icon

Kto je zodpovedný za konáre presahujúce plot?

12. aug 2026

Susedia majú starú slivku hneď pri plote a polovica konárov je už nad našou záhradou. Teraz nám slivky padajú na trávnik, terasu, lákajú osy a každý deň to zbieram. So susedom máme normálny vzťah, nechcem z toho robiť vojnu. Kto by mal vlastne tie presahujúce konáre riešiť? Budem rada za normálne rady, nie susedskú vojnu 🙂

0silvia0
•
12. aug 2026

@anonym_autor jasne ze sused by to mal riesit a prist orezat.

jblheart
•
12. aug 2026

Slivky zadarmo ! Slivkový lekvár. hmm .. 😂 Niekto by to bral ako dar a ty to berieš ako problém. Ako sa hovorí keď ti život nadelí slivky, sprav slivovicu ! 😂😂👍

anonym_d676c3
•
12. aug 2026

Preco hned vojna? A uz si mu to normalne povedala?

anonym_d42038
•
12. aug 2026
@jblheart

Slivky zadarmo ! Slivkový lekvár. hmm .. 😂 Niekto by to bral ako dar a ty to berieš ako problém. Ako sa hovorí keď ti život nadelí slivky, sprav slivovicu ! 😂😂👍

@jblheart stará ivka môže mať sarku, z takých islviek ani lekvár nenavaris ani slivovicu nevypalis

anonym_d42038
•
12. aug 2026

Normálne ho popros, nech tu slivku oreze. Keď bude potrebovať, pusti ho aj na svoj pozemok. Teraz je vhodný termín pre rez kostkovin.

kalifka
•
12. aug 2026

@anonym_autor ja som toto riešila minulý rok, išla som k susede a povedala, či nevie niečo urobiť so stromom. Slivky k nám padajú a u nás stále osy, pozbierali úrodu a riadne stroj orezali.

anonym_937645
•
12. aug 2026

Dobrý deň susedko, ako ideme poriešiť tú vašu slivku? Samotný strom nám ani nevadí, no máme u nás samú osu a to nám vadí dosť.

anonym_7b9efe
•
12. aug 2026

Problém by ste mali riešiť spoločne a to tak, že sa o ňom porozprávate.Mozete sa dohodnúť, že sused previsajuce konáre oreze alebo, že slivky z previsajucich konárov si budeš môcť obrať pre vlastnú potrebu ešte skôr, než začnú padať a lákať osy.

doriiis
•
12. aug 2026

Požiadať suseda, ideálne písomne nech to to pride ostrihať. Ak to neurobí, môžeš ho ostrihať aj ty

anonym_7b9efe
•
12. aug 2026
@anonym_d42038

@jblheart stará ivka môže mať sarku, z takých islviek ani lekvár nenavaris ani slivovicu nevypalis

@anonym_d42038 Ak je strom chorý a nemá z neho majiteľ osoh,tak ho predsa nebude držať na pozemku,aby sa nakazili aj iné stromy

anonym_d42038
•
12. aug 2026
@anonym_7b9efe

@anonym_d42038 Ak je strom chorý a nemá z neho majiteľ osoh,tak ho predsa nebude držať na pozemku,aby sa nakazili aj iné stromy

@anonym_7b9efe teoreticky to tak je, prax býva aj ina

anonym_7b9efe
•
12. aug 2026
@anonym_d42038

@anonym_7b9efe teoreticky to tak je, prax býva aj ina

@anonym_d42038 To je pravda,ze niekto sa nebude trápiť s vyrezanim stromu, ale buďme optimisti, že to nie je ten prípad

anonym_1258cd
•
12. aug 2026

@anonym_autor keď máte normálny vzťah tak ho zavolaj na kávu a vysvetli situáciu ved ste ludia.. 🙈

anonym_91cb6d
•
12. aug 2026

ma to riesit on. Ked su dobre vztahy, resp. nie zle tak normalne povedat aky je problem a poprosit nech si to oreze.

Aj ked konare su nad Vasim pozemkom, existuja fáma, ze si mozete robit co chcete, ale to neni pravda. Tak radsej dohodnut

anonym_254f69
•
12. aug 2026

normalne za nimi zajdi a popros ich nech to obrezu popripade ci to mozete obrezat vy ..

anonym_9b38dd
•
12. aug 2026

@anonym_autor
Upozrnenie nefungovalo so susedmi sa aj tak nebavime, zobral motorovu orezavacku a prehodil konare za plot.

anonym_b957d5
•
12. aug 2026

@anonym_autor komunikovať si skúšala?
To je také ľahké?
Obereiš tu Dobu či mám ja?
Mohol by si prosím ťa odpíliť ten konár?
Môžeš aj z našej strany....
Ak je suseda stará chorá môžeš ponúknuť pomoc...

Sorry ale je ľahšie zaloziť tému , denne upratovať čo popada ako zazvoniť a povedať dve tri vety?

euka210
•
12. aug 2026

@anonym_autor ked susedom nieco vadi, tak bud si orezu konare ktore im vadia alebo keby prisli za nami, ze maju s tym problem, tak orezeme my.
Niekomu presahujuce konare vadia a niekomu nie.