Čo si vziať pri požiari v bytovom dome?
Registrujem, že bývajú dosť často požiare v bytových domoch, najmä v nočných hodinách a vždy premýšľam nad tou situáciou ako uprostred noci zobudia človeka hasiči a musí sa do pár minút evakuovať s tým, že nevie kedy sa do svojho bytu bude môcť opäť vrátiť a čo tam nedôjde k zničeniu interiéru a majetku. Je to pre mňa veľmi desivá predstava. Čo by ste v takej situácii zobrali, ako by sa človek mohol na takú situáciu hypoteticky pripraviť? Poprosím bez komentárov typu, že by ste zobrali deti a psa, že máte predsa poistenie a pod. 🙂
Cennosti máme v 2 sejfoch, tie su schopné odolať požiaru po dobu myslím, že 1 alebo 2 hodín. V prípade požiaru by som zhrabla nanajvýš mobil a kabelku, záleží od miesta požiaru, ak by sa širil zo suterénu alebo 2. poschodia, ešte by som sa pokúsila vyparkovať autá z garáže, ktorá je súčasťou domu. V celom dome máme nainštalované požiarne detektory a aj monitory na oxid uhoľnatý, takže dúfam, že by sme zistili včas, že niekde horí.
a kde je rada ohľadne toho,ako utekať z bytu s človekom,čo už nevládze chodiť....a ešte po schodoch
@rozculena tak podľa mňa jedine dať vedieť čím skôr hasičom, aby nevládneho evakuovali.
Nam sa stalo na dovolenke,ze zacal horiet nad ranom hotel. Stihli sme zobrat len pasy telefon a to bolo vsetko. Nevedela som ani kade mam ist von,tak si neviem predstavit,ze hladam daky notebook ci ine veci, ak by sa mi to stalo v panelku ak by som v nom byvala. To sme este pasy mali v trezore a kym muz v panike natukal cislo…. To bola celkom groteska teraz ked uz spominame.
Ideálne? Smer psychológ, dokedy chceš žiť v takomto strese? Každú noc si lihas s tým ze môže vypuknut požiar? Budeš riešiť až vypukne. Schmatnes mobil z nočného stolíka vezmeš deti a idete. Na čom viac záleží? Ide z tvojho príspevku veľký strach a panika. Väčšia šanca je ze ta prejde auto než ze ti vyhori byt. Kľud. Veľakrát je to z cigarety nie preto ze niečo začalo horieť samo od seba
Ideálne? Smer psychológ, dokedy chceš žiť v takomto strese? Každú noc si lihas s tým ze môže vypuknut požiar? Budeš riešiť až vypukne. Schmatnes mobil z nočného stolíka vezmeš deti a idete. Na čom viac záleží? Ide z tvojho príspevku veľký strach a panika. Väčšia šanca je ze ta prejde auto než ze ti vyhori byt. Kľud. Veľakrát je to z cigarety nie preto ze niečo začalo horieť samo od seba
@anonym_baaf52 pokiaľ cítiš z mojich príspevkov veľký strach a paniku, tak toho psychológa potrebuješ skôr ty, nemyslíš? 😂. Nájdi si nejakú veselú diskusiu, naozaj tu nebuď, ak aj takéto normálne a pragmatické príspevky v tebe vyvolávajú negatívne pocity 😉
a kde je rada ohľadne toho,ako utekať z bytu s človekom,čo už nevládze chodiť....a ešte po schodoch
@rozculena Ahoj, pisala som tu,ze som poziar zial zazila... Co sa tyka tvojej otazky, jednu staru pani co byvala v garzonke, tak jej sused jej zvonil buchal, ale ona bola uz nahluchla, nastastie mala klasicke drevene dvere, nie bezpecnostne, tak ich vyrazil s pomocou dalsieho suseda a pomohli jej aj po schodoch dole. Mala problem s chodzou, ale dvaja to zvladli, bola len v nocnej koseli, zupane a papuciach. Nastastie to zvladli. Dole jej uz dali hasici deku a dali ju dnu do toho hasicskeho minibusu, aby sa zohriala. Ono aj ked je toto dokopy 12 poschodak, a aj napriek tomu, ze sa tu nepoznaju uplne vsetci navzajom, nastastie sa ludia zomkli a kym sa dalo v rychlosti pomohli aj slabsim, myslim tym co maju zdravotne problemy. Ale vsetko sa stalo velmi rychlo. Preto som aj pisala, ze nastastie sa aspon u nas v tomto dome nikomu nic nestalo🙏 a to tu byvaju vsetky mozne vekove kategorie, vcetne rodin s detmi aj starych ludi. Teraz je tomu cca 5 rokov odvtedy....
@enmery Treba rozlišovať medzi tým, keď už plamene šľahajú priamo v byte, a keď horí niekde ďalej, ale je nutné sa evakuovať (a ďalším vývojom udalostí môže človek prísť o všetko, čo tam nechá).
Určite pomáha, keď to má človek dopredu premyslené, čo všetko si chce v takýchto situáciách zbaliť, podľa toho koľko má na to času.
@hefo ty si úplne a plne pochopil prečo som založila túto diskusiu 🙂.
@anonym_autor asi by bolo dobre mat kabelku s dokladmi a peniazmi niekde v dosahu, len to schytit a na ine nebude cas, dobra rada neist vytahom ale po schodoch, pozor ak je schodisko zadymene, treba zobrat nieco co je po ruke a prekryt tvar, evakuovat sa treba s rozvahou, chytit sa zabradlia a postupovat dole.
tiez ak cestou najdete niekoho zranenwho alebo odpadnuteho, tak sa nezdrziavat a nahlasit jeho polohu hasicom.
inak teraz tak neprakticky. rozmyslam. doklady sa daju asi vybavit nanovo. v podstate asi vsetky. Mna by najviac mrzeli spomienky - teda fotky. asi by som vazne vzala disky mobil notebook a na ostatne sa vyprdla (jasne zivych clenov a ich mojkacikov ano)
a inak v nasom panelaku ked sme este byvali tiez horelo ale horelo pod nami. my sme dostali radu ostat na mieste a nechodit na schodisko. vacsie riziko ako zostat v byte. boli tam auta hasicske asi by v pripade nudze pouzili plosinu aj take zasahy su ze ludi evakuuju priamo z balkona alebo okna.

@anonym_autor Nestihla by si, buď si chystaj nùdzovú tašku k posteli...ale zabudni ako v plameňoch zbieraš elektroniku, oblečenie. Oblečenie dostaneš, elektroniku nahradíš, život už nikdy.
@enmery Treba rozlišovať medzi tým, keď už plamene šľahajú priamo v byte, a keď horí niekde ďalej, ale je nutné sa evakuovať (a ďalším vývojom udalostí môže človek prísť o všetko, čo tam nechá).
Určite pomáha, keď to má človek dopredu premyslené, čo všetko si chce v takýchto situáciách zbaliť, podľa toho koľko má na to času.