Čo skolabuje skôr? Naše zdravotníctvo alebo ekonomika?
Ahojte, čo si myslíte, má zmysel dlhodobá karanténa voči koronavirusu?
Ako sa na to pozerám, tak Čína po troch mesiacoch úplnej karantény síce znižuje počty nakazenych, ale stále sa tam nejaké vyskytujú - a stačí jeden nezachyteny zo zahraničia po zrušení karantény a nebude to tam opäť ako predtým? 🤔
Neznici nám dlhodoba karanténa skôr ekonomiku, položí na kolená podnikateľov, jasle, kadernícky, kozmetický, gastro služby, skoly..? 😕😉 Nevymrie nam takýmto štýlom karantény, ak bude trvať štyri - šesť mesiacov skôr zvyšná populácia od hladu v snahe ochrániť tých ktorí sú teraz najviac ohrození (starí, chori) ? 😶
Myslíte si že to má zmysel, pripadne ako dlho je táto karanténa udržateľný?
@luuubik okrem vakcíny sa testuje a vyvíja liek. Ja vsádzam skôr na to, že chorí budú mať účinnú liečbu. Čiže život by sa mohol vrátiť do normálu sa ľudia nebudú báť ochorieť. Čo sa týka vakcíny, ja osobne novo vyvinutej vakcíne až tak neverím a hlavne vírus môže zmutovať a vakcína bude neúčinná.
@namornicka vyvinutie noveho lieku trva roky, to je ten problem, ved doteraz nie je liek na chripku, tlmia sa len priznaky, treba vylezat... Na druhej strane uz teraz vraj existuju lieky, povodne na ine choroby, ktore pri Covid 19 pomaju... Ale aj tak 90% ludi to prezije v pohode bez lieku. Treba novy liek pre tych zvysnych 10%, OK, jasne. Len sa zamyslam, podobne ako autorka, dokedy su udrzatelne sucasne opatrenia bez vyrazneho znizenia kvality zivota vsetkych (a nemyslim tym nakupy v obchodnych centrach, ale napr. tie odlozene preventivky a podobne dolezite veci). A este k tomu lieku... Vacsina z tych, kt. by liek ozaj potrebovali, su stari a chori - maju viacero chorob, vznikaju rozne kontraindikacie, mozno budu choroby, ktore ak clovek ma, nebude moct uzit novy liek na koronavavirus alebo ho uzije a zhorsi mu to stav inych chorob... Je to urcite velmi zlozita tema...
@lucka1222 snáď je rozdiel, keď je chorých 2,5 milióna a keď je chorých pol milióna (možno ani nie, minule pripustil tvorca grafu že to bol pesimistický odhad)
všetky vaše pesimistické odhady sa naplnia, ak vláda neprinesie žiadne opatrenia, ak takto budeme dlhodobo v karanténe, ak príde druhá vlna... šíri sa z toho strach a obava na ostatných čo to čítajú... čo tak trochu optimizmu, že to zvládneme 😉
@luuubik áno, je to zložitá téma. Ja som skôr myslela, že tie lieky čo sú na to účinné sa v zrýchlenom konaní preklasifikujú a doplní sa tam, že sú aj na coronu. Tým pádom budú ľudia pokojnejší a nebudú sa báť chodiť po uliciach. Lebo aj tých 90% ľudí o ktorých píšeš, že by mali prežiť, robia paniku. A výrazné zníženie kvality života je relatívny pojem, pre niekoho je to neísť ku kaderníčke a alebo na manikúru, pre niekoho nemať z čoho zaplatiť deťom krúžky a sebe wellness. Sme si ako spoločnosť nahodili neudržateľný štandard, boli trendy od toho upustiť - rôzne zero waste tendencie, swapy, upcycling a recycling .... ale tomu sa venovalo len zopár skupín alebo jednotlivcov.
namornicka suhlasim s tebou a opakujem, ak aj mam obavy o kvalitu zivota, iste nie kvoli dovolenkam, wellnesom, manikuram, barom a pod. "rozmaznavaniu", nevyuzivala som ani pred koronou... Skor som narazala na to spominane zdravotnictvo bez prevencie a kopec inych veci... Take uplne aktualne u mna z dnesneho dna - zrusili nam kvoli virusu kontrolu uniku plnu a reviziu zariadeni. Jasne, musela by to byt sakra nahoda, aby akurat teraz kvoli tomu daco buchlo.Ale ak sa taketo a podobne momentalne "nedolezite" veci budu odkladat dlho...
@lenkakravcova ...tiez sa bojim ze pride hyperinflacia a peniaze stratia hodnotu, takze kto ma uspory tak treba rychlo investovat do niecoho co sa oplati, lebo je mozne ze o par mesiacov si za to uz nekupime nic ☹ Ale samozrejma nemusi to dojst az tak daleko, len ked clovek sleduje co sa deje je ozaj na pochybach. Tie Trumpove napady ze bude ludom rozdavat penazne poukazky len nech nakupuju...no to uplne o nicom, difam ze mu to neprejde. Som zastancom nazoru ze corona virus nie je prirodny virus a jeho pritomnost medzi nami ma svoje dovody kt. vyvoleni ludia dobre poznaju a chapu, co vsetko je za tym, do toho momentalne obycajny clovek nevidi ☹ K otazke ako dlho moze byt ekonomika odstavena, tak podla mna max 4 tyzdne, viac je to neunosne. Co sa virusu tyka, co budeme cakat kedy sa uplne strati? Ak sa aj strati na SK (cisto len teoreticky) tak v ostatnych statoch bude stale, museli by Slivensko drzat stale uzavrete hranice,...spkmalit aby sa nepretazovalo zdravotnictvo, no to je riesenie ale na dlho a stale s nejasnym vysledkkm☹ cakame na vakcinu? Ta sa isto onedlho objavi, to som si ista, biznis je biznis a ten farmaceuticky obzvlast...my obycajni smrtelnici sa vsak dlho nebudeme mat tak dobre ako sme sa mali ☹ a stale mam aj napamati zamery ako preriedit obyvatelstvo, pretoze planeta je ozaj preludnena a velmi konzumna, 10 percent ludi by sa siklo podaktorym zlikvidovat, takto to maju celkom jednoducho ☹

@jess1511 ten precedens skoro nastal v UK. Len Boris Johnson na poslednú chvíľu (už dosť neskoro) hodil spiatočku. Akurát, že on to zabalil do slov že je to v prospech získania kolektívnej imunity.