Čo spravil Štefánik pre Slovensko?
Čo spravil Štefánik pre Slovensko? Citala som jeho zivotopis a tiez neviem co take spravil. Dakujem za odpovede k téme bez urážok.
@martina1985ba no vidis, ako si sa nam sama vyfarbila.
Ani som necakala, ze tak rychlo hodis uterak do ringu a zbabelo zdupkas z realnej debaty o faktoch.
Ale uplne presne, ako som cakala.
Si klasicka kategoria Tlchubovy kritik.
A to “nestojis mi za to” su tradicne porazenecke reci Karenky.
“Neskoncili sme! Este o mne budete pocut!” len aby o nej uz nikto nikdy nepocul. 😁😁😁😁
Rakúsko - Uhorskom bol štátny útvar, kde obe časti mali značnú nezávislosť. V Uhorskej časti sa využívala na silnú maďarizáciu iných národov. Nebolo možné použiť iný ako maďarský jazyk ani v školách. Knihy v slovenčine vychádzali prevažne mimo Uhorska, tu boli za také veci ľudia trestaní ( napr. Štúrovci). Kvôli vojnám s Osmanskou ríšou bolo Rak-Uh aj značne zaostalé po ekonomickej stránke, a Uhorskom zvlášť. Vôbec sa nedá hovoriť, že pre národy tu žijúce by to bolo akokoľvek výhodné. Preto aj ten názov žalár národov.
Štefánik bol významný hlavne pre jeho schopnosť nezískať podporu Európskych štátov pre samostatné Československo. Ani Masarik a už vôbec nie Beneš nemali také koneksie. Pre jeho neúnavnú prácu bolo možné, aby po vojne vznikol štát a neobnovila sa monarchia v pôvodných hraniciach.
@martina1985ba necitas s pochopenim? O akej Sk zvrchovanosti hovoris?
@martina1985ba keby som zrovna nemala volno, tak tu nie som a nevenujem sa ti. 🙂 Neukrajujes z mojho casu. Bavis ma vo svojej snahe ma urazit.
@stanulienkat neries ju. Ona vzdy riesi len seba.
Fúha, tak toto je už iný extrém...
@markus1 masaryk by nas mozno rad nechal tak a riesil len cesko, ale nemohol. Potreboval presvedcit, ze sa jedna o trochu vacsi narod a uzemie. Nase spojenie ako bratskych narodiv bolo nutne, i ked vynutene okolnostami. Ani my sme nechceli byt len privesok. Ale samostatne sme nemali velke sance.
A potreboval aj podporu niekoho, kto uz mal vybudovane konexie.
No uz tych prvych par rokov po zalozeni a uznani csr, boli konflikty medzi veducimi osobnostami. Nevedeli sa zhodnut na smerovani statu.
@martina1985ba Dakujem za tvoju spolupracu. Uz na teba nazor mam.
@moonlight1210 nielen ty mas na nu nazor 😀 Prazdne reci bez faktov a argumentacie... esteze je to anonymne forum 😁 Inac mna na dejinach fascinuje, ze vzdy tym pomyselnym kolesom hybali jednotlivci, ktori mali svoju viziu. Ano, potrebovali potom casto podporu, ked sa uz bavime napr. o vzniku CSR, tak tam mali zasluhu najma zahranicni Cesi a Slovaci. Ludia, ktori vysli zo svojej chalupy, vykrocili do neznama, hladali lepsi zivot a preto skumali, skusali, stracali a nachadzali... Ziskavali prehlad a zaroven si v srdci nosili tuzby a nadeje a lasku k domovine. Ale vzdy musel byt ten vodca, vizionar a vytrvalec, ktory tomu dal konkretnu podobu. A vdaka takymto ludom sa tvorili dejiny. Niekedy s dobrym koncom, inokedy s katastrofalnymi nasledkami...
@martina1985ba napísala si na človeka,kt.uznava nie iba SR nie príliš lichotivý koment.
Čiže ak vieš "z istých" zdrojov viac,normálne napíš,čo vieš.
Je to diskusia.
Keď nevieš a ohanas sa tým,že s hlupakmi nebudeš marnit čas,tak potom prečo píšeš?
@martina1985 ok,každá si sama sebe inak kratime čas a inak si dodávame sebavedomie😉