icon

Čo sa to deje s poštovnými pravidlami?

moizetta
5. jan 2025

Idem sa podeliť o svoju skúsenosť. Posielala som dva dni po sebe zásielku cez Poštu,všetko som zabalila, odvážila, vypočítala poštovné podľa cenníka Pošty ako zvyknem, a tam ma zrušili,že mi zásielky nepošlú ako obyčajný list,ale len doporučene alebo ako balík. Že ako list môžu poslať len zásielky tenšie ako 3 cm. Chápem,tak to majú písané aj na stránke,len hrúbku doteraz neriešili a obyčajne mi poslali kabát a podobne…v prvom prípade som teraz posielala dve obliečky,ok,mohlo to mať asi 10 cm na hrúbku,ale teraz som posielala na inej pošte babe JEDNO! detské bodicko a legíny a tvrdila,že jej to vrátia a teda ak to chcem poslať,musím si vypísať podací lístok. Miesto poštovného 2 eurá som platila 3,50! Posielali ste prosím niekto niečo po Novom roku? Aké máte skúsenosti?

maranco
6. jan 2025

@biba_18 možno to, že na malej pošte pri jednom okienku vybavíš poštovú banku aj podáš list, takže ak ubudne v rade z tých čo tam stoja kvôli banke bude menší rad, alebo zredukujú otvárací čas okienka lebo sa im neoplatí držať pracovníka na celý deň pre zopár ľudí
jednoducho pomaly umierajúca služba
tak ako postupne mizli telefónne búdky
listy nahradzujú emaily, telegramy nahradili SMS a správy cez IM, podávanie a doručovanie balíkov na pošte nahradzujú boxy a kuriéri

lucka_ke
6. jan 2025

alebo že ľudia pri okienku vypisujú podací lístok, hoci to mohli urobiť v kľude doma cez EPH a nezdržiavať pracovníčku pri okienku... a to že je to zložité alebo neviemaké je len hlúpa výhovorka, je to extrémne jednoduché, len treba skúsiť

simca06022011
6. jan 2025

v dnesnej dobe naozaj nie je problem ani posta 10+km daleko. Talafatky typu pohladnica, listocek si vie poslat dochodca cez staru dobru schranku = ktora na dedinach je a posta ju vybera. Dochodky na ucty, a mat riadne oznacene domy, schranky, zvonceky ked im dorucuju postu. Seky platit zbytocne na poste = ak niektory dochodca ma taky zvyk, sup skoci na autobus, urobi si vylet (99% z nich to aj ta robi, chodi do mesta pre kadeco...) a zaplati na poste v meste, kupi si znamky a moze posielat.
Na dorucenie zasielok typu bazar su lepsie kurierske firmy, ceny uz sa pomaly vyrovnaju (a ma to dovod... vsak posta ma tiez naklady ako aj kurierska firma... ci PHM, ci zamestanecm logistika..). Posty na dedinach su nerentabilne, otvorene par hodin a aj to tam pride 2,5cloveka.. na co? uplna zbytocnost. Priestor treba vybavit, zariadit, to nie je len stol a stolicka, dat tam ludi, aspon 2 a viac, lebo niekto aj dovolenka, choroba, rodinne veci = treba sa zastupit. A kto v tej pracovnej dobe tam chodi? no nik... na dedinach jedina rozumna vec by bola posta 7-9, 16/17-19hod... inak cez den, jedine ak je to obec plna nepracujucich
OKREM toho pribudaju boxy na zasielanie, cize s kludoma j doporuceny list podam elektronicky a dam do boxu, ked idem okolo...

niekto2hy
6. jan 2025

@lucka_ke Ale tak musis brat ohlad aj na dochodcov.

simca06022011
6. jan 2025

@lucka_ke a ak nie elektronicky, tak aspon nie pri okienku :DDD to milujem ked cakame na rad a tam niekto este pri postarke vypisuje podacie listky.. lebo nemohol to urobit mimo okienko :DD

biba_18
6. jan 2025

@niekto2hy no vidíš, oni ohľady na dôchodcov brať nechcú… tešim sa keď zanikne pošta a vtedy zistia čo všetko sa rieši cez poštu…

maranco
6. jan 2025

@niekto2hy dôchodcovia sú schopný kvôli kupónom a zľave mať v mobile aplikáciu svojho obchodu, tak sa vedia naučiť aj ostatné veci

poznám jednu dôchodkyňu, videla že susedky majú dotykové telefóny tak sadla na taxík a išla do predajne mobilného operátora a zobrala si paušál, a potom sa sťažuje že nemá ani na rohlík (čo som jej potom hovoril mala sa predtým ozvať a niečo by sme vybrali v bazári/záložni a kartu dať na kredit a nie paušál, ak nemá peniaze by kredit nedobila)

ale je kategória dôchodcov čo už nič nové sa nechcú naučiť, oni "nič nepotrebujú", len čakajú na svoju smrť a je im tak dobre
potom hundrú, že napadol sneh a musia ísť na poštu dobiť kredit alebo zaplatiť šeky

lucka_ke
6. jan 2025

@niekto2hy nepíšem o dôchodcoch, ale o mladých ženách, ktoré posielajú x zásielok a ku každej pracne vypisujú papierový podací lístok, alebo o pani, ktorá príde podať xy firemných zásielok a podá papierový hromadný podací hárok, ktorý treba zase pracne ručne vypĺňať, o tom, že musela na každú zásielku ručne písať adresy radšej pomlčím... a keď jej v dobrom praconíčka pošty odporučí EPH tak nie, lebo ona je takto zvyknutá

simca06022011
6. jan 2025

@lucka_ke to vies, keby pracovnicky (vo firmach) robili eph rychlejsie, tak by nemali co v praci robit :DD mam kamosku co riesi postu hadam pol dna a tiez chodi s papiermi. Napr my ked sme zacinali eshop toto estenfunogavlo a rucne sa vsetko vypisovalo, ale sama posta zaviedla elektronicke zasielanie a ODMIETLI nam dalej brat zasielky rucne podavane, lebo to zdrzuje.. len beznym nezazmluvnenym nemozu prikazat, ako to maju robit.. 🙂)

simca06022011
6. jan 2025

@maranco tak zase v dnesnej modernej dobe uz by aj ten dorucovatel mohol byt flexibilnejsi, a napr. aj postu v takychto lokalitach odnasat, pripadne mat terminal alebo vymyslenu apku na to, ze si tam clovke zaplati aj ked napr. bezhotovostne nejaky ten ucet... jasne, ze v mestach a na sidliskach nie, ale obce bez posty, by vedeli byt takto obsluzene raz dva. Aj tak nasa postarka sa tmoli tu cely den (myslim, ze tu ma znamych, lebo jej trva cesta dedinou od rana do tej 14tej, kym nahrada ked pride za nu, to ma hotove do 11tej :DDD )

lucka_ke
6. jan 2025

@simca06022011 hej pamätám si, tiež som vypisovala dobierky - podací lístok a ešte šek ku každej, pre mňa to bolo vyslobodenie keď zaviedli EPH (a ešte si viem sledovať ktorá zásielka je doručená, alebo neprevzatá, plus rovno aj potvrdenka o zaplatení...)

maranco
6. jan 2025

@lucka_ke časom sa to zredukuje keď pošta urobí drahší príplatok za vypisovanie papierových lístkov, zatiaľ príplatok na liste 0.50€ a na balíku 0.80€ asi je ešte malý

keď mobilný operátori, dodávatelia energií, bytové družstvá zaviedli poplatok za platbu faktúry na pobočke ľudia sa presunuli na platby cez banku
banky zdražujú poplatky za úkony na pobočke, ľudia sa presunú na IB/mobil

@lucka_ke ja šek strkal do tlačiarne a snažil sa napasovať aby som vytlačil naňho

@simca06022011 zopár ľudí v štátnych organizáciách som "učil" aby používali EPH a mali lacnejšie poštovné, lebo im to bolo jedno koľko sa platí, nešlo to z ich vrecka a robili to doteraz 20 rokov tak nemali záujem nejaké novoty skúšať

ale ak zistili že nemusia adresy ručne opisovať z PC do podacieho hárku, ale vedia si to exportovať a naimportovať rovno do poštového hárku, tak sa im to zapáčilo

niekto2hy
6. jan 2025

@lucka_ke Tak aspon nezabudnu pisat,ked vacsinou komunikuju cez mobil...😎

maranco
6. jan 2025

@simca06022011 Slovenská pošta opäť napreduje v rámci digitalizácie svojich služieb a zavádza pre svojich doručovateľov nové multifunkčné zariadenia. Tieto inovácie prinášajú nielen vyšší komfort pre samotných doručovateľov, ale aj pre zákazníkov, ktorí teraz môžu uhradiť potrebné poplatky priamo pri doručení – pomocou platobnej karty, mobilného telefónu alebo smart hodiniek. Nová technológia zjednodušuje každodennú prácu doručovateľov a zvyšuje pohodlie zákazníkov.

Implementácia týchto zariadení prebieha postupne a do konca roka 2024 by malo byť vybavených približne 60 % doručovateľov, čo predstavuje asi 2 500 zariadení v teréne. Do roku 2025 sa očakáva, že všetci doručovatelia Slovenskej pošty budú mať k dispozícii multifunkčné zariadenia, čo výrazne zvýši efektivitu ich práce.
https://www.techbyte.sk/2024/09/slovenska-posta...

simca06022011
6. jan 2025

@maranco my sme mali vsetko kedysi nastavene, tak ze ani posta o tom este nesnivala :DD uz mame eshop 19rokov..e ste aj ihlickovu tlaciaren mame, lebo tie podacie listky na baliky sa cez "kopirak" vypisovali :D to bol zivot. Ale u nas len pozerala manazerka, ze co to.. mali sme to vyslovene naprogramovane, ze eshop nam to vsetko generoval, este aj harky, poukazky a my sme len natlacili tlaciarne "tlacivami". Potom uz zaviedli ine systemy, zvacsa cez api a tak a prestalo sa konecne tlacit.Najvacsia vyhra myslim bol koniec poukazok k dobierkam 🙂 Ale to ze, ti ludia si TO NECHCU zjednodusit niektori, lebo to co ja poznam to su mlade zeny, do 40tky... lebo co ine by v tje praci robili? takto povedia = riesim postu, potom ide na postu, cestou si vybavi nakupy.. a posta taka dolezita= ze by to aj mailom vybavili :D

simca06022011
6. jan 2025

@maranco len toto je fajn, ze zaviedli, ale to podla mna bude iba na dobierky a podobne srandicky... nezoberie od teba zasielku, ani sek podla mna teda

maranco
6. jan 2025

@niekto2hy keď už spomínaš dôchodcov spomenul som si na prípad z môjho okolia, dôchodca 70+ vitálny behá na bicykli po obci, zvládne si v lese nahotoviť drevo na zimu mal ísť na liečenie s pľúcami do Tatier.

Dali mu termín kedy má nastúpiť na liečenie a on to zrušil, lebo to vychádzalo keď "musel" doma čakať poštárku s dôchodkom a vyplatiť inkaso. On vtedy "nemôže" byť preč.

Paradox bol, že mal účet v poštovej banke (dotlačila ho do účtu poštárka), platil zaň, tam mu chodil dôchodok od SP a platil extra službu pošte, že mu z toho účtu donesie dôchodok domov a platil poplatok za vyplatenie inkasa v hotovosti u doručovateľky.

niekto2hy
6. jan 2025

@maranco Tak sa stavaju take veci,mozno dobre vychadzal s dorucovatelkou...😎

maranco
6. jan 2025

@niekto2hy no práveže nemal na ňu dobré slovo, sťažoval sa a mal pocit, že mu kradne z dôchodku ale to bola len jeho hlúposť

mal uzavretú zmluvu s poštou, koľko € hotovosti mu doručovateľka donesie domov a keď prišiel papier od SP že zvyšovali dôchodok, tak čakal že poštárka donesie viac a ona nosila niekoľko rokov stále rovnako, tak ju podozrieval že zvyšok mu kradne 🙂 pričom sa mu ten "zvyšok" hromadil na bežnom účte bez úročenia, naškrečkoval tak okolo 2000€ o ktorých "netušil"

keby poštárka mala rozum keď ho "donútila" založiť účet v poštovej banke u doručovateľky (asi kvôli odmene) mohla mu nastaviť platbu inkasa z účtu a len zvyšok nosiť domov

lebo nevidím žiaden zmysel mať účet v banke a na nič ho nepoužívať iba platiť zbytočné poplatky, keď SP posiela dôchodok cez poštu v hotovosti domov bez žiadneho poplatku

lucka_ke
6. jan 2025

@maranco ono u ľudí nad 60 rokov to ešte dokážem pochopiť, aj keď keď sa to naučila moja 78r. mamka tak to zvládne každý, kto vie čítať a písať... mamku sme naučili aj komunikovať cez messenger a šetriť účty za telefón, posiela emaily namiesto listov pohľadníc, čiže nie je to o veku, ale o ochote učiť sa nové veci a vedieť sa prispôsobiť (aspoň čiastočne) tejto dobe, ona sama si ťuká na čelo, že jej rovesníčky chodia so šekmi na poštu

maranco
6. jan 2025

@lucka_ke vyžaduje si to čas a trpezlivo vysvetľovať, učiť po krokoch a prídu do toho ak aj sami chcú

mne tiež trvalo v rodine jeden rok, kým senior pochopil, že nemá zmysel posielať peniaze na VÚB sporiaci účet s 0.1% úrokom kde poplatok za každomesačný prevod na sporiaci účet vtedy 0.22€ je drahší ako úrok ktorý dostane za sporenie, takže každý mesiac je v strate aj keď má "sporiaci" účet
ale radšej si to presunúť na FIO konto kde bol úrok 3%, teraz 2,5% a účet je bez poplatku
teraz sa už pochváli, že mu banka každý mesiac pošle pár € úrok

ale na používanie karty pri platbe v obchode sa sám naučil keď 2× prišiel o hotovosť, raz zabudnutá v taške na aute a druhýkrát vypadla z vrecka cestou od bankomatu

taktotedanie
6. jan 2025

@moizetta dost mi to komplikuje situaciu
Mne postarka doniesla vzdy vsetko a ked sa nezmestilo do schranky nechala pred dverami samozrejme z tej strany kde nieje cesta ale to som brala ako vyhodu byvania na dedine

lonely66
Odpoveď bola odstránená
maranco
6. jan 2025

@lonely66 do vyhľadávania https://otvaraciehodiny.posta.sk/ napíš mesto a slovo box a keď vyberieš niektorá pozri či má riadok Podaj v BalíkoBOXe
Prípadne zoznam boxov je dole na stránke https://www.posta.sk/balikobox/

lonely66
Odpoveď bola odstránená
maranco
6. jan 2025

@lonely66 návod som nenašiel ale pri doporučenom liste mi to zobrazuje

lonely66
Odpoveď bola odstránená
maranco
6. jan 2025
maranco
6. jan 2025

@maranco tu je video návod ako to funguje

https://www.youtube.com/watch?v=nmfSEshWwls

škoda že pošta neurobí riadny návod 🙂

simca06022011
6. jan 2025

@lonely66 urobíš všetko.online a ako.v inom boxe počas = na štítku je čiarový kod