Čo odporúčate na vrásky po 30-tke ?
Ahojte.
Mam cerstvo po 30 a vidim, ze uz je cas..
Vrasky sa hlasia.
Co odporucate na zaciatok?
Aky pripravok, latku,..
A formu?
Krem olej serum ?
A daco "z vnutra" vobec funguje?
Dakujem
Laser sa nepicha 😊 A ano, v 34 mas cas. Ja mam o dost viac.
@mareka49 kremovat sa treba, len si treba vybrat spravny produkt. vseobecne na plet sa pouzivaju sera, kremy a oleje. sera maju vacsinou viac ucinnych latok a aj vo vyssich koncentraciach, cize su ucinnejsie,a ko kremy. teraz je oblubeana kyselina hyaluronova ( HA ), ktora sa v mnohych nachadza. ona sice pekne hydratuje, ale ak plet nasledne nenakremujes, okamzite sa ti vlhkost z pleti opat zacne odparovat a plet zacne byt dehydrovana. pises, ze uz pozorjes na sebe vek. sucha, ci dehydrovana plet starne skor. ja mam zrelu plet ( mam 43r a na mojej pleti uz vek vidiet. pod ocami mam jemne vrasky, kozu vpadnutu. mam na cele vrasky, kotre ale nie su extremne vyrazne ( poznam mladsie baby, comaju vrasky horsie ) a tiez noso-ustne vrasky su trosku vyraznejsie. no v mojom veku to mohlo byt aj horsie. v 30r som nemala absolutne ziadne prejavy veku.
a teda na plet su vhodne aj oleje - arganovy, opunciovy, sipkovy,a le urcite aj ine oleje su fajn. vecer mozes krem nahradit aj olejom, no na den nie ej idelany, lebo je mastny. je fakt, ze sa tieto oleje volaju suche oleje a vraj sa dobre vstrebavaju,a le stale su mastnejsie, ako ine produkty na plet. olej je navyse produkt, ktory osetruje - masti a udrziava hydrataciu v pleti, teda brani odparovaniu tekutiny, ale neprenika do hlbsich vsrstiev pokozky, lbo ma prlilis velke molekuly. preto olej estaci. minimalne treba pod olej serum.
nie je pravda, ze kyselina hyaluronova ma ist na plet od 35r. tato kyselina je telu vlastna a pomaha zo zvlhcovanim tkaniv. a s prevenciou treba zacat predtym, nez sa prejavia zmeny, lebo to uz nie je prevencia. navyse pokozka je organ, ktory je vystavovany okolitym vplyvom ovela viac, ako ine nase organy. samozrejme je na to prisposobena, ale aj tak, preco jej nepomoct hydrataciou. tato kyselina teda primarne v kozmetike sluzi a hydrataciu. v prirode sa yskytuje vo velkych molekulach a tie dokazu zhydratovat len povrch pokozky. a to,a by zhydratovala aj hlbsie vrstvy je utne molekoly upravit - zmensit. samozrejme to uz je drahsi proces a takato kozmetika je obycajne drahsia. ja som teraz mala serum od Skinnium a to obsahuje 3 velkosti molekul HA a este je aj prirodne a kupodivu za 10e. nie som odbornik a netusim, preco stoji tak malo. niekedy su sera tejsto znacky na pleti lepkave, ale nie vzdy. ked pouzijem AHA+BHA kyselinu, tak je to lepsie a lepsie sa vstrebavajua plet nei ej lepkava.
takze nejake serum je vhodne rano a vecer, vecer mozes pouzit olej a rano krem. dal by sa teoreticky aj olej, ak ti nevadi, ze je mastny, ze sa budes lesknot. je tu rizko omastenia oblecenia, zvlast teraz v zime a teda ak pouzivas makeup, tak ti makeup asi an oleji moc drzat nebude. zvlast ak nemas suchy typ pleti.
este poznamka na okraj. normalna plet neexistuje. s typom pleti sa narodime, ale plet sa vyvyija, cize v detstve je plet este vcelku krasna a typ pleti sa urcit neda. ked dospejeme, uz sa to da. nasa plet ma bud nenapadne, minimalne viditelne pory, alebo dost viditelne pory. existuju teda len 2 typy porov. bud ich vidiet, alebo nie. a podla toho amme typ pleti. neviditelne pory - sucha plet. takato plet vdaka nerozvinutym porom ma malo kozneho mazu. pri viditelnych poroch na celej tvari je naopak na pleti mazu dost a preto je mastny a este mozu byt zony, kde su a kde nei su viditelne. viditelne su teda vacsinou v T-zone a toto je pet zmiesana. normalna neexistuje.
v priemehu zivota sa typ pleti nemeni, no moze sa menit stav pleti - dehydrovana ( moze sa zamienat za suchu ), citliva, zrela a teda moze byt aj v stave, ked je vporiadku. teoreticky takyto stav mozeme nazvat normalna, aj ked ten vyraz asi idelany nie je.
zaujiamve je, ze dehydrovana plet moze sposobit, ze aj mastna plet ma prejavy suchej pleti, pripadne moze mat aj opacny efekt, ze sa masti nadmerne. cize hydratacia je naozaj dolezita a to aj vznutra,a le aj zvonka. dechydrovana plet, pripadne suchy typ pleti je casto nachylny na citlivost pleti a tiez na zrychlene starnutie.
nerada odporucam konkretne vyrobky, aj ked mozem napisat, co ja pouzivam. ked som bola mladsia, na strednej som sa trosku zacala kremovat, no lepsiu starostlivost som rozbehla az ako dospela,a le nijak extra som sa na skincare nespecializovala a vzdy som si myslela, ze mam suchu plet. nakoniec mam zmeisanu, po porode ( u skoro v 35r ) som sa sice kremovala, ale len tym,c o som mala po ruke ( napr. som dostala nejake kremy na takej tej prednaske o hrncoch ) a zvysok som zanedbavala. teraz posledne 2r som co to zo starostlivosti o plet pochytila. vyskusala som aj sera he Ordinary a su naozaj dobre, ale trosku ma odpudzuje nanasanie takeho mnozstva ser. je to trosku narocnejsie urcit siu program starostlivosti The odinary,a le da sa to. no mne sa to proste rolko nechce. tak som zostala pri klasike. po vycisteni serum a na to krem. ja soobne oleje nepouzivam, lebo ja ich nemma vobec rada. mne to na pleti vadi a este horsie, ked sa mi dostanu k ociam. ani emusim dat blizko,a le ked sa dostanu trosku do oci, oci mam velmi citlive z toho. zaujimave je, ze ricinovy plej mi tak velmi nevadi. ten co mam je taky tuhsi, tak ho pouzijem hlavne, ked mam pokozku citlivu z dekorativky ( skusam vseliake licenia a to mam na sebe riadnu vrstvu, stetce tiez akoby pichali do pokozky a mne to vadi, preto je citliva ).
a vyberam si prorodnu kozmetiku hlavne z dvodu, ze neobsahuje niektore zlozky, ktorym sa chcem vyhnut.
takze ja mam na plet teraz serum Skinium. mala som viacere a mala som aj Hyaluronove serum. uz mi doslo a teraz mam lipozomove. okrem toho si dam niekedy aloe vera gel, tkory ma tiez hydratacne a hlavne skludnujuce ucinky - mam Holika Holika. ma nadherne balenie 🙂 . mam este kolagenove serum Skinium, ale to je take tuhsie. niekedy nimnahradim krem,a le vacsinou len v Tzone a len rano pod makeup, lebo okolo nosa mi makeupy vlemi zle drzia. okolo oci mam ocne kremy. pod makeup rano pouzivam La Roche posay Toleriane. je lahucky a dobry na ctlivu pokozku. a vecer mam tusim Bio pha z DM. je troeku mastnejsi. no chcem skusit ocnu starostlivost od Skinium.
cez den pouzivam krem na tvar taky lacny Feel Free. teda to nei ej krem,a le serum,a le ma texturu kahkeho kremu. ma vyraznu vonu, ktora mi rosku vadi,a le casom si na nu viem zvyknut. no chcela by som ho vymenit opat za La Roche posay Toleriane. a vecer mam skvely kremik Arganovy od Nobilis Tilia - ceska prirodna kozmetika. mala som vzorky viacerych kremov od nich,a le nepacili sa mi. tento jediny mi sedi a milujem ho, je mastnejsi. ma inu texturu,a ko ostatne ich kremy, mam pocit, ze prave v nom citim oleje, je taky hladky, olejovy a mastnejsi, pretoi ho davam len vecer. dokonca som si vsimla, ze ho nemozem ani rano po nocnej, ked si idem lahnut, lebo sa mi nevstrebe. od vecera do rana zvycajne ano.
a ozaj,a by som nezabudla, oleje je dobre nanasat na vlhku plet a netreba ich nijak vela. no ja mam pletove tonikumptirpadne termalu vodu v spreji, tak si nastriekam na tvar ped pouzitim cohokolvek na plet. vsetko davam na vlhku plet. zda sa mi to celkom fajn.
@mareka49 mne sesternica odporucila toto serum https://www.skinstation.sk/p-209/iunik-black-sn... a po par tyzdnoch som videla rozdiel uplne mi to zjednotilo a vyhladilo plet. Nemusim ani makeup pouzit a vrasky okolo ust co bol moj najvacsi problem sa mi zjemnili. Teraz mam uz druhe balenie.

@mareka49 to ,že do niečo natries lokálne na vrásky nič nerieši,o pleť sa treba konečne starať v prvom rade je dôležité čistenie i napriek tomu,že nepoužívas makeup,ďalej hydratacia a potom rôzne sera atď. Do 30 to možno šlo bezproblémovo ale s pribúdajúcim vekom sa i z masnej pleti stáva suchá,treba si vytvoriť nejakú komplexnú pletovu rutinu a nie je to vždy len o veľa peniazoch,dôležité sú správne prípravky a systematicnost