie
19. jan 2021

@elementissa skvelý príspevok, dozvedela som sa kopu zaujímavých a užitočných informácií.

elizabet173
19. jan 2021

@fineta vydatej zeny manzel? To ako fakt? Cize ked zacne chlastat alebo gamblovat, tak to je vizitka zeny?

benit
19. jan 2021

Vizitkou zeny su jej deti. Mam nahodenu, dolezitu mamicku, co vie vsetko najlepsie.pozries na nu dokinalost sama. Dieta spinave, mastne, neumyte vlasy minimalne 2 tyzdne. Uz rano pride spinave od ucha po ucho, aspon vidim, ze ranajkovalo🙈. Cely tyzden 1 mikina a tricko, kde je celotyzdnovy jedalnicek. V skolskej taske hnoj. Ked vytiahne cokolvek dokrcene, ufulane, obliate. Flasa plesniva. Takze pozerat len nastajlovane zienky asi nema zmysel.

fineta
19. jan 2021

@elizabet173 uf, to co je za extrem? No ja som vydata 18 rokov, mame spolu 3 deti a vzdy ma potesi kompliment okolia aku mame peknú rodinku, ako manzel dobre vyzera, ako je upraveny a dobre sa oblieka a deti tiez. 😊 Vzdy naň s usmevom odpoviem "za všetkým hľadaj zenu." Podnety na gemblovanie a iné závislosti manzelovi nedávam, prave naopak. 😊 Zrejme ho motivujem tym správnym smerom. 😁 Ale ano, su, zial, aj také typy, pre ktorych nie je priorita manzelka, rodina... Na takych som ale v mojom komente nepomyslela. 🤗

mpg
19. jan 2021

Vizitkou ženy je ako pôsobí ako celok, aký je povahový typ, aké má správanie, vzdelanie, ako je upravená. Je zaujímavé, že každý si na nej všimne niečo iné a predstavuje si, či hľadá práve toto alebo by sa to nehodilo.

elizabet173
19. jan 2021

@fineta myslela som to tak, ze niekedy sa zena moze snazit do roztrhania tela a nepomoze to. Preto si nemyslim, ze je vizitkou zeny muz. V prvom rade je vizitkou seba sameho.

mamutka
19. jan 2021

Toto mi pripomenulo dectvo, keď sa zhrkli susedky na kávu a ja som tie ženy počúvala ako riešia komplet osadenstvo bytovky oproti : videla si aké má hentá zazltnute plienky? Ja som to všetko vždy vyvarala a boli ako sneh! Vidíš ako to vesa? Ako krave z huby vytiahnute to ma potom dokrkvane! A hentá na piatom vidíš jak to tam dlho ma? Sak už aj pršalo na to! A toto pochopíš, že ta na druhom ponožky a gatky vesa na prednú šnúru?! Sak celá ulica vidí aké gatky nosí, no prepadla by som sa od hanby.
To boli vizitky ženy 😁 tam sa tlačilo vizitiek za vagón a na počkanie, dalo by sa pokračovať.
Často si spomeniem na tie reči, keď mám zablatene boty a váľame sa s deťmi dakde na lúke, sadáme na bicykle a ženy s dobrými vizitkami zatiaľ pečú koláče a utieraju prach na zbytočných dekoraciach.
Mne ide len o to klišé, aby sme boli všetci zdraví a šťastní. A robiť si radosti stále, byt veľa spolu a veľa vonku, a co to budem rozpisovať, elementissa popísala k veci, parádne čítanie. Neviem ci tie ženy co si myslia ze vizitkou je domácnosť a chlap majú všetky aj kopu radosti a zážitkov v zinote. Kopa chlapov si ide po radosti života potom niekam inam. U nás sú prioritou zážitky a ostatné spolu nejak priebežne zvládame a po 20 rokoch mame vzťah ako v začiatkoch.

autor
19. jan 2021

@mamutka tlieskam a skláňam sa🙂normálne mi slza vyhrkla..tak by to malo byť 👌 len škoda že na ženu sú kladené tak vysoké nároky..má byť dokonalá po všetkých smeroch.. nemožné 🙈

mamutka
19. jan 2021

Jeej, ďakujem 🙂❤️

elizabet173
19. jan 2021

@mamutka krasne slova. Presne tak, pohoda v rodine, spolocne zazitky su ovela viac ako vylestene obloky a dokonaly makeup.

tykat
19. jan 2021

Upratane, navarene, cisto oblecene vzorne deti a muz ....to mi ako prve naskocilo pri vyraze "vizitka zeny" 🙈 a hned potom mi naskocila husia koza 😂

dkethe
19. jan 2021

Stastny muz a deti 🙂

silvia22222
20. jan 2021

@elementissa dobrý deň, zaujal ma Váš príspevok, môžem sa opýtať čo učíte, alebo na ktorej škole? Ďakujem za odpoveď.

elementissa
20. jan 2021

@elizabet173 intelektuálna chvíľka, keď dieťa spí a ochorel mi študent 😅😅😅

elementissa
20. jan 2021

@silvia22222 učím jazyky 🙂 v súkromnej jazykovke

anickaaa6aaa
20. jan 2021

@fineta ze výdatnej zeny je vizitka muz... A slobodnej kam smeruju.. Kokso to ako keby jej uz skoncil zivot po sobáši..

fineta
20. jan 2021

@anickaaa6aaa nieee, vobec nie, neskončí vydajom ženy jej život. Práve naopak. 😊 Každý normálny muž si pracu ženy v rodine váži a aj ju patrične ocení. 😊
Je strata casu dotahovat sa tu na túto temu. 😊