icon

Čo symbolizujú stužkami ozdobené konáre na bráne?

taja567
6. máj 2024

Čo znamená ozdobený konár stužkami na bráne rodinného domu? Ozdobený je aj plot a vchod do kostola. Ten dom je jediný ozdobený v obci, je to svadba alebo akási symbolika.

ikonica
•
6. máj 2024

To su tzv maje... Skus hladat "stavanie maja/majov"

michaela789
•
6. máj 2024

@ikonica pri majoch sa ale nezdobia ploty. Či?

oskvarka
•
6. máj 2024

tak može to byť svadba ale v tomto období pokojne aj máj

ikonica
•
6. máj 2024

@michaela789 co ja viem... Mozno sa im to vymklo spod kontroly 😁 a ozdobili aj ploty 😁 ale ano maje sa stavaju aj ked sa vydava dievca a vtedy sa zdobi vsetko mozne aj ploty, aj auta ci autobusy vezuce svadobcanov, aj okolie kostola...

lenka2710
•
6. máj 2024

@taja567 podľa mňa svadba, ak je ozdobený aj kostol

gabrielkaa
•
6. máj 2024

su to maje. tuto co som pozerala ma kazda dedina svoj "maj". Symboliku neviem, ale tiez by ma to zaujimalo.

gabrielkaa
•
6. máj 2024

uz som to nasla. Je to symbol jari a toho, ze sa zacalo plodne obdobie roku. 🙂.

michaela789
•
6. máj 2024

@ikonica my máme v obci tiež máje teraz, ale sú to naozaj len tie stromčeky ohobľované. Ploty ozdoby nemajú.
Zato svadba, to už hej 😂 stužky aj na komíne 🙈

btus
•
6. máj 2024

ak je ozdobená aj brána a plot , tak svadba. Ak je len väčší stom, tak máje.

kahh
•
6. máj 2024

Ano ano, bud su to aktualne maje a teda vitanie jari alebo ma niekto svadbu ked hovoris ze aj kostol je ozdbeny 🙂

metoyou4
•
6. máj 2024

Keď je plot tak svadba určite a vysoká olúpená lata a na nej vrcholec zo stromu a stužky je máj .U nás to stavali dievkam,ktoré sú už vekovo na vydaj,ale teraz už aj malým dievcatkám stavaju.

irusa
•
6. máj 2024

prijímanie 1 sv. a strom je breza

nikaeli
•
6. máj 2024

Ja viem tak, že 'máj' stavia milý svojej milej, aby oznámili svetu, že sa budú brať. Stavia sa na 1.mája.
Ak je ozdobený aj plot a cesta ku kostolu, tak už je svadba 😉

Na druhej strane, dcéra má na strednej škole každoročnú tradíciu, kde dievčatá priviažu stužky na konáriky a chalani potom vztýčia 'máj' pred školou.

taja567
autor
•
6. máj 2024

Dám vedieť a dik za odpovede.

ibrunova
•
6. máj 2024

Podľa mňa tam bola alebo ide byť svadba.

ivanaks
•
6. máj 2024

Môže ísť o máj, o svadobný stromček (na bráne nevesty alebo ženícha) alebo teraz sú aj 1. sväté prijímania, tak možno nejaká individuálna aktualizácia vyššie spomenutého.

vyrovnanaosoba
•
6. máj 2024

No tak buď je to máj, ak sú stužky farebné. Ak biele, tak bud svadba, alebo teraz prvé sväté prijímanie.

estellas
•
6. máj 2024

@taja567 To znamená že sa niekto kto tam býva vydáva/žení.

jaskolka
•
6. máj 2024

@taja567 svadba.

bloger
•
6. máj 2024

@taja567 svadba podľa mňa

jozko_z_lesa
•
Odpoveď bola odstránená
•
katkarina79
•
8. máj 2024

@taja567 . My mame pozhanat brezy ku kostolu na 1.sv.prijimanie 🙂. A ozdobit stuhami ...