icon

Čo nerobiť 1. januára 2025?

1. jan 2025

Ahojte máte nejaké povery ? Ďakujem

Strana
z2
sense
1. jan 2025

@deti95060810 to by som mala už ako pravidlo žeby som každý rok odvisla 😁

jana_eyre_2
1. jan 2025

Na nový rok treba ležať a žrať, ale nič iné len zemiakový šalát lebo zemiaky a vajce neujdú 🤣 my sa ideme prejsť do zahraničia, aby sme celý rok boli mimo Slovenska.. 😅 bohužiaľ..

yanqqa
Autor odpoveď zmazal
mnamko
1. jan 2025

@nelca84 ja zrovna periem😃😭

nelca84
1. jan 2025

@yanqqa
@mnamko no mate to zratane dievcata 😂

riamia91
1. jan 2025

Ja keď sa tak zamýšľam nad tými poverami, stále si proste vravím, že ľudia ani tak neverili, že im to niečo zlé prinesie, ale proste si odôvodňovali, prečo na Nový rok nerobiť v zmysle "Ako na Nový rok, tak po celý rok." Nič iné za tým nehľadám, na povery neverím a napriek tomu neperiem, nepracem, nezametám... však to budem robiť ďalších 364 dní, tak načo práve dnes, ani náhodou 😅. Venujem sa sebe, deťom, rodine, na domáce práce niet čas.

misslilac13
1. jan 2025

@maranco ved cele kresťanstvo je jedna veľká povera

barny
1. jan 2025

@deti95060810 periem a vesam takmer vzdy prveho som doma a mam cas neobesila som sa zatial

fepe5
1. jan 2025

@nelca84 mne tiež 😉

dankaa74
1. jan 2025

Povery verus kresťanstvo....milé maminy...mladšie či staršie členky modrého koňa🤔.......1.1.jeden z najväčších kresťanských sviatkov.....láskavo si uctite našu Matku...Bohorodičku a nerobte NIČ....oddychujte....a chváľte Boha za to, že máte pre koho prať, variť, žehliť a pod.neriešte robotu ale tešte sa že máte svojich milovaných pri sebe a môžete si s nimi pozrieť rozprávku😇

nelca84
1. jan 2025

@dankaa74 ach danka, uz sme velke a budeme robit co uzname za vhodne... a ty tiez rob co uznas za vhodne

nikola5803
1. jan 2025

Áno ....napísať každú sprostosť na MK

81anina
1. jan 2025

Sakris škoda že som si to neprečítala skôr ráno som bola vyhodiť smeti a ešte k tomu aj bioodpad 😱😭🤦😀

dankaa74
1. jan 2025

@nelca84
@81anina áno škoda......veľká škoda

katarina4141
1. jan 2025

@romino 😂😂😂👍

autor
1. jan 2025

Až teraz som sa ku tomu dostala 😄😄 dnes som robila asi všetko čo by sa “nemalo”😂. Len som chcela vedieť aké povery kolujú.

66simonka66
1. jan 2025

Do kelu ľudia, ja som dnes porušila všetko čo sa dalo. 🤣🤣🤣 na návšteve som celú rodinu nakŕmila kuracou šunkou, vynašli sme dnes smeti a dokonca teraz večer celé nádoby pred bránu, lebo ráno chodia smetiari a ešte som dnes aj prala, lebo deti mi obliali celé deky na gauči, takže som to aj prala aj sušila. Asi som v peknej r*ti. 😄

evaachesa
1. jan 2025

1.1. je deň bez Modrého koníka....tak a je to pekné v píp. 😱

ukulela
1. jan 2025

Hlavne netreba ísť do obchodu. To je priam zakázané!

sticker
merlinja
2. jan 2025

@tenerifka ako hovoríme o poverách, tak čo sa zavzdušňuješ . Tak ako na Nový rok, tak po celý rok - s úctou, v pokoji, láskou a nadhľadom.

luczach
2. jan 2025

Novoročné povery:

🔵Na Nový rok mal byť každý okúpaný a oblečený v čistom, najlepšie v novom oblečení, aby bol taký celý rok.
🔵Vo vrecku mal mať každý člen domácnosti drobné peniaze a občas s nimi zaštrngať, aby privolal bohatstvo do domu.
🔵Gazdinám bolo zakázané prať a vešať bielizeň. Vyvešaná bielizeň mohla priniesť smrť do rodiny.
🔵Tiež bolo zakázané zametať a vynášať smeti, zbavovať sa starých vecí, aby si náhodou nevyhodili šťastie. Gazdiná nesmela ani šiť, aby sliepky zle neznášali vajíčka.
🔵Nesmelo sa jesť mäso z hydiny, aby šťastie neuletelo. Tak isto sa nejedla zajačina, aby šťastie z domu neušlo.
🔵Žiadúce mäso bolo z veľkého zvieraťa. Brava, býka, jeleňa... Prasiatko symbolizovalo šťastie.
🔵Na Silvestra sa dávalo von vedro s čistou vodou a ráno na Nový rok si členovia rodiny rozbili na ňom ľad a umyli si tvár aby boli celý rok zdraví. Verilo sa, že táto voda zbaví mladých ľudí pupákov na tvári.
🔵Na Nový rok sa nesmelo hádať ani plakať, aby sa rodina nehádala a neplakala celý rok.
🔵Na Nový rok vstupoval prvý do domu muž, keď prišli na návštevu manželia.
🔵Tak, ako bolo zakázané, aby do domu vstúpila žena ako prvá, rovnako tak nič dobré neveštil ani príchod starca v kožuchu, pretože sa tým odplašilo všetko šťastie i prosperita.
🔵Ak do domu prišil niekto cudzí, nesmel mať prázdne ruky a mal priniesť aspoň koláče, resp. peniaze, čo znamenalo, že prináša hojnosť a nie škodu.
🔵Hydine sa do hniezda dávala na Silvestra nová slama a niekoľko suchých orechových listov, aby nebola chorá, nekapala a znášala veľa vajec.
🔵Na Nový rok by sa nemalo ďaleko cestovať, lebo vraj taký človek nájde cestu domov ťažšie.

Strana
z2