Čo nehovoriť bezdetným: 7 citlivých tém
A TY KEDY BUDEŠ MAŤ BÁBäTKO???
... len málokedy je táto otázka vhodná. Isto nie na rodinných či pracovných oslavách, na posedení pri káve s bývalou spolužiačkou, atď. Ak sa niekto snaží otehotnieť, ale nedarí sa, môže to byť veľmi citlivá téma. Nechtiac si vytvárame nepriateľku / nepriateľa, a kazíme im deň. Ak otehotnieť ani nechce, je to nepríjemné, lebo už vie, ako spoločnosť za také rozhodnutie odsudzuje. Ak má plán otehotnieť až keď budú peniaze / až keď bude dobrý partner, je to osobné a necitlivé. Lepšia varianta: "A AKO SA MÁŠ? ČO NOVÉ V RODINE?"
NECHCEŠ DETI? VEĎ TY ZMENÍŠ NÁZOR, UVIDÍŠ!
... toľkokrát si ľudia myslia, že toto je v poriadku niekomu povedať. Môžem ja prísť k tebe, keď sa snažíš otehotnieť a povedať ti: "Veď uvidíš, ty zmeníš názor a prestaneš chcieť deti!" ... Ako by sa ti to páčilo? Zaujímavé, že čím menej ma ľudia poznajú, tým viac sa ponáhlajú tvrdiť, že vedia, čo zmením a nezmením, a či robím správne rozhodnutia o mojom osobnom živote, aj keď si nepýtam žiadnu radu.
Lepšia varianta: "AHA, DOBRE. TIETO ROZHODNUTIA SU DOSŤ VEĽKÉ, JE FAJN ŽE SI SA ROZHODLA NAJLEPŠIE PRE TEBA. JA SOM VEĽA USÍLIA A ČASU VYNALOŽILA NA MOJE ROZHODNUTIE, ŽE MI ROZHODNE STOJÍ ZA TO, BYŤ MAMIČKOU."
VEĎ POČKAJ, KEĎ STRETNEŠ TOHO SPRÁVNEHO CHLAPA, ZMENÍŠ NÁZOR!
... správny chlap je ten, ktorý ma nebude nútiť zmeniť moje životné plány a rozhodnutia o mne, mojom zdraví, atď. Môžem ja prísť k tebe a povedať ti: "Ty si tehotná/chceš mať deti? Veď uvidíš, keď stretneš správneho chlapa, zmeníš názor a prestaneš ich chcieť!"
ĽUDIA, ČO NECHCÚ DETI, SÚ SEBECKÍ.
... ľudia, ktorí chcú deti, ich chcú pre svoje dôvody. Deti sa na svet nepýtajú, neprosia ťa aby si ich vytvorila. Každý, kto chce mať deti, chce tak zo sebeckých - i keď často zdravých - dôvodov. Ak som vraj sebecká, tak je lepšie nemať deti. Škoda len, že toľko sebeckých ľudí má deti aj tak, a ubližuje im, ako povedala Katharine Hepburn.
NEPOZNÁŠ SKUTOČNÚ LÁSKU, ANI OBETAVOSŤ POKIAĽ SI NEMALA DETI.
... starostlivosť o chorých a/alebo starých členov rodiny, čas obetovaný bratovi a priateľom s depresiou aby som im pomohla, ochrana a starostlivosť o zvieratká, ochota darovať orgány na záchranu člena rodiny, eufória keď sa s partnerom/najbližšou priateľkou po dlhej dobe objímame ... nič z toho sa nepočíta, jasné, som len bezduchý robot.
ČO NENÁVIDÍŠ DETI?
... pracovala som s deťmi na tábore a v hoteloch. Boli to príjemné a zaujímavé skúsenosti a cítila som sa veľmi ochranársky voči deťom, mala som ich rada. Ľúbim deti mojich priateliek a deti v mojej rodine, synovcov a neterky, a baví ma tráviť čas s nimi. Niektorí ľudia však celkovo nemajú deti v láske. A to je v poriadku. Neznamená to, že ich nenávidia.
A KTO SA O TEBA POSTARÁ, KEĎ ZOSTARNEŠ?
... tí istí ľudia, ktorí sa starajú aj o zostarnutých rodičov. Väčšina ľudí v domovoch dôchodcov majú deti. A aj tak tam celé dni sú bez nich.

@jankafresova "Dokonca aj žena ktorá písala že prežila nedávno autohaváriu a je tým otrasená a zatužila po láske bývalého muža, je tu za to odsudzovaná."
No neviem, po havarii otrasena a prve co tuzi po laske exa? Co si myslela ze hned prileti? Opytal sa ci su ok, ako syn a hotovo. Niekedy zeny prilis fantaziruju. A ani nevieme aky mali predtym vztah, ako a preco sa rozisli, ako komunikuju.
Ja mam pocit, ze sa niekedy empatia prilis vynucuje. A co si vsimam hlavne ju vyzaduju egoisti ktori su prilis zahladeni do seba a do svojich pocitov.