Čo si myslíte o súčasnom trende prezentovať obezitu ako normálnu?
Ahojte,
prečítala som si tu jednu diskusiu a celkom ma zaujíma, aký je postoj iných žien. Zakladám novú diskusiu, lebo tamtá sa zvrtla na sprosté nadávky a urážky. Čo si myslíte o súčasnom trende prezentovať obezitu ako normálnu, dokonca ako peknú? Najmä v kontexte vzorov pre deti. Prosím slušne a vecne.
Kedysi boli v móde úplne anorektické typy žien, ktoré boli v každom časopise a každej reklame. Po čase prišiel trend, že sa začali viac presadzovať normálne vyzerajúce ženy. Mnohé matky, najmä dievčat v puberte, to privítali ako niečo, čo konečne ukáže, ako má vyzerať zdravá žena. Teraz sa to ale preklopilo do opačného extrému a bežne vídame modelky a influencerky trpiace silnou obezitou s odkazom, že aj to je krásne, normálne a v poriadku. Nebojíte sa, že vaše dcéry si namiesto toho, aby sa snažili o zdravé telo, povedia, že nadváha nevadí a budú kašľať na šport a stravu? Ak ste na svojom dieťati začali vidieť, že priberá, ako ste reagovali a riešili situáciu? Nemusíme zachádzať k tomu, že smiať sa iným pre vzhľad nie je pekné - to je snáď základ slušného správania. Zaujíma ma postoj k prípadnej vlastnej obezite (vlastného partnera, detí), nie k vzhľadu cudzích ľudí.
@h2 😀 Ohováranie cez MK, to už je aké detinské 😂
@lyci ty na čom fičíš? toto si odkiaľ zobrala? Tvoj frajer mi je ukradnutý a je mi jedno čo a ako mu je 😂
@sense nevyťahuj tu zase extrémy. Téma diskusie je o úplne niečom inom. Nikto nikomu nezakazuje dať si zmrzlinu
@lyci a to ešte nepoznáš mňa, ja pred 50tkou nemám žiadne a možno aj preto, že nie som obezna😉
@kvetinka75 to nie je extrem ale realita. Pozri ja som nevidela nikde propagovať to ako je obezita úžasná, zdravá a neviem ako moderná. Alebo ma pouc a ukáž kde sa to tak propaguje.
@sense to asi nemalo byť mne. Ja som to nikde nenapísala.
@nikolka1986 Tak ak by si hľadala rozumné spôsoby, prečo namiesto normálnej vecnej diskusie nerozumne riešiš nejaké domnelé urážky? Skoro všetky ženy tu písali slušne svoj postoj.
@caroline_ Ak sa môžem opýtať, ak máš deti, ako s nimi komunikuješ životný štýl a tvoje pocity zo svojho tela?
@sense To je zas ten druhý extrém. Predsa dieťa, ktoré sa stravuje normálne (vôbec nemusí superzdravo) a ktoré sa normálne hýbe tak, ako je deťom prirodzené, nemá dôvod aby mu niekto dookola pripomínal, že bude tučné. Dať si zmrzlinu je potešenie aj pre dieťa aj pre dospelého, stačí aby chápali, že je to dezert, nie hlavná zložka stravy.
Vôbec som nezaznamenala trend prezentovať obezitu.
Skús si odfotiť tučnú riť na instagramy či tiktoky a uvidíš tie ľúbezné reakcie, keď si myslíš že je to trend 🙂
@kvetinka75 autorkin príspevok je o tom aký je teraz trend považovať obezitu za peknú.
@sense ale ja nie som autorka, tak prečo by som ti ja niečo mala ,,zdokumentovávať,,
@laurita285 tucna rit a obezita je rozdiel,tucne rite vedia byt fajn a niektori muzi to zboznuju,dokonca zeny si davaju robit vselijake vyplne aby mali velky zadok
@laurita285 Áno je to trend, zopár príkladov máš spomenutých napr. tu https://medium.com/@gaynor.damato5/how-are-soci...
Vplyv sociálnych médii na mnohé oblasti života je vec, ktorá vzbudzuje veľkú pozornosť v mnohých oblastiach https://link.springer.com/article/10.1007/s4047...
no ešte že doma nikto nesleduje soc. siete a žijeme si po svojom
@annm81 ja ti napíšem len jedno
A síce - aj ty si v kategórii ľudí,ktorí sledujú trendy,ktoré by mali byť absolútne bezvýznamné
Prepáč,ale čo ťa vedie k tomu,aby si sa nad tým zamýšľala?
Každý nech vyzerá ako chce,ľudia sú neskutocni.nic im nie je dobré,ani tuční,ani chudi ani nijaki
Dnes som videla post od chiara Ferragni ...urážajú ju haters,lebo podľa niekoho, je ako metla,žiadne formy,ma sa vraj hanbiť
To kde sme
Tebe vadí trend opačný?
Ja nikde nevidím prezentovať obezitu ako normálnu!
@annm81 poďme sa baviť o slovensku kedže tu žijeme, jediný loch na scéne je komička Simona, ktorú stále hejtujú za tučnotu, rovnako aj Polnišovú (avšak tú už podla mňa menej nakoľko ju hejtujú za tie kilá už roky ) a posledný loch scény je Ema Fajnor, ktorá tiež veľa krát hovorila o tom, že jej prichádzajú hrozné správy na postavu.
Opakujem, pokiaľ si myslíš, že je to trend a nečakal by ťa za to hejt tak by som to fakt chcela vidieť ako pridáš tučnú fotku, kde si fakt tučná (kľudne aj vďaka úpravám) a uvidíš tie reakcie 😀 ... a viem o tom svoje nakoľko spravujem instagramky a žijem marketingom na sieťach 😀
Každý je najviac citlivý na to čo trápi jeho samého.
@nini1978 Prečo sa nad tým zamýšľam? Proste je to zaujímavá téma, ako ľudia davovo idú od jedného extrému k druhému. A je to zaujímavá téma z pohľadu rodiča. Lebo kým ja som na nejaké sociálne siete už stará, moje deti s tým budú vyrastať. Ja som sa k tejto téme a k častému názoru, ako je v poriadku byť obézny dostala, napriek tomu, že nepoznám po mene ani len známych hercov, nie to ešte nejaké modelky - jednoducho je to podľa mňa neprehliadnuteľné. Ani anorexiou netrpela väčšina populácie a predsa sa to mohutne riešilo ako celospoločenský problém, nie? Asi už aj škoda opakovať, že téma nie je o nevychovaných ľuďoch, čo sa nevedia slušne a úctivo vyjadrovať, ale o vplyve sociálnych médií na jednotlivcov, napr. aj deti, a aj na celú spoločnosť.
@laurita285 Slovensko už dávno nie je izolovaný ostrov, zvlášť ak ide o pubertiakov. To, že je niečo trend, ešte neznamená, že nebude zhejtovaný. Ak žiješ marketingom na sieťach, tak snáď najlepšie vieš, že môžeš vykonať aj ten najšľachetnejší čin na svete, a v tej mase, ktorá má prístup na internet sa vždy nájde niekto, kto ťa zhejtuje.
Ja si kladiem uplne rovnake otazky ako autorka. Tzv. body positivity mala povodne dobry zamer, ale zvrhlo sa to tak, ze sa dava do popredia nieco, co nie je zdrave. A ktokolvek na to poukaze, je hejtermi zakopany pod ciernu zem. Ved to vidno aj na tejto diskusii 🙄
@annm81 ja som toho názoru,že našou úlohou je viesť naše deti k tolerancii.
O nič iné nejde
Bodyshaming je slovo,ktoré sa omiela veľmi často - je neakceptovateľné,aby sme sa v 2023 smiali a kritizovali ľudí podľa výzoru.
A táto téma nie je nič iné,len to,že sa kritizuje výzor iných.
Pretláčanie obezity ako normálnej nikde nie je
Nechce sa mi čítať celu diskusiu, vyjadrím sa len k tomu že dnes sú vidieť aj obézne modelky.. nemyslím že sa tým propaguje obezita, povedala by som že sa tým demonštruje to, že na svete je 7miliard ľudí a každý je iný.. sú také zeny čo sú chudé, sú také čo sú obézne, aj take čo majú zdravú postavu, aj také čo majú skrytu obezitu.. jednoducho - typov postáv je mnoho a KONECNE ľudstvo pochopilo že nie je správne 80% ľudského výzoru zakrývať a 20% vyzdvihovať.. žiaden extrém nie je zdravý, avšak aj zdravo vyzerajúce telo môže skrývať chorobu..
Ja sa snazim mojim deťom vštepiť zdravý spôsob života - čiže som sa im venovala a venujem po stránke pohybu a zdravej stravy, ale nesaliem ani z toho ak zjedia niečo nezdravé a občas lenosia.. myslím že je dôležité poznať zlatú strednú cestu.. a čo robiť keď deti priberú? Určite ich nekritizovat, nezhadzovat, skúsiť sa zamerať na to, prečo sa tak stalo a zase nenásilne bez kritiky sa to snažiť zmierniť.. tak isto si dávať pozor na jazyk ak ide o deti prichude, lebo to si ľudia tiež neuvedomujú ako deti furt posudzujú, "si chudý, priber" bla bla bla.. proste nerozumiem trendu stále riešiť postavy seba, deti, okolia.. snáď na nič iné sa ľudia nezameriavaju viac ako na postavy.. skrývajú to za to že im ide o zdravie, ale nie je to tak.. je to len povrchné sudenie, hoci to takmer nikto neprizná..
Moje deti boli vždy skôr chude, najstarší až moc.. to bolo kritiky čo to každý riešil prečo.. vekom naberá, mení sa pomaličky ale isto v muža a tak aby mal mať aj z čoho raz svaly prirodzene priberá.. ale to zase okolie rieši - nie nikto ho nekritizuje lebo nemá čo (má 156cm a 45kg) ale všímajú si že nabral a riešia to.. to podľa mňa nie je správne, nevidím dôvod stále preberať vizuál dieťaťa a jeho postavu.. neustálym riešením postavy ľudia deťom vštepujú akurát to že to potom samé riešia.. casto je to jedným alebo druhým extrémom..
@ckocka Asi tu nie je priestor riešiť úplne všetko, čo mi vadí, že? Bežne sa tu zapájam aj do iných diskusií, často aj takých, ktoré sa dajú zaradiť do priehradky "celospoločenské otázky". Pozri, ak sa cítiš dotknutá, môžeš sa tváriť, že taká diskusia tu neexistuje. AK ti vadí, že riešim toto, lebo by si chcela riešiť iný problém, môžeš založiť diskusiu k problému, ktorý ťa trápi - možno tam prídem. Dôvod prečo práve dnes práve táto téma, je vysvetlené priamo v prvom príspevku. Neviem, kde sa berie v ľuďoch predstava, že ak niekto rieši vec A, znamená to, že mu nevadia veci B, C, D...Zz
@nini1978 Vyššie som uviedla linky, ktoré ukazujú, že názor obezita=normálny stav sa bežne vyskytuje. A nie, téma nie je o výsmechu, je to tu napísané asi 10x.
@jana_eyre_2 A ako sa na to posudzovanie díval tvoj syn? Riešil to, či je to ten typ "jedným uchom dnu, druhým von"?
@annm81 keď bol chudy, tak sa ma pýtal či to je zle, lebo to hlavne babka stále riešila pri každej návšteve.. no keď pribral, tiež to potom začal riešiť, začal sa vážiť, porovnávať, všímať si brucho.. bolo mi to ľuto, pretoze nie je na ňom nič nezdravé, len vyzerá inak ako keď mal 9r napríklad.. vysvetlila som mu že to že priberá je normálne, zdravé, pretože ako rastie bude sa meniť.. bude mať čoskoro.11r.. ako vždy jediné čo deťom opakujem je, že sa musíme hýbať a zdravo jesť, nie kvôli postavám ale kvôli nášmu zdraviu.. vplyvom okolia sa určite budeme stretávať so všeličím, lebo si všímam že už škôlkari riešia tieto veci a príde mi to desivé..
Ja si nemyslím, že na Slovensku sa to až tak prezentuje (resp. nesledujem to nejak).
Skôr sledujem zahraničné diskusné relácie atd... a tam vidím napr. u Lizzo, keď niekto povie niečo k jej osobnosti, hneď je označený za fatfobik, rasistu atd... a ešte, keď sa tam prezentuje obezita, že vraj nijak nesúvisí so zdravím. akože wtf? obézny človek asi nebude úplne zdravý
V Amerike som si všimla tento silný trend. Ešte sledujem napr. niektorých doktorov
a tiež, ak doktor chce, aby bol pacient zdravý, je označený za fatfóbika (akože fóbia z tučných ľudí)
Takže, myslím, že na Slovensku sa ešte ako tak žije zdravo (kedysi teda tieto fastfoody neboli, resp. bolo všetko drahé), možno teraz je to horšie. Hádam by som povedala ešte, že na dedine má mládež viac pohybu, lebo sa viac nachodí všade, chodí viac busom, vlakom, odtiaľ do škôl... v meste k MHD zastávke má človek blízko.
Mne vadí americký trend, kde sa tvrdí, že pohlavie nie je niečo, s čím sa človek narodil, ale niečo, s čím sa človek identifikuje. (spomínate na Demi Lovato, ktorá sa identifikovala ako "they"(oni)? Teraz sa tuším vrátila späť k "she"(ona) )
alebo slávny prípad, kde transwoman (teda chlap preoperovaný na ženu) vyhral v plávaní medzi ženami (logicky, že vyhral, keď bol vysoký a mal silnú statnú postavu, keďže bol muž), a resp. aj iné športy, kde dovolili takto "mužom" vyhrať neférovo nad ženami.
Matt Walsh potom vytvoril dokument "what is woman"
a komediant JP vytvoril vtipné video

@dada13288 Vďaka za upozornenie, ja som ju nepoznala, ale už som si urobila názor.