Čo vás najviac znechucuje v reštaurácii?
Ahojte, čo vás dokáže v reštaurácii najviac nahnevať a znechutiť? Je niečo, čo by vás prinútilo vstať od stola a odísť?
@mandzula pointa je rovnaká, či nie?
@nikasmile nie je, citaj: V našich končinách označenie „Adults Only“ nenájdete. Kým v zahraničí (aj v Maďarsku či Poľsku) je takýto typ ubytovania skôr vecou podnikateľského zámeru, u nás a v Čechách vstup deťom do hotela zakázať nie je možné. Bráni tomu súčasná platná legislatíva – konkrétne antidiskriminačný zákon, ktorý zamedzuje diskriminácii osôb v poskytovaní služieb so zreteľom na ich vek. Z tohto dôvodu sa u nás skôr ujal miernejší prístup a označenie bolo nahradené výrazom adult-friendly.
Plati to aj pre resty. Vstup detom zakazat nemozes, mozes len vytvorit "nepriatelske" podmienky.
@jana_eyre_2 tiež som 45+ s prísnou výchovou. z výchovy som si odniesla úctu k starším ľuďom, úctu ku všetkým povolaniam bez rozdielu vzdelania, potrebu pomoci nevládnym ľuďom, ak je to v mojej moci v danej chvíli, schopnosť spolupráce a vzájomnej pomoci v zamestnaní, vysoko vyvinutú empatiu.
ak sa bavíme o reštaurácii, slušne pozdravím, poprosím, poďakujem, na konci pochválim jedlo (áno, pochválim, lebo už som spomínala, že mám vytipovanú jednu naozaj fantastickú, kde mi vždy všetko chutí), pri odchode pozdravím.
a zo svojho života mám tú skúsenosť, že keď som príjemná aj k ľuďom, ktorí možno práve teraz nemajú "svoj deň", tak ich svojím prístupom dokážem trošičku "upokojiť". jednoducho privíta ma možno nevrlý, ale keď odchádzam, stane sa mi, že sa mi ospravedlní, že mal blbý deň a aby som sa nehnevala... takže takí sme my, 45+
@amdornik
Ja neviem, v mojej bubline mladí ľudia do 30 sú väčšinou fantastický, inšpiratívnu.
Moja generácia 40+ , každý druhý človek niečo psychiatrické
Pre mňa najnevychovanejsia generácia sú ľudia 60+. Až na výnimky, sú to ľudia doslova poznaceni socializmom. Chýba im taká prirodzená slušnosť, láskavosť.
@amdornik
Ja neviem, v mojej bubline mladí ľudia do 30 sú väčšinou fantastický, inšpiratívnu.
Pre mňa najnevychovanejsia generácia sú ľudia 60+. Až na výnimky, sú to ľudia doslova poznaceni socializmom. Chýba im taká prirodzená slušnosť, láskavosť.
@zmrzlinka2021 tak ja neviem v akej bubline žijem ja,ale je to presne naopak.
@amdornik
@terezka1947 presne tak. neviem, dajú sa niekde vyhľadať nejaké štatistiky ohľadom napríklad liečenia sa u psychológa alebo na psychiatrii? ja mám pocit, že rok za rokom končí u týchto lekárov stále mladší ročník...
@zmrzlinka2021 asi fakt žiješ v bubline.
@zmrzlinka2021 tak ja neviem v akej bubline žijem ja,ale je to presne naopak.
@terezka1947
Veď ja píšem o svojom prostredí. A keďže som vysoko citlivá osoba, skôr mi vyhovujú mladšie generácie, ktoré sú väčšinou empatickejsie, kreatívnejšie a respektujuce.
@terezka1947 presne tak. neviem, dajú sa niekde vyhľadať nejaké štatistiky ohľadom napríklad liečenia sa u psychológa alebo na psychiatrii? ja mám pocit, že rok za rokom končí u týchto lekárov stále mladší ročník...
@zmrzlinka2021 asi fakt žiješ v bubline.
@amdornik každá z nás žije v určitej bubline.
A buďme radi, že mladí problémy riešia. Voľakedy sa to riešilo alkoholom a všetci boli v Tom, že žiadne psychiatrické problémy neexistujú.
@terezka1947
Veď ja píšem o svojom prostredí. A keďže som vysoko citlivá osoba, skôr mi vyhovujú mladšie generácie, ktoré sú väčšinou empatickejsie, kreatívnejšie a respektujuce.
@zmrzlinka2021 najprv boli fantastickí a inšpiratívni. teraz sú empatickí, kreatívni a rešpektujúci. hm.. ako to súvisí teda s reštauráciou a tým, čo sa musí stať, aby ťa to z nej prinútilo odísť alebo aby ťa to prinútilo minimálne teda riešiť nejakú situáciu?
@zmrzlinka2021 najprv boli fantastickí a inšpiratívni. teraz sú empatickí, kreatívni a rešpektujúci. hm.. ako to súvisí teda s reštauráciou a tým, čo sa musí stať, aby ťa to z nej prinútilo odísť alebo aby ťa to prinútilo minimálne teda riešiť nejakú situáciu?
@amdornik ja som reagovala na konkrétny príspevok, treba vnímať kontext .
Ale keď mám byť úplne férová,tak asi je to iba o ľuďoch,nie o generáciách.
@terezka1947 presne tak ako pises. Mili ludia aj uplni hulvati a vsetky variacie medzi tymito dvoma extremami su rovnomerne rozlozeni v populacii bez ohladu na rok narodenia. Rovnako moze byt mila nejaka babicka ako moze byt jej rovesnicka semetrika. Tak isto moze byt hnusnou semetrikou nejaka tridsiatnicka a na druhej strane stretnes mileho a empatickeho tridsiatnika. To nie je o generaciach takych, onakych, je to o konkretnych ludoch.
Špinavý stôl, tanier, pohár... Prst čašníka v mojom jedle a vreštiace deti, ktorých rodičia (ako tu v diskusii) si myslia, že ich decko je Boh a všetci ho musia tolerovať, ale oni netolerujú ľudí, ktorí sa chcú v kľude najesť. A mimo tému, ale to vidím aj na pošte, v obchode, lekárni .. rodičia sú dvaja, alebo je s nimi babka, dedko, kamoška a miesto toho, aby nevychované deti počkali pred obchodom, poštou atd. idú všetci spolu dnu a deti kričia, behajú a obťažujú iných ľudí. Minule mi tak jedno decko vbehlo pod košík a matka ešte namňa vrieskala či nevidím, hlavne že ona kecala s kamoškou a decko na opačnej strane obchodu. Som sa velmi ovladla, aby som jej aj jej decku jednu nestrelila. Moje deti boli prvy krat v kine a reštike ako 6 roční a žijú. Kým nevedeli pochopiť, že majú ticho sedieť a nevyrušovať, tak sme jedli a pozerali rozpravky doma. Su živí a zdraví.
@amdornik tí mali také malé deti pred cca 10-15rokmi dozadu a takéto isté diskusie sa viedli aj vtedy, aké sú tie deti zle a nevychovane..
Dnešní rodičia malých deti boli vychovávani zväčša v 90tych rokoch ktoré tiež vôbec neboli v duchu toľko kritizovanej "respektujucej" výchovy.. skôr na tu prilisnu benevolentnost voči svojim deťom naskočili ti, na ktorých bola prísnosť pouzivana až moc a majú na to zle spimienky..
@jana_eyre_2 ono dôsledky tej "respektujucej" výchovy dnes veľmi pekne vidíme. Už malé decka na piesku si robia čo chcú, absolútne nerešpektujú (zamerne nepíšem neposluchaju) rodičov. Ja netvrdím ze dieta ma byt ako pes, ale raz keď poviem, že nech nehadze ten piesok, tak ho hádzať nebude. Ak áno, ide sa domov. Ale nebudem mu to ako verklik opakovať 999x a to dieta ta ma aj tak u riti a piesok aj tak hodí. A ty sa zasmejes, ze ha ha ha Martinka ma svoj názor a je osobnosť! Nie, je NEVYCHOVANA. A toto je ten rozdiel, co tu mnohé nechcete pochopiť. Nie ze neviete, ale nechcete. A pokiaľ sa dieta na verejnosti nevie chovat nech sedí doma a neobtazuje iných. A to iste sa tyka aj postihnutých detí. Asi mam v sebe trosku sudnosti, keď viem, čo stvara vonku, tak tym nebudem obťažovať okolie. Lebo každý má svoje deti na prvom mieste, tie tvoje sú mu absolútne ukradnuté, ake sú zlatulinke. Bodka.
@jana_eyre_2 ono dôsledky tej "respektujucej" výchovy dnes veľmi pekne vidíme. Už malé decka na piesku si robia čo chcú, absolútne nerešpektujú (zamerne nepíšem neposluchaju) rodičov. Ja netvrdím ze dieta ma byt ako pes, ale raz keď poviem, že nech nehadze ten piesok, tak ho hádzať nebude. Ak áno, ide sa domov. Ale nebudem mu to ako verklik opakovať 999x a to dieta ta ma aj tak u riti a piesok aj tak hodí. A ty sa zasmejes, ze ha ha ha Martinka ma svoj názor a je osobnosť! Nie, je NEVYCHOVANA. A toto je ten rozdiel, co tu mnohé nechcete pochopiť. Nie ze neviete, ale nechcete. A pokiaľ sa dieta na verejnosti nevie chovat nech sedí doma a neobtazuje iných. A to iste sa tyka aj postihnutých detí. Asi mam v sebe trosku sudnosti, keď viem, čo stvara vonku, tak tym nebudem obťažovať okolie. Lebo každý má svoje deti na prvom mieste, tie tvoje sú mu absolútne ukradnuté, ake sú zlatulinke. Bodka.
@lienka.7 akože sorry, ty si vôbec čítala čo píšem?! Preboha ja fakt nechápem KDE v ktorom príspevku som sa zastávala takejto ignoranstkej výchovy.. či máš len klapky na očiach, lebo som si dovolila povedať, že zle správanie vidím skôr u dospelých ako u detí? Alebo už len z princípu že ide o mňa?ak nechceš pochopiť o čom píšem, tak si ma jednoducho nevšímaj.. ale nevkadaj mi do úst nieco o čom som vôbec!!! Nepisala..
@tiezjedna nerozumiem o čo ti vlastne ide.. lebo jediné čo som si dovolila tvrdiť je, že neohladuplne správanie si vsimam skôr u dospelých ako u detí.. (och sorry, že mám šťastie v mojich zazitkoch skôr na nevychovanych dospelých, ako na deti opakujem aj pri 45+) ja by som si zase nedovolila tak zovšeobecniť ako celá generácia niečo dokáže, lebo to jednoducho nie je pravda..
@jana_eyre_2 mne nejde o nič. Ak ti pripadá, že ja zovšeobecňujem, tak čo robíš ty?
Lenze respektujuca vychova znamena vzajomny respekt a vobec nevylucuje fakt, ze rodic je ten co veli. Len vedie dieta k prirodzenemu respektu a zaroven respektuje aj on jeho prezivanie, jeho emocie, pohnutky... Napr. dieta sa rano zobudi so zlou naladou a nebudes do neho hust, ze "je zle", ale budes respektovat, ze proste nema svoj den a je to OK. A to iste ucis aj to samotne dieta. Brat ohlad na druhych.
Lenze respektujuca vychova znamena vzajomny respekt a vobec nevylucuje fakt, ze rodic je ten co veli. Len vedie dieta k prirodzenemu respektu a zaroven respektuje aj on jeho prezivanie, jeho emocie, pohnutky... Napr. dieta sa rano zobudi so zlou naladou a nebudes do neho hust, ze "je zle", ale budes respektovat, ze proste nema svoj den a je to OK. A to iste ucis aj to samotne dieta. Brat ohlad na druhych.
@zmrzlinka2021 brat ohlad na druhých? V poriadku, ale je už potom otázne, ze do akej miery. cize ked sa mi ráno dieta zobudí, ze nejde do skolky/školy, tak budem rešpektovať, ze dnes nemá "svoj den" a ostane doma?
Ci ako teraz?
A pravdou je, že mnohé si tu "popularnu" respektujucu výchovu zamienaju s anarchiou, kedy dieta môže absolutne všetko, lebo je predsa osobnosť. Ako tu už bolo spomenuté, doslova kult dietata.
@mandzula tak pre každú matku je dieta stredobodom vesmíru...inak aj by ma zaujímalo o akých vreštiacoch deťoch píšete lebo my teda chodíme jest von niekoľko krát do týždňa a také ktoré by ma obťažovali som naozaj nezažila, nielen tu ale ani v zahranici
@anonym_9b8f7a ze? Mne ani vrestiace deti inak nevadia v restauracii a dokonca som take nestretla ani v restike s detskym kutikom,zda sa ze su tu same neplodne stare dievky.@madzula a to kde byvas v Amerike ze ti nedaju pobehujuce deti spavat?Ako naozaj to co pouerate doma vela filmov alebo si domyslate?Mne sa to este nikde nestalo,to co opisujes ani na sk a a ni v zajranici.Co si neplodna stara dievka?
Akurát som si prečítala diskusiu , predpokladám že vy všetky mamičky čo neznášate tie satanáše zo samotného pekla , čiže - deti -nevychované upišťané soplavé , tak že vám držal muž pištoľ pri hlave aby ste otehotneli ...jaaaaj nie vy vlastne ste tie jediné dokonalé mamičky , ktorých deti sa ticho posadia za stôl , napapajú (bez mobilu samozrejme ) , utrú sa obrúskom , a odídu v tichosti domov . Či jaaaaj vy ich nebrávate do reštaurácie 🤷 ale na dovolenky ich brávate ? Lebo väčšina z vás píše že ani na dovolenke neznesú počuť pišťať cudzie deti , to je zaujímavé 🤔
Za mňa je koník jedno strašne pokrytecké miesto , toto napíšete sem a v realite sa tvárite ako tie najlepšie mamičky a babičky a tety svojich synovcov 👌😃
Ale aspoň sa pobavím 🤭
Akurat som si spomenula na tuto diskusiu vcera ked sme boli v restike. Nas stol s 18 dospelakmi urcite robil viac hluku ako dve krasne babiky co sa skamaratili a hrali sa naprostriedku restauracie, pekne si ukazovali hracky jedna druhej a hrali sa ticho ani ich nebolo pocut. Nikto nemal problem, ze deti boli v restauracii. Boli sme tam asi 4hodiny a viac bolo pocut dospelakov - to mozem garantizovat. 😂😂
Akurat som si spomenula na tuto diskusiu vcera ked sme boli v restike. Nas stol s 18 dospelakmi urcite robil viac hluku ako dve krasne babiky co sa skamaratili a hrali sa naprostriedku restauracie, pekne si ukazovali hracky jedna druhej a hrali sa ticho ani ich nebolo pocut. Nikto nemal problem, ze deti boli v restauracii. Boli sme tam asi 4hodiny a viac bolo pocut dospelakov - to mozem garantizovat. 😂😂
@prasiatko30 ale tak nemozes porovnavat espania kulturu so slovenskou🫣🫣mne napriklad hlucnejsi spanieli nevadia, ale slovenske arogantne hov*ada, ktore nahlas pixluju jedna radost v restike a ukazuju, ako oni maju peniaze (akoby si len oni mohli dovolit restiku🙄🙄🤐), tak to mi vadi ovela viac a ano, aj som sa zdvihla z takej restauracie...🤷♀️🤷♀️🤷♀️ cely hluk zavisi od situacie, tu sa berie extrem zlava/zprava...🙃🙃🙂

@amdornik tí mali také malé deti pred cca 10-15rokmi dozadu a takéto isté diskusie sa viedli aj vtedy, aké sú tie deti zle a nevychovane..
Dnešní rodičia malých deti boli vychovávani zväčša v 90tych rokoch ktoré tiež vôbec neboli v duchu toľko kritizovanej "respektujucej" výchovy.. skôr na tu prilisnu benevolentnost voči svojim deťom naskočili ti, na ktorých bola prísnosť pouzivana až moc a majú na to zle spimienky..
@jana_eyre_2 stále tvrdím, toto nie je o generácii, toto je o človeku, o ľuďoch. tí rodičia, ktorí majú v súčasnosti deti 0-5 r. staré, sú tá istá generácia. resp. ja čo som mala možnosť vidieť rôzne situácie v reštaurácii, tak tí rodičia boli všetko medzi cca 25-30 nanajvýš 35 roční. 85 % z nich (povedzme približne) sa snaží to dieťa upozorniť, vychovať ho v istom smere (ako som písala vyššie, vysvetlí, prečo sa to nemá v tomto zariadení, atď..) a tých 15 % na to kašle. rovnaká generácia pravdepodobne vychovaná staršou generáciou. fakt je to o ľuďoch.