icon

Čo sa stane, keď sa nedostavím na mobilizáciu?

jt261
27. feb 2022

Na adrese trvaleho pobytu nebyvam a ani sa tam tak skoro nechystam.

pandorra
27. feb 2022

A presne pre takéto reči boli Slováci vždy v područí iného národa, nevieme bojovať za seba. Choré, že tu niekto vysloví, načo brániť vlasť, že treba zbehnut a dokonca, že je na to hrdý... Ja by som na takého chlapa veru hrdá nebola a hanbila by som za neho. Keby bolo treba sama chytím zbraň, na obranu svojich blízkych.

krisbar
27. feb 2022

@sissy27 🤦‍♂️jasne, malo to byt 70 .

krisbar
27. feb 2022

@kayyaa ak da konflikt vyeskaluje aj na europu tak nebudes mat z toho nic. Preto je dolezite to zastavit a pomoc im teraz ako sa da.

krisbar
27. feb 2022

@thoughtfulweirdo presne toto povedal moj muz. Ja keby som nemala maleho uz som tam s nejakym OZ a pomaham.
Bohuzial vojna je moment ktory ukaze haraktery ludi.

viestta
Odpoveď bola odstránená
number19
27. feb 2022

Ja by som neposlala muza do vojny, len preto ze zlyhala politika a diplomacia (rozumej politici a diplomati). Ano je treba za seba bojovat, ale ak zlyhaju tieto formy presadenia sa (politika, diplomacia), tak odchadzam.

simca06022011
27. feb 2022

@jt261 inak mna tak napadlo, ak ti nieco pride do schranky a tym tam nebyvas si niekolko tisic km daleko, ako sa o tom mozes asi dozvediet ? nijak.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
thoughtfulweirdo
27. feb 2022

Inak, čo to všetky píšete o posielaní manželov? Ja posielam balíky poštou. Manžela posielať fakt nikam nemusím, nie je to list 😅 má svoju hlavu, vôľu a rozhodovanie.

marca12
27. feb 2022

@marsmykkok ja si neviem predstavit vyprevadit muza,brata,syna na front s vedomim,ze ide chranit zem. Pre mna chlap,ktory nechce ist zabijat protivnikom nikdy nebude zbabelec. Tiez by som nemala odvahu ist bojovat.

akvi
27. feb 2022

@jt261 zrus si trvaly pobyt a mas vybavene. Kto nema na SK trvaly pobyt, nemusi nastupit..

sissy27
27. feb 2022

@krisbar ani druhý pokus nie je tak úplne úspešný, ale lepšíš sa 😅 neviem či je problém v znalostiach histórie alebo matematiky 🧐

fidka79
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
28. feb 2022

@ajka0207 Aj moj starky odmietol bojovat v II. svetovej a schovaval sa. Dozvedele som sa to az po jeho smrti. Nikdy ma nenapadlo sa za neho preto hanbit. Naopak. Mal rozum a odvahu.
Ak by take nieco urobil kazdy jeden clovek, nikdy by neboli ziadne vony. Ake ubohe, ze vodca vysle do vojny svojich ludi a sam sedi v atomovom bunkri.

layla123321
28. feb 2022

@jt261 som zmätená, čiže máte Slovenskú národnosť a prišiel Vám povolávací rozkaz? Lebo podľa ministerstva, Slováci čo podostavali rozkazy sú bohužiaľ obeťou nejakého fakt blbeho vtipu... Okrem toho:

„Štát si stále ponechal právo v prípade, keby bezprostredne hrozil vojnový konflikt alebo by došlo k vojnovému konfliktu, vyžadovať od svojich občanov, aby sa podieľali na jeho obrane… Je však dôležité podotknúť, že odvod sa môže vykonať iba v čase vojny alebo vojnového stavu.“

„Ústava SR nám ďalej hovorí, že nemožno nikoho nútiť, aby vykonával vojenskú službu, ak je to v rozpore s jeho svedomím alebo náboženským vyznaním,“ vysvetľoval nám rezort obrany.

Pre istotu ešte raz pripomíname aj tieto slová ministerstva, že „v súčasnosti Slovensku ani jeho občanom nehrozí žiadny bezprostredný konflikt“.

https://www.teraz.sk/slovensko/spravy-o-mobiliz...

linda2766
28. feb 2022

Ja by som chcela vidieť každú múdru ženu alebo chlapa čo sa tu vyjadrujete ako by ste vy sli hneď teraz do vojny nevediac ani držať zbraň. Pobozkať manželku a deti s tým, že ich možno vidíte poslednýkrát... Veď pohoda nie? Nevadí že skapem hlavná vec že nie som padavka a moji pravnuci budú na mňa hrdí. Potom vstanem z mŕtvych a porozprávam im ako som musel ísť zomrieť do vojny a nemohol som ostať s manželkou a deťmi. Nech ide do vojny ten kto vie a ten kto má na to gule a nejaké skúsenosti. A nie bez urážky každý dilino čo ani zbraň nevie držať v ruke a zastrelia ho pri prvom kontakte. Ale nie dôležité je čo si budú myslieť pravnucata keď uz bude dotyčný xy rokov ležať pod zemou. Samozrejme som za každého človeka ktorý môže ísť bojovať ale nie za každého aj 18 ročného chudáka alebo niekoho kto nechce a chce byť si svojou rodinou.

kamatopo
28. feb 2022

@jt261 mám kolegyňu z Ukrajiny a v piatok išla cez celé SK pre malého syna. Manžel jej ho doviezol na hranice a on sa vrátil a čaká povolávací rozkaz. Dnes som plakala s ňou. Bolo to ťažké lúčenie ale hlavne že má malého v bezpečí. Každý deň odchádzajú kolegovia z Ukrajiny čo dostávajú povolávací rozkaz. Asi sa to dá aj s meškaním. No mám aj takých čo ignorujú ,lebo už sa nechcú od nás vrátiť nazad tak im je jedno či im hrozí doma basa.

zaba22
28. feb 2022

@marsmykkok ty si uvedomujes,čo je vojna pre necviceneho civila,ktorý v živote nedržal zbraň v ruke? Ty si neuvedomujes, že pre necviceneho chlapa je to samovražedna akcia?
Ty čo tu mudrujres o zbabelosti dnesnych mužov?? Sa zbal a choď, emancipovane ženy berú zbrane a idú do vojny, nech sa páči. Ja nechcem mať muža na stene slávy vojnových hrdinov. Ja ho chcem mať doma, živého... A radšej nech ide do basy na 2 roky ako navždy do hrobu.

kittykat22
28. feb 2022

Moja kamaratka odisla z Ukrajiny aj so synom (9r) a normalne sa zblaznila z toho, ze tam toho muza musela nechat. Volala som s jej mamou za ktorou tu prisla a ta mi povedala, ze sa s nou teraz nemozem vidiet, pretoze jej nie je dobre. Jej muz este nebojuje, ale ked to pride a nedaj boze sa mu nieco stane, tak tu normalne zatvoria do blazinca. Nemam pochybnosti, ze polovica matiek z konika by sa zosalela rovnako ako ona, keby muzi museli ist do vojny. Na to, ze by sa im nieco stalo - tak na to nemam ani mentalnu kapacitu.

ja123456789
1. mar 2022

V prvom rade by sa mal postavit do prvej linie ten kto si tu vojnu vymyslel a nie tam posielat kohokolvek ineho, ci vojakov alebo civilistov...

bubuska
1. mar 2022

Strašne hlúpe vyhlásenia sa tu dajú prečítať, to sa rozculi človek ešte viac ako pri tých idiotskych vyhláseniach jak pri kovide cez kopirak. Nikto nechce zomrieť, nikto nechce zabíjať, každý chce mier. Lenže sú situácie keď nie je na výber. A taka situácia je teraz na Ukrajine. Bud pomôžeš bojovať za svoju krajinu aby tvoje deti, vnúčatá mali normálny život alebo ujdes do zahraničia a budeš čakať ako to skončí. Len treba si uvedomiť ze podobne to začalo aj s Hitlerom, najprv sme mu nechali"pacifisti" nech pripojí Rakúsko dúfajúc ze mu bude stačiť. Potom sme mu pod nátlakom darovali Sudety z našej vlastnej krajiny, lebo sme nechceli bojovať, dúfali sme ze ho to ukludni, ostatné európske krajiny nás nechali v stychu. Potom Hitler napadol Poľsko, oni sa už výdatne bránili, co im to však bolo platné voči Hitlerovej armáde zo západu a potom Stalinovi z východu. A stále západná Európa dúfala ze je koniec, ze Hitler už nebude ďalej útočiť, až keď za pár mesiacov napochodoval na Paríž a všetkých padli klapky z očí. Potom bolo treba takých ako Churchil, ktorí sa nebáli a nekapitulovali a USA a ich vojakov ktorí išli za nás všetkých bojovať. Potom sa môžme čudovať ze pri takomto stupni odvahy sme si poslali na smrť všetkých slovenských Židov. A keď by Hitler vojnu vyhral tak by sme skončili v najlepšom prípade ako otroci a v najhoršom ako Židia. Preto treba myslieť nielen na seba a treba prejaviť aj osobnú statočnosť. Žiadna matka neposiela na smrť s radosťou svoje dieťa. Avšak niekedy nie je na výber..alebo je? Áno sú aj takí co počas vojny zradzali ľudí a partizánov, dá sa aj takto vybrať si. Príklad z rodiny:prababka s rodinou na jednu noc prichylili partizánov v dome, dali aj najesť. Babka vtedy 15 ročna spomína ze bola s nimi aj nejaká žena a veľmi prosila aby ich nechali prespať ale bolo to veľké riziko po nasyteni ich poslali preč. Boli vtedy odvážny? Boli zbabeli? Urobili v rámci možností to na čo mali odvahu. Mali svoje morálne zásady, vedeli čo je správne ale ten veľmi odvážny krok, nechať ubytovať partizánov už nemohli spraviť, bolo tu riziko vystrielania celej rodiny. Ak by však cez vojnu ukrývali židov, bola by som nesmierne na nich hrdá, i keď som si vždy kládla otázku, ci by som bola takéhoto niečoho schopná, dat do rizika celú rodinu. Každý má inú osobnu odvahu, avšak je dôležité sa nepozerát len na seba a vidieť situáciu v širších súvislostiach. Nejde len o mňa, ide o nás všetkých. Nejde o to ci som pacifista, to sme všetci.

vroni
1. mar 2022

@bubuska, ty si z dejepisu mala tak sedemnástku, predpokladám. Toľko nezmyslov vpratat do jedného príspevku, klobúk dolu. Hrdo milionstykrat opakovať rovnakú chybu, nuž áno, ľudstvo je evidentne nepouciteľné.

bubuska
1. mar 2022

@vroni Tak ma oprav. Napíš kde sú nezmysly v texte, ukaz sa aká si z dejepisu dobrá, máš šancu má dať dole teraz, pod do toho.

vroni
1. mar 2022

@bubuska, prečo by som mala? Skus si omrknut, kedy a prečo sa Američania zapojili do vojny a tiež na cej strane bojovali hrdinski Slováci. Na zaciatok. Ale jedna analógia sedí - maniakalny šialenec na jednej strane a banda neschopných politických idiotov (EÚ) na strane druhej.... Hm...

bubuska
1. mar 2022

@vroni Myslím, ze z toho co som napísala nič nepopiera z toho co si napísala ty. Američania sa zapojili AZ po útoku na Pearl Harbour, co však nemeni na fakte ze vojnu sme začali vyhrávať až po vylodeni spojeneckých (hlavne amerických) vojsk v Normandii. O hrdinských Slovákoch som nič nepísala, napísala som ze pri našom stupni odvahy (rozumej veľmi slaba osobná odvaha) sme si poslali do plynu všetkých židov. Jedine naše šťastie bolo ze sme mali na sklonku vojny SNP ináč by sme boli považovaní za porazený národ tak ako Nemcov. A analógia ci sedí, no dúfam že sa tentokrát zachova Európa statocnejsie ako počas druhej svetovej vojny keď Hitlerovi ustupovala až kým nenapochodoval do Paríža a bolo už neskoro. Myslím, ze Nemecko má silnú traumu z druhej svetovej vojny a z toho co spôsobilo a budú sa snažiť zabrániť rozšíreniu vojny za každú cenu, na druhej strane po historických skúsenostiach s Hitlerom vedia ze ustupovanie Putinovi nie je správna cesta. Ja sa určite šťastná ze som na Slovensku spolu s "bandou tých neschopných EÚ a NATo" , ináč som si istá ze zajtra by tu už pochodoval Putin a učili sme sa po rusky.

vroni
1. mar 2022

@bubuska, no, akosi sa s tým neviem stotožniť, s tým šťastím bytia na Slovensku či v EÚ. Situácia, keď proti sebe sedeli ľudia neschopní a clovek schopny všetkého, skončila úplne zbytočnou smrťou niekoľko desiatok miliónov obyvateľov. A nový Churchill si dáva nacas. Takže byt šťastná, že stojím na morálne správnej strane barikády, je pre mňa primálo. A kľudne sa budem učiť aj sanskrt, ak mi pri tom nebudú nebudú lietať nad hlavou bomby. A odmietam platiť dobrovoľne svojim životom ci životom mojich blízkych za aroganciu, neschopnosť a mocibaznost politických síl. Ani keď tomu dajú krásne hesla ako za vlasť, za, slobodu ci za svoju krajinu. Ďakujem, neprosím si.

linda2766
2. mar 2022

Sme Slováci...bez ohľadu na naše názory toto čo sa deje my obyčajní ľudia to bohužiaľ neovplyvníme... nič iné nám neostáva len veriť že sa to skončí a k nám sa to nedostane. Bez ohľadu na to ako sa rozhodneš ci ísť alebo neísť pomôcť na Ukrajinu držím všetkým palce. Tým ktorí sú tam, ktorí bojujú aj nám uchrániť Slovensko. Modlím sa aby sa to čo najskôr zastavilo. 🙏🙏🙏

layla123321
3. mar 2022

@vroni podľa mňa veľa ľudí zabúda na trochu politiky. Je to smutné, ale je to tak, že momentálne vo svete nad sedliackym rozumom (teda že by nikto nemal umrieť) je ešte o trochu vyššie politika - keďže Ukrajina nie je členom EÚ, ani NATO, ak by sa jedna z týchto organizácií zapojila vojenskou silou, Rusko by malo zámienku útočiť na kohokoľvek, kto je členom EÚ alebo NATO.

A zatiaľ to naozaj vyzerá tak, že Rusko od začiatku hľadalo zámienky - ako tie prvé dni, keď ostreľovali materskú škôlku, lebo chceli vyprovokovať Ukrajinu k útoku.... Takže preto si myslím, že všetky štáty sú také opatrnejšie v tomto a radšej pomáhajú Ukrajine finančne alebo materiálne, ale nie vojensky. Je to smutné, ale je to tak. Ono by bolo jednoduché poslať tam vojakov z xy krajín, ibaže sa obávam, že to by bola naozaj tretia svetová prípadne jadrová vojna... Samozrejme, všetko sú to dohady, len na základe posledných udalostí.

Jedna z vecí, čo ma inak dlhodobo mrzí (dávno pred týmito udalosťami) je, že politici obaľujú svoje rozhodnutia do vzletných rečí, akoby sme boli malé deti, namiesto toho, aby reálne ľuďom vysvetlili čo a prečo sa robí.... Lebo každý si chráni kreslo a nechce povedať nič, čo by sa ľuďom mohlo nepáčiť. Chorá doba.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
vroni
3. mar 2022

@layla123321, to mi je jasne. Len ma dráždi, že sme v situácii, keď je ohrozený každý jeden človek a sme v nej vďaka vďaka neschopnosti, mocibaznosti a nekonečnej hlúposti politikov. Z oboch strán. Keď je môj sused psychopat, ktorý si myslí, že je vládcom vesmíru, môžem ho zosmiesnit. Ale keď bude držať v ruke zbraň a mieriť na moje dieťa, asi to skúšať nebudem.