icon

Čo robia vaši puberťáci doma počas korony?

tanita007
13. máj 2020

Ahoj,dievčatá.Veľmi ma zaujíma čo robia vaše deti-chlapci vo veku cca 13-17 rokov teraz v čase Korony doma.Keď nemajú krúžky,nemôžu ísť do školy,nemali by behať po vonku s kámošmi,úlohy vypracujú cez PC raz-dva a celý deň pred nimi.ďakujem za vaše odpovede

tenerifka
13. máj 2020

@simsalabim urcite aj na Sk vyuzijete, s ohrevom a prekrytim peknych par mesiacov v roku. Ja som rada ako blcha, ze ho mame, teraz je zakazane sa kupat v mori, zblaznili by sme sa

davida
13. máj 2020

@mirage to mas fajn ze idu, ale keby si mala nasho na krku radsej ho niekde po ceste stratis jak pocuvat jeho frflanice

galioska
13. máj 2020

Ja mám deti tiež podobného veku a buď sú na internete, alebo pozerajú filmy a každý deň ideme všetci von na dlhú prechádzku, učenia majú minimum.

6mia6
13. máj 2020

@ave17 tak daj tipy co s nimi. My mame tiež úlohy na pol hodinu. Online vyučovanie, môžeme len snívať. Zahrajú si ps. Potom idú von. O 2 hodiny prídu že čo tam. Nikto nikde. Animátorku im robiť nebudem. Samozrejme keď chcú hrať musí byť všetko urobene - škola, domácnosť, okolo domu.

simsalabim
14. máj 2020

@ave17 ty nemas deti v tomto veku, vsak?

nenne9
14. máj 2020

Na začiatku mali doobeda online vyučovanie.poobede sme boli v záhrade - sadenie, uprava dvora apod.dcera sa starala o psa a polievala kvety, syn take fyzicky náročnejšie prace na záhrade, dvore podla potreby.plus pracka umývačka obaja.teraz?doobeda online vyučovanie poobede sedia na pocitacoch a musim ich nutit vyliezť z domu..leniveju☹️

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
nenne9
14. máj 2020

@ave17 no...idealny stav by bol keby vsetcu teenageri venovali doobedie škole, poobedie domacim pracam, sportu a pobytu v prírode.ale treba si uvedomiť ze nie všetci rodicia sedia na riti a nemozu z práce managovat decku den minutu po minúte a zabranit mu byt online.po druhé vyucovanim online sme tie decka v podstate k počítaču sadnúť prinutili a ta hranica medzi hladanim materialu do projektu a pozeranim vipneho videjka je veľmi tenká.ja mam urcite pocit ze moje deti ovela ovela viac casu travia pri pc ako predtým.nech to skonci lebo si budujeme závislosť ☹️

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
hettinka
14. máj 2020

@tanita007 mám 13-ročného a 18-ročnú.
staršia už doštudovala, takže momentálne veľa číta, venuje sa bratovi, pomáha mne, učí sa variť, robí si v suteréne telocvičňu s otcom (maľujú steny, podlahu robia), cvičí, maľuje obrazy, našla si online kurzy programovania (príprava na VŠ), pozerajú Marvelovky a podobne.
Mladší chodí na 8-ročný gympel, takže DU mu zaberajú viac času, často aj celé ráno sa venuje škole, majú toho asi viac ako bežná ZŠ. Popoludní má už 2x do týždňa volejbalový tréning (ak je pekne, lebo to majú vonku), 2x do týždňa online hodiny v ZUŠ. Okrem toho hrá veľa na klavíri, lepí plastové modely, chodí so sestrou na bike (samozrejme, mimo civilizácie), pomáha, čo treba, aj čosi prečíta, aj na mobile je (ale toto obmedzujem), aj telku jasné že zapne, ale nesedí iba na gauči.
Myslím, že toto je aj o tom, ako je dieťa naučené žiť v bežnej situácii ... moji vždy boli aktívni, vždy mali záujmy, hoci jasné, 13-ročný by ľahko prepol do módu, že sa bude iba povaľovať a šťukať na mobile, keby sme ho nechali. Ale nenecháme 😀 ...
S kamoišmis a teraz nestretávajú, ale oni tu v meste kamošov ani nemajú. Staršia je veľký introvert, jej "social distancing" nadmieru vyhovuje. Mladší zasa má kamošov v škole v inom meste, takže by musel cestovať. Teraz vidí niektorých na tom tréningu, ale to majú iba po 4 a po tréningu ideme domov (tiež ho tam vozíme)

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
hettinka
14. máj 2020

@nenne9 tým, že sme deti donútili k online dištančnému vzdelávaniu je vysoko prekročený čas, ktorý by mali deti do 18 rokov na počítači tráviť ... takže ideálne, po online vzdelávaní by ten PC/mobil dieťa nemalo zapnúť už ani na sekundu a cez víkend tiež vôbec nie ... čo je však asi nereálne.
Ale tiež je to o tom, či ten materiál na projekt skutočne musí hladať zasa len na nete, alebo je doma knižnica s encyklopédiami, časopisy a podobne. A či v "normálnej dobe" je naučené len okopírovať wikipediu, alebo projekt robí tak, ako sa projekt robiť má, z rôznych zdrojov a skutočne nie vždy je potrebné zapínať počítač na taký dlhý čas...

A áno, mám výhodu, že som učiteľka a momentálne 3x do týždňa "sedím na riti" doma (reálne homeofficujem a učenie mi zaberie 2x viac času, ako keby som išla normálne do roboty a odučila si svoj rozvrh) a 2x do týždňa chodím už na pár hodín do práce.

simsalabim
14. máj 2020

@hettinka suhlasim s tym, ze kvoli online vyucovaniu deti travia omnoho viac casu za pocitacom. Este aj zadania a ulohy, ktore musi dcera spravit po vyucovani, si musi najst - kde inde, ako v pocitaci ci na mobile a ulohy takyto sposobom aj odovzdava. Tiez chodievame denne poobede na vzduch. Ale co si @ave17 moc neuvedomuje je, ze clovek je tvor spolocensky, kontakt kamaratmi musi udrziavat jedine cez internet ci mobil, ked sa neda moc stretavat...takze dalsi cas na pocitaci ci mobile... a aj ked si napriklad nieco sama tvori a vyraba (cez skolsky rok chodi na keramiku a malovanie na hodvab), kde nachadza v tomto case inspiraciu? No predsa na nete, na Pintereste.... tieto deti uz nie su skolkari, aj keby som chcela, uz nedokazem vymyslat tvorive aktivity, ktore by ju zabavili a navyse, mam home office, robim tych 8,5 hodin denne, treba popri tom aj navarit, ist nakupit a pod. Som rada, ked podvecer vybehneme na 2 hodiny na bicykel a potom ju zas necham samu sa zabavat. Urcite travi dost casu na internete, ale nepovazujem to este za kriticke. Co ma ine robit, ked ma byt vacsinou doma?

mirage
14. máj 2020

@hettinka teraz to uz maju ucitelia na ss lahsie, "odisli" stvrtaci.

6mia6
14. máj 2020

@simsalabim ja tiež neviem ako by som im to vyplnila. Záhrada je hotová. Keď chcú vylihovat pripadne sedieť za ps musí byť aj dom upratany. Ale to sú všetko 15 minútové práce. Preložiť prádlo z práčky do sušičky. Potom poskladať. Vyložiť/naložiť umyvacku, povysavat. Utrieť prach. A ďalej? A to sú práce ktoré aj tak vychádzajú tak na každý 2-3den. Záhradu sme dali dohromady za týždeň. Sú to aktívny športovci, mladší ma tréning už každý deň. Starší nič aj keby už mohli.

hettinka
14. máj 2020

@mirage stvrtaci iba minuly piatok skončili. Ale nie každý učí štvrtákov a odpadli mu hodiny...

Mne skončili štvrtáci, takze áno, mám trosku voľnejšie sle idem sa venovat inventarizácii učebnicového fondu (to musím fyzicky v škole urobiť), aj kolegovia majú ďalšie funkcie, prácu, ktorej sa idu venovat namiesto štvrtákov. My sme mala škola, každý má niečo na starosti teraz.

@simsalabim výhodu má ten, kto má dvor. Panelákove deti to majú horšie teraz...
a musím povedať, že my kamarátov teraz veľmi zanedbávame, sme spolu ako rodinka, venujeme sa jeden druhému. Deti posilňujú súrodenecké vzťahy, čo je pre mna veľké pozitívum. A caste stretávanie sa s rôznymi kamarátmi nie je u nad bežne ani keď nie je korona.

simsalabim
14. máj 2020

@hettinka ver mi, ze ani na tej zahrade ich to samych nebavi. Starsi tam sadnu na terasu a robia na notebooku...mladsia sem tam knihu cita. Porobia, o co ich poprosim - vytrhnut burinu, poliat... ale tiez to uz nie su male deti, co sa budu v hline hrabat... Mozno ak by sme mali ten bazen, ako @tenerifka. My tiez teraz travime cas spolu ako rodina, ale starsi maju casto prednasky a seminare poobede aj vecer, ked my uz mame volno...alebo pracuju na zadaniach. Rano mozu spat kusok dlhsie a v tom case ma mladsia online vyucovanie. A navyse starsi su uz dospeli, s inymi zaujmami ako najmladsia. Sem tam sa s nou zahraju nejaku stolnu hru - nejake japonske teraz u nich letia - alebo aj na pocitaci. Ale uz to nie je take, ako pri malych detoch. Tym staci, ze su spolu a mozu po dvore lietat... ja sa tych teenagerom ani necudujem, ze ich to taha k poctacom a mobilom, hoci sa snazim, aby mali aj pohyb a vzduch.

hettinka
14. máj 2020

@simsalabim nielen teenagerov to ťahá a je to aj nutne, ale aj my dospeli sme na počítači viac.
U nás sa na záhradu počítač nenosí. Tam sa maximálne počúva muzika, grilujeme. V zemi sa deti nehrabu, obcas mladší pokosi.
Asi je z hľadiska rodinného života aj problém, že online vyučovanie sa presunulo do poobednych a večerných hodín, najmä v rodinách, kde je na 1 počítač viac deti. A tak vlastne nemajú byt kedy spolu, keď sa každý učí inokedy.

A pre mňa ani nie je problém, ak pri tom PC dieťa niečo aktívne robí, napr. cvičí podľa videa, robí keramiku na základe tutorialu, alebo mladý si pozerá videá k modelárstvu - teda, ak to má cieľ a zmysel a človek to vie aj vypnúť. Problém je nezmyselné pozeranie vtipných videí, nekonečné hranie sa hier a takéto aktivity. Aj pohrať sa treba, ale nie odnevidim-donevidim.

mirage
14. máj 2020

@hettinka svagrina uci na ss. Stvrtaci im skoncili predminuly tyzden v stredu. Ucila 3 stvrtacke triedy. Do prace nechodi cize doma robi o dost menej. Zavidim jej 🤪

stejja9
14. máj 2020

@mirage
@hettinka ako to myslíte, že stvrtaci skončili? Mám doma stvrtaka a učíme sa teda stále dost.

simsalabim
14. máj 2020

@stejja9 myslia stvrtakov na SS - teda maturantov.

hettinka
14. máj 2020

@stejja9 štvrtáci - maturanti na SŠ už skončili so školou. Učia sa už iba na prijímačky, ak už nie sú prijatí (ako naša už je na 2 školy a ak sa učí, už len to, čo sama chce)

hettinka
14. máj 2020

@mirage predminulý týždeň? Oficiálne končili 7.5. (takže nie v piatok, ale vo štvrtok, sekla som sa) a dovtedy sa normálne učili, posielali sme úlohy a ešte do pondelka sa opravovali známky, takže to bol taký nápor, že mi zostali opravovačky všetkých ostatných tried... Švagriná kde učí? Asi nie na bohvieakej škole. A nezáviď, tiež môžeš vyštudoavať a ísť učiť a bude ti super. Ja sa nesťažujem teda, istý príjem, práce dosť, ale ako si zariadiš, tak máš .... Ja mám dosť času aj na svojich teenagerov a ešte aj 2 seniorov (ktorí sú niekedy časovo a psychicky náročnejší, ako pubertiak)

nika1971
14. máj 2020

15 rocny synator...rano vstava, ma online hodiny...potom si robi ulohy, co dostal pocas dna...to je doobeda...poobede sedi pri pocitaci a hra hry...ak treba povysava, alebo vybehne so mnou do obchodu..ak sa da, stanim sa ho vytiahnut cez vikend von

montemotherone
14. máj 2020

@tanita007 moja bude mať onedlho 18. Každý deň maju nejake úlohy, video telefonáty, takže sa učí. Majú to celkom rušné. Inak sa motká po byte, občas s niečim pomôže... Ale dosť komunikuje cez video aj s kamošmi, aj do noci sa rehocú 🙈 Občas ide von so psom, alebo teraz uz aj na bicykel, len tak. Chodíme na záhradu, na slnko, do prírody... Minule som ju vyhnala na bicykel s kamoškou. Boli sme v prísnej karanténe, v obchode nebola od marca... Myslím že je čas aby sa už trochu decká stretávali aspoň vonku. Inak ich to v septembri zožuje ako prvých keď príde druhá vlna 😕

stejja9
14. máj 2020

@hettinka pardon, došlo mi to neskor, že je to o teenegeroch. My 4.r.ZŠ. 😉

mirage
14. máj 2020

@hettinka pardon autorke za odbiehanie od temy. Spytala som sa jej - do polnoci 4.5 mali mat uzatvorene znamky. Podla coho usudzujes, ze nie na bohvieakej skole? Je vyhlasena za top skolu vo svojom kraji. Nezavidim, myslela som to s nadsazkou, ja mam fajn job a bavi ma.

eliska13
14. máj 2020

@tanita007 no je to ťažké😂má online hodinu 2x do týždňa na hodinku, raz týždenne AJ a ináč čo deň dá.spravi si úlohy už ich majú oveľa menej ako zo začiatku, takže za pol hodinu má všetko.Sadili sme v záhrade, pomôže, keď poviem povysava, vyberie umývačku občas spolu varíme, veľa chodíme so psom, na bicykel, na kolobežky pár x sme sa stretli so známymi na bicykel aj s ich pubismi, lebo už tiež nevedia ako ich vytiahnuť od PC.Jasne, že hra hry so spoluziakmi viac ako by som chcela, ale úprimne fakt neviem ako sa mu venovať včera skladal puzzle, ktoré bolo rok v skrini, pozerá Discovery, ale on je introvert on je rád doma kamoši mu vobec nechýbajú.Ja celý týždeň čakám kým je víkend, že vypadne niekam na turistiku či preč z domu.Ale zase prečítal 3 Harry Potterov knihy ho bavia.Spavat chodí okolo 22-23 vstáva okolo 9
A ako píšeš nič sa mu nechce, všetko ohundre puberta s ním plieska strasne.

hettinka
14. máj 2020

@mirage dcéra chodí na top gymnázium a úlohy im chodili až do konca školského roka - do 7.5. robili, hoci známky boli uzatvorené. Oni majú stále čo preberať. Matikarka im posla ešte aj veci z krúžku, na prípravu na VS. To už bolo na dobrovolnej báze, ale mlada robila zadania do 7.5.

montemotherone
14. máj 2020

@mirage "závidím jej"? Na Slovensku sa na učiteľov buď nadáva, alebo závidí. Kto vie, prečo sa do tohto odboru nehrnú všetci 🤔 ...a ktovie, prečo je teraz veľa rodičov zo svojich detí tak na nervy, keď je to všetko s nimi také jednoduché a závideniahodné 🤔 ...