icon

Čo si myslíte o tomto grafe?

11. jún 2023

Ja mam take pocity, ze najradsej by som zo SK utiekla. Strasna hanba na nas vo svete. 😏

Čo si myslíte o tomto grafe?
erikavesela
12. jún 2023

@viera27 napodobne...vypocuj si vyhlasenie zidovskej obce ..ty vies aka bola vtedy situacia???...🤦‍♀️

cubo2
12. jún 2023

@erikavesela ludia nevedeli, ze so Zidmi sa ide diat nieco zle.. ale kdeze.. dam ti sem par obrazkov, aby si mala predstavu, ako boli ludia vtedy naladeni voci Zidom

nieee Slovaci vtedy nemali ani ponatia, co sa asi tak s celymi odvezenymi zidovskymi rodinami bude diat.. jasne, ze to vedeli, preto ich aj niektori statocni slovaci skryvali.. preco by to inak robili? dobre vedeli, ze inak by isli smrt.. No a tu je ta temna minulost - nemalej casti obyvatelov sa to pacilo, vyhovovalo im, ked mali prilezitost bezpracne ukradnut a ulupit majetok inym, ano, niektori ludia nehanebne chabrali majetky, co ostali po zabitych zidovskych rodinach a oni dobre vedeli, co sa s tymi rodinami stalo .. a bolo im to uplne jedno, hlavne, ze im bolo dobre

PS: Neodpustim si este paralelu zo sucasnosti, kde sucasni nackovia, fasisti a klerofasisti vykrikuju, ako za vsetko zlo mozu slnieckari, liberali a LGBTI.. Som presvedceni, ze keby tieto dnesne svine mali neobmedzenu moc, urobia s nimi to iste ako vtedy zo Zidmi.. Ludia by s radostou udavali.. ved kto by nechcel byt po bratislavskom liberalovi.. no fuj, az mi zle ostalo

erikavesela
12. jún 2023

@annm81 aj moji stari rodicia pomahali..aj ini u nas na ulici...bali sa o svoje zivoty...
25.3.42-10/42 boli deportacie zo slovenska....vedelo, ze idu na prace do nemecka, nevedeli, ze idu do koncentrakov a ze ich vrazdia, az ked sa tiso dozvedel, ze ich masovo zabinaju, tak sa deportacie zastavili a to bolo v 10/42...1/42 bola zapisnica z Endlösung der Judenfrage...isto sme slovensku v 3/42 vedeli, co zo zidmi v skutocnosti robia...12.11.42 sa o masovych vrazdach dozvedeli spojenci...ako to slovaci mohli vediet v 3/42?
Holocaust Encyklopedia:
As reports, in part passed on by the Papal Nuncio in Bratislava, reached the Tiso government that the German authorities were murdering the Slovak Jews in German-occupied Poland, the Slovak President hesitated, and then refused, to deport the remaining 24,000 Jews in Slovakia in the autumn of 1942.

erikavesela
12. jún 2023

@cubo2 este raz...dostuduj si historiu a slovencinu (hovori ss tomu pravopis)...vypocuj si vyhlasenie zidovskej obce...aj moji stari rodicia skryvali zidov...mali ich v Ba vela, tomu ver...ved tu bola jedna z najvyznamnejsich zidovskych obci...vedeli, ze idu na pracu, konkretne ti, kt.sa skryvali u nas nechceli opustit Ba...sami zidia nevedeli, co s nimi budu robit...

viera27
12. jún 2023

@erikavesela takze pogromy neboli? Napr. Topolcany 1945 sa nestali? Tu si dala nieco o tom,ako sa slovaci zachovali relativne dobre k zidom. Nie,nezachovali,bohuzial sme boli sprosti kolaboranti a nebyt SNP, sme na strane porazenych. Nemyl si nas s Bulharmi,ti jedini vyriesili zidovsku otazku dobre a so ctou. A o tom to bolo, Hitler nebral zidov proti voli existujuceho statu,ani zidov s obcianstvom. Museli mu ich vydat sami, pripadne ich pozbavit obcianstva,alebo stat prestal z pohladu Nemecka existovat. A nas slavny Tiso a kolaborantska vacsina s radostou este platila za ich vyvoz. Dejiny si skus dostudovat ty. Odporucam len tak namatkovo zacat cimkolvek od Snydera.

erikavesela
12. jún 2023

@viera27 pogroma bola na slovensku presne 1 a to v topolcanoch po 2.sv.vojne 24.9.1945...neboli ziadni zabiti...48 bolo zranenych...

viera27
12. jún 2023

@erikavesela Cadca, Zilina, Rajecke teplice, Vrbove. Topolcany boli len najznamejsie. Aka,vsak ok,tazke zranenia sa nerataju,to je taky normal,to je asi ta spominana relativna slusnost slovakov voci zidom.

erikavesela
12. jún 2023

@viera27 pleties 2 na 3...ja pisem o deportaciach v 42.. v 44 brali vsetkych bez vynimky a organizovalibto nemci..ty chapes, ze ide o 2 rozne obdobia s roznym rezimom?...ja som ti dala doveryhodny zdroj Holokaust encyklopedie...daj mi ty ten tvoj, doloz, kde je napisane, ze sa o tom vedelo...

erikavesela
12. jún 2023

@viera27 ti pises o zabijani...co sa v pogromach na slovensku nedialo...ja pisem nieco o tom, ze zranenia sa nerataju? Kde prosim ta???..okrem tej vety, co si napisala o Za,Ca, Vrbovom atd.som o pogromach nic ine nenasla...iba tebou skopirovanu vetu...prosim ta nezavadzaj ..ja pisem o 1942, kedy sa o vrazdeni zidov nevedelo...ty pises o obdobi pocas nasej okupacie nemeckom a po vojne...chapes ten rozdiel???

viera27
12. jún 2023

@erikavesela pozri,maluj si to uplne ako chces a ohybaj. Napriklad neviem o akom inom rezime hovoris, Tiso bol prezident slovenskeho statu aj v jednom,aj v druhom roku. Co sa tyka deportacii,Vrba utiekol z Osviencimu a spisal spravu v Ziline v aprili 44. Druha vlna deportacii zacala v septembri? A ku nasmu postoju,kde protestovali viacere staty len tolko https://www.dejiny.sk/Whois/Nizn/Articles 23.htm

erikavesela
12. jún 2023

@viera27 stale mi tu podsuvas, ze holokaust zlahcujem...to ja nikde netvrdim.. ja v ziadnom pripade holokaust neobhajujem...mne len vadi tvrdenie, ze sme ich vedome posielali na smrt alebo sme ich vedome vrazdili...ano, okradali ich, nenavideli ich (co sa dnes taktiez deje a nerozumiem tomu), dochadzalo aj k nasiliu, deportovali ich, ale neposielali vedome na smrt.....takze dostudovat si historiu a neklamat nezavadzat...ano, je to strasne, co im robili, ale fakty su fakty a nic na nich nezmenis...

viera27
12. jún 2023

@erikavesela aha,takze Vrba, Wetzler podali detailnu spravu o Osviencime v aprili a my v septembri netusime co sa deje https://www.upn.gov.sk/sk/sprava-alfreda-wetzle... . Okicko,pochopene. A pogromy nsu jasne, spravy ministerstva vnutra. Ale viacere clanky sa tomu venuju https://www.holocaust.cz/zdroje/clanky-z-ros-ch...

erikavesela
12. jún 2023

@viera27 este raz a pomaly...pleties roky a to 1942 a 1944...v 1942 sme nevedeli o tom, co sa deje, az tiso to zastavil...v 1944 ich deportovali z nasho uzemia nemci a my sme sa mohli akurat tak pozerat...ano, vlada mohla protestovat, neprotestovala....ty nechapes ten rozdiel???...o wetzlerovi a vrbovi som pisala hned v prvych komentaroch...mne o nich pisat nemusis
Tu citat z tvojho linku
Po zastavení deportácii v roku 1942, nedošlo v nasledujúcom roku k ich obnoveniu, napriek známym vyhláseniam A.Macha. Slovenská vláda pravdepodobne aj v dôsledku vývoja na fronte pristupovala k riešeniu židovskej otázky už opatrnejšie.
Situácia sa zmenila na jeseň 1944, keď na územie Slovenska prišli nemecké nacistické vojská a policajné oddiely, ktoré mali za úlohu nielen potlačiť Slovenské národné povstanie, ale následne i doriešiť židovskú otázku.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
erikavesela
12. jún 2023

@viera27 dokumet
https://www.csfd.sk/film/236202-financoval-som-...

Tu vyhlasenie zastupcu zidovskej obce na Slovensku...staci si pozriet...
Aj on si vymysla a zlahcuje holokaust???

viera27
12. jún 2023

@erikavesela a aj dalej si sa docitala? Ako to teda pokracovalo s tym Tisom a 1944?

erikavesela
12. jún 2023

@viera27 este raz...ja som od zaciatku pisala vylucne o 1942..nie 1944, kt.si spomenula az ty a zacala si pliest tieto dva roky..precitaj si toto
https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/artic... muzeum holokaustu v usa...tu jednoznacne tvrdia, ze v 1942 sme to nevedeli, potom sa to tiso dozvedel a zastavil to...v 1944 to vykonavali nemci...
btw...co mohol tiso s tym urobit v tom case? Nic, mohol len suchat nohami...pretoze to robili nemci...nechapes???

maribell
12. jún 2023

@mamula20 na Wikipédiu môže Informácie dopĺňať prakticky ktokoľvek. To nie je žiadny relevantný zdroj na históriu a fakty.

annm81
12. jún 2023

@erikavesela Čo mohol Tiso urobiť? V prvom rade sa mohol držať mimo politiky, z ktorej oznámil odchod. V druhom rade mal dodržať sľub Háchovi, že Slovensko sa neodtrhne. A v tretej nemal Hitlerovi prisľúbiť, že Slováci nikdy nesklamú nemecký národ a následne jednať ako najvernejší Hitlerov spojenec, keď okamžite po "osamostatnení" začal skákať ako Nemci pískali (prepustenie nemeckých teroristov bol len začiatok). Ale hej, neonáckovia na Slovensku doteraz velebia Tisu ako váženého človeka (vrátane bežného obyvateľstva, ako sa ukazuje na príklade "jeho" ulice).

erikavesela
12. jún 2023

@annm81 co mal robit v otazke deportacie zidov nemcami...to bola otazka, nie, co mal robit/v com pochybil...

annm81
12. jún 2023

@erikavesela Pozri sa, stal sa prezidentom z vôle Hitlera v čase, keď už bolo zrejmé, čo je Hitler zač. Bol prezidentom v čase, keď sa prijímali opatrenia proti Židom - a to také, ktoré z nich robili občanov druhej kategórie. Zaplatil za to, že sa ich Slovensko zbavilo. Verejnosť bola masírovaná nenávistnou propagandou. Židia na Slovensku boli vystavení fyzickému násiliu, šikane, ponižovaniu, zbavovaní slobody aj majetku a proti vlastnej vôli vyvážaní.

Moji starí rodičia boli, podľa ich vlastných slov, "posraní od strachu", keď k ním napochodovali nemeckí vojaci a keby som prišla s tvrdeniami ako ty, povedali by mi, že sa za mňa neskutočne hanbia. Ale tvoji starí rodičia, ktorí údajne tiež pomáhali židom, ťa zjavne vychovali k tomu, aby si tvrdila, že za vojny sa slovenská verejnosť aj vedenie štátu k židom nesprávalo až tak zle.

cosmic_origin
12. jún 2023

@vla_dan Tak prepáč, že ťa urážkam gramatikou.

erikavesela
12. jún 2023

@annm81 a ty vies citat??? Ak ano, tak si precitaj este raz moje komentare a napis mi, kde pisem, ze sa ludia na slovensku k zidom nespravali az tak zle...prosim ta, neklam!
Uz si som pri tvojich komentaroch vsimla (v inom prispevku)..a nebola som jedina, ze nechapes pisanemu textu a nerozies faktom...skus citat, to, co je skutocne napisane a neprekrucat....
Akosi mas v tom bordel...pises vraj o prastarych rodicoch a teraz vraj o starych rodicoch. Tak sa rozhodni, kt. VRAJ plati...alebo si nepamatas svoje slova?..mojich starych rodicov si do huby neber, urcite sa nemaju za co hanbit, zato ti tvoji raz stari, raz prastari rodicia by sa mali hanbit za teba a tvoje klamstva
Este raz a skus citat s porozumenim...ja som len rozporovala bezne zauzivane klamstvo, ze slovaci vrazdili a vedome posielali na smrt zidov...bezpochyby je dokazane, ze sl.vlada tu info v 1942 nemala a ked sa dozvedela pravdu okamzite s deportaciami v 1942 prestali a obnovili sa az v 1944 po obsadeni slovenska nemeckou armadou, pricom deportacie vykovali nemci...opat dalsia, kt.pletie 2 na 3

Btw. Tiso dostal 14.3. 1939 na vyber, ci vznikne slovensky stat alebo ci bude slovensko rozdelene medzi madarsko a polsko...pricom sa hitlera vsetci (francuzi, anglicania) bali, pol roka pre vznikom sl.statu mu odklepli, co si "zamanul"...vo vsetkom mu ustupili, ale tiso mal vediet, co je hitler zac a mal byt velky hrdina...nebud smiesna...

erikavesela
12. jún 2023

@annm81 aky dovod ma tento clovek klamat??? Ale ty to vies lepsie...od 7,17

https://www.youtube.com/watch?v=a6A-nf-eVkU
annm81
13. jún 2023

@erikavesela Tak neviem, kto tu nerozumie faktom a písanému textu:
erikavesela
Včera o 19:26
"slovaci su 1 z mala narodov, kt. ma v tomto smere vojen a deportacii pomerne ciste svedomie....prepac, ale porovnavat slovensko s belgickom, nemeckom alebo ruskom, chce teda pekne silny zaludok..."

Ty si sa rozhodla použiť pojem "pomerne čisté svedomie", nie ja. Ak všetko to, čo som spomenula považuješ za hodné pomerne čistého svedomiaz tak ja rozhodne nie a preto som ti napísala včera o 19:55
"Veľmi dobre vedeli, že ich židovských susedov nečaká nič dobré"

annm81
13. jún 2023

@erikavesela A pokiaľ ti ide o mojich starých rodičov, áno použila som zmätočný slovník. Najprv som síce uviedla predložku pra, aby som ozrejmila, ktorá generácia to bola, potom som na to nejako nemyslela a použila bežné oslovenie, kde v mnohych rodinách, je ktokoľvek od tretej generácie dozadu, starý otec,
stará mama starký, starká, babka, dedo...bez ohľadu na to, že je to prapraprapraprarodič.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
viestta
13. jún 2023

@mamula20 keby Rusi nenavozili vlani v lete do priehrady stovky ton vybusnin, keby im tie vybusniny "omylom" alebo "sabotaznym cinom"v priehrade nevybuchli nemusel by nikto nikoho evakuovat. (ano, je dokazane, ze priehrada, ktoru mali v moci uz od minuleho leta vybuchal zvnutra, jej poskodenie nei je dosledok zasahu rakety, bomby ani ostrelovania delostrelecstvom) Teraz sa hraju na spasitelov "byvalych" Ukrajincov pred katastrofou, ktoru sposobili oni sami. Aky by si nezrala kalerby co ti hocikto podstrci, tak by si vedela, ze pretrhnutim priehrady je viac postihnuta oblast okupovana ruskymi vojskami, oblast vacsia aj rozlohou aj poctom obyvatelov.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená